به گزارش تجارتنیوز، قرار بود توزیع سهمیه بنزین در جزیره کیش تغییر کند و پس از آن به فاصله دو تا سه هفته این روند در قشم هم اجرا شود. اما هنوز سرنوشت طرح دولت مشخص نیست.
ماجرا از آن جا شروع شد که معاونت اقتصادی دولت سیزدهم در نامهای دستور به باز توزیع سهمیههای بنزین داد. طبق این نامه، بنزین بهجای خودرو به افراد اختصاص مییابد.
حالا امروز نمایندگان مجلس بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ را آغاز میکنند و رییس جمهور هم قرار است به مجلس برود. لایحه ۱۴۰۱، تا این لحظه حاشیههای زیادی داشت. حدف ارز ۴۲۰۰ یکی از بندهای بودجه ۱۴۰۱ بود.
به جز این فریدون عباسی دوانی، رییس کمیسون مجلس هم پیش از این گفته بود طرح جدید توزیع سهمیه بنزین احتمالا پس از بررسی بودجه یا در اثنای بررسی بودجه به صورت تبصرهها و بندهایی درباره حاملهای انرژی نوشته شود.
باید منتظر بررسی بودجه در مجلس ماند.
جواد اوجی، وزیر نفت هم روز سهشنبه هفته پیش به مجلس رفت تا توضیحات بیشتری درباره این طرح ارائه دهد. با توجه به نامه منتشر شده دولت، به نظر میرسید هیات دولت مصمم به باز توزیع سهمیهبندی بنزین است. با این حال، اعضای کمیسیون انرژی با توضیحات وزیر نفت قانع نشده بودند.
به عبارتی اعضای کمیسیون انرژی مجلس با تغییر شیوه سهمیهبندی بنزین مخالفت کردند.
نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی اصلیترین دلیل مخالفت مجلس با طرح دولت را ایجاد تورم و بازار سیاه خوانده بود.
سهمیه بنزین جدید کی واریز میشود؟
دولت هنوز اعلام نکرده تخصیص بنزین به افراد از چه زمانی از آغاز میشود. بنا بر پیگیریهای تجارتنیوز از شرکت ملی توزیع و پخش فراوردههای نفتی دولت هنوز ابلاغیه و دستورالعمل شروع این طرح را به شرکت ملی توزیع و پخش فراوردههای نفتی ارسال نکرده است.
سهمیه بنزین چند لیتر است؟
اولین بار، سرپرست منطقه آزاد کیش گفته بود که قرار است به هر نفر ۲۰ لیتر یارانه بنزین داده شود. پس از آن وزیر نفت اعلام کرد این سهمیه ۱۵ لیتر است و در نهایت، مدیرکل شرکت ملی فرآوردههای نفتی در گفتگوی زنده با صداوسیما مدعی شد که خانوادهها با تعداد کم هم کمتر از ۶۰ لیتر بنزین دریافت نمیکنند.
این یعنی به گفته مسئولان اجرایی این طرح، با سه عدد مواجهیم. ۱۵، ۲۰ و ۶۰.
سهمیه بنزین به چه کسانی تعلق میگیرد؟
آن طور که وزیر در مجلس توضیح داده بود، بنزین ۱۵۰۰ تومانی به هر کد ملی که بیش از یکسال در محل اجرای طرح ساکن بوده واریز میشود.
با توزیع یارانه بنزین به افراد سهمیه قبلی از بین میرود؟
سرپرست منطقه آزاد قشم توضیح داده که با اجرای طرح جدید، سهمیه خودرو فعلا از بین نمیرود. پس از آن هم افرادی که احتیاجی به بنزین ندارند، میتوانند آن را با قیمت آزاد بفروشند.
البته هنوز ذکر نشده دولت خریدار سهمیه بنزین مازاد مردم است یا اشخاص حقیقی. احتمالا یکی از دلایل نگرانی کارشناسان از به وجود آمدن بازار سیاه و قاچاق بنزین هم همین است.
بنزین +یارانه+بازنشسته*مردم شدهاند خیلی خسته.
ت.قیمت خودرو
ایران جزء کشورهایی است که بالاترین قیمت خودرو را دارد. با توجه به اینکه بیش از 95 درصد خودروی داخل از طرف سه شرکت ایرانخودرو، پارسخودرو و سایپا تولید میشود که سهامدار عمده آنها دولت است، گرانتربودن خودروی داخلی ناشی از هر علتی مانند ناکارآمدی خط تولید، پایینبودن بهرهوری سرمایه و نیروی کار، تکنولوژی نامناسب و… باشد، باید اذعان کرد بخش خصوصی در آن دخالت نداشته است و از طرف دیگر بالابودن قیمت خودروی وارداتی عمدتا ناشی از سیاستهای حمایتی دولت از خودروی داخل به صورت اخذ عوارض بسیار بالا از خودروی خارجی و ممنوعیت ورود خودروی خارجی است. البته بهتر است به جای صرفا قیمت خودرو، به مسئله کل مخارج و نسبت بین مخارج ثابت و متغیر برای یک مالک و استفادهکننده از خودرو توجه شود.
