به گزارش تجارت نیوز، در سال ۲۰۲۳، سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) در سطح جهانی به قوت خود باقی ماند و با وجود تنشهای ژئوپلیتیکی و عدم قطعیت اقتصادی، جریانهای قابلتوجهی از سرمایه همچنان در مرزهای بینالمللی حرکت کردند.
برخی از بازارهای نوظهور جذب جریانهای مهم و قابلتوجه سرمایهگذاری شدند و اقتصادهای توسعهیافته همچنان بهعنوان منابع اصلی سرمایه برای سرمایهگذاری عمل کردند.
این گزارش دادههای مربوط به جریانهای ورودی و خروجی سرمایه برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی در چندین کشور بزرگ را به میلیاردها دلار آمریکا به تصویر میکشد. دادهها از سایت سیتیگروپ استخراج شده و ارقام مربوط به سال ۲۰۲۳ را منعکس میکنند.
سرمایه گذاری مستقیم خارجی چیست؟
سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) عبارت است از سرمایهگذاری یک شرکت یا شخص حقیقی در کشوری دیگر جهت تجارت یا تولید که میزان سود آن از شرایط اقتصادی کشور هدف تاثیر میپذیرد.
این سرمایهگذاران به دنبال کشورهایی امن، با قوانین و مقررات مشخص، مالیاتهای پایینتر و فرصتهای اقتصادی خوب میروند.
رهبر جهان در سرمایه گذاری مستقیم خارجی
در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده آمریکا بهطور قابلتوجهی بزرگترین منبع و مقصد سرمایه گذاری مستقیم خارجی در جهان بود. این کشور در این سال، ۳۱۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی دریافت و ۴۰۴ میلیارد دلار سرمایه به خارج از کشور ارسال کرد.
اتحادیه اروپا در حال حاضر بزرگترین سرمایهگذار در شرکتهای مستقر در ایالات متحده است و ۴۵ درصد از کل جریانهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی به ایالات متحده را تأمین میکند.
ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ به عنوان بزرگترین دریافتکننده سرمایهگذاری مستقیم، جایگاه رهبری را به خود اختصاص داد و این جایگاه را در سال ۲۰۲۰ و سالهای بعد نیز حفظ کرد. پیش از آن هلند رتبه برتر را به نام خود داشت در حالی که اکنون در کشورهای برتر جایی ندارد.
سیاستهای جدید چه تاثیری بر سرمایهگذاری خارجی میگذارد؟
با این حال، تغییرات اخیر در سیاستها مانند سیاست اول آمریکا (America First Investment Policy) که هدف آن محدود کردن سرمایههای خارجی در فناوریهای حیاتی و بخشهای استراتژیک است، میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر این روند داشته باشد.
ایالات متحده بهطور فزایندهای نظارت بر جریانهای خروج سرمایه، بهویژه به سمت رقبای ژئوپلیتیکی را افزایش میدهد.
در عین حال، همچنان سرمایهگذاریهای ورودی با ارزش بالا که با اولویتهای داخلی مانند انرژی پاک و تولید پیشرفته همسو هستند را تشویق میکند.
تفاوت نقش کشورها در سرمایه گذاری مستقیم خارجی
کشورها در نقشهای خود بهعنوان صادرکنندگان یا دریافتکنندگان سرمایه متفاوت هستند.
مثلا کشور ژاپن بیشتر از آن که سرمایه دریافت کند، سرمایه را به خارج از کشور ارسال میکند که منعکسکننده بازار داخلی رو به پیری و ذخایر عمیق سرمایه آن است.
از سوی دیگر، برزیل سرمایهگذاری خارجی بیشتری جذب میکند تا به بیرون بفرستد که این امر ناشی از اقتصاد غنی از منابع و تقاضا برای سرمایهگذاری خارجی در زیرساختها و توسعه است.