به گزارش تجارت نیوز، طلا در نخستین هفته آوریل با فشار نزولی مواجه شد و در معاملات روز دوشنبه نیز به روند نزولی خود ادامه داد. در جریان معاملات اولیه بازار آمریکا، شبکه CNBC گزارش داد، کوین هَسِت، مدیر شورای ملی اقتصاد آمریکا، اعلام کرده دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور در حال بررسی توقف ۹۰ روزه اعمال تعرفه بر واردات از تمام کشورها، به جز چین است.
هرچند این خبر برای لحظاتی فضای بازار را بهبود بخشید، اما به سرعت با انتشار بیانیهای از سوی کاخ سفید به عنوان «خبر جعلی» تکذیب شد. همزمان ترامپ با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی، تهدید کرد که در پاسخ به تعرفههای ۳۴ درصدی پکن، تعرفههای جدیدی معادل ۵۰ درصد بر کالاهای چینی وضع خواهد کرد.
ثبت بازدهی چشمگیر هفتگی با فرار سرمایهها به سوی طلا
بازارها در روز سهشنبه آرامتر بودند و قیمت طلا نوسان محدودی داشت. اما وزارت دارایی چین روز چهارشنبه اعلام کرد که از دهم آوریل، تعرفههای جدیدی معادل ۸۴ درصد بر واردات کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد.
این خبر باعث افزایش جریان سرمایه به سمت داراییهای امن و آغازگر موج جدیدی از صعود قیمت طلا شد. ترامپ در ادامه اعلام کرد که تعرفههای ۱۰ درصدی و متقابل برای ۹۰ روز متوقف شدهاند، اما همزمان تعرفههای اضافی بر واردات کالاهای چینی به ۱۲۵ درصد افزایش یافته است.
نگرانی از رکود، بازارها را طلایی کرد
با تشدید تنشهای تجاری و افزایش نگرانیها نسبت به رکود اقتصادی در آمریکا، دلار آمریکا روز پنجشنبه تحت فشار فروش شدید قرار گرفت. از سوی دیگر، انتشار دادههای تورمی ضعیفتر از انتظارات از سوی اداره آمار کار آمریکا نیز به تضعیف بیشتر دلار کمک کرد و مسیر را برای صعود فزاینده طلا هموار ساخت.
طبق این گزارش، شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در ماه مارس ۰.۱ درصد کاهش یافت و CPI هسته نیز تنها ۰.۱ درصد افزایش داشت که هر دو رقم، پایینتر از پیشبینی تحلیلگران بود.
در معاملات روز جمعه و همزمان با ساعت فعالیت بازار اروپا، وزارت دارایی چین اعلام کرد که در واکنش به اقدامات آمریکا، میزان تعرفههای تلافیجویانه خود را از ۸۴ درصد به ۱۲۵ درصد افزایش خواهد داد. طلا پس از دو روز رشد بیشتر از سه درصد، به رکورد جدید بالای ۳۲۰۰ دلار رسید.
نقش دلار و تنشهای ژئوپلیتیک در جهش طلا
شورای جهانی طلا در گزارش تحلیلی اخیر خود درباره بازار این فلز گرانبها اعلام کرده است: «بر اساس مدل نسبتدهی بازدهی طلا (GRAM)، تقویت یورو و تضعیف دلار آمریکا، بار دیگر عامل کلیدی در رشد قیمت طلا بوده و در کنار آن، افزایش ریسکهای ژئوپلیتیکی مرتبط با تعرفهها نیز نقش مهمی ایفا کرده است.»
چشمانتظاری بازار برای دادههای تجاری چین و اخبار تعرفهای
در ابتدای هفته، دادههای تراز تجاری ماه مارس چین به دقت توسط فعالان بازار دنبال خواهد شد. اگرچه این آمارها ممکن است تاثیر مستقیم تعرفهها را نشان ندهند، اما افت محسوس صادرات میتواند باعث افزایش احتیاط سرمایهگذاران شود و در این شرایط، طلا از افزایش تقاضای دارایی امن بهره خواهد برد.
با این حال، برخی ممکن است کاهش صادرات را نشانهای از تضعیف تقاضای جهانی برای طلا بدانند و به همین دلیل، از ادامه خریدهای خودداری کنند.
چشم معاملهگران به نرخ رشد اقتصاد چین
در روز چهارشنبه نیز دادههای مهمی همچون فروش خردهفروشی، تولید صنعتی و رشد اقتصادی سهماهه نخست چین منتشر خواهد شد. انتظار میرود اقتصاد چین در سهماهه ابتدایی سال با نرخ سالانه ۵.۱ درصد رشد کرده باشد.
در صورت تحقق این برآورد، فضای ریسکپذیری در بازار بهبود مییابد و میتواند روند صعودی طلا را محدود کند. در ادامه روز، آمار فروش خردهفروشی آمریکا نیز منتشر خواهد شد، اما احتمالا تاثیر چندانی بر بازار نخواهد گذاشت.
عقبنشینی چین از اعمال تعرفههای جدید
سرمایهگذاران همچنان پیگیر اخبار مرتبط با تنشهای تجاری چین و آمریکا خواهند بود و به اظهارات مقامهای فدرال رزرو آمریکا توجه نشان میدهند.
در بیانیه روز جمعه وزارت دارایی چین که همراه با اعلام تعرفههای جدید منتشر شد، تاکید شده در صورت ادامه سیاستهای تعرفهای آمریکا، چین دیگر پاسخی نخواهد داد.
این موضوع نشان میدهد که پکن احتمالا به سقف تعرفههای خود رسیده است و همین مساله میتواند امیدها را برای عدم تشدید بیشتر درگیری تجاری تقویت کند. در چنین شرایطی، بهبود ریسکپذیری ممکن است قیمت طلا را وارد فاز اصلاحی کند.
احتمال کاهش نرخ بهره و اثر آن بر دلار
بر اساس ابزار FedWatch گروه CME، بازارها در حال حاضر احتمال کاهش ۲۵ واحدی نرخ بهره توسط فدرال رزرو در نشست ماه مه را حدود ۳۰ درصد میدانند. اگر سیاستگذاران فدرال رزرو با این انتظارات مخالفت کنند و بر ریسکهای تورمی بیش از نگرانیهای مربوط به رشد تاکید کنند، احتمال تقویت دلار وجود دارد که در آن صورت میتواند مانع از رشد بیشتر طلا شود.
گزارشهای بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.