هفته گذشته شینزو آبه با هدف کاهش تنشها در خاورمیانه به تهران سفر کرد. این اولین حضور نخستوزیر کشور ژاپن از سال 1979 تاکنون در ایران بود.
به گزارش تجارتنیوز به نقل از اکونومیست، نخستوزیر ژاپن در دیدار با حسن روحانی، از وقوع درگیری تصادفی در منطقه هشدار داد و گفت: باید صلح و ثبات را در خاورمیانه تثبیت کنیم.
پس از این دیدار و در سیزدهم ژوئن، دو نفتکش در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند.
به گزارش منابع کشتیرانی، یکی از دو نفتکش متعلق به شرکت نروژی و با پرچم جزایر مارشال و نفتکش دیگر در اجاره شرکت سنگاپوری بیاماس با پرچم پاناما حرکت میکردند.
وزارت تجارت ژاپن نیز اعلام کرد که دو نفتکش حادثهدیده در دریای عمان حامل محموله متعلق به ژاپن بودهاند.
تنگه هرمز از اهمیت خاصی برخوردار است. یکپنجم از کل نفت دنیا (نزدیک به 19 میلیون بشکه در روز) از این تنگه عبور میکند.
[imp content=”محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حساب توییتری خود نوشت: آمریکا بدون حتی ذرهای شواهد واقعی یا فرعی سریعا این ادعاها را علیه ایران مطرح کرد.”]
این دومین بار طی یک ماه گذشته است که چنین حادثهای در خلیج فارس رخ میدهد. در دوازدهم ماه می نیز وزارت خارجه امارات اعلام کرد، چهار فروند کشتی تجاری غیرنظامی از ملیتهای مختلف در ساحل شرقی در دریای عمان در نزدیکی بندر فجیره هدف عملیات خرابکارانه قرار گرفت. چند هفته تحقیق نشان خواهد داد که دقیقا چه اتفاقی رخ داده؛ اما در عین حال به نظر نمیرسد وقوع این دو اتفاق تنها با فاصله چند هفته و در یک منطقه تصادفی باشد.
دو روز پس از این حادثه، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و نروژ اعلام کردند که نتایج تحقیق مشترک درباره انفجار در چند کشتی در بندر فجیره امارات را تسلیم اعضای شورای امنیت کردهاند.
پیش از این گفته شده بود که شورای امنیت سازمان ملل متحد موضوع مربوط به حوادث بندر فجیره را در جلسهای پشت درهای بسته بررسی خواهد کرد.
آمریکا، ایران را مسئول هر دو انفجار اخیر میداند. ایران که رقیب منطقهای هر دو کشور امارات و عربستان -متحدان آمریکا- محسوب میشود، این ادعا را رد کرده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حساب توییتری خود نوشت: آمریکا بدون حتی ذرهای شواهد واقعی یا فرعی سریعا این ادعاها را علیه ایران مطرح کرد.
در عین حال، ایران پیشتر تهدید کرده بود، در صورت حمله نظامی تنگه هرمز را خواهد بست.
تنشها در منطقه از بهار سال گذشته، زمانی که ترامپ اعلام کرد از توافق هستهای خارج میشود، آغاز شد. رئیسجمهور آمریکا علاوه بر بازگرداندن تحریمهای پیشین، با هدف کاهش دسترسی ایران به بازار جهانی تحریمهای جدیدی را علیه این کشور وضع کرد.
[imp content=”جمعه گذشته نیروی هوایی ارتش یمن از حمله پهبادی این کشور به فرودگاه ابها در جنوب عربستان خبر داد. “]
ماه گذشته، حسن روحانی در سالگرد خروج آمریکا از برجام ضربالاجلی 60 روزه را به اتحادیه اروپا برای جبران تحریمهای یکجانبه آمریکا داد و اعلام کرد در غیر این صورت ایران تعهدات خود به برجام را کاهش خواهد داد.
پیشتر منتقدان ترامپ هشدار داده بودند که چالشهای اقتصادی در ایران میتواند خطرناک باشد.
در ماه می و دو روز پس از انفجار در بندر فجیره، یمن از حمله پهبادی به تاسیسات حیاتی عربستان در دو استان الدوادمی و عنیف در منطقه ریاض خبر داد و اعلام کرد که این حملات باعث توقف روند انتقال نفت در آن منطقه شده است.
در دوازدهم ژوئن (جمعه گذشته) نیز نیروی هوایی ارتش یمن از حمله پهبادی این کشور به فرودگاه ابها در جنوب عربستان خبر داد. این حادثه به زخمی شدن 26 نفر منجر شد. حوثیها که کنترل بخش بزرگی از یمن را در دست دارند، مسئولیت هر دو حمله را برعهده گرفتهاند.
