موضوعات داغ: # حمله اسرائیل # پیش بینی بازارها # بازار سهام # ایران و اسرائیل # انرژی پاک # هیدروژن سبز # پیش بینی قیمت دلار # پیش بینی قیمت سکه

وضعیت چهار خودرو ساز بزرگ بورسی زیر ذره بین

مشاور سرمایه گذاری ابن سینا مدبر (اماکو) در تحلیلی اقدام به بررسی وضعیت تولید و فروش 4 خودروساز بزرگ کرده است.خودروسازان در سال جاری در مجموع عملکرد قابل قبول تری نسبت به سال 94 داشته اند. اگر چه توافق برجام در ماه های پایانی سال 94، مذاکرات متعدد و مختلفی را با شرکت های مختلف […]

مشاور سرمایه گذاری ابن سینا مدبر (اماکو) در تحلیلی اقدام به بررسی وضعیت تولید و فروش 4 خودروساز بزرگ کرده است.خودروسازان در سال جاری در مجموع عملکرد قابل قبول تری نسبت به سال 94 داشته اند. اگر چه توافق برجام در ماه های پایانی سال 94، مذاکرات متعدد و مختلفی را با شرکت های مختلف اروپایی و آسیایی رقم زد و در 8-9 ماه گذشته، هیات های مختلف اقتصادی-تجاری از شرکت ها و کشورهای مختلف از خودروسازان کشور بازدید و با مدیران این شرکت ها جلسات مختلفی برگزار کرده و بعضا تفاهم نامه های همکاری نیز منعقد کرده اند؛ لیکن هنوز این موضوع تاثیر قابل توجهی در وضعیت عملیاتی شرکت ها نگذاشته و خودروسازان تقریبا همان محصولات سابق را تولید می کنند. البته در ماه های نخست پس از توافق هسته ای نیز تقریبا تمامی کارشناسان بر این موضوع اذعان داشتند که تغییرات در حوزه تولید و عملیات خودروسازان امری زمان بر است و انتظار تاثیرگذاری شگرف برجام بر وضعیت عملیاتی صنعت خودرو در بازه یک یا دو ساله کمی غیر منطقی به نظر می رسد.
اگرچه موانع متعدد در جذب سرمایه گذار خارجی نیز نقش زیادی در فرسایشی شدن روند مذاکرات با شرکای خارجی خودروسازان داشته است. در مجموع برجام توانست در مدت کوتاه 2.5 ماهه، رونق قابل توجه و بی سابقه ای به وضعیت معاملاتی خودروسازان در بورس بدهد ولی این تب فراگیر سریع فروکش کرد و بسیاری از سهام خودرویی، اکثر یا تمام بازدهی را که در 2.5 ماه پایانی سال گذشته به سهامداران داده بودند، در چند ماه اخیر پس گرفته اند.
در بررسی گزارشات تولید و فروش خودروسازان و نیز بودجه سال 95 این شرکتها به این نتیجه می رسیم که صنعت خودرو در مجموع نسبت به سال گذشته عملکرد قابل قبول تری – چه در بخش تولید و چه در حوزه فروش – داشته است. البته از این نکته نباید غافل شد که هزینه های مالی خودروسازان همچنان بالاست و بخش مهمی از این فروش، در جهت پوشش هزینه های مالی خواهد بود.
در این گزارش به بررسی وضعیت تولید و فروش 4 خودرو ساز بزرگ بورسی – ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو و زامیاد – خواهیم پرداخت:
ایران خودرو
شرکت ایران خودرو – به عنوان بزرگترین خودروساز کشور – در 5 ماهه نخست سال جاری موفق به تولید 243 هزار و فروش 237 هزار دستگاه خودرو شده است.
در این میان همچون دوره های اخیر، گروه پژو و گروه سمند بیشترین سهم را در میان تولیدات این شرکت دارند؛ بطوریکه 84 درصد تولیدات ایران خودرو مربوط به این دو گروه است ( گروه پژو 68 درصد و گروه سمند 16 درصد تولیدات را شامل می شوند )
طبق بودجه سال 95 ایران خودرو، شرکت تا پایان ماه مرداد، 45 درصد تولید مقداری خود را پوشش داده است. براوردهای شرکت نشان می دهد، ایران خودرو تا پایان سال برای تولید 535 هزار دستگاه خودرو برنامه ریزی کرده است. شایان ذکر است ایران خودرو در 5 ماهه نخست سال گذشته، 46 درصد از کل تولیدات سال 94 را پوشش داده بود.
از سوی دیگر، بودجه تولید مقداری شرکت، با 6 درصد رشد نسبت به سال 94 مواجه است. ایران خودرو در سال 94 موفق به تولید 504 هزار خودرو شده که قصد دارد در سال جاری این رقم را به 535 هزار دستگاه برساند.
با مقایسه تولیدات شرکت در 5 ماهه نخست سال جاری با دوره مشابه سال قبل نیز در می یابیم ایران خودرو 5 درصد رشد تولید داشته است. البته ناگفته نماند که با توجه به مشکلات عمیق خودروسازان در فروش محصولات خود در نیمه نخست سال گذشته، در آن برهه، فروش مقداری شرکت وضعیت به مراتب وخیم تری از تولیدات آن داشته است. ایران خودرو در 5 ماهه نخست سال 94 ، از مجموع 232 هزار خودروی تولید شده موفق به فروش 186 هزار دستگاه شده بود (یعنی معادل 80 درصد )؛ در حالیکه در 5 ماهه نخست سال جاری، از مجموع 243 هزار خودروی تولید شده، 237 هزار خودرو به فروش رفته است ( یعنی معادل 97.5 درصد). در واقع تولیدات شرکت در 5 ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل، صرفا 5 درصد رشد داشته ولی فروش مقداری آن نسبت به آن دوره، با رشد 27 درصدی همراه بوده است.
