طبیعت بسته دریاچه خزر، آن را به زیستگاه جانوران و گیاهانی منحصربهفرد تبدیل کرده است و منبعی غنی از آبزیان به شمار میرود؛ به همین دلیل ماهیگیران زیادی در حاشیه آن صیادی میکنند. صید «پره» یکی از قدیمیترین روشهای صید ماهیان استخوانی از جمله ماهی سفید در حاشیه جنوبی خزر است که قدمت بسیار زیادی دارد. برخی مورخان محل آغاز این نوع صید را شهرستان بندر انزلی میدانند که به تدریج در مناطق دیگر حاشیه جنوبی دریای خزر رواج یافته است. در حال حاضر حدود ۱۰ هزار نفر در قالب ۱۲۰ شرکت تعاونی، مشغول صید در حاشیه جنوبی دریای خزر هستند. آلودگی، معضلی جدی و خطرناک برای خزرِ پهناور است؛ به طوری که سالیانه حدود ۱۲۲ هزار تن آلودگی ناشی از فعالیت کشورهای حاشیه دریای خزر مانند آلودگیهای نفتی، فاضلابهای خانگی و صنعتی، ورود انواع زباله، ناوگان تجاری و … محیط آن را آلوده و گونههای زیستی آن را تهدید میکند؛ علاوه بر آن، زندگی ماهیگیران محلی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. سال گذشته میزان صید در استان گیلان ۴۰ درصد کاهش داشته که به دنبال آن درآمد ماهیگیران نیز کاهش یافته است.
(منبع: ایسنا)
اخیرا با طغیان رودخانها که معمولا در فصل پاییز طبیعی است سواحل دریای رودسر ورامدشت رودسر انباشت از زبالهایی بودکه دریا به ساحل بازگردانده بود که بصورت گسترده دست به پاکسازی زدند.
این همه علاوه بر بی مبالاتی بعضی از حاشیه نشین های وگردشگران رودهای منتهی به خزر که زباله خود را به کنار رود می افکنند حکا یت گسترده از بی مبالاتی شهرداری ها ودهداری هایی دارد که زباله های روستایی وشهری را در کنا ر رود های منتهی به خزر انباشته می سازند که با نیم طغیانی رود همه آنها را بسمت پایین دست به حرکت در می آورد که مقصدش می شود دریا . واین آسانترین راه دفع زباله وپسماند برایشان است.
درباره فاضلابها هم چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است .وپر واضح است که در سالهای گذشته بهترین و آسانترین گزینه دفع فاضلاب شهری وروستایی را رودها می دیدند در حالی که بایستی همه این فاضلابها را به مکان مناسبی هدایت وتصفیه کرده بعد می شد مچدا به رودها برگرداند یا به نظرم ایجاد تالاب مصنوعی نمود.