عربستان سعودی همواره ایران را متهم به حمایت از حوثیها و تهیه سلاح برای آنها کرده است.
[imp content=”ترامپ اعلام کرده که شینزو آبه را برای انتقال پیامش به رهبر جمهوری اسلامی روانه تهران کرده است.”]
با این حال، عربستان سعودی و متحدان آن در منطقه طی این مدت سعی کردهاند مستقیما درگیری خاصی با ایران ایجاد نکنند و به روند به صادرات نفت این کشور آسیب نرسانند.
آنها در مورد متهم کردن ایران در خرابکاریهای اخیر در منطقه محتاطانه عمل میکنند و بیشتر ترجیح میدهند چنین ادعاهایی از سوی ایالات متحده بیان شود.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی افراطی دولت ترامپ، مواضعی سختگیرانه در قبال ایران دارد و همواره از اقدام نظامی علیه این کشور حمایت کرده است.
شخص رئیسجمهور ایالات متحده اما از زمان آغاز ریاستجمهوری از تهدیدهای بهشدت افراطی تا انجام مذاکره با ایران تغییر موضع داده است.
ترامپ اعلام کرده که شینزو آبه را برای انتقال پیامش به رهبر جمهوری اسلامی روانه تهران کرده است.
شینزو آبه پیش از سفر به ایران تلفنی با دونالد ترامپ درباره وضعیت این کشور صحبت کرد و رئیسجمهور آمریکا هم از سفر او به ایران برای کاهش تنشها استقبال کرد.
[imp content=”دونالد ترامپ در حالی در مورد توافق با ایران اعلام آمادگی کرده که حضور نظامی آمریکا در منطقه از هفتهها پیش تقویت شده است.”]
با این حال، رهبر جمهوری اسلامی ایران در جریان این دیدار گفت که هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را تکرار نخواهد کرد. زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ صادر نمیشود و صداقت در میان مقامات آمریکایی بسیار کمیاب است.
دونالد ترامپ در حالی در مورد توافق با ایران اعلام آمادگی کرده که حضور نظامی آمریکا در منطقه از هفتهها پیش تقویت شده است.
در هفتههای گذشته، یک ناو جنگی و سیستم دفاعی موشکی پاتریوت آمریکا به منطقه اعزام شد. با این حال این ناوها هیچگاه از تنگه هرمز عبور نکردند. شاید این بتوان این تصمیم آمریکا را جلوگیریر از تشدید تنشها تلقی کرد.
پس از آن رسانهها اعلام کردند که آمریکا هزار و 500 نیروی اضافی به کشورهای بحربن، عراق و قطر اعزام کرده است.
ترامپ این موضوع را تایید کرد و همچنین با دور زدن کنگره به صادرات میلیاردها دلار اسلحه به عربستان مجوز داد.
[imp content=”همه طرفین درگیر اصرار دارند که به دنبال جنگ نیستند. “]
در حالی که رئیس مجلس نمایندگان آمریکا وعده داده کنگره مانع ترامپ در فروش تسلیحات به عربستان سعودی میشود، دولت ترامپ اعلام کرده برای تامین منافع آمریکا این اقدام در منطقه لازم است.
همه طرفین درگیر اصرار دارند که به دنبال جنگ نیستند. نویسنده اما تاکید میکند حتی اگر آنها صادق باشند، اقدامات آنها خلاف نیاتشان است.
نویسنده گزارش اکونومیست در پایان ادعا میکند، کشورهای حاشیه خلیج فارس و محافظ آمریکایی آنها نمیتوانند حمله به کشتیهای نفتی خود را تا ابد تحمل کنند. خواسته شینزو آبه برای حل تنش میان ایران و آمریکا از راه دیپلماسی خواستهای بهجا و درست بود. اما سفر او به تهران و حوادثی که این سفر را تحتالشعاع قرار داد، مشخص میکند که چقدر این خواسته عملی است.
جدیدترین مطالب این نشریه انگلیسی را میتوانید در سلسله گزارشهای اکونومیست ملاحظه کنید.
به گزارش تجارتنیوز، «ادعاهای مطرحشده اکونومیست درباره ایران در حالی است که وزیر خارجه و مقامات دیگر ایران صراحتا حمله به نفتکشها را بارها محکوم کردهاند و نیروهای ایرانی به کمک خدمه کشتیها شتافتهاند.»