کد مطلب: ۴۸۵۱۸۵

بورس منتظر ارز باشد؟

بورس منتظر ارز باشد؟

با وجود توافقات صورت گرفته و مجوزهای صادر شده برای تزریق بخشی از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه، این کار تاکنون انجام نشده و جریان آن همچنان در ابهام پیش می‌رود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، با وجود توافقات صورت گرفته و مجوزهای صادر شده برای تزریق بخشی از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه، این کار تاکنون انجام نشده و جریان آن همچنان در ابهام پیش می‌رود. این در حالی است که اگر منابع ریالی صندوق نزد بانکها پاسخگو نباشد، ورود منابع ارزی با توجه به خط قرمزهای موجود بعید به نظر می رسد.

بیش از یک ماه پیش بود که مسئولان بورس اعلام کردند با پیگیری‌های وزارت اقتصاد، انتقال یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار انجام می‌شود.

این ماجرا از همان اول مبهم بود و مسئولان در بخش بورس، وزارت اقتصاد و صندوق توسعه ملی یا هیات امنای صندوق توسعه ملی در این رابطه به صراحت صحبت نکردند که قرار است این منابع از کجا و به چه میزان تامین و به بورس تزریق شود و بعد از صدور مجوزها چه روالی در حال طی شدن است و فقط به توافق و حل ابهام و وعده های هر هفته ای برای انتقال منابع بسنده کردند.

بر این اساس به مجوزی که از گذشته برای سرمایه گذاری صندوق در بازار سرمایه وجود داشته است، اشاره شده بود ولی ابعاد آن مشخص نشد. به هر حال موضوع در ابهام پیش رفت تا این که صندوق توسعه ملی اعلام کرد آماده همکاری برای انتقال منابع به بورس است.

چندی قبل هم پورمحمدی معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه، گفت که ابهاماتی در رابطه با منابع وجود داشته که در جلسه هیات امنای صندوق توسعه ملی مطرح و برطرف شده است.

میزان ریال مشخص نیست خبری هم از آن نیست

در حالی از چند هفته گذشته مسئولان فقط اعلام می کنند که انتقال منابع به زودی انجام می شود و در جریان است که در رابطه با منابعی که قرار است از صندوق توسعه ملی به بورس آمده و از آن حمایت کند، دو مورد وجود دارد؛ اول این که مجوزی که مسئولان از آن صحبت کرده اند به منابع ریالی صندوق توسعه ملی بر میگردد.

این در حالی است که هر ساله بخشی از درآمد نفت به حساب صندوق توسعه ملی واریز می شود که از منابع آن به صورت ریالی و ارزی در قالب تسهیلات در اختیار متقاضیان مشمول قرار می گیرد. از ابتدا بخشی از منابع براساس تکالیف قانونی به صورت تسهیلات ریالی اختصاص پیدا می‌کرد که طبق قوانین بودجه سنواتی تا انتهای سال ۱۳۹۳ از طریق انعقاد قرارداد عاملیت ریالی با بانک‌های عامل پرداخت شد. اما از ابتدای سال ۱۳۹۴ و در اجرای حکم ماده (۵۲)قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) صندوق نسبت به سپرده‌گذاری ریالی در بانک‌های دولتی و خصوصی جهت اعطای تسهیلات ریالی به طرح‌های اقتصادی موضوع این حکم اقدام کرد.

حال مجوزی که قرار است طی آن منابع از صندوق به بورس برود، همین سپرده گذاری ریالی در بانکها از سال ۱۳۹۴ به بعد است که هنوز انجام نشده و رقم آن مشخص نیست ولی ظاهرا رقم به ۱۰ هزار میلیارد تومان هم نمی رسد.

خط قرمز تزریق ارزی

اما نکته دیگر این است که اگر منابع ریالی صندوق توسعه ملی پاسخگوی نیاز بازار سرمایه در حد تعیین شده نباشد، ممکن است پای منابع ارزی صندوق به میان آید که این در مرحله اول نیاز به مجوز داشته داشته و بعد باید بانک مرکزی منابع ارزی صندوق را به ریال تبدیل کرده و در اختیار بازار سرمایه قرار دهد.

به نظر نمی رسد با توجه به حواشی که طی مدت اخیر در مورد تبدیل منابع ارزی صندوق توسعه ملی وجود داشته، این روال در مورد تزریق به بورس عملیاتی شود. به هر صورت زمانی که منابع صندوق توسعه ملی در دسترس نیست هرگونه الزامی برای تبدیل منابع آن به ریال به نوعی استقراض از بانک مرکزی خواهد بود که از عوامل افزایش پایه پولی و به دنبال آن رشد تورم است.

موضوعی که چندی پیش همتی رئیس کل بانک مرکزی،ئدر رابطه با ماجرای پیش آمده برای کسری بودجه دولت به آن اشاره کرده و گفته بود زمانی که دولت طبق مصوبه قانونی بخشی از منابع صندوق توسعه ملی را به ریال تبدیل کرد تا در بودجه مورد استفاده قرار دهد، عاملی برای افزایش پایه پولی و به دنبال آن افزایش تورم در ماه های بعد شده بود.

حتی در ماجرای اختصاص یک میلیارد یورویی منابع صندوق توسعه ملی به هزینه های کرونا به وزارت بهداشت نیز همین مساله مطرح است و تزریق منابع و تبدیل منابع صندوق به ریال به صورت تدریجی و هر زمان که ارز در اختیار بانک مرکزی قرار می گیرد انجام می شود، چرا که مسئولان بانک مرکزی تاکید دارند هرگونه تبدیل دلار به ریال با توجه به در دسترس نبودن منابع صندوق توسعه ملی عاملی برای افزایش تورم و اختلال در سیاست های پولی می شود.

در این شرایط به نظر نمی رسد احتمالی برای تزریق منابع ارزی صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه وجود داشته باشد و از سوی دیگر این که منابع ریالی چه میزان بوده و آیا یک درصد آن پاسخگوی نیاز بازار سرمایه و سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی در بازار است یا نه، جای سوال دارد که تاکنون مسئولان از هرگونه توضیحی در این رابطه خودداری کرده و ماجرا را در ابهام پیش برده اند.

منبع: ایسنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    3 یا 4 سال دیگه اینو توی اخبار میشنوید:
    افرادی که با نفوذ در سازمان بورس درآمدهای چند هزار میلیاردی کسب کرده بودند، تحت تعقیب دستگاه قضا قرار گرفتند!!!

  • ناشناس

    خواهشا خودمونو گول نزنیم نه ما با حرف دولت اومدیم بورس و نه به فکر تولید ملی بودیم هر کدوم از ما در نزدیکانمون کسی بود که از سودهای وسوسه کننده پنج درصدی روزانه بهمون گفته بود الانم هی دنبال قاتل بروسلی نگردیم ما که می دونیم حقوقی ها و دولت دنبال مفت بری و بزخری سهم هامون هست پس چرا جو گیر میشیم میریم تو صف که سهم سایپا رو ۲۶۶ تومن بفروشیم که آخر سال با التماس ۸۰۰ هم نتونیم بخریم

  • ناشناس

    بادرود.واقعاهیچ مرجع یامقامی نیست که به این اوضاع ندانم کاری وبی درایتی مسئولین کشورکه مردم رابه خاک سیاه ومملکت رابه نابودی می کشاندرسیدگی کندیک نمونه ارزش پولمان که اگرهمین کرونانبودالان حتی نان هم گیرمان نمی آمدوکشورمان راهم فروخته بودیم وهرعرب فقیری باپول قدرتمندشان درمقابل ریال یک قسمت ازایران رامی خریدویادربورس دولت بدون فکرآینده وبرای تامین کسری بودجه سهام شرکتهای بی ارزشش راچندبرابربه ملت فروخته حالا همان سهام رابه یک چهارم قیمت فروش رسانده ومنت سرملت می گذاردکه باتزریق پول صندوق آنها رامی خردیانقدشوندگی سهام رادربورس ایجادمی کندوآنچه بنده ای که اقتصادبلدنیستم می فهمم به بهانه نجات بورس دولت دراصل سرمایه ملت راازصندوق بیرون می کشدوآن رانیزحیف ومیل ندانم کاری وکاسبی ورانتخواری با عده ای به عنوان حقوقی وجمع کردن سهامی که چندبرابربه ملت فروخته بودندبه قیمت مفت وعده ای راصاحب این سهام ومفقودشدن وگله به گله رفتن اموال کشوروملت وتبدیل به دلارهایی که سرازکانادایاکشوردیگری سردرآوردن.والله بورس که خودش یک بازارسرمایه گذاری است که دولتهابرای جلوگیری زیادشدن نقدینگی وجمع کردن پولهای سرگردان وکم ملت آن رابوجودمی آورند.واگرقراربودپول صندوق واردشودخصوصی سازی وعرضه اولیه دولت چه معنی دارد.باسپاس ازتجارت نیوزهم می خواهم رسالت خودکه انعکاس دهنده نظرات وپیشنهادهاوزبان ملت است راانجام دهدوسریع هرمطلبی راتندتشخیص ندهدآن هم باسرعت نور.همه ماایرانی ووطن پرست ونگران سرزمین آباواجدادی خودوآینده فرزندان این مملکت هستیم وسکوت دراین وضع خیانت به ملت وکشوراست وافرادی سکوت می کنندکه اجنبی وایران برایشان فقط منبع درآمدومستعمره است.

  • 2lux

    اختلاس بزرگ قرن در بازار سرمایه.
    منتظر شنیدن و فاش شدن خبر این اختلاس بزرگ باشید.
    فعلا مسوولین بی سوهد و بی اطلاع ما در دستگاه قضایی خوابن.

  • رضا (اراک)

    comming soonبزرگترین اختلاس در کشور ایران توسط تعدادی حقوقی حرفه ای و فرار به ناکجا آباد.coming soon

  • ناشناس

    بروند پی کارشون غلت بکنن و حرف دروغ نزنن سازمان بورس نیازی به صندوق توسعه نداره اینا از بورس کمک نگیرن نمیخواد هم کمک بکنند
    مجلسی که پر از آدمهای بیسواد و مفت خور و… باشدمملکت بهتر از این نمیشه لطف کنند دست از بورس بردارند

  • سعید

    همش دروغ تحویل این ملت میدهند بیچاره این مردم خوش خیال قیمت سهام انقدر کم شود تا آخر به صفر میرسد البته زیاد به صفر شدن نمانده سرمایه ما در بورس کاملا دارد از بین میرود ۷۳ درصد ضرر از اصل پول فعلا

  • حمید

    فقط سهامی دولتی را کسی نخرد حتی عرضه اولیه که زود منفی میخورد در دام بورس نیفتید بنده در ۷۰ درصد ضرر هستم

  • نادر

    قوه قضایه چرا یک نظارت به بورس ندارد زد و بند در کار است قوه قضایه وارد شود و گزارش به مردم دهد.

  • ناشناس

    خدایش یک ملت با سرمایه هاشون گذاشتید سرکار طرف اگر ….خرید بوده تا الان 3برابر شده بود الان خود سرمایه طرف راحت نصف شده کی صداش در میاد دست مردم گذاشتت تو پوست گردو معلوم نیست
    با این مملکتی که درست کردید
    به برکت الله