به گزارش تجارتنیوز، نقطه دیگر شهر، یعنی جلوی پزشکیقانونی هم صفی دیگر به راه است؛ عزاداران ساعتها در نوبت تحویل پیکر عزیزانشان باید منتظر بمانند. سیستان و بلوچستان از وضعیت قرمز کرونا هم فراتر رفته و رو به سیاهی میرود.
مردم ترسیدهاند
هربار که موبایل محمد زنگ میخورد، یک نفر آن طرف خط، خبر از مرگ آشنایی میدهد و تنها مجال او برای عزاداری، گفتن «اناللهواناالیهراجعون» است. محمد ۶۴ ساله، دیابت دارد و هنوز نوبت واکسنش نرسیده، اما باید داخل یکی از این صفها جنازه عزیزانش را تحویل بگیرد. سوگواریاش تمامی ندارد. یادش نمانده خبر مرگ چند نفر را در این روزها شنیده است و میگوید هیچوقت روزهایی به این سیاهی را در عمرش ندیده است؛ «مرگ حق است، ولی با این شکل و شمایل و سرعت خیلی سخت و گران است؛ انگار کل شهر قبرستان شده و روی دل آدم سنگینی میکند.»
مردم ترسیدهاند و هربار که کرونا قربانی دیگری میگیرد، این ترس مضاعف میشود. جمعه این هفته صدای خطبههای نمازجمعه از مساجد محلهها بلند نشد. الگوی ابتلا به کرونا در سیستان و بلوچستان طایفهای شده است و هر عضو خانوادهای که مبتلا میشود، بهزودی یک طایفه را دچار میکند. حتی آنها که از اساس وجود چنین ویروسی را منکر میشدند هم حالا خطر را بیخ گوش خود میبینند.
وضعیت در محلههایی که بیشتر همسایگان آشنا یا از یک طایفهاند، بدتر از جاهای دیگر است. زینب ساکن یکی از همین محلات است و میگوید بیشتر از ۱۰نفر در این محله با کرونا جانشان را از دست دادهاند.
بیمارستانهای ناکافی برای بیماران بیشمار
بیمارستانهای شهر تخت خالی ندارند. بیماران در راهروها سرگردانند و از پذیرش افراد غیرکرونایی، جز در موارد ضروری، خودداری میشود. برخی پزشکان هم مطبهایشان را تعطیل کردهاند.
امکانات پزشکی استان حتی در شرایط عادی هم کافی نبود و مردم استان برای درمان راهی یزد، مشهد، شیراز و تهران میشدند یا حتی به پاکستان میرفتند و حالا شرایط دشوارتر از همیشه شده است.
آمارهای رسمی که این روزها از قربانیان کرونا منتشر میشود، تنها مربوط به کسانی میشود که تست دادهاند، اما خیلیها اصلا نه تستی میدهند و نه به بیمارستان میروند و ترجیح میدهند که در خانه بمانند. بعضیها هم اصلا فرصت درمان پیدا نمیکنند.
کدام تعطیلی؟
با وجود ترسناکشدن وضعیت، هنوز در خیابانهای شهر تعداد کسانی که ماسکی بر صورتشان نیست، بیشتر است. عروسیها برگزار میشود و کرونا باز رکورد تازهای ثبت میکند.
در گزارشی که قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی در بازه زمانی ۲۹ اردیبهشت تا ۵خرداد منتشر کرده است، سیستان و بلوچستان با رعایت ۴۸درصد پروتکلهای بهداشتی در اماکن عمومی، آخرین استان کشور شده است.
با وجود هشدارهای قبلی، مسئولان سرگردانتر از مردم بهنظر میرسند. فداحسین مالکی، نماینده مردم زاهدان، در جلسه علنی مجلس میگوید: «روزانه بیش از ۱۲۰۰ نفر از مردم سیستان و بلوچستان به کرونا مبتلا میشوند، اما وزیر بهداشت حتی جواب تلفن استاندار را نمیدهد و مدیریتی بر ستاد کرونای استان ندارد.»
با آنکه فرماندار زاهدان خبر از تعطیلی مراکز تجاری، بازار، بوستانها و مراکز تفریحی و گردشگری شهر داده است، رد چندانی از این تعطیلی دیده نمیشود. در سطح شهر همهچیز مثل سابق جریان دارد و تنها بعضی از مغازههای بازار تعطیل شدهاند.
آوار مشکلات گذشته در روزهای کرونایی
۴۴ درصد مردم زاهدان حاشیهنشین هستند و درآمدی که دارند، بهمراتب کمتر از آن است که بتوانند مرتب ماسک عوض کنند و مواد ضدعفونیکننده بخرند. یوسف ۱۶ ساله، در یک ضایعاتی کار میکند. ماسکش که معلوم نیست، اولش آبی بوده یا سفید، حالا یکسره سیاه شده است. از اول کرونا تا به حال، فقط ۳ماسک داشته و این سومی را یک ماهی میشود روی صورتش میگذارد. میخندد و میگوید: «اول شکم، بعد سلامتی.»
یکی از اهالی خیابان نبوت در حاشیه شمالی شهر زاهدان که همسرش به کرونا مبتلا شده، میگوید: «اصلا کسی دلش به حال ما نسوخته. توی تلویزیون مدام میگویند دستهایتان را با آب و صابون بشویید. بعد هم برق و هم آب ما را قطع میکنند. هرروز از صبح تا عصر آب ما قطع میشود. سر ظهر برق را هم قطع میکنند. من که مریض کرونایی دارم چی کار کنم؟»
مجید، ۲۸ سال دارد و معلم است. او این بحران را محصول «سالها مشکلات حلنشده» میداند و میگوید: «سیستان و بلوچستان مشکلات زیادی دارد که در بهترین حالت فقط ترمیم شدهاند و هیچوقت بهصورت جدی حل نشدهاند. حاشیهنشینی، نابرابری و فقر از همین مشکلات هستند. حالا میبینیم که کرونا همه اینها را یکجا سرمان خراب کرده است. اگر مشکلات گذشته نبود، بحران فعلی را خیلی سادهتر میتوانستیم مدیریت کنیم.»
حال استان خوب نیست، مردم به جای اینکه پی زندگی باشند، کاروانی شدهاند بهدنبال مرگ. هر سو که میروی عدهای را میبینی که از کرونای هندی حرف میزنند. آنها ترسیده از روزهای سیاه بعدی، فقط دست به آسمان میبرند و دعا میکنند که خدا سایه سنگین مرگ را از سر آنها بردارد. جنوبیترین نقطه ایران این روزها آسمانش سیاه و دل مردمانش پر از غم است.
منبع: همشهری
آخرین اخبار کرونا را در صفحه ویروس کرونا در تجارتنیوز بخوانید.
(عکس تزئینی است)