هر دارنده خودرو، از بابت خودرو، با دو دسته مخارج مصرفی روبهروست. نخست مخارج ثابت که شامل قیمت هر دستگاه خودرو، مخارج نقلوانتقال و مخارج استهلاک است. دوم مخارج جاری و متغیر که شامل بنزین مصرفی، انواع بیمهها، عوارض سالانه و مخارج تعمیر و نگهداری است.
طبعا کل این مخارج، هزینهای است که دارنده یک خودروی شخصی در طول سالهای استفاده از آن متحمل میشود؛ بنابراین برای پاسخ به این سؤال که آیا دولت در ایران، واقعا به دارندگان خودرو (در مقایسه با دارندگان خودرو در سایر کشورها) یارانه بنزین پرداخت میکند؟ و آیا این یارانه به نام مصرفکننده نیست؛ ولی به کام تولیدکننده خودرو؟ برای پاسخ به این سؤال باید به کل مخارج ثابت و متغیری که مالک یک خودرو در طول دوره استفاده از خودرو متحمل میشود، نگاه کرد.
به طور مثال حداقل قیمت (مخارج ثابت) یک خودروی پژوی 2008 مدل 1397 در ایران 760 میلیون تومان است؛ درحالیکه همین خودرو در سطح جهان به طور متوسط دارای قیمت 380 میلیون تومان است (با فرض برابربودن کیفیت و نرخ ارز نیمایی). یعنی خودروی پژوی 2008 مدل 2017 در داخل به طور متوسط 380 میلیون گرانتر از مشابه خارجی آن است. به عبارت دیگر تولیدکننده برای یک خودروی 2008 از مصرفکننده در ایران 380 میلیون بیشتر از متوسط قیمت جهانی همین خودرو دریافت میکند؛ بنابراین این مبلغ اضافی در اصل مانند سپرده و ودیعهای است که مصرفکننده نزد تولیدکننده خودرو (که چون سهامدار عمده دولت است، در اصل نزد دولت) به امانت گذاشته و به نوعی قرار است این سپرده را به صورت اقساط در قالب مصرف بنزین پس بگیرد؛ پس مصرفکننده خودروی داخلی بنزین را ارزان مصرف نمیکند؛ بلکه عمده قیمت بنزین را که قرار است در آینده مصرف کند، به صورت یکجا در قالب مازاد قیمت داخلی خودرو نسبت به قیمت خارجی به تولیدکننده پرداخت کرده است.
ب.عمر متوسط خودرو
متوسط عمر خودرو در اغلب کشورهای جهان بین 5/9 تا 13 سال است؛ درحالیکه متوسط عمر خودروها در ایران 20 سال تخمین زده شده است. بر این اساس و با توجه به تعریف قانون خودروی فرسوده، بخش قابل ملاحظهای از خودروی فرسوده بالای 10 سال در کشور وجود دارد. کمترین عمر متوسط استفاده از خودرو (در جهان) مربوط به ایتالیاست و یکی از کشورها با عمر بالا ایران است. بر اساس تحقیقات نویسنده، رابطه بین عمر متوسط خودرو و قیمت بنزین در کشورها معنادار است؛ یعنی هرچه قیمت بنزین در کشورها پایینتر باشد، مدت زمان و عمر استفاده از خودرو بیشتر است.
پ. سرانه مالکیت خودرو
بالاترین سرانه خودرو مربوط به ایتالیا است -که کمترین عمر متوسط خودرو را دارد- و تقریبا جزء کشورها دارای بالاترین قیمت بنزین (59/1 دلار) است. همچنین ایران جزء پایینترین کشورها در سرانه خودرو است. به عبارت دیگر اگر در ایران برای هر چهار الی پنج نفر یک خودرو وجود دارد، در بسیاری از کشورها برای هر 5/1 نفر یک خودرو وجود دارد؛ ولی آن کشورها هیچگاه با این میزان ترافیک و تلفات روبهرو نیستند.
لف. قیمت بنزین
ایران در بین همه کشورهای اوپک و غیراوپک کمترین بهای بنزین را دریافت میکند. بر اساس گزارشی که در سایت Global petrol prices منتشر شده، بالاترین قیمت بنزین در جهان با 2.3 دلار مربوط به هنگکنگ است. بعد از این کشور سوریه از دیگر کشورهایی است که قیمت بالایی برای بنزین در آن تعیین شده با بهای ۲.۰۴ دلار و بعد از آن هلند با بهای ۱.۹ دلار است. ارزانترین بنزین دنیا همچنان متعلق به ونزوئلا با بهای 0.02 دلار است. بعد از ونزوئلا، ایران رکورددار ارزانی با بهای حدود ۰.۰۶ دلار است.
بنزین ازاد کنین تفاوتش نقدی به حساب خانواده بریزنه حالا هرچقدر که سهمیه میرسه.هرکی خاس بنزین استفاده کنه از این پول نقد استفاده کنه.کاره سختی نیس.
چشم
این جا کجاست ؟؟ من کیم ؟؟ اینا خودشون هم نمی دونند می خوان چیکار کنن
سهمیه بنزین وقت گل نی واریز میشه دلت خوشه تجارت نیوز اون از سهام عدالت که نه سود دادن نه گذاشتن بفروشیم اون از یارانه که هزار ساله چهل پنج هزار تومان مونده اینم از گرونی
??