کد مطلب: ۷۵۱۹۶۲

گزارش میدانی تجارت‌نیوز از بازار آزاد ارز در نخستین روز بهمن‌ماه:

خریدهای هیجانی به بازار ارز بازگشت/ دلار در بازار آزاد چند؟

خریدهای هیجانی به بازار ارز بازگشت/ دلار در بازار آزاد چند؟

قیمت دلار که مدتی با سیاست‌های تثبیتی دولت روی کانال 40 هزار تومان ثابت مانده بود، از اواخر هفته گذشته روند صعودی خود را آغاز کرد و وارد کانال جدید شد. با تغییر کانال، حال و هوای بازار ارز فردوسی چگونه بود؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، کمتر از 10 سال پیش کسی قیمتی بالاتر از سه هزار تومان را هم برای دلار نمی‌توانست پیش‌بینی کند؛ حتی در سال 1396 با امضای برجام تورم عمومی هم یک رقمی شده بود.

در شرایطی که مردم فکر می‌کردند این وضعیت باثبات ادامه‌دار باشد در فاصله‌ای کمتر از یک سال، دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا امضای برجام را لغو کرد. از همان تاریخ قیمت دلار و تورم در شیبی صعودی قرار گرفته است و امروز یکم بهمن 1401یک کانال تاریخی را فتح کرده است..

حدود یک ماه پیش نیز قیمت دلار تا همین حدود بالا آمده بود، اما با تغییر رئیس بانک مرکزی و سیاست‌های تثبیتی دولت در کانال 39 هزار تومانی کنترل شد؛ این در حالی است که قیمت دلار از اواخر هفته گذشته مجددا در مسیر افزایشی قرار گرفته و اکنون در قله قیمتی خود قرار دارد.

در بازار فردوسی چه خبر است؟

جرم‌انگاری فعالیت دلالان و کشیده شدن آنها به کوچه‌ها و پاساژهای اطراف، بازار را ماه گذشته در حالت خلوت و بی سر و صدایی فرو برده بود.

اما حالا آنها دوباره در پیاده‌روها دیده می‌شوند و چهره قبلی فردوسی را به آن بازگردانده‌اند؛ هرچند که هنوز هم به نظر می‌آید از بالا بردن صدای خود پرهیز و با عبور رهگذران آرام زمزمه می‌کنند: «دلار، اگر دلار می‌خواهید دارم.»

حضور مردم هم در این باره بی‌تاثیر نیست، بالا رفتن قیمت دلار پس از چند هفته سکون باعث شده آنها خریدهای هیجانی خود را دوباره شروع کنند و با وجود اینکه صرافی‌ها اصرار دارند نوبت خود را اینترنتی بگیرند باز هم برای خرید دلار دولتی حضوری مراجعه می‌کنند.

این نوسانات و رفتارهای هیجانی برای خرید و فروش باعث ضرر عده‌ای در مدت اخیر شده و زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده است.

زن مسنی که در صف یکی از صرافی‌ها برای خرید دلار دولتی ایستاده می‌گوید: « چند وقت پیش که قیمت دلار تا حدود 44 هزار تومان بالا آمد خواهرم دلار خرید. هفته بعد مجبور شد با قیمت 39 هزار تومان بفروشد، بنده‌ خدا کلی ضرر کرد.»

فرد دیگری در صحبت با یکی از دلال‌ها می‌گوید: « یک بار دیگر هم که دلار خریدم باعث کلی ضرر شد، الان پول دارم و دقیقا نمی‌دانم با آن چکار کنم بعضی می‌گویند بالاتر می‌رود و بعضی هم معتقدند دولت دوباره آن را کنترل می‌کند. من پول خود را که هر روز ارزش آن کمتر می‌شود باید چه کنم؟»

در این مورد فعالان بازار معتقد هستند کسانی که در کوتاه‌مدت به سرمایه خود احتیاج دارند بهتر است خرید نکنند، چون بازار در حال نوسان است و امکان متضرر شدن آنها وجود دارد. بالا رفتن قیمت دلار از سویی دیگر باعث شده قیمت ثابتی برای فروش این اسکناس آمریکایی وجود نداشته باشد.