تولید و فروش خودروسازان در فروردین ماه هر سال رونق چندانی نداشته و بنابراین حجم پایین تولیدات ایران خودرو در فروردین امسال نیز چندان دور از انتظار نبوده است. به مرور زمان این شرکت توانست تولیدات خود را در مرداد ماه تا سطح 57500 دستگاه در ماه برساند. البته به طور سنتی، خودروسازها در طی سال، دو پیک فروش دارند؛ اولین پیک در ماه های خرداد، تیر و مرداد و پیک بعدی در ماه های بهمن و اسفند است. بنابراین احتمالا میانگین فروش 5 ماه آینده شرکت – از شهریور تا دی ماه – به احتمال فراوان کاهش محسوسی نسبت به میانگین 5 ماهه نخست سال خواهد داشت.
روند فروش مقداری مهم ترین محصولات شرکت نیز در شکل فوق قابل ملاحظه است. همانطور که ملاحظه می شود گروه پژو و گروه سمند بیشترین سهم را در میان محصولات شرکت دارند.
سایپا
شرکت سایپا در 4 ماهه نخست امسال موفق به تولید 114000 و فروش 108000 دستگاه خودرو شده است.
در این میان پراید و تیبا بیشترین سهم را در میان تولیدات این شرکت دارند؛ بطوریکه 92 درصد تولیدات سایپا مربوط به این دو خودرو است. ( پراید 68 درصد و تیبا 24 درصد تولیدات را شامل می شوند )
طبق بودجه سال 95 سایپا، شرکت تا پایان ماه تیر، 29 درصد تولید مقداری خود را پوشش داده است. براوردهای شرکت نشان می دهد، سایپا تا پایان سال برای تولید 400 هزار دستگاه خودرو برنامه ریزی کرده است. شایان ذکر است سایپا در 4 ماهه نخست سال گذشته، 36 درصد از کل تولیدات سال 94 را پوشش داده بود.
از سوی دیگر، بودجه تولید مقداری شرکت، با 33 درصد رشد نسبت به سال 94 مواجه است. سایپا در سال 94 موفق به تولید 301 هزار خودرو شده که قصد دارد در سال جاری این رقم را به 400 هزار دستگاه برساند.
پارس خودرو
شرکت پارس خودرو در 5 ماهه نخست امسال موفق به تولید 69000 دستگاه خودرو شده است.
در این میان پراید و تندر 90 بیشترین سهم را در میان تولیدات این شرکت دارند؛ بطوریکه 66 درصد تولیدات پارس خودرو مربوط به این دو خودرو است ( پراید 49 درصد و تندر 90 ، 17 درصد تولیدات را شامل می شوند )
طبق بودجه سال 95 پارس خودرو، شرکت تا پایان ماه مرداد، 56 درصد تولید مقداری خود را پوشش داده است. براوردهای شرکت نشان می دهد، سایپا تا پایان سال برای تولید 123700 دستگاه خودرو برنامه ریزی کرده است. شایان ذکر است پارس خودرو در 5 ماهه نخست سال گذشته، 38 درصد از کل تولیدات سال 94 را پوشش داده بود.
از سوی دیگر، بودجه تولید مقداری شرکت، با 7 درصد رشد نسبت به سال 94 مواجه است. پارس خودرو در سال 94 موفق به تولید 115 هزار خودرو شده که قصد دارد در سال جاری این رقم را به 123 هزار دستگاه برساند.
زامیاد
شرکت زامیاد در 5 ماهه نخست امسال موفق به تولید 11000 دستگاه خودرو شده است.
در این میان وانت دوگانه سوز و دیزلی بیشترین سهم را در میان تولیدات این شرکت دارند؛ بطوریکه 90 درصد تولیدات زامیاد مربوط به این دو خودرو است (وانت دوگانه سوز 71 درصد و وانت دیزلی ، 19 درصد تولیدات را شامل می شوند )
طبق بودجه سال 95 زامیاد، شرکت تا پایان ماه مرداد، 27 درصد تولید مقداری بودجه خود را پوشش داده است. براوردهای شرکت نشان می دهد، زامیاد تا پایان سال برای تولید 40 هزار دستگاه خودرو برنامه ریزی کرده است. شایان ذکر است زامیاد در 5 ماهه نخست سال گذشته، 43 درصد از کل تولیدات سال 94 را پوشش داده بود.
از سوی دیگر، بودجه تولید مقداری شرکت، با 70 درصد رشد نسبت به سال 94 مواجه است. زامیاد در سال 94 موفق به تولید 23 هزار خودرو شده که قصد دارد در سال جاری این رقم را به 40 هزار دستگاه برساند.
به گزارش بازار سرمایه ایران،آمار تولید و فروش 5 ماهه شرکت حاکی از آن است که وضعیت نسبت به سه ماهه اول سال و نیز نسبت به دوره مشابه سال قبل، کمی بهتر شده است ولی نسبت به بودجه40هزار دستگاه امسال، هنوز از برنامه تولید و فروش عقب است؛ پوشش صرفا 27 درصدی تولید مقداری شرکت در 5 ماهه نخست، خود گویای این موضوع است.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی