تغییر نرخ سود بانکی مسالهای بوده که با شایعات زیادی طی روزهای اخیر همراه بوده و نگرانیهای زیادی را برای سپردهگذاران به همراه داشته است. آیا تغییر نرخ سود بانکی به صلاح اقتصاد کشور است؟
شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس در گفتگو با تجارتنیوز میگوید: رشد نقدینگی در ایران باید کنترل شود. برخی معتقدند که پایین آوردن نرخ سود یک آوار را از بازار پول وارد بازار سرمایه میکند، یک تفکر این است که دور از ذهن هم نیست اما این اتفاق باید بیفتد، مانند وقتی که یک آتشسوزی رخ میدهد باید مرکز آتش سوزی پیدا شود و آب روی دود پاشیدن فایدهای ندارد؛ به همین دلیلی باید نرخ سود را کاهش دهیم تا به یک ساختار درست اقتصادی برسیم.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر اتفاق خوبی که در اقتصاد کشور افتاده این است که تولیدکنندهها شان و منزلت گرفتهاند. تا چند سال گذشته بسیاری از مردم انگیزهای برای تولید نداشتن و خواستار این بودند که پول خود را در بانک بگذارند و با خیال راحت سود خود را دریافت کنند. اما اکنون این مساله موضوعیت ندارد.
چراغی میافزاید: بنابراین مسیر اقتصاد ناخواسته یا خواسته در حال قرار گرفتن در جهت درستی است، یعنی اقتصاد کشور از حالت بانک محور تبدیل به بازار محور میشود و جهتها به سمت بازار سرمایه است. رئیس کل بانک مرکزی نیز بارها تکرار کرد که تامین مالی باید به سمت بازار سرمایه برود.
این کارشناس عنوان میکند: قبلا برای راهاندازی یک کارخانه و تامین منابع مالی مورد نیاز باید با یک رئیس شعبه بانک به توافق میرسیدید، اما اکنون بازار سرمایه در اختیار است، افراد زیادی بر روی کسبوکار شما کار میکنند، از کارشناس گرفته تا مردم و کسبوکار شما در معرض یک دید عمومی قرار میگیرد؛ به همین علت است که کاهش نرخ سود بانکی بسیار مهم است.
چراغی در پاسخ به این سوال که آیا شرایط کنونی برای کاهش نرخ سود مناسب است؟ ضمن تایید این موضوع، میگوید: در عرضه شستا نیز بسیاری اظهار کردند که زمان مناسبی برای این عرضه بزرگ نبود، همیشه بهانهای برای زمان مناسب وجود دارد اما باید توجه داشت که این اتفاق باید بیفتد و نرخ سود بانکی باید کاهش یابد. این اتفاق برای اقتصاد کشور عوارضی را ایجاد میکند اما عواقب آن را باید پذیرفت تا نظام اقتصادی اصلاح شود.
بسیار کار اشتباهی صورت گرفت از الان به بعد نقدینگی به سمت بازارهای دیگه مثل طلا و سکه و دلار و مسکن میره همین الان مستاجران باید تمام حقوقشون رو آماده کنن واسه صاحب خونه چرا چون دیگه پول پیش کسی قبول نمیکنه چون سودی نداره واسه صاحب ملک در حقیقت این طرح فقط واسه دلالان خوبه نه تولید کننده برادر
میشه بفرمایید دقیقا چجوری تولید منزلت گرفته؟ کیفیت تولیدات ایرانی بهتر شدن؟ کارگر ایرانی درآمدش بهتر شده؟ مردم پول کافی برای خرید جنس دارن؟ صادرات کالای ایرانی بهتر شده؟ همکاری تولید کننده ایرانی با بقیه دنیا بهبود پیدا کرده؟ دسترسی به تکنولوژی برای تولیدکننده ایرانی بهبود پیدا کرده؟ زیرساختهای کشور شرایط تولید رو مناسب تر کرده؟ حمل و نقل ارزان تر و سهل تر شده؟ یا چی؟ دقیقا تولید چه منزلتی گرفته؟