بورس هنوز به جایگاه اصلی خود نرسیده است/ تا بورس پیشرفت خوبی نداشته باشد در اقتصاد هم تزلزل خواهیم داشت
مدیرعامل شرکت کارگزاری بیمه رفاه میگوید: وقتی شرایط اولیه قیمتگذاری در بستر تجدید ارزیابی شرکتها درست صورت نگرفت و در خروج ریالی که در حوزه بورس صورت گرفت، تزلزل ایجاد کرد. از همه مهمتر عدم ثبات دستورالعملها در حوزه اقتصاد بود. شاید بقیه ساختارهای مالی کمتر تحت شعاع این عامل قرار گیرند ولی در بورس بسیار مهم است که قوانین و مقررات ثبات لازم را داشته باشند. از جمله این بیثباتی نرخ سود بانکی است که بسیار تاثیرگذار است.
بورس تهران، آخرین روز کاری خود در هفته دوم بهمن ماه را در میانه دستور دونالد ترامپ مبنی بر فشار حداکثری علیه ایران، سفر نتانیاهو به آمریکا، سفر جولانی، رئیس خودخوانده دولت انتقالی سوریه به ترکیه به پایان رساند.
در صحنه داخلی نیز آنچه برای بورس اهمیت داشت، کشمکش بر سر واگذاری مدیریت ایران خودرو بود که ابتدا با نامه قوه قضاییه به تعلیق درآمد، اما در نهایت مجمع فوقالعاده ایران خودرو پس از کش و قوسهای فراوان بالاخره امروز برگزار شد تا یکی از بیسابقهترین مجامع بورسی در تاریخ بازار سرمایه ثبت شود.
در حالی که دولت چهاردهم همواره بر خصوصیسازی این خودروساز تاکید داشته، اما شورای رقابت، وزارت صمت و برخی نمایندگان مجلس آنچه در توان داشتند، به کار گرفتند تا از برگزاری مجمعی که جزو حقوق سهامداران به شمار میرود، جلوگیری کنند. با این حال، اما پافشاری سهامداران از ۷ صبح روز چهارشنبه نتیجه داد و در نهایت، مجمع با پشتیبانی حکم دادستانی کل کشور، برگزار و نتیجه این مجمع همانگونه که انتظار میرفت به نفع کروز تمام شد.
ضمن اینکه تاثیر افزایش قیمت دلار، طلا و سکه را هم در بازارهای سرمایه داشتیم. با این همه در پایان معاملات آخرین روز هفته بورس، شاخص کل با افتی ناچیز کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی را نگه داشت و شاخص هموزن هم با افتی حدود ۰.۲ درصد به سطح ۸۷۶ هزار واحدی رسید. این در حالی بود که ارزش معاملات خرد روز چهارشنبه بعد از ۷ روز بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان شد که البته با خروج پول حدود ۶۰۰ میلیارد تومانی حقیقیها همراه بود. بررسی روند حرکت بازارهای سرمایه نشان میدهد که بورس همچنان از بازار ارز، طلا و سکه عقب مانده است.
بهروز هادی زاده، مدیرعامل شرکت کارگزاری بیمه رفاه درباره علت عقب ماندن بازار سهام از بازارهای مالی گفت: «وقتی شرایط اولیه قیمتگذاری در بستر تجدید ارزیابی شرکتها درست صورت نگرفت، در خروج ریالی که در حوزه بورس صورت گرفت، تزلزل ایجاد کرد. از همه مهمتر عدم ثبات دستورالعملها در حوزه اقتصاد بود. شاید بقیه ساختارهای مالی کمتر تحت شعاع این عامل قرار گیرند ولی در بورس بسیار مهم است که قوانین و مقررات ثبات لازم را داشته باشند. از جمله این بیثباتی نرخ سود بانکی است که بسیار تاثیرگذار است. وقتی درصد نرخها بالاتر برود سرمایه مردم بیشتر به سمت بانکی میرود که ریسک کمتری دارند.»
وی همچنین درباره اثر سیاستهای ترامپ بر بازار سهام بیان کرد: «الان دنیا مانند زنجیره بهم وصل است و اقتصاد بینالملل یکی از عوامل موثر در بورس است. با توجه به تحولات جدید، پیشبینی بورس سخت است. فرمانی که ترامپ امضا کرد، دستکم در جو جامعه تاثیر خواهد گذاشت و تا به ثبات نرسیم پیشبینی دشوار است.»
هادی زاده ادامه داد: «تصمیمات دولت هم میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. هرچند معتقدم که اقتصاددانان خوبی در دولت حضور دارند ولی اگر دقتهای لازم را در این بخش نداشته باشند میتوانند برای بورس تهدید باشند. وقتی افزایش قیمت تامین مالی در اقتصاد زیاد باشد قطعا اثر بدی بر بورس دارد.»
مدیرعامل شرکت کارگزاری بیمه رفاه ضمن بیان اینکه بورس هنوز هم جایگاه اصلی خود را ندارد، گفت: «یک زمانی تامین مالی توسط بانکها صورت میگیرد ولی تامین مالی بسیاری از شرکتها از طریق بورس است که در حال حاضر در نوسان هستیم. جایگاه اصلی بورس نقطهای نیست که الان در آن بسر میبریم. تا بورس ما پیشرفت خوبی نداشته باشد در اقتصاد هم تزلزل خواهیم داشت.»
نظرات