کد مطلب: ۵۵۳۱۹۳

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

کارون خشک شد / آب کارون فقط فاضلاب است؟

کارون خشک شد / آب کارون فقط فاضلاب است؟

حال کارون خوب نیست. ورود فاضلاب شهری و پساب صنعتی وضعیت این رودخانه را وخیم کرده است. در کنار مرگ دام‌ها، ممنوعیت کشاورزی در این منطقه موجب اعتراض دامداران و کشاورزان شده است. محبوب‌فر، کارشناس حوزه سلامت و محیط زیست می‌گوید: «کارون در اصل خشک شده و آبی که در آن جاری است فاضلابی است که وارد آن می‌شود.»

به گزارش تجارت‌نیوز ، نام کارون این روزها به بی‌آبی و آلودگی گره خورده است. از دام‌هایی که اطراف آن تلف شده تا گیاهانی که حیاتشان به آن بسته است، دل مردم خوزستان را خون کرده است. یک روز با بحران ریزگرد دست و پنجه نرم می‌کنند و روز دیگر با آلودگی و نبود آب.

ورود پساب و زباله به کارون نه حرف امروز است و نه دیروز اما گویی دیگر گوش کسی به آن بدهکار نیست. نه صدای بغض آلود مردی که از مرگ گاومیش‌هایش در حمیدیه می‌گوید و نه لاشه دام‌ها در مسجد سلیمان توجه متولیان را جلب می‌کند. مردم این مناطق می‌گویند آلودگی آب و کمبود آب در این مناطق باعث شده دام‌هایشان از بین برود.

آنطور که محمدرضا محبوب‌فر، کارشناس حوزه سلامت و محیط زیست به تجارت‌نیوز می‌گوید: «محیط زیست و منابع آبی کشور این روزها به معجونی از مشکلات و ناهنجاری‌ها تبدیل شده است. دولت هم مشغول انجام روزمرگی‌های خود است و محیط زیست را به حال خود رها کرده است.»

کارون خشک شده است

این عضو انجمن علمی بهداشت محیط ایران ادامه می‌دهد: «ما شاهد کمبود و ورشکستگی آب در کشور هستیم. رودخانه کارون که روزی پرآب‌ترین رودخانه کشور بود حالا تبدیل به نهر کوچکی شده است. در حال حاضر انتقال آب از سرشاخه‌ها و سدهای بالادست از مهمترین عوامل کاهش حجم آب رودخانه کارون در سال‌های اخیر بوده است.»

او ادامه می‌دهد: «رودخانه کارون در حال حاضر در اصل خشک شده و آب داشتن این رودخانه ناشی از فاضلابی است که وارد این رودخانه می‌شود. بخشی از فاضلاب‌های ورودی به کارون، فاضلاب‌ اهواز و چند شهرستان دیگر استان خوزستان هستند. از سوی دیگر رودخانه کارون با ورود پساب‌های صنعتی از جمله پساب کارخانه نیشکر نیز مواجه است. ورود فاضلاب‌های شهری و صنعتی همزمان با کاهش حجم آب ورودی از سرچشمه‌ها به رودخانه کارون است. رودخانه کارون وضعیت از نظر بهداشتی در وضعیت نامناسبی به سر می‌برد و اکوسیستم آن نیز به خطر افتاده است.»

ده‌ها دام در روزهای اخیر در مسجد سلیمان از بین رفتند که گفته می‌شد به دلیل آلودگی و پساب پتروشیمی بود. حالا محبوب‌فر می‌گوید نه تنها دام‌ها که گیاهان هم در خطر هستند.

او با بیان اینکه علاوه بر تلف شدن حیوانات، شاهد از بین رفتن گونه‌های مهم گیاهی در مجاورت منابع آبی خوزستان هستیم، می‌گوید: «وقتی حجم آب ورودی به رودخانه‌ها کم باشد و فاضلاب هم وارد آن شود. آب رودخانه با افزایش غلظت آلایندگی و آلودگی مواجه می‌شود. در چنین شرایطی رودخانه توان خودپالایی را از دست می‌دهد بنابراین این آلاینده‌ها در رودخانه‌ها می‌مانند و وارد بدن انسان، گیاهان و جانوران می‌شوند.

شادگان هم آلوده است

اما آلودگی و کمبود آب به مناطق دیگر هم رسیده است. تا جایی که موجب اعتراضاتی از سوی کشاورزان این مناطق نیز شد. محبوب‌فر در این مورد می‌گوید: «علاوه بر رودخانه کارون، شاهد چنین پدیده‌ای در تالاب شادگان هستیم. غلظت آب در کارون و شادگان به وضعیتی افتاده که کشاورزان نسبت به شوری آب اعتراض دارند. وضعیتی که باعث افت کیفیت محصولات کشاورزی و حاضلخیزی زمین‌های کشاورزی در این مناطق شده است.»

عضو انجمن علمی بهداشت محیط ایران ادامه می‌دهد: «کمبود آب در استان خوزستان چنان خود را نشان داده تکه بسیاری از افراد در این منطقه در حال اعتراض هستند و تنش آبی تا عمق استان خوزستان کشیده شد. پیش از این اعلام کردیم تنش بر سر آب در استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری اوج گرفته است اما این روزها به خوزستان نیز رسیده است. حالا کشاورزان با ممنوعیت و محدودیت کشت محصولات مواجه شدند و به این وضعیت اعتراض دارند.»

جایگزینی برای درآمد کشاورزان نیست

اخیرا اعتراضاتی توسط برخی از کشاورزان در خوزستان برای ممنوعیت کشت و نیز حق‌آبه صورت گرفت. محبوب‌فر با بیان اینکه تنها راه کسب درآمد بسیاری از کشاورزان همین کشت محصول است، می‌گوید: «زمانی که کشور در شرایط بحران آب به سر می‌برد ممنوع کردن کشت‌های آب بر مانند برنج و سایر محصولات توجیه‌پذیر و منطقی است اما در صورتی که دولت و سازمان‌ها به دنبال جایگزین برای کسب درآمد مردم باشند.»

این کارشناس محیط زیست ادامه می‌دهد: «زمانی که کشاورزان منبع درآمد دیگری نداشته باشند و اتفاقا تعدادشان هم کم نیست چطور می‌توانند از کشاورزی دست بکشند؟ در استان‌های خوزستان و اصفهان پمپ‌های آب کشاورزان را جمع کردند که از برداشتن آب توسط آنها ممانعت شده در حالی که هیچ حمایت مالی از آنها نشده است.»

او درباره عملکرد سازمان محیط زیست بر این باور است : «سازمان حفاظت محیط زیست در تهران و اداره کل در خوزستان تنها نظاره‌گر هستند. اگرچه بارها مدیرکل محیط زیست خوزستان بارها اعلام کرده که قرار است فاضلاب ورودی به کارون تصفیه شود اما هنوز از این طرح هیچ اطلاعاتی در دست نیست. بنا بوده که کلکتور تصفیه‌خانه شرق اهواز تکمیل و راه‌اندازی شود. با راه اندازی این تصفیه‌خانه می‌توان مانع ورود پساب به رودخانه کارون شد اما هیچ اطلاعاتی از تکمیل این تصفیه‌خانه در دست نیست.»

محبوب‌فر در پایان می‌گوید: «متاسفانه کارنامه دولت‌ها در حوزه محیط زیست و مدیریت منابع آبی شکست خورده است. وضعیت منابع آبی و محیط زیست کشور روی خوش نمی‌بیند تا زمانی که تصمیمات در سازمان‌ها با سیاست‌زدگی و قومی گرفته می‌شود.»

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    اینم یکی از بی تدبیری دولت بجای فکر و اقدام از خشکسالی برین بمب درست کنید و پخش افتخار کنید

    • ناشناس

      اگه مردم غیور خوزستان روبروی مجلس جمع میشدن و حرف خود رو به گوش مسوولیتی میرسوندن زودتر به جواب میرسیدن وبانمایندگان ومخصوصا رییسی ملاقات داشتند زودتر به جواب میرسیدن .چت دراین صفحه رو اغلب مردم عادی فقط می بینن و بس.

  • سیمین

    کارون که هیچ اینا کل ایران رو ویران کردند

  • خوزستانی ام

    متاسفانه بیشتر به فکر یزد واصفهان وباغهای رفسنجان هستن نه کشاورز های بیگناه که خدا حق بچه‌هاشون رو ازشون بگیره

  • یک شهروند اهوازي

    شما آب رو بردین به یزد و اصفهان کارون بیشترین آب داشته شما نصفشو انتقال دادین به یزد و نصف آخرشو به اصفهان اصفهان در زمستان قبل از انتقال اب زلال کارون که انتقال نکرده بودین اصفهان در زمستان آب نداشتن فقط در تابستان ولی بعد از اینکه آبو انتقال دادن اصفهان همیشه آب داره و نصفهای دیگشو که با صد بستین نمیزارین به کارون آب برسه به فکر مردم اهواز نیستین به خانوادهاشون هیچ اهمیتی ندارین

  • ناشناس

    لعنت بهشون که عروس ایران رو اینجوری کردند

  • م

    کشور ب تاراج برده شده از کجا ب کجا رسیدیم از کشوری با تاریخچه ای کهن با مردمی شاد ب کجا رسیدیم از گرسنگی و حالا هم باید شاهد مرگمون با تشنگی باشیم چقدر فلاکت چقدر هاااا

  • ناشناس

    واقعا خوزستان سدهایش بی اب شده اندابشونوازبالاوپایین باکانال کشی ولوله کشی برده اندبجای اینکه صدایتان بجایی نمیرسدبرویدکانالهاولوله هارانابودکنیدتااب نرودحایی دیگرپول ونفت ومعادن خوزطتانوکه میبرندبالاییاابش روهم برده اندپس بیایندگرماوهوای آلوده وبدبختیاشوهم ببرندلعنت خداورشون باد

  • ناشناس

    ماروهمنمیزارن کشت کنیم ازبی ابی منم خوزستانیم بخدابزاریدخوزستان نفت ومعدناش براخودش باشه باپولش ازکشورای دیگه آب میخریم خوشبختتریم تابادولتیکه فقط بفکرخودشونندوشهراز دیگه بیعرضه ای ازخوزستانیاست کل جنگ هدازسرخوزستانه تمام دنیاکشته شن ولی دولت خودش همه چیزشوبه ِِِِغارت وفناداده خداریشه شونوبکنه ازکجابیاریم بخوریم پس پول نفت وگازمونوبدهدندبهمون

  • مسوول

    دلخوش به این مقدار نباشید بازم داریم براتون

  • ناشناس

    در مورد این مطلب باید تلاش جهادی انجام. بشه و کشاوز هم از روش نوین برای کشاورزی استفاده وخودکشاورز هم یک لحظه. فکر بکند که این همه ابرا نمیشود خرید تنها کشور ما نیست بلکه. کشور اطراف ما هم این مشکل را دارد فقط امید ما به خداوند متعال است