افت فولاد آمریکا پس از اعمال تعرفههای دور اول ترامپ/ آینده صنعت فولاد آمریکا چه میشود؟
دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا در حال برنامهریزی برای یک تلاش تهاجمیتر در دوره دوم خود است و وعده داده که ۱۰ درصد تعرفه بر تمام واردات آمریکا و ۶۰ درصد تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کند.
آخرین اخبار فولاد/ فولاد آمریکا در چهار سال پیش رو چه سرنوشتی پیدا میکند؟ دونالد ترامپ هشت سال پیش به واشنگتن آمد و قول داد که روابط تجاری آمریکا را بازنویسی کند، کسری تجاری عظیم کالاها را کاهش دهد و پایه صنعتی آمریکا را با تعرفههای جدید بازسازی کند.
به گزارش تجارتنیوز و به نقل از فولادنیوز، اکنون رئیسجمهور منتخب در حال برنامهریزی برای یک تلاش تهاجمیتر در دوره دوم خود است و وعده داده که ۱۰ درصد تعرفه بر تمام واردات آمریکا و ۶۰ درصد تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کند.
این که این اقدام چگونه پیش خواهد رفت هنوز مشخص نیست، اما دادهها از تلاش نخست او برای تغییر وضعیت تجارت نشان میدهند که واردات آمریکا از چین به سایر کشورها، به ویژه مکزیک و ویتنام، منتقل شده است. با این حال، کسری تجاری آمریکا همچنان رو به افزایش بود و طی چهار سال گذشته از مرز یک تریلیون دلار عبور کرد. همچنین اشتغال در کارخانهها در حالی که رونق کلی مشاغل از زمان پاندمی کووید-۱۹ افزایش یافته بود، تقریبا ثابت مانده است.
تولیدکنندگان فولاد در آمریکا بیشترین بهره را از تعرفههای ترامپ بردند به طوری که ۲۵ درصد تعرفه جهانی برای آنها اعمال شد، در حالی که تولیدکنندگان آلومینیوم با ۱۰ درصد تعرفه مواجه شدند. این تعرفهها پس از دوره اول دولت ترامپ که توافقهای سهمیهای با مکزیک و کانادا انجام داد و دولت بایدن نیز با اتحادیه اروپا، بریتانیا و ژاپن توافقهای مشابهی منعقد کرد، تا حدی کاهش یافت. در همین حال، سلطه چین بر این بخشها در سطح جهانی باعث شده که قیمتها پایین بمانند و استفاده از ظرفیتها کاهش یابد.
برخی از کارخانهها که ابتدا به لطف این تعرفهها به حالت فعال درآمده بودند، از جمله یک کارخانه فولاد آمریکا در گرانیت سیتی ایالت ایلینوی که ترامپ در سال ۲۰۱۸ برای اعلام احیای صنعت از آن بازدید کرده بود، کورههای بلند خود را تعطیل کردهاند. یک کارخانه ذوب آلومینیوم در میسوری که با تعرفهها دوباره فعال شده بود نیز در سال گذشته توسط شرکت Magnitude 7 Metals تعطیل شد.
تاثیر بزرگ تجاری ترامپ در دوره اول: چین بزرگترین تولیدکننده کالا در جهان شد
بزرگترین تاثیر تجاری ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش این بود که توافق سیاسی چند دههای برای کاهش مداوم موانع تجاری را شکست که به چین این اجازه را داد تا بزرگترین تولیدکننده کالا در جهان شود. در واقع، زمانی که ترامپ در سال ۲۰۲۱ دفتر ریاستجمهوری را ترک کرد، این موضوع توسط رئیسجمهور جو بایدن ادامه پیدا کرد و تقویت شد.
کلی آن شاو، مشاور تجاری در دوره اول ترامپ، گفت: «آگاه کردن جهان از تهدید اقتصادی چین یکی از دستاوردهای بزرگ برنامه تجاری ترامپ در دوره اول بود، همانطور که تجدیدنظر در برخی از روابط تجاری بزرگ ما از جمله توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی نیز از دستاوردهای آن بود.” وی افزود: “اکنون ما در آمریکا یک بحث سالم داریم که کدام صنایع را میخواهیم حفظ کنیم، کدام زنجیرههای تأمین ضروری هستند و کجا باید روابط تجاری خود را متمرکز کنیم.»
تعرفههای ترامپ بر واردات ۳۷۰ میلیارد دلاری چین به آمریکا باعث کاهش کسری تجاری آمریکا با چین از ۴۱۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ به ۲۷۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ شد. اما با جابهجایی تولید به کشورهای دیگر، برندگان جدیدی ظاهر شدند: مکزیک و ویتنام. رشد مازاد تجاری این کشورها بیشتر از کاهش چین بود.
تلافی، هزینههای قیمتگذاری
این تغییرات هزینههای زیادی به همراه داشت. چین با وضع تعرفههای تلافیجویانه ۲۵ درصدی بر صادرات سویا به آمریکا و عمدتا تغییر خرید هواپیماها از بوئینگ به ایرباس برای سالها به این موضوع واکنش نشان داد. تولیدکنندگان ویسکی در آمریکا نیز با تلافی اتحادیه اروپا به دلیل تعرفههای فلزات مواجه شدند، اما صادرات دوباره رشد کرد زمانی که این تعرفهها لغو شد.
در توافق تجاری «فاز ۱» در سال ۲۰۲۰ که جنگ تجاری آمریکا و چین را خاتمه داد، پکن وعده داد که خریدهای خود از کالاها و خدمات آمریکا را به میزان ۲۰۰ میلیارد دلار طی دو سال افزایش دهد، اما این وعده به دلیل پاندمی کووید-۱۹ محقق نشد.
درآمد تعرفهای
ترامپ همچنین وعده داده است که با درآمدهای تعرفهای، بدهی آمریکا را کاهش دهد. سهشنبه گذشته، او قول داد که یک «سرویس درآمد خارجی» برای جمعآوری تعرفهها و تمامی درآمدهای منابع خارجی ایجاد کند. جمعآوریهای حاصل از تعرفههای مجازاتآمیز او از سال ۲۰۱۸ نشان میدهد که برای کاهش کسریهای عظیم آمریکا که اکنون به حدود ۲ تریلیون دلار در سال میرسد، نیاز به افزایش بسیار زیادی وجود دارد.
برآورد بنیاد مالیاتی ایالات متحده نشان میدهد که یک تعرفه ۱۰ درصدی جهانی ترامپ ممکن است حدود ۱.۷ تریلیون دلار طی ۱۰ سال افزایش دهد، که تاثیر منفی بر رشد اقتصادی نیز خواهد داشت. این در حالی است که مجموع درآمد حاصل از تعرفههای اعمالشده بر چین در صنایع فولاد، آلومینیوم و پنلهای خورشیدی طی هفت سال به ۲۵۷ میلیارد دلار رسیده است، که در مقایسه با کسری تجمعی ۱۲.۵۷ تریلیون دلاری در همان دوره، رقم بسیار ناچیزی به شمار میرود.
نظرات