به گزارش تجارت نیوز، کسری بودجه دولت هر روز بزرگتر میشود و کارشناسان عقیده دارند که تا زمانی که دولت اینقدر روی اقتصاد سلطه دارد توانایی کنترل کسری بودجه را ندارد.
محمدقلی یوسفی، اقتصاددان:
- طبیعی است که در این شرایط، وقتی که دولت بزرگ باشد، بوروکراسی دولتی گسترش پیدا میکند، کارمند زیاد پیدا میکند، دولت هزینههای غلطی را انجام میدهد، حیف و میل منابع صورت میگیرد، درآمدش کفاف هزینههایش را نمیکند و با کسری بودجه مواجه میشود و در نتیجه به سراغ کسب درآمد میرود یا میخواهد کالا و خدماتی که در اختیار خودش است را افزایش قیمت دهد که در ایران تجربه 40 سال گذشته نشان داده که مرتب این کار را کرده و موفق هم نبوده است.
- دولت هر سال کسری بودجه دارد. اصلاً این کار، خلاف است و یک دولت حق این را ندارد که کسری بودجه داشته باشد. دولت به چه حقی به خودش اجازه میدهد که کسری بودجه داشته باشد؟ مگر من و شما میتوانیم کسری بودجه داشته باشیم؟ چگونه است که دولت کسری بودجه دارد؟ مگر پول را کجا هزینه کرده که کسری بودجه دارد؟
- چه کسی این اختیار را به دولت داده که پولها را در جای غلط هزینه کند، بیشتر از درآمد هزینه کند و بعد بخواهد از طریق انتقال این هزینهها به مردم، جیب مردم را خالی کند و بخواهد هزینههای خودش را از طریق افزایش مالیات، افزایش قیمت کالا و خدمات به صورت دستوری جبران کند. نتیجه اقتصاد دستوری بهتر از این نیست.
- اقتصاد سوسیالیسم که به صورت سنتی وجود داشت، الان دیگر وجود ندارد و الان همان سوسیالیسم به شکل جدیدی خودش را مطرح کرده است و آن سوسیالیسم جدید یا به اسم اقتصاد مختلط یا اقتصاد دستوری وجود دارد. ما الان این را در ایران داریم. بنابراین، هیچ کمکی نمیکند. خواه دولت بخواهد هزینهها و حیف و میلش را کم کند که کمک زیادی نمیکند؛ خواه بخواهد قیمت را افزایش دهد که آن هم کمکی نمیکند.
- یعنی مساله اساسی این است که دولت این حق را ندارد که مالک کارخانه، صنعت، فعالیتها باشد. وقتی ما میگوییم دولت تاجر خوبی نیست و دولت نمیتواند یک سیستم بانکی را اداره کند، کنترل پول را داشته باشد به این معنی است که این منابع به هدر میروند و باید جلویش گرفته شود.
- حالا شما میگویید که پول بیشتری در اختیار دولت قرار دهیم. اگر دولت، دولت شایستهای بود کسری بودجه به وجود نمیآمد. همین وجود کسری بودجه نشان از ناکارمدی دولت دارد.
- بعد ما میخواهیم کمک کنیم که آن منابعی که ولخرجی کرده و به هدر داده و ناکارامد بوده را از طریق اعمال مالیات بیشتر و فشار به اقشار جامعه، جبران کند؟ معنی نمی دهد.
متن و ویدیو کامل گفتگو با محمدقلی یوسفی را در اینجا بخوانید.