کد مطلب: ۵۴۴۰۸۰

جزئیات افزایش ۳۴ درصدی حقوق کارمندان دولت

جزئیات افزایش ۳۴ درصدی حقوق کارمندان دولت

معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه، جزئیات افزایش ۳۴درصدی حقوق کارمندان دولت برای جبران آثار اقتصادی کرونا و تحریم را تشریح کرد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، حمید پورمحمدی در نشست خبری که در سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، با اشاره به اینکه سال گذشته، شدت فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌های امریکا باعث افت شدید منابع ارزی دولت و بخش خصوصی شد، گفت: اگر در جایی هم امکان صادرات نفت و کالا فراهم می‌شد دسترسی به منابع آن هم به صعوبت انجام می‌گرفت بر همین اساس افزایش نرخ ارز طبیعی بود. بعد از شوک ارزی نوسانات به همه بازارها تزریق شد.

وی افزود، نرخ ارز جایگاه مهمی در ثبات‌آفرینی اقتصاد و بودجه کشور دارد. در سال ۹۶ با مطرح شدن خروج از برجام نرخ ارز شیب صعودی به خود گرفت. تا اریبهشت سال ۹۸ هم امکان صادرات نفت را داشتیم و در این مدت بیش از دو میلیون بشکه نفت روزانه صادر می‌شد.

پورمحمدی ادامه داد، در اواخر سال ۹۸ بحران کرونا نیز دامن‌گیر اقتصاد کشور شد و بازهم منابع ارزی ما محدود شد و قیمت ارز تا ۳۰ هزار تومان افزایش یافت. از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز تورم وارداتی نیز به اقتصاد تحمیل شد. از سوی دیگر چالش کم عرضه کردن کالاها یا هماهنگی قیمت کالای موجود در انبار با قیمت‌های جدید را داشتیم که منجر به شکل‌گیری تورم انتظاری شد. در همین راستا هزینه‌های جاری و عمرانی دولت نیز رشد چشم‌گیری داشت.

معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه گفت: از حدود چهل میلیارد دلار واردات کشور بخشی از آن به اقلام سرمایه‌ای مرتبط است که این موضوع روی بازار سرمایه اثر صعودی داشت. در همین راستا شاهد کوچ سرمایه‌ها به سمت بورس بودیم. با شیوع کرونا نرخ بازار بین بانکی افت چشم‌گیری داشت و منابع بانکی نیز به سمت بازار سهام رفت. با رشد شاخص کل بورس نرخ سود بین بانکی نیز افزایش یافت. در همان مقاطع زمانی، نرخ فروش اوراق مالی دولت، نیز تا ۲۲ درصد افزایش یافت و این موضوع باعث افزایش هزینه‌های دولت می‌شد.

پورمحمدی گفت: در سال ۹۹ یک بحران نیز در بازار کار شکل گرفته بود و بودجه بایستی هزینه‌ای کارمندان، بازنشستگان و تامین اجتماعی را جبران می‌کرد. با توجه به محدودیت منابع ممکن بود برای جبران هزینه‌های ۵۷۱ هزار میلیارد تومانی بودجه به منابع بانک مرکزی متوسل شویم. بر هیمن اساس تا پایان سال در بودجه صرفه‌جویی‌هایی انجام شد.

وی افزود، سال گذشته، کل بودجه عمرانی ۸۸ هزار میلیارد تومانی اما میزان پرداخت دارایی‌های سرمایه‌ای تا ۹۲ هزار میلیارد تومان، افزایش یافت. با توجه به بحران بازار کار و با توسل به منابع بانکی حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع حمایتی تامین شد. همچنین از منابع صندوق توسعه ملی و تبصره ۱۸ بودجه نیز برای کمک به بازار کار استفاده شد.

این مقام مسئول گفت: متوسط افزایش حقوق کارمندان ۳۴ درصد بود اما در قانون بودجه مجوز افزایش ۱۵درصدی را داده بود. دولت این اضافه پرداخت را سعی کرد عادلانه انجام دهد و افرادی که بالای ده میلیون تومان دریافتی داشتند ۲۹درصد و حقوق بالای ۱۸ میلیون تومان مشمول ۲۲درصد افرایش دریافتی شدند.

