خبر مهم:

کد مطلب: ۴۷۰۱۵۸

گفتگوی تجارت‌نیوز با یک کارشناس بانکی:

برخی بانک‌ها می‌توانند تا ۲۵ درصد سود بدهند

برخی بانک‌ها می‌توانند تا 25 درصد سود بدهند

آنطور که کمال سیدعلی می‌گوید برخی بانک‌ها که امکان سرمایه‌گذاری مناسب دارند می‌توانند تا نرخ 25 یا حتی 26 درصد سود سپرده بپردازند. او می‌گوید: به نظرم حداقل سودی که در پی افزایش نرخ سود بین‌بانکی می‌توانیم در سود سپرده‌ها داشته باشیم، نرخ 24 یا 25 درصد است تا بلکه بتواند بر سایر بازارها تاثیر بگذارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، چند روز پیش بانک مرکزی در راستای افزایش نرخ سود در بازار بین بانکی و هدایت نرخ تورم به سمت نرخ تورم مد نظرش(۲۲درصد)، نرخ سودسپرده‌گذاری بانک‌ها را با یک واحد درصد افزایش، ۱۴درصد تعیین کرد. بر اساس این تصمیم دامنه نرخ سود در بازه ۲۲-۱۴ درصد قرار گرفت. بانک‌ها در پایان دوره مالی کوتاه‌مدت (روزانه یا هفتگی) با مازاد یا کسری نقدینگی مواجه می‌شوند و لازم است آن را به تعادل برسانند.

پس از این تصمیم از سوی سیاستگذار، برخی سقف بهره بانکی اعلام شده ۲۲ درصد را به اشتباه نرخ سود سپرده خواندند.

نرخ سود بین‌بانکی چیست؟

در حالتی که بانکی با کسری مواجه شده باشد، باید رو به استقراض یا وام گرفتن بیاورد تا آن را جبران کند. در سوی دیگر اگر مازاد نقدینگی داشته باشد، لازم است اقدام به عرضه آن کنند.

بانک‌ها برای اینکه این مشکل را حل کنند اما مجبور هم نباشند دست به دامن به بانک مرکزی شوند، بازاری را به نام بازار بین‌ بانکی تشکیل داده‌اند تا در آن عرضه و تقاضای نقدینگی را به صورت وام انجام دهند.

بنابراین در بازار بین بانکی، نقدینگی از موسسات مالی که مازاد دارند به موسسات مالی دارای کسری وجه منتقل می‌شود. عمده وام‌های بین بانکی سررسید یک هفته یا کمتر دارند. اکثرا وام‌های یک شبه بر مبنای یک نرخ سودی است که به آن نرخ سود بین‌بانکی می‌گویند.

اصولا در دنیا نرخ بهره بانکی یکی از مقدمات تعیین نرخ بهره کلی اقتصاد است. بنابراین زمانی که نرخ بهره بین بانکی شروع به افزایش می‌کند، می‌توان گفت بانک مرکزی به نوعی در حال کنترل سپرده‌های غیر‌دیداری خود است.

بنابراین افزایش نرخ سود بین ‌بانکی می‌تواند مقدمه‌ای برای تعدیل نرخ سود بانکی در جهت افزایش باشد. این که این نرخ چقدر می‌تواند بر نرخ سود سپرده اثرگذار باشد سوال مهمی است.

شمشیر دولبه نرخ سود

سید کمال سیدعلی، کارشناس حوزه بانکی در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی آیا افزایش نرخ سود بین‌بانکی لزوما بر سود سپرد تاثیر خواهد گذاشت؟ می‌گوید: بله. افزایش نرخ سود بین بانکی همیشه روی نرخ سود سپرده‌ها تاثیر داشته است. اما اگر این اقدام را به قصد جذب سپرده در بانک‌ها صورت داده‌اند، اکنون فاصله به قدری با نرخ تورم زیاد است که به نظرم با این یک درصد و دودرصد انگیزه جذب سپرده ایجاد نخواهد شد.

به گفته این کارشناس سود سپرده و حتی اوراقی هم که می‌فروشند اگر بخواهند با 19 درصد بفروشند جاذبه خاصی برای مردم نخواهد داشت. مگر برای افراد محافظه کاری که به دلایل مختلف امکان وروذ به سایر بازارها را ندارند، مثل کسانی که پولشان کم است و نمی‌توانند وارد بازار مسکن شوند یا نگران این هستند که سکه بخرند و نتوانند از آن نگه‌داری کنند، یا وضعیت فعلی بورس آنان را تحت تاثیر قرارداده است.

سید علی معتقد است نرخ سود باید عددی باشد که مردم را جذب کند اما این عدد هم شمشیر دو لبه است، چرا که وضعیت بانک‌های ما به وضوح نشان می‌دهد توانایی پرداخت ندارند. بنابراین بانک‌ها باید به نظر به میزانی که می‌توانند از منابع سپرده پول دربیاورند، نرخ سود را تعیین کنند.

معاون پیشین ارزی بانک مرکزی ادامه می‌دهد: برخی بانک‌ها که امکان سرمایه‌گذاری مناسب دارند می‌توانند تا نرخ 25 یا حتی 26 درصد سود بدهند. همچنین ممکن است آنان توانایی دادن وام‌ها را با نرخ بالاتر داشته باشند. به نظرم حداقل سودی که در پی افزایش نرخ سود بین‌بانکی می‌توانیم داشته باشیم نرخ 24 یا 25 درصد است تا بلکه بتواند بر سایر بازارها تاثیر بگذارد.

این کارشناس تاکید می‌کند که اکنون زمان خوبی برای جذب سپرده‌ها است، چرا که اگر ریزش بورس ادامه پیدا کند افراد پولشان را به صورت کوتاه‌مدت حداکثر یکساله سپرده‌گذاری خواهند کرد. اما افرادی که منابع مالی دارند، با نرخ زیر 20 درصد جایی سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. اگر تورم را طبق آمار بانک‌مرکزی نه 41 درصد بلکه 40 درصد هم درنظر بگیریم باز فاصله‌ای 20 درصدی با نرخ سود خواهد داشت. این تفاوت زیادی است که موجب می‌شود سرمایه‌گذار ارزش پولش را از دست بدهد.

سیدعلی درباره توانایی بانک‌ها برای پرداخت سودهای بالای 20 درصد عنوان می‌‌کند: توانایی در پرداخت بستگی دارد به جایی که بانک در آن سرمایه‌گذاری کرده‌ است. اگر بازدهی سرمایه‌گذاری‌شان در سایر بازارها فقط به اندازه 40 درصد، یعنی به اندازه تورم، باشد، مثل بانکی که در املاک سرمایه‌گذاری کرده است، بله؛ می‌توانند تا 25 درصد هم سود بپردازند. البته در نهایت واحد نظارت بر بانک‌های بانک‌مرکزی برای سود سپرده سقف تعیین خواهد کرد.

نرخ سود سپرده‌ بانکی بالاتر می‌رود؟

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    این برا چندماهه دوباره باز دستورمیدن سود بانکی بشه ۱۴درصد بازدوباره مزشه همون اش و کاسه چه فایده اقتصادی که ثبات نداره نمیشه ریسک کرد پول توبانک فایده نداره تا کمبودشون جبران شه میکنن ۱۴ درصد

  • ناشناس

    یه سئوال.پول چه جور از تو بانک میاد بیرون.

  • علیرضا نیکرو

    سود بانکی بین ۱۷ تا ۲۰ درصد باشد

  • گنیا

    اینکه اقتصاد ایران ازاول هم بانک محور بوده شکی نیست ولی چون احاد مردم با بورس میانه خوبی ندارند سیستم هم این هر چند سالی تابو کرده در ذهن مردم جا انداخته اند که بورس قمار است وهاکذا در صورتی که در اکثرکشورها تامین مالی شرکتها از طریق بورس انجام می‌شودنه تسهیلات ۲۵الی ۳۰درصد مگر یشرکت چقدر سودای سال دارد که این میزان بخواهد سود بانکی بدهد این خود یبار مالی وافزایش قیمت تمام شده کالاست پس آش همان کاسه همان تنها راه حل مشکل توسعه وعمق بخشیدن به،بازار سرمایه نه هیجانی برخورد کردن .

