به گزارش تجارت نیوز، علی ماجدی، سفیر اسبق ایران در آلمان، در بخشی از گفتوگوی خود با با برنامه صدای دیپلمات درباره منافع ایران از مذاکره با آمریکا صحبتهایی بیان کرده که در ادامه میخوانید.
ما ثابت کردیم آدمهایی داریم که میتوانند مذاکره کنند و میتوانند به وضعیت برد ـ برد برسند
نفس مذاکره اشکالی دارد یا خیر؟ ما باید در این رابطه بحث کنیم. من جای دیگر هم گفتم که ترامپ رفت با کره شمالی مذاکره کرد و به هیچجا هم نرسیدند و به نقطه اول برگشتند. اتفاقی افتاد؟ خیر. نه سیاست کره شمالی تغییر پیدا کرد و نه سیاست آمریکا. درست است که قاعدتاً ترامپ با آن زبانش گاهی اوقات از کره شمالی به عنوان یک دوست نام میبرد، اما کره شمالی که دست از مسائل هستهایاش برنداشته است، آمریکا و همه دنیا هم نگران این هستند. بنابراین وقتی شما مذاکره میکنید، اگر فکر میکنید که توان مذاکره ندارید که به نظر من دارید موضوع دیگری است. ما ثابت کردیم آدمهایی داریم که میتوانند مذاکره کنند و میتوانند به وضعیت برد ـ برد برسند.
ایران مایل به مذاکره با آمریکا است
*در حال حاضر شرایط برای انجام مذاکرات میان ایران و آمریکا به چه صورتی است؟ فکر میکنید این مذاکرات انجام میشود یا خیر؟ البته لطفاً تمام شرایط کشور، منطقه و جهان را در نظر بگیرید.
واقعاً اگر من با قاطعیت بخواهم بگویم مذاکره انجام میشود، ایرانیها مایل به این کار هستند. ایرانیها به اصطلاح عامیانه با دست پس میزنند و با پا پیش میکشند. علت هم این است که مجموعه دولت و حاکمیت هنوز به یک جمعبندی واحد نرسیده است. درست است که ما میگوییم قدرت داریم، من نمیگویم قدرت نداریم اتفاقاً قدرت هم داریم، اما در هر حال فاصله بین حاکمیت، دولت و مردم فاصله زیادی شده است و اکثر مردم از شرایط اقتصادی ناراضی هستند.
وقتی این شرایط حاکم است شما میخواهید چه کار کنید؟ آیا با امکانات داخلی میتوان این کار را کرد؟ اگر میشد که تا به حال انجام میدادیم. ما الان به کجا نگاه کنیم؟ ناترازیهایی که وجود دارد؟ ظاهراً قدغن هم شد که راجع به ناترازی صحبت کنیم. در نظر بگیرید که دارنده دومین منبع گازی و سومین یا چهارمین منبع نفتی دنیا هستیم (اما شرایط اقتصادی به این صورت است). الان همین تعطیلاتی که این روزها شاهد آن هستیم به خاطر کمبود گاز است. از طرف دیگر با آمارهای موجود حدود 40 درصد از ذخایر زیرزمینی ما با کشورهای دیگر مشترک است اما به دلیل فرسودگی تجهیزاتمان امکان برداشت نداریم. به این نکته توجه کنید که تمام ثروت ملی مربوط به این نسل نیست، مربوط به همه نسلها و همه ایرانیهاست. خب ما این فرصتها را داریم از دست میدهیم. کدام نیرو و شرکت ایرانی الان میتواند هم به تکنولوژی و هم به پول دسترسی داشته باشد؟ تازه اگر هم داشته باشد بازار آن کجاست؟
شعار نه مذاکره میکنیم و نه جنگ، دیگر جواب نمیدهد
*یعنی شما میگویید این سیستم نه مذاکره و نه جنگ الان دیگر جواب نمیدهد؟
قطعاً جواب نمیدهد. من به عنوان یک کارشناس با قاطعیت میگویم که جواب نمیدهد.
*بله چون در حوزههای اقتصادی هم فعالیت داشتید.
من در سیاست، نفت، اقتصاد و بانک مرکزی فعالیت داشتم. در حال حاضر باید به ثروت کشور توجه کنید، دنیا در حال رفتن به سمت انرژیهای تجدیدپذیر و انرژیهای نو است. اگر منابع نفت و گاز موجود در ایران زمانی دیگر قابل استفاده نباشد؛ نسلهای آینده نه تنها حکمرانی را بلکه حق دارند مردم ایران را هم محکوم کنند. میگویند که شما میدانستید دنیا دارد به این سمت میرود چرا استفاده نکردید. در آلمان برنامهریزی حاکی از آن است که در سال 2035، 70 درصد نیازشان به انرژی از انرژیهای تجدیدپذیر تامین شود.
متن و ویدئو کامل گفتوگوی علی ماجدی با تجارتنیوز را اینجا بخوانید و ببینید.