وی با اشاره به پیگیری‌های سازمان مالیاتی برای افزایش درآمدها در سال قبل گفت: یکی از روش‌های جبران کاهش درامدهای نفتی، استفاده از مالیات بود. همچنین تورم سال قبل ۳۶ درصد و متوسط فروش اوراق دولتی ۲۱ درصد بود. این روش کم‌هزینه‌ترین روش برای تامین مالی دولت بود. سال قبل مجموعا ۲۰۲ هزار میلیارد داشتیم که ۱۶۰هزار میلیارد تومان آن اوراق در بودجه سال ۱۳۹۹ بود که مجوز آن از مقام معظم رهبری اخذ شده بود.

پور‌محمدی گفت: سال قبل شاخص بورس به شدت رشد کرده بود و توصیه‌های مکرر به دولت برای افزایش عرضه و کنترل شاخص انجام شد. در ان مقطع ۳۵ هزار میلیارد تومان سهام دولتی فروش رفت و بعد از ریزش شاخص کل دیگری عرضه‌ای در بازار سهام نداشتیم.

معاون سازمان برنامه گفت: بر اساس قانون بودجه ۱۳۹۹ مجوز برداشت دو میلیارد و هفتصد میلیون یورو یا ۷۲ هزار میلیارد تومان داده شده بود اما در نهایت ۳۵ هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی برداشت شد. میزان منابعی که از نفت به فروش رفت و ریال آن توسط بانک تامین نشد جزو مطالبات دولت بود. سنوات قبل سیاهه‌های نفتی به بانک مرکزی تحویل و ریال ان دریافت می‌شد بانک مرکزی نیز بعدا ارز دریافتی را عرضه می‌کرد. اما سال قبل یک مورد هم از این طریق انجام نشد. تا کنونی تنشی از ناحیه بودجه به کارمندان و پرداخت‌های یارانه و معیشتی صورت نگرفته است. سال قبل میزان بهره‌مندی بودجه از صادرات نفت از ۴۰ درصد به ۲ درصد تقلیل پیدا کرد.

پورمحمدی گفت: غیر از چین بیشترین مبادلات با کشورهای همسایه بود و در شرایط کرونا مبادلات تجاری ایران به شدت محدود شد. به عنوان مثال تا چند ماه قبل گازوئیل با نرخ ۴۶ سنت فروخته می‌شد اما درامد صادرات این محصول نیز کاهش چشم‌گیری داشت. ابن پدیده فقط به دولت آسیب وارد نکرده و بازار کار را هم تحت تاثیر قرار داد. نرخ مشارکت کاهش یافت و حدود ۲٫۳ میلیون نفر از بازار کار خارج شدند و هزینه‌های سنگینی به اقتصاد وارد شد. در همین راستا وام ارزان قیمت ۱۲ درصدی به بنگاه‌ها تحصیص یافت.

پورمحمدی گفت: سال قبل حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان وام ارزان‌قیمت یک میلیون تومانی در دو مرحله پرداخت شد. همچنین پرداخت بیمه بیکاری ۸۰۰ هزار نفر کارگر، از طریق دولت تامین شد. در آن مقطع ۶ هزار میلیارد تومان اوراق، ۳۲ هزار میلیارد سهام و در پایان سال نیز مجددا ۶ هزار میلیارد تومان سهام برای تسویه بدهی به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شد.

معاون اقتصادی سازمان برنامه گفت: در سخت‌ترین شرایط، رشد اقتصادی به منفی ۱۱ درصد نیز رسید اما در سال ۹۹ شرایط بهتر شده، رشد پاییز مثبت بوده است. این موضوع از طریق افزایش مصرف دولتی محقق شد.

1 31

2 21

منبع: تسنیم

آخرین اخبار اقتصادی را از کانال تلگرام تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    من کارمند هستم با حقوق زیر 5 میلیون تومان؛ اما سال گذشته فقط 15 درصد افزایش حقوق داشتیم. یا سازمان ما حق کارمندان را نداده یا صحبتهای ایشان کذب است. در ثانی آیا تفاوت افزایش حقوق بالای 10 میلیون تومان با زیر 10 میلیون تومان که حقوق اکثریت کارمندان و کارگران است باید 5 درصد باشد؟