موضوعات داغ: # بندر شهید رجایی # وام مسکن # ترامپ # عرضه کالا در بورس کالا # قیمت سکه # افزایش قیمت مسکن # افزایش معاملات مسکن # قیمت دلار
بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

صندوق های اهرمی تعادل بازار را برهم می‌زنند / لزوم بازنگری در دامنه نوسان      

هیوا زارعی- صندوق های اهرمی به دلیل ساختار خاص خود و امکان کسب بازدهی بالاتر در بازارهای صعودی، همواره نقش پررنگی در جذب نقدینگی و تاثیرگذاری بر روند بازار سرمایه داشته‌اند. بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه با انتقاد از محدودیت نوسان دامنه 3 درصدی و تاثیر آن بر عملکرد صندوق‌های اهرمی، به تجارت‌نیوز گفت: «این محدودیت‌ها باعث رشد نامتوازن برخی سهم‌ها و خروج نقدینگی از سایر بخش‌های بازار شده ‌است.»

به گزارش تجارت نیوز، برخی معتقدند، محدودیت‌های اخیر در دامنه نوسان و ضریب اعتباری بالای این صندوق‌ها، به رشد نامتوازن برخی سهم‌ها، خروج نقدینگی از بخش‌های دیگر بازار و تشدید نوسانات روانی در روندهای نزولی منجر شده است. این وضعیت، ضرورت بازنگری در سیاست‌های سازمان بورس برای ایجاد تعادل و رشد پایدار در بازار را بیش از پیش آشکار کرده است.

صندوق های اهرمی باعث رشد نامتوازن و خروج نقدینگی از بازار شده‌اند

بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه به تجارت‌نیوز گفت: «محدودیت دامنه نوسان 3 درصدی در کنار ضریب اعتباری بالای صندوق های اهرمی، تعادل بازار را بر هم زده است».

وی ادامه داد: «این صندوق‌ها به دلیل جذابیت بازدهی بالاتر در روندهای مثبت بازار، تقاضای زیادی را به خود جذب کرده و باعث خروج نقدینگی از سایر سهم‌ها شده‌اند».

فلاح افزود: «در روند صعودی بازار، این صندوق‌ها به دلیل ضریب اهرمی بالا، رشد 5 تا 6 درصدی را در مقابل رشد 3 درصدی بازار تجربه می‌کنند که این موضوع، تمایل سرمایه‌گذاران را به سمت این صندوق‌ها افزایش داده است».

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: «صندوق‌های اهرمی نه‌تنها در روندهای مثبت، بلکه در شرایط نزولی بازار نیز تاثیر منفی دارند.»

وی توضیح داد: «این صندوق‌ها به دلیل اهرم بالا، در بازار منفی افت بیشتری را تجربه می‌کنند و صف‌های فروش سنگین آن‌ها بار روانی منفی بر سایر سهم‌ها ایجاد می‌کند. این موضوع به کلیت بازار آسیب می‌رساند».

کاهش ضریب اعتباری صندوق های اهرمی راه‌حلی ناکافی است

فلاح با اشاره به تصمیم اخیر سازمان بورس برای کاهش ضریب اعتباری صندوق های اهرمی، این اقدام را ناکافی دانست و گفت: «اگر قرار است دامنه نوسان 3 درصد باقی بماند، ضریب اعتباری این صندوق‌ها باید به 30 یا 40 درصد کاهش یابد.»

وی افزود: «این تصمیم اگرچه گامی مثبت است، اما به تنهایی نمی‌تواند تعادل را به بازار بازگرداند».

فلاح ادامه داد: «تصمیم سازمان بورس برای یکسان‌سازی دامنه نوسان صندوق های اهرمی با سایر سهم‌ها به 3 درصد، تصمیمی غیرمنطقی بوده است».

وی توضیح داد: «در گذشته، زمانی که دامنه نوسان بازار 5 یا 6 درصد بود، دامنه نوسان صندوق های اهرمی 10 درصد تعیین می‌شد تا متناسب با ریسک و بازدهی آن‌ها باشد. اما کاهش یکسان دامنه نوسان بدون توجه به ماهیت این صندوق‌ها، تعادل بازار را مختل کرده است».

انتصاب صیدی کافی نبود؛ بخش‌های کلیدی همچنان در اختیار مدیران قبلی است

فلاح از بدنه کارشناسی سازمان بورس انتقاد کرد و گفت: «تصمیم‌گیران فعلی سازمان، عمدتا همان فارغ التحصیلان دانشگاه امام صادق هستند که مدیران اداری بدون تجربه عملیاتی در بازار هستند و با فعالان واقعی بازار مشورت نمی‌کنند؛ متاسفانه حتی تغییر رئیس سازمان بورس و انتصاب صیدی نیز نتوانسته تغییری در این روند ایجاد کند، زیرا بخش‌های کلیدی همچنان در اختیار مدیران قبلی است».

افزایش ضریب اعتباری سهام همزمان با کاهش ضریب اعتباری صندوق های اهرمی به دیده‌شدن نمادهای کوچک کمک کرد

فلاح خاطرنشان کرد: «سازمان بورس همزمان با کاهش ضریب اعتباری صندوق های اهرمی، به کارگزاری‌ها اجازه افزایش ضریب اعتباری برای سهم‌های بورسی و فرابورسی را داده ‌است؛ این اقدام تا حدی به عادی‌سازی شرایط بازار کمک کرده و باعث شده سهم‌های شاخص هم‌وزن نیز مورد توجه قرار گیرند».

وی پیش‌بینی کرد که در روزهای آینده، بازار به تعادل بیشتری دست یابد و عقب‌ماندگی سایر سهم‌ها نسبت به صندوق‌های اهرمی جبران شود.

تداوم وضعیت فعلی می‌تواند به رهبری صندوق های اهرمی در بازار منجر شود که تعادل بازار را به هم می‌زنند

این کارشناس بازار سرمایه گفت: «سازمان بورس به جای کاهش ضریب اعتباری، باید دامنه نوسان صندوق های اهرمی را از سایر سهم‌ها متمایز کند».

فلاح تاکید کرد: «صندوق ‌های اهرمی باید دامنه نوسان بالاتری داشته باشند تا متناسب با ریسک و بازدهی آن‌ها عمل کنند».

فلاح در پایان اظهار داشت: «اگر قرار است اصلاحی در بازار رخ دهد، باید متعادل و متناسب با کلیت بازار باشد؛ تداوم وضعیت فعلی می‌تواند به رهبری صندوق های اهرمی در بازار منجر شود که در روندهای مثبت، صف‌های خرید سنگین و در روندهای منفی، صف‌های فروش سنگین ایجاد می‌کنند و تعادل بازار را به هم می‌زنند».

گزارش‌های بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی