کد مطلب: ۴۲۷۳۵۹

بورس امروز را چطور آغاز می‌کند؟

بورس امروز را چطور آغاز می‌کند؟

امروز سه‌شنبه نهم بهمن ماه در حالی سهامداران منتظر آغاز بازار سهام هستند که قرار است بعد از سه ماه یک عرضه اولیه انجام شود. پیش از شروع بازار امروز، آخرین کارنامه بورس حاوی چه پیام‌هایی است؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، امروز سه‌شنبه نهم بهمن ماه در حالی سهامداران منتظر آغاز بازار سهام هستند که قرار است بعد از سه ماه یک عرضه اولیه انجام شود. پیش از شروع بازار امروز، آخرین کارنامه بورس حاوی چه پیام‌هایی است؟

در این مورد دنیای اقتصاد آخرین کارنامه بازار سهام پیش از شروع بورس در امروز را این طور روایت کرده است: شاخص بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با ثبت رشد ۲۳۵۶ واحدی (معادل ۶/ ۰ درصد) بار دیگر سطح ۴۲۰ هزار واحدی را پس گرفت و به عدد ۴۲۰ هزار و ۶۶۸ واحد رسید. این اتفاق درحالی رخ داد که در نیم ساعت نخست دادوستدهای روزانه شاهد عقبگرد بیش از ۳ هزار واحدی نماگر اصلی بورس بودیم اما موج تقاضای شکل گرفته در قیمت‌های منفی با عقب راندن عرضه‌ها به رقابت خرید منجر شد که حرکت صعودی قیمت‌ها و معکوس شدن روند دماسنج بازار را در ادامه جریان معاملاتی روزانه در پی داشت. نکته مهم درخصوص معادلات بورس در فضای کنونی این است که حجم نقدینگی موجود در این بازار و عدم خروج نقدینگی از تالار شیشه‌ای تا حد بسیار زیادی از اصلاح قیمتی سهام جلوگیری کرده و پول‌های آزاد شده از سهام در بازار بار دیگر به شکل تقاضا برای سهام جدید خودنمایی می‌کند. در چنین وضعیتی اصلاح سریع و پرشتاب قیمت‌ها به‌عنوان فرصت‌های خرید در قیمت‌های پایین جلوه کرده و از تداوم ریزش جلوگیری می‌کند.

ارزش خرید و فروش‌های خرد با حذف بلوک و اوراق با درآمد ثابت در روز گذشته ۳۱۶۴ میلیارد تومان بود که حاکی از عقبگرد معنادار این متغیر با اهمیت نسبت به رکورد ۴۶۰۰ میلیارد تومانی روز یکشنبه است. در تفسیر علت بروز چنین پدیده‌ای می‌توان به کاهش هیجان‌های خرید و فروش با توجه به حضور تقاضای پرقدرت در قیمت‌های منفی و عدم تشکیل صف‌های فروش پرقدرت به‌رغم عرضه‌های فراوان و انعکاس این رفتار در دادوستدهای دیروز اشاره کرد. تقاضایی که اثر اصلی آن در کاهش هیجان منفی بازار بود و تکاپوی خرید و فروش را در بازه قیمتی وسیع به شدت محدود کرد.

در پایان معاملات دیروز از ۳۱۴ نماد فعال بورسی، قیمت پایانی ۱۶۴ نماد مثبت و ۱۵۰ نماد منفی بود. نکته جالب توجه حفظ همین ترکیب مثبت و منفی در آخرین قیمت معاملاتی بود که یکی از علائم بازگشت آرامش به فضای تالار شیشه‌ای و بیانگر نوعی ثبات روند در جریان روزهای آتی خواهد بود. تشکیل صف خرید به ارزش ۵۲۱ میلیارد تومان در ۷۱ نماد بورسی در مقابل تشکیل صف فروش در ۹ نماد بورسی به ارزش ۹ میلیارد تومان نیز حاکی از عطش بیشتر خرید در سقف‌های قیمتی نسبت به فروش در پایین‌ترین قیمت‌های مجاز روزانه است. این عامل خود را در خالص تغییر مالکیت ۲۸۶ میلیارد تومانی از سهامداران حقوقی به حقیقی نیز نشان می‌دهد. به بیان بهتر پس از دوره پرفشار بروز ریسک‌های سیستماتیک و بازگشت سرمایه‌های خرد به تالار شیشه‌ای، همواره خالص خرید حقیقی‌ها را در بازار روزانه شاهد بوده‌ایم که این روند به‌رغم کاهنده بودن ادامه دارد.

مولفه‌های بازار داغ

بازاری که بر مبنای جریان نقدینگی روند پرشتابی را آغاز می‌کند و روزانه با ورود نقدینگی خرد فعالان تازه‌وارد و کم‌تجربه‌ای را به خیل سرمایه‌گذاران در این حوزه جذب می‌کند، مشخصات ثابتی دارد. یکی از مهم‌ترین مشخصات این بازار لیدرمحوری جریان خرید و فروش‌های روزانه است.

به این معنی که سرمایه‌گذاران برای تشخیص روند روزانه قیمت‌ها با نگاه به چند نماد خاص به‌عنوان دماسنج اوضاع خوب یا بد، تصمیم‌گیری می‌کنند. تغییر و تحولات خرید و فروش در این نمادها می‌تواند تاثیر محسوسی بر جریان کلی عرضه و تقاضا داشته باشد و شکل‌گیری موج‌های خرید و فروش را در پی داشته باشد.

به‌عنوان مثال عرضه صف‌های خرید پرحجم در نمادهای بزرگ خودرویی به‌عنوان یکی از لیدرهای ذهنی بازار سهام در روزهای گذشته موج عرضه را در سایر نمادهای بورسی به‌دنبال داشت. تغییر جهت سرمایه‌گذاران به سمت نمادهای بانکی بزرگ نظیر صادرات و تجارت نیز می‌تواند این نمادها را در روزهای آینده به‌عنوان لیدرهای جدید معرفی کند. یکی دیگر از مشخصات مهم بازار داغ تکیه بر داده‌های سطحی و پردازش نشده است که عموما به‌صورت اخبار به‌عنوان تجلیل در میان عموم فعالان بورسی پذیرفته می‌شود.

از سویی به علت سرعت عملکرد خرید و فروش اگر این اخبار پردازش‌نشده نشانه‌های مثبت یا منفی را در جریان خرید و فروش روزانه منعکس کند، شدت تاثیرگذاری رویداد بسیار بیش از وضعیت نرمال خواهد بود که می‌تواند به پدید آمدن جریان‌های رشد یا نزول قیمتی منجر شود. از دیگر مشخصات مهم بازار داغ باید به موضوع تعادل ذهنی قیمتی در کل بازار اشاره کرد. تعادل ذهنی به این معناست که در روندهای رو به رشد، یکی از مهم‌ترین مولفه‌های انتخاب سهام، پیدا کردن نمادهایی ا‌ست که رشدهای کمتری را نسبت به جریان عمومی به ثبت رسانده‌اند.

این انتخاب‌ها عموما بدون توجه به دلایل عقب ماندن سهام یادشده از جریان عمومی اگرچه با زیاد شدن چنین دیدگاهی رشد قیمتی تا حضور پرقدرت جریان نقدینگی را به‌دنبال دارد اما ریسک بنا شدن سازه‌ای با زیرساخت سست را با رشد روزافزون قیمت به‌طور فزاینده‌ای افزایش می‌دهد. در نهایت نیز باید به این نکته اشاره کرد که به دلیل خارج شدن قیمت تعداد زیادی از نمادهای بورسی از محدوده ارزش‌گذاری منطقی، قدرت تخمین رشد و اصلاح قیمتی در چنین بازاری به حداقل خود خواهد رسید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.