موضوعات داغ: # آینده بورس # افت بورس # آغاز بورس # ارزش دلاری بورس # افت بورس # افت شاخص بورس # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت طلا
فریدون همتی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

بانک‌ها به جای ارائه تسهیلات به مشتریان بیشتر به فعالیت‌های غیرمولد می‌پردازند/ بانک‌ها منابع را به سمت بنگاه‌های خود هدایت می‌کنند

نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه گفت: مجلس باید در نحوه و کیفیت توزیع منابع بانک‌ها نظارت بیشتری داشته باشد تا مشکلات موجود کاهش یابد. ما قبول داریم که گاهی اوقات مصارف بالاتر از منابع است، اما کیفیت توزیع این منابع قابل قبول نیست.

به گزارش تجارت نیوز، ناترازی بانک‌ها و شرایط تسهیلات‌دهی آنها به عموم مردم یکی از موضوعاتی است که این روزها مورد توجه است. تقریبا روزی نیست که نمایندگان مجلس نسبت به عدم پرداخت تسهیلات و وام‌های مصوب شده از طرف سیستم بانکی اعلام نارضایتی نکنند.

فریدون همتی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره دلایل ایجاد ناترازی در بانک‌ها و عدم ارائه تسهیلات به مشتریان توضیحاتی ارائه کرده که در ادامه می‌خوانید:

برخی قوانین بدون در نظر گرفتن وضعیت واقعی بانک‌ها به آنها تکلیف می‌شود

*بانک‌ها از قوانینی که تصویب شده است پیروی نمی‌کنند و اعتراضات زیادی را در سال‌های اخیر نسبت به این موضوع شاهد بوده‌ایم، دلیل اعمال این روش از طرف بانک‌ها چبست؟

بحث بانک‌ها و قوانینی که مجلس تصویب می‌کند، به ویژه در قالب بودجه‌های سنواتی، موضوعی است که نیاز به توجه ویژه دارد. برخی از این قوانین به صورت تکلیفی برای بانک‌ها وضع می‌شود، بدون آنکه وضعیت واقعی منابع و مصارف بانک‌ها در نظر گرفته شود. این احکام به عنوان قانون ابلاغ می‌شود و در نهایت بانک‌ها موظف به اجرای آن می‌شوند. وقتی منابع و مصارف بانک‌ها با هم همخوانی نداشته باشد، عملاً بانک نمی‌تواند به وظایف خود به درستی عمل کند.

بانک‌ها معمولاً منابع خود را به سمت بنگاه‌های خود هدایت می‌کنند

*اما در روند کاری خود بانک‌ها ما شاهد هستیم که در بخش سرمایه‌گذاری‌های مربوط به خود هزینه می‌کنند و عملا ترجیح به نگاه‌دارید دارند، از طرف دیگر در پرداخت تسهیلات به مردم خساست به خرج می‌دهند؟

بانک‌ها معمولاً منابع خود را به سمت بنگاه‌های خود هدایت می‌کنند، که این یک اشکال اساسی برای کشور محسوب می‌شود. این رویکرد باعث می‌شود که بانک‌ها به جای ارائه تسهیلات به مشتریان در حوزه خدمات و تولید، بیشتر به دلالی و فعالیت‌های غیرمولد بپردازند. در نتیجه، دسترسی مردم به انواع وام‌ها مانند وام‌های سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، وام‌های معیشتی، وام ازدواج و وام مسکن محدود می‌شود و این موضوع مشکلات جدی برای جامعه به وجود می‌آورد.

در توزیع منابع بانک‌ها اشکال اساسