به گزارش تجارتنیوز، یکی از محورهای اصلی مورد بحث در نخستین روز از سیامین همایش سیاستهای پولی و ارزی که این روزها در بانک مرکزی برگزار میشود، تورم بود. رئیس کل بانک مرکزی در این همایش با تشریح وضعیت تورم کشور، از آمارهای بانک مرکزی از تورم اردیبهشت ماه پرده برداشت.
به طوری که به گفته محمدرضا فرزین، تورم نقطه به نقطه در شاخص تورم مصرفکننده از ۶۲.۴ درصد در فروردین به ۵۹.۷ درصد در اردیبهشت رسیده است. فرزین همچنین پیشبینی کرد که تورم نقطه به نقطه در خرداد ماه ریزش شدیدی خواهد داشت و هدفگذاری بانک مرکزی، ورود این شاخص به کانال ۳۰ درصدی است.
با این وجود بررسی تصویری که وبسایت رسمی بانک مرکزی با عنوان «تحولات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی» منتشر کرده است، نشان میدهد که فرزین در اظهارات خود تنها وجه مثبت ماجرا را عنوان کرده و به قسمت منفی آن توجهی نکرده است.
![تحولات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی و تورم اردیبهشت 1402](https://tejaratnews.com/wp-content/uploads/2023/06/511.webp)
تحولات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی و تورم اردیبهشت 1402
تورم سالانه در مسیر صعودی
اولین نکتهای که در این تصویر به چشم میآید، تداوم رشد نرخ تورم 12 ماهه به عنوان مهمترین شاخص تغییرات سطح عمومی قیمتهاست. بر اساس این گراف که بانک مرکزی منتشر کرده، نرخ تورم سالانه در اردیبهشت ماه به 55.7 درصد رسیده است که بالاترین رقم از آبان ماه سال 1400 به این سو به شمار میرود.
این در حالیست که رئیس کل بانک مرکزی در اظهارات خود تنها به نرخ تورم نقطه به تقطهای اشاره کرد که در اردیبهشت ماه نزولی بوده و افت آن در خرداد ماه نیز کاملا بدیهی است.
اثر تغییر سال پایه در محاسبات تورم
یکی دیگر از نکات قابل توجه این گراف، تغییر سال پایه محاسبات آمار تورم در بانک مرکزی از سال 1395 به سال 1400 است؛ موضوعی که از اسفند ماه سال گذشته به این سو در مرکز آمار ایران نیز کلید خورد.
سال پایه در محاسبات بانک مرکزی در حالی تغییر است که بررسیها حاکی از آن است که این تغییر میتواند نقش قابل توجهی در پایین آمدن ارقام اعلامی از آمار تورم داشته باشد و این موضوع در تغییر سال پایه در آمار مرکز آمار ایران کاملا نمایان بود.
به طوری که در بهمن ماه سال گذشته که آخرین دورهای بود که نرخ تورم با در نظر گرفتن سال پایه 1395 محاسبه شد، نرخ تورم نقطه به نقطه و 12 ماهه بر اساس این سال پایه به ترتیب معادل 53.4 درصد و 47.7 درصد ثبت شد. با این وجود در آمارهای بعدی که بر اساس سال پایه 1400 منتشر شد، این نرخها به ترتیب به 49.4 درصد و 44.4 درصد کاهش پیدا کردند. با این وجود رئیس کل بانک مرکزی ترجیح داد در اظهارات خود به این موضوع نیز اشارهای نکند.
ضمن عرض ادب
مهم آن میزان فشاریست که قیمت مجموعه ی کالاها به مصرف کننده وارد می کند از اردیبهشت ماه سال گذشته که روند افزایشی شدید شد معلوم است که تا اردیبهشت فعلی(منظور مقایسه هر ماه با همان ماه در سال قبل است) به لحاظ عدد و رقم شکاف و اختلاف زیاد بوده اما چون در همین بازه ی زمانی مصرف کننده در این شرایط مدت زمانی را سپری کرده بنابراین حتی المقدور خود را نسبت به فشار سازگارتر کرده و از طرفی ارقام فعلی چون با ارقام همین ماه ها در سال قبل مقایسه می شود بنابراین نسبت به آن زمان فشار به مصرف کننده را مطمئنا در وضعیت بهتری نسبت به مقایسه آن با ماه اول و دوم سال قبل که هنوز شوک وارد نشده بود، نشان می دهند و به قول عزیزانی که فرمودند شیب ملایم است حالا شیب ملایم تر را مصرف کننده احساس می کند چرا چون فرضا اگر ما ففط دو کالا در اقتصاد داشتیم، باید فقط قیمت این دو در تورم محاسبه می شد بنابراین مثلا اگر این دو کالا روغن و سویا باحجم به ترتیب یک لیتر و وزن 200 گرمی سویا این دوکالا می بودند در بازه ی فروردین تا اواسط اردیبهشت سال قبل قیمت قبلی و قبل از افزایش شدید خود را داشتند که بعد از آن زمان یعنی افزایش شدید قیمت ها، فشار بر مصرف کننده به یکباره بسیار شد بنابراین تورم حاصله خیلی بالا رفت اما در زمان فعلی چون اختلاف قیمت خرداد تا خرداد قبلی از این دو کالا به اندازه ی آن افزایش شدید سال گذشته نیست بنابراین مصرف کننده فشار کمتری را احساس می کند بنابراین واقعیت ماجرا این است و سال پایه و دوازده ماهه و این اصطلاحات در کاغذ و تئوری ارزشمند است ولی برای مصرف کننده ی نهایی شرحی که عرض شد بسیار مهمتر می نماید، و شاید بهتر باشد غیر ضروری وقت و هزینه بیشتر برای روی این موضوع هدر نرود
از دولت انتقاد کردی تجارت نیوز!
همین روزها میان تعطیلت میکنن