کد مطلب: ۶۱۹۵۵۰

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

افزایش خودکشی در ایران / کدام استان‌ها بیشترین نرخ خودکشی را دارند؟

افزایش خودکشی در ایران / کدام استان‌ها بیشترین نرخ خودکشی را دارند؟

دبیر کمیته پیشگیری از خودکشی انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: «از سال ۱۳۸۴ تاکنون خودکشی روند صعودی داشته است. بیشترین میزان خودکشی در گروه افراد با مشاغل آزاد، بیکار و خانه‌دار است که تائید‌کننده نقش وضعیت نابسامان اقتصادی در اقدام به خودکشی است.»

به گزارش تجارت‌نیوز ، سالانه ۱۰۰ هزار نفر در کشور اقدام به خودکشی می‌کنند. این آخرین آماری است که رستم تقی وندی، معاون وزیر کشور از میزان خودکشی‌های در ایران داده است.

خودکشی محمد ۱۱ ساله بوشهری، سازناز ۱۳ ساله در دیشموک و آناهیتای ۱۸ ساله در یاسوج گرفته تا خودکشی حاجیان، کارگر پارس جنوبی در عسلویه؛ اینها تنها بخشی از خودکشی‌های اخیر است که رسانه‌ای شده.

  • برخی به روانپزشکان مراجعه می‌کنند. شاید در روند درمان از تصمیم به خودکشی منصرف شوند، شاید هم نه. برخی کارشان به بیمارستان روانی می‌کشد و مدتی باید آنجا تحت درمان باشند. اما برخی نه دسترسی به روانپزشک دارند، نه آگاهی از چگونگی مواجهه با موقعیت بحرانی.

دلایل خودکشی

مریم معصومی، روانپزشک و دبیر کمیته پیشگیری از خودکشی انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: «بحث خودکشی پیچیده‌ است و حتما بیش از یک علت می‌توان برای آن در نظر گرفت. تعامل بین عوامل زیستی، روانی، اجتماعی به عنوان عامل خطر یا محافظت‌کننده مطرح شده است. به علاوه نرخ بیکاری و فقر، سن، جنس، مصرف مواد و الکل، بیماری‌های روانپزشکی درمان نشده، میزان دسترسی به روش‌های مهلک خودکشی و ناامنی محیط از عوامل تاثیرگزار هستند.»

او می‌گوید: «خودکشی یکی از آسیب‌های اجتماعی است که شرایط اقتصادی و اجتماعی به شدت روی آن مؤثر است. به عنوان مثال، زمانی که شاخص توسعه انسانی پایین‌تر است، میزان خودکشی افزایش پیدا می‌کند.»

روند صعودی خودکشی در ایران

آمار خودکشی در ایران روندی افزایشی دارد. تقی وندی هم در این مورد هشدار داده است که اگر این سیر صعودی مدیریت نشود در آینده نه چندان دور در رده کشورهایی قرار خواهیم گرفت که میزان خودکشی در آن نگران کننده است.

در همین مورد دبیر کمیته پیشگیری از خودکشی انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: «در ایران گزارش‌های رسمی سازمان پزشکی قانونی کشور، نشان می‌دهد که از سال ۱۳۸۴ تاکنون خودکشی روند صعودی داشته است. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۲۱ میزان آن ۵٫۲ در صد هزار نفر جمعیت بوده است. آمار برگرفته از آخرین سالنامه آماری منتشر شده سازمان پزشکی قانونی نشان می‌دهد که به نظر طی سال‌های اخیر نرخ خودکشی حدود ۸ تا ۱۰ درصد افزایش داشته است.»

کانون‌های خودکشی در ایران

اما در کدام استان‌ها میزان خودکشی بیشتر است؟ معصومی در این مورد می‌گوید: «توزیع جغرافیایی موارد خودکشی در سطح استان‌های کشور ناهمگن است. استان‌های مختلف در طول زمان میزان‌های متفاوتی از خودکشی را ثبت کرده‌اند. در این بین بعضی از استا‌ن‌ها مانند ایلام، کرمانشاه، لرستان، همدان، گیلان و کهگیلویه‌و‌بویراحمد همواره میزان بالاتری از میانگین کشوری را گزارش کرده‌اند.»

او ادامه می‌دهد: «بر اساس آخرین برآورد مرکز آمار ایران در تابستان ۱۴۰۰، استان‌های ایلام، کهگیلویه‌وبویراحمد، کردستان، لرستان شاخص فلاکت بالایی دارند. (شاخص فلاکت بر پایه تورم و بیکاری محاسبه می‌شود.) از طرفی این استان‌ها از کانون‌های خودکشی در ایران حساب می‌شوند.»

این روانپزشک می‌گوید: «بیشترین میزان خودکشی‌ها در گروه افراد با مشاغل آزاد، بیکار و خانه‌دار است که تایید‌کننده نقش وضعیت نابسامان اقتصادی در اقدام به خودکشی است.»

دبیر کمیته پیشگیری از خودکشی انجمن روانپزشکان ایران می‌گوید: «از عوامل محیطی خودکشی، میزان دسترسی به روش‌های مهلک است به طوری‌که مواردی مانند خودسوزی در مناطق کمتر برخوردار که دسترسی بیشتری به انواع سوخت ها(نفت، گازویل و ..) دارند، بیشتر دیده می‌شود. کاهش دسترسی در کاهش نرخ خودکشی تاثیر دارد.»

پیشگیری از خودکشی

این روانپزشک درباره پیشگیری از خودکشی در جامعه می‌گوید: «پیشگیری از خودکشی اصلا کار راحتی نیست و مستلزم یک رویکرد جامع و اجرای طیف گسترده‌ای از مداخلات از آموزش فرزندپروری تا مشاوره خانوادگی و درمان اختلالات روانی است.»

او ادامه می‌دهد: «برنامه کشوری پیشگیری از خودکشی از ابتدای سال ۱۳۹۹ در تمامی ۶۳ دانشگاه علوم پزشکی کشور و مناطق تحت پوشش انها در حال اجراست.»
معصومی می‌گوید: «یکی از عوامل مورد توجه در این برنامه نقش رسانه‌ در انعکاس درست و صحیح موضوع خودکشی است. زیرا گاهی خبری که در واقع بیانگر یک رویداد اجتماعی به نام خودکشی است می‌تواند خود مشوق افراد برای خودکشی باشد.»

معصومی می‌گوید: «همانگونه که موارد متعددی از بروز همه‌گیری خودکشی به‌دنبال انتشار نامتناسب اخبار مربوط به خودکشی افراط خاص و شناخته شده صورت گرفته است(خودکشی‌های تقلیدی). به همین دلیل نباید خبر خودکشی را خبری هیجان‌انگیز منتشر کرد. همچنین جزئیات روش انجام و صحنه خودکشی منتشر نشود.»

این روانپزشک با بیان اینکه اصل مهم در کاهش نرخ خودکشی، شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر است، می‌گوید: «خودکشی را به عنوان راه‌حلی ساده‌انگارانه مطرح نکنیم. خودکشی پسر ۱۱ساله بخاطر موبایل حتما یادمان باشد. خودکشی هیچ‌گاه در نتیجه یک عامل اتفاق نمی‌افتد. معمولا تعامل پیچیده‌ای از عوامل روانی، بیماری جسمی، سوء مصرف مواد، مشکلات خانوادگی، تعارضات بین فردی و استرس‌های زندگی منجر به خودکشی در فرد می‌شود.»

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • مهران

    من موافق با خودکشی هستم ، عزیزان من خودکشی کنید تا از این نکبت دنیا خلاص شوید و بدانید که بعد از مرگ هیچ است و نیستی.

    • ناشناس

      خخخخخخخخ

  • ناشناس

    بخدا منم خسته شدم ن کار دارم ن زندگی از بی پولی و کشنگی دارم عذاب میکشم. منم گاهی ب خود کشی فکر میکنم .آخرسر ب حقیقت می پیونده

    • ناشناس

      برید یه جایی خدمتکار بشین…. ولی زندگیتونو تموم نکنید…

  • ناشناس

    دوستان هرچه زود تر بهتر منم رفتنی هستم

    • ناشناس

      تو مملکتی که نیاز های اولیه انسان تامین نشه بیکاری فقر …
      خودکشی بهترین راهه مرگ بهتر از زندگی حقیرانس

    • عبدالله

      دقیقا درست گفتی نیاز های اولیه انسانی بماند نیاز های اولیه یک جاندار کار(منبع درامد) نیاز جنسی، نیاز عاطفی ، نیاز به مسکن و غیره که بین تمام جان دارن نیاز هست و جز نییاز های اولیه محسوب میشه، مثلل من الان ۲۶ و ۲۷ سالمه به چه امیدی توی این مملکت زندگی کنم هر چی هدف داشتم هر چه قدر تلاش کردم پر هیچ، هیچ نداریم، خو ما نمیتونیم زنده بمونیم چه برسه زندگی کنیم، هیچ دلیلی نداریم واسه موندن، من به شخصه هیچ دلیلی واسه موندن در این دنیا ندارم هیچ

  • ناشناس

    من همین الان فکر خودکشی اومده تو سرم

    • نرجس

      سلام عزیزم
      چه اتفاقی برات افتاده که به این فکر افتادی؟

  • Mobina

    سلام من ۱۳ سالمه و تصمیم گرفتم خودکشی کنم

  • ناشناس

    سلام ، من واقعا خیلی شدیداً خسته ام از شدت بلاهای مستمر که تمامی ندارن حتی لحظه ای و حتی اونقدر اون مصیبت ها شدید هستند که نمیتونم همه درد ها و بلاهایی ک تو زندگی مشقت بارم اتفاق افتاده رو بگم .. ولی از شدت اون مصایب من تپش قلب گرفتم به جای رو ۷۰ شده ۱۴۰ ینی دوبرابر و همیشه هم جوری میزنه ک انگار تو دهنمه و میخواد بزنه بیرون . عادت کردم ب درد های قلب شکسته ام هربار عذاب میکشم قلبم عمیقأ تیر میکشه و الان چند ساعته مرتب لرز دارم گاهی حالم آنقدر از شدت مصیبت های که دارم بد میشه ک میلرزم ناخودآگاه .. کاش ما هم مثل دلفین ها هر لحظه که خیلی خسته می‌شدیم از این زندگی و دنیا کاش می‌تونستیم مثل اونا به زندگیمون خاتمه بدیم بدون هیچ بازخاستی اون دنیا . با خودم میگم من ک این دنیام جهنم شد بزار حداقل ی اون دنیایی بمونه برام ولی چرا خدا آخه دلش رحم نمیاد ب حال و روزم من ک این همه فقط از اون کمک خواستم از بچگی ب یادشم و براش گریه کردم پس چرا خدایا کمک نمیکنی ب من ؟ دوستان خواهش میکنم کسی اگر این پیام رو میخونه لطفاً برام دعا کنه به خدا که خودشم می‌دونه خیلی اوضاعم خرابه به شدت محتاجم به دعاهاتون خدا دعای زبانی رو که باهاش گناه نکردی مستجاب می‌کنه التماس دعا ?

    • ناشناس

      شما خود من هستی انگار زندگی من رو نوشتی

  • ناشناس

    زندگی خیلی قشنگه از زندگی لذت ببر شما دارین به خودتون ظلم میکنین اگه ارده کنین همه چی به دست میارین دیدی میگن از درد های زندگی شکایت نکن همیشه سخت ترین نقش ها واسه بهترین هنر ها پیشه است من خودم دخترم مشکلات دارم اما با تلاش همه رو حل میکنم و هیچوت نمیخوام فکر خودخودکوشی بیاد تو ذهنم همین الان بلند به خودت بگو من زیبام من با این چیزا شکست نمیخورم.:-) ??خدا هیچ کسو بدون هدف نیافریده.! خدا همه رو به راه راست هدایت کنه

  • یونس

    ولا منم چند وقتیه دارم به خودکشی فکر میکنم امیدوارم بتونم زودتر اجراش کنم

    • میم

      سلام و درود بر شما
      من عاشق زندگی کردن با همه سختیهای زندگیم هستم چون به دنیایی بیش از حد انتظار بعد از این دنیا معتقدم…
      خودکشی یعنی ادامه تلخی دنیا در برزخ که تمامی ندارد. پس با همه سختی‌ها بساز چون خدا قدرت همه چیز رو به بشریت داده این دنیا محل گذر و آزمایش انسانها در مقابل سختیهاست بقیه اش پاداش…

  • عرشیا

    درود بر عزیزانی که در حال خواندن این صفحه هستن ، به عنوان یک شخصی که پنج ساله داره با افسردگی ،وسواس ،اختلال دو قطبی سر کار داره مادرازد معلول متولد شده ،پدرش در زندان هست ،از نظر مالی مشکل داره و سابقه اسیب به خودم رو چند بار داره اون فقط با 18 سال سن ،میخوام بگم شمایی که الان در حال خواندن این مطلبی یعنی اسیب دیده ای از هر لحاظ میتونه باشه اهل حرفای چرند انگیزشی نیستم ،ولی بدون تو تنها نیستی ،بدون اگر تو این مشکلات رو داری بقیه هم دارن به شکل دیگه ای ،هیچ وقت و هرگز از روی فضای مجازی و ظاهر بقیه رو قضاوت نکنید ،زندگی مثل تکه پازله از هر جا فرورفتگی داره یه جای دیگش بیرون امدست ،نقابی که دیگران میزارن روی خودشون دلیل اصلی این هست که شما حس بدی به خودتون دارید چون هرگز درون زندگیشون رو نمیبینید ،من فرد مذهبی نیستم ولی اینو بدونید که این دنیا صرفا یک ازمایش و مسیر هست ،اخه مگه میشه با این همه ناعدالتی ما ادم ها بیایم تو این دنیا و بعد همه یه جور بمیریم ؟؟لطفا به دنیای بعدی هم اعتقاد داشته باشید ،در شرایط کنونی خودتون رو از دنیا رها کنید نه از نظر جسمی بلکه روحی ،روح خودتون رو ازاد کنید و حرص نخورید ،حرص خوردن شما و خودکشی هیچ چیزی رو عوض نمیکنه ،فقط نگرانیتون کم تر باشه و ارامش بیش تری داشته باشید و اصلا عین خیالتون نباشه زندگی داره چی میشه و سرتون رو بندازید پایین و به زندگی ادامه بدید ، سخته ولی این بهترینه عین خیالتون نباشه ،شما اگر در شرایط کنونی زندگی خودتون راضی و شاداب نباشید مطمعن باشید در حد اعلای مادی و معنوی هم راضی نیستید ،مثل افراد به شدت ثروتمند و پولداری که سال هاست مشکل اعصاب دارن چون شاید از بیرون اوکی باشن ولی از درون داغونن و یا هی پول بیش تر میخوان و …. ،سعی کنید خودتون دیدتون رو عوض کنید ،به جای حرص داشتن و … مثبت باشید یک بار امتحان کنید وقتی با دید باز مساعل رو ببینید راحت تر میتونید باهاشون کنار بیاید ،از دیگران کمک بخواید پیش کسی برید که بهتون گوش بده روانشناس و … اون ها گره ذهنتون رو باز میکنن وبهتون میگن چیزای جالبی هم هست تو این زندگی،ماهی های زیبایی هم هست لابه لای کوسه ها و تمساح های زندگی ،با خانوادتون منطقی باشید و باهاشون در این باره صحبت کنید ببینید شما اگر سر ناراحتی و خشم بگید میخواید خودتون رو بکشید اونا چیزی نمیگن و جدیتون نمیگیرند چون فرهنگ سازی نشده، ولی شما اگر برید و با منطق بگید بهشون که نیاز به کمک دارید و نیاز به مشاوره دارید مطمعن باشید جدیتون میگیرند ، هرچند هم رابطتون بد باشه در هر صورت شما فرزند اونا هستید ،سرنوشت افرادی که سخت ترین شرایط رو داشتن مثل دکتر حسابی و استیفنن هاوکینگ و … رو بخونید ، افرادی بودن که تا 30 یا 40 سالگی در عذاب بودن و بعد یه دفعه سکه برگشته ،در اینترنت از افرادی که از خودکشی سالم به سر بردن ببینید نظرشون چیه بعدش ، اگر شکسته اید و اسیب دیده از هر لحاظ ،مجبور نیستید شکسته و اسیب دیده بمونید ،اگر فقیر به دنیا بیاید مجبور نیستید فقیر بمونید ،اخبار و فضای مجازی رو دنبال نکنید فقط به جلوی مسیر نگاه کنید و در حال باشید چون اصلا معلوم نیست یه ثانیه دیگه زنده ای یا نه ، و در اخر شما تنها نیستید .

  • حمید

    من از 15سالگی تا الان که 26سالمه همش فکر خودکشی بودم دیگه واقعابرام سخت شد این زندگی تو روابط اجتماعی ضعیفم تاحال با جنس مخالف رابطی نداستم پولی ندارم بخوای حساب کنی به پوچی رسیدم انگیزه ی برای زنده بودن ندارم