با وجود اینکه قیمت دلار در کانال‌های تلگرامی در قله قیمتی خود قرار دارد، اما برخی دلالان با قیمتی پایین‌تر یا بالاتر دلارهای خود را می‌فروشند.

وضعیت خرید و فروش سکه

بر اساس گفته صرافی‌ها اکنون دو نوع مشتری در بازار وجود دارد. یکی از آنها در این مورد می ‌ ‌گوید: « بالا رفتن قیمت سکه باعث شده با احتمال صعود دوباره قیمت‌ها در این بازار، مردم تصمیم بگیرند سرمایه خود را تبدیل به سکه کنند، از سوی دیگر عده‌ای نیز در کانال‌های پایین‌تر خرید کرده‌اند و سکه‌های خود را می‌فروشند تا سود حاصل از آن را نقد کنند.»

البته سردرگمی برای خرید و فروش در این بازار هم وجود دارد. همه این سوال را از صراف‌ها و دلالان می‌پرسند که قیمت‌ها بالاتر می‌روند یا دوباره افت می‌کند و غالبا یک پاسخ دریافت می‌کنند: « در اقتصاد این روزهای کشور هیچ‌چیز مشخص نیست.»

بررسی 5 ساله قیمت دلار در ایران

یکم بهمن سال 1396 قیمت دلار در بازار آزاد، چهار هزار و 700 هزار تومان ثبت شده است. این مبلغ در یکم بهمن سال بعد به 11 هزار و 700 تومان می‌رسد. در فاصله این دو سال همان‌طور که اشاره شد برجام در شرایط بدی قرار گرفت و با افزایش تورم شیب صعودی قیمت دلار آغاز شد.

در یکم بهمن سال 1398 قیمت این اسکناس آمریکایی به 12 هزار 950 تومان رسیده و در همین تاریخ در سال 1399 برای دلار قیمت 21 هزار و 750 تومان ثبت شده است.

این مبلغ در یکم بهمن‌ماه 1400 به 27 هزار و 500 هزار تومان رسیده و امروز اول بهمن 1401 این اسکناس در بالاترین قیمتی که تجربه کرده، فروخته می‌شود. بنابراین قیمت دلار از بهمن 1396 تا بهمن‌ماه 1401 حدود 844 برابر رشد داشته است.

پیش از این هم کارشناسان بیان کرده بودند که سیاست‌های تثبیتی و ارزپاشی به طور طولانی نمی‌تواند قیمت دلار را پایین نگه دارد و حتی در بلندمدت نیز ممکن اثرات ناخوشایندی داشته باشند.

برای کنترل نرخ ارز باید شاخص‌هایی مانند تورم را نیز مدنظر قرار داد که اکنون تورم آذرماه بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران با افزایش نسبت به ماه گذشته به 48/5 درصد رسیده است. از سوی دیگر مشکلاتی از قبیل کسری بودجه و قطعی گار صنایع ارزآور نیز وجود دارد که هنوز دولت راهکاری کاربردی برای آن ارائه نداده است. این موضوعات باعث شده چشم‌اندازی روشن برای قیمت دلار وجود نداشته باشد.

آخرین اخبار بازار دلار را در صفحه طلا و ارز تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ایرانی

    هیجانی؟؟ وقتی همه منتظره دلاره ۶۰ تومنی درشب عیدن خب پیش میاد دیگه اونوقتم ارزو طلاست که بدرد میخوره نه چیز دیگه الانم‌دولت با اکراه داره ارزو گرون میکنه تا کسریه بودجشو تامین کنه بعدش ۵ تومنی میارش پایین لابد اما امکان ابر تورمو خیلی اتفاقات غیره مترقبه هم وجود داره که میگن نه انشاالله اتفاق نمیوفته خلاصه فعلا باید مراقب خودمون باشیم کسی بفکر منو شما نیست ولی انشاالله با توافق همه چیز حل میشه

  • ناشناس

    کار هر کس نیست خرمن کوفتن

    • ناشناس

      مثلآدومین تولیدکننده گازجهانیم

  • ناشناس

    ملت را بدبخت کردید نه کار نه زندگی چیز گران