  • ناشناس

    باسلام. كاملا درسته فقط یک مورد هست کدام دانشمندی نظر داده که سود سپرده که بانک ها میپردازند اگه کم باشه به رشد نقدینگی کمک میکنه و تورم رو کاهش میده ؟ این همه سود هارو دست کاری کردن و کاهش دادن جلوی تورم گرفته شد خیر فقط جیب بانک ها پرتر شد برای ورود به بازار مسکن و ارز . چرا دورهای قبلی این چنین نبود . اصلا مردم برای چی باید وقتی نرخ تورم انقدر بالاست و کارمندان و بازنشستگان حقوقشون بالا رفته اما سود بانکی کاهش پیدا کرده مردم باید پولشون رو در بانک بگذارند چرا در بازار سرمایه گذاری نکنن اونم نه بازار تولید و بورس در بازار مسکن و ارز و دلار کیی حاضر میشه تو بانک سرمایه گذاری کنه که هر سال نرخ سود رو کاهش میدن اونم با این نرخ تورم و هر موقع دلشون بخواد یک درصد به سود بانکی اضافه میکنن با این کار اتفاقا نه تنها کسی در بانک سرمایه گذاری نمیکنه و بانک محکوم به شکست هست بلکه تورم افزایش پیدا میکنه چون همه در بازار مسکن و ارز و سکه و طلا خودرو و …. سرمایه گذاری میکنن . نرخ سود بانکی باید بانرخ تورم بخونه نه اینکه به سپرده گذار بگیم همه چیز گران شده کارمندان بازنشستگان کارگران حقوقشون افزایش پیدا کرده اما تو سپرده گذار نه تنها افزایش پیدا نمیکنه هر سال سپرده ات بی ارزش تر و سوده سپرده ات کمتر میشه . کلا رد دادن بندگان خدا و تو باغ نیستن اینگونه تمام بانک ها برشکست میشن چندی بعد قطع به یقین در بورس هم کسی سرمایه گذاری نخواهد کرد. ندخ سود بانکی باید 26 تا ٢٨ درصد افزایش پیدا کنه که اگه نکنه همین مقدار هم از حساب بانک ها خارج میشه و جایی به غیر از بانک و بورس سرمایه گذاری میشه

  • ناشناس

    لطفا سود سپرده ها را ببرید بالا تا مردم کمک خرجی داشته باشند، واین دلال بازی ها جمع شود، سکه، دلار، مسکن وخیلی چیزها به قیمت واقعی برسند

  • ناشناس

    من 5سال پولم توبانک بود.الان که حساب میکنم ارزش پولم شایدیک دهم هم کمترشده باشه.اونوقت میگیربانک هاتوانایی پرداخت ندارن؟این همه آدم امثال من که بانک سرمایه شون نابودکردوکردتوجیبش پس چی شد؟

  • ناشناس

    سلام دوستان من ب کمک نیاز دارم برای جهیزیه هست اگه وام باشه قبول

  • داریوش

    ماکه دوست داریم پس انداز کنیم وسراغ بقیه سرمایه گذاری ها نمی ریم این سود بانکی خیلی کم هست با این گرونی نمیشه روش حساب کرد لطفا سود را بالا ببرید

  • زجر کشیده

    باید نرخ سود سپرده های مردم در بانکها را تا ۲۵٪ افزایش دهید تا نقدینگی را جمع کنید، و مردم را جذب کند، نه اینکه سرگردان بشوند، و ارزش داراییشون را از دست بدهند، بفکر مردم باشید. این دیگه چه وضعیه درست کردین آخه؟؟؟؟