موضوعات داغ: # ایران و آمریکا # مذاکره # مذاکرات # آمریکا # پیش بینی بازارها # مذاکره ایران امریکا # اوکراین # یمن
«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

شکاف 50 هزار میلیارد تومانی در آمارهای مولدسازی اموال دولت/ اختلاف آماری به سازمان خصوصی‌سازی و دیوان محاسبات رسید

پس از ادعای عبدالناصر همتی مبنی بر تحقق 90 درصد از درآمدهای مولدسازی دارایی‌های دولت طی پنج ماه گذشته، سازمان خصوصی‌سازی و دیوان محاسبات کشور آمارهای خود از مولدسازی در سال 1403 را منتشر کردند که اختلافی قابل توجه با یکدیگر دارند.

به گزارش تجارت نیوز، ارائه آمارهای غیرشفاف و اختلاف‌های آماری، سال‌هاست که به جزئی جدایی ناپذیر از اقتصاد ایران تبدیل شده است و مراجع آماری و سازمان‌های دولتی و غیردولتی گوناگون، در سال‌های اخیر با انتشار برخی آمارهای اقتصادی ضدونقیض، ابهامات بسیاری را ایجاد کرده‌اند.

جدیدترین نمونه از این اختلاف آماری، مربوط به آمار و ارقام مولدسازی اموال دولت است. طوری که اختلاف ارقام اعلام شده از میزان درآمد حاصل از فروش اموال مازاد دولتی در سال 1403 توسط دیوان محاسبات کشور و سازمان خصوصی‌سازی، به بیش از 50 هزار میلیارد تومان تومان می‌رسد.

آمار همتی از تحقق 90 درصدی مولدسازی در دولت چهاردهم

ماجرا از جایی شروع شد که عبدالناصر همتی، در جلسه 13 اسفندماه مجلس شورای اسلامی که به استیضاح و برکناری او اختصاص داشت، در دفاع از عملکرد خود، آمار و ارقام قابل تاملی را در مورد وضعیت اقتصاد ایران ارائه کرد. همتی با اشاره به اینکه دولت چهاردهم در پنج ماه، معادل ۸۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه سال 1403 را تامین کرده است، گفت: «90 درصد بودجه ناشی از مولدسازی اموال دولتی، در دولت چهاردهم تامین شده است.»

با استناد به اظهارات همتی و از آنجا که درآمدهای پیش‌بینی شده از مولدسازی در بودجه 1403 معادل 62 هزار میلیارد تومان بود، یک محاسبه ساده نشان می‌داد که درآمد دولت چهاردهم از مولدسازی، حدود 56 هزار میلیارد تومان بوده است. با این وجود، طولی نکشید که دیوان محاسبات کشور با انتشار گزارشی، آمار و ارقام اعلام شده توسط وزیر پیشین اقتصاد را زیر سوال برد.

دیوان محاسبات کشور: تنها یک درصد از درآمدهای مولدسازی وصول شده است

طبق آمار منتشر شده از سوی دیوان محاسبات کشور، از مبلغ مصوب 41 هزار و 268 میلیارد تومان برای مولدسازی تا ابتدای اسفند 1403 تنها یک درصد (معادل حدود چهار هزار میلیارد تومان) وصول شده است.

همچنین داده‌های دیوان محاسبات حاکی از آن هستند که از مبلغ مصوب منابع حاصل از واگذاری شرکت‌های دولتی به میزان ۶۰ هزار میلیارد تومان نیز تنها ۲۸ درصد (معادل حدود 17 هزار میلیارد تومان) محقق شده است.

جوابیه سازمان خصوصی‌سازی به ادعای دیوان محاسبات

تنها دو روز پس از انتشار آمارهای مذکور از سوی دیوان محاسبات، سازمان خصوصی سازی در واکنش به این آمارها، از وصول 85 درصدی درآمد بودجه از مولدسازی اموال دولتی خبر داد. به این ترتیب و با درنظر گرفتن سهم 63 هزار میلیارد تومانی مولدسازی دارایی‌های دولت در بودجه 1403، درآمد حاصل از این محل برای دولت حدود 54 هزار میلیارد تومان بوده است.

این سازمان در توضیح ادعای خود، با اشاره به فروش زمین هزارجریب اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین مزایده مولدسازی، تاکید کرد که دولت با تنها از این واگذاری، رقمی بالغ بر 35 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده است.

مولدسازی دارایی‌های دولت چیست؟

سیاست مولدسازی اموال دولت با هدف افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌های دولت و تامین مالی پروژه‌های عمرانی، از طریق واگذاری و خصوصی‌سازی دارایی‌های دولتی، از جمله املاک و شرکت‌های کم‌بازده است.

گرچه در سال‌های اخیر، دولت‌ها تاکید بسیاری بر مولدسازی و نقش در تامین منابع بودجه‌ای تاکید کرده‌اند، میزان درآمد واقعی حاصل از مولدسازی بسیار کمتر از ارقام پیش‌بینی‌شده در بودجه بوده است. به زعم کارشناسان، نبود سازوکارهای اجرایی مناسب، مشکلات حقوقی و مقاومت در برابر واگذاری‌ها دلایل اصلی ناموفق بودن مولدسازی در سال‌های اخیر بوده و باید دید که دولت در سال‌های پیش‌رو، چه برنامه‌ای برای بهبود روند مولدسازی‌ها دارد.

برای مطالعه بیشتر صفحه اقتصاد کلان در تجارت‌نیوز را دنبال کنید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی