موضوعات داغ: # تصادف رانندگی، مرگ و میر در تصادفات # تصادف مرگ # تصادفات جاده ای # تصادف رانندگی، مرگ و میر در تصادفات # تصادفات جاده‌ای # حج # حج تمتع # کرج
«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

سرنوشت صادرات نفت ایران در سال 1404/ چین به طرف آمریکا غش می‌کند؟

با توجه به تشدید تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران و بازگشت دونالد ترامپ به راس کاخ سفید، نگرانی‌هایی در مورد صادرات نفت ایران وجود دارد. مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس نفت و انرژی، در مورد وضعیت صادرات نفت ایران در سال 1404 عنوان کرد: چین تجارت یک تریلیون دلاری با آمریکا را فدای 1.5 میلیون بشکه نفت ایران نمی‌کند.

به گزارش تجارت نیوز، وابستگی اقتصاد ایران به نفت منجر به اهمیت وضعیت صادرات نفت برای همگان شده است. در واقع می‌توان گفت که کاهش یا افزایش صادرات نفت، در صورت ورود درآمدهای نفتی به کشور، می‌تواند بسیاری از متغیرهای اساسی اقتصاد کشور را دستخوش تغییر کند.

با این حال به دنبال مشکلات متعدد بین‌المللی و تحریم‌های موجود، روند صادرات نفت ایران مطلوب نیست و این موضوع از وضعیت درآمدهای ارزی کشور مشخص است. با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در دی ماه سال 1403، نگرانی‌ها نسبت به کاهش همین صادرات اندک نفت ایران بالا گرفت.

این نگرانی صرفا در حد ترس باقی نماند و بر روند صادرات نفت ایران اثرگذار بود. تا جایی که داده‌های موسسه کپلر، به عنوان موسسه ردیاب نفتکش‌ها نشان می‌دهد که ورود نفت خام ایران به چین در فوریه ۷۷۱ هزار بشکه و در ژانویه ۶۹۲ هزار بشکه بود.

با این حال باید دید با توجه به امضای فرمان فشار حداکثری توسط ترامپ و تشدید تحریم‌های نفتی علیه ایران، وضعیت صادرات نفت در سال 1404 چگونه می‌شود؟

چین تجارت یک تریلیون دلاری با آمریکا را فدای 1.5 میلیون بشکه نفت ایران نمی‌کند

مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس نفت و انرژی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز در مورد وضعیت صادرات نفت ایران در سال 1404 عنوان کرد: ایران یک بار سابقه ترامپ را در دوره پیشین ریاست جمهوری وی تجربه کرده است. به‌ویژه در دو سال آخر ریاست جمهوری او در دوره پیشین، فشارهای متعددی بر ایران وارد شد و صادرات نفت کشور به‌شدت کاهش یافت.

او در مورد کاهش صادرات نفت ایران در ماه‌های آخر سال 1403 به زیر یک میلیون بشکه گفت: آماری که موسسات بین‌المللی درباره میزان صادرات نفت ایران منتشر می‌کنند، برآوردی است. این آمار از منابع ثانویه منتشر می‌شود و رسمی نیست. با این حال، مسلم است که اگر دولت آمریکا با توجه به قدرت اقتصادی خود تصمیم به افزایش فشارها بگیرد، می‌تواند صادرات نفت ایران را به‌شدت تحت تاثیر قرار دهد.

وی افزود: در حال حاضر، متاسفانه چین تنها واردکننده عمده نفت ایران محسوب می‌شود. اما با توجه به اینکه حجم تجارت چین و آمریکا بیش از یک تریلیون دلار است، بعید به نظر می‌رسد که چین به خاطر واردات یک میلیون تا ۱.۵ میلیون بشکه نفت از ایران، روابط گسترده خود با آمریکا را به خطر بیندازد.

بهروزی‌فر ادامه داد: در بازار نفت که مشکل کمبود عرضه وجود ندارد، چنین اقدامی منطقی نیست. بالاترین میزان صادرات نفت ایران در سال‌های گذشته، نهایتا 1.7 میلیون تا 1.8 میلیون بشکه در روز بوده است. حتی اگر همین رقم در نظر گرفته شود، باید گفت که کشورهای تولیدکننده نفت عضو اوپک دارای ظرفیت مازاد بیش از پنج میلیون تا شش میلیون بشکه هستند.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: یعنی تنها با استفاده از ظرفیت مازاد کشورهای اوپک، می‌توان چند برابر کل صادرات نفت ایران را وارد بازار جهانی کرد.

او توضیح داد: بنابراین، هیچ دلیلی وجود ندارد که چین بخواهد به خاطر حجم محدود واردات نفت از ایران، با ایالات متحده وارد درگیری شود. متاسفانه آمریکا نه‌تنها می‌تواند صادرات نفت ایران را محدود کند، بلکه انتقال پول و ورود کالاهای تهاتر شده را هم با مشکلات بیشتری مواجه کند.

به گفته او، اصلا عاقلانه نیست که چین تصمیم بگیرد روابط یک تریلیون دلاری خود با آمریکا را فدای واردات 1.5 میلیون بشکه نفت از ایران کند؛ آن هم در شرایطی که مشکل کمبود عرضه یا مازاد تقاضا وجود ندارد. البته در شرایط بی‌ثباتی بازار نفت نیز این ترجیح برای چین منطقی نیست.

ضرورت تعامل با دنیا

بهروزی‌فر در مورد پیش‌بینی صادرات نفت در سال 1404 عنوان کرد: مسئله تنها به صادرات نفت محدود نمی‌شود؛ بلکه اقتصاد کشور و صنعت نفت نیز در صورت نبود تعامل با دنیا با بحران‌های جدی مواجه می‌شوند. اگر ایران نتواند مشکلات خود را در سطح بین‌المللی حل کند، نه‌تنها امکان بهبود وضعیت وجود ندارد، بلکه حفظ شرایط فعلی نیز غیرممکن می‌شود.

وی افزود: ایران نیازمند تامین منابع مالی، تامین قطعات، تکنولوژی و دانش فنی است و تمامی موارد نیازمند تعامل با دنیاست. چراکه با منابع داخلی نمی‌توان حتی شرایط موجود را حفظ کرد.

او متذکر شد: مطمئنا در تابستان 1404، ایران با مشکل تامین برق و گاز روبه‌روست. همچنین زمستان آینده، تامین گاز و فرآورده‌های نفتی، مسلما دشوارتر از سال‌ها 1403 است.

این کارشناس انرژی در نهایت گفت: اگر تغییر خاصی در روابط ایران با دنیا اتفاق نیفتد، نه‌تنها مشکل صادرات نفت حل نمی‌شود، بلکه حفظ وضعیت موجود نیز تقریبا غیرممکن می‌شود.

برای مطالعه بیشتر گزارش وابستگی اقتصاد ایران به نفت تاریخی است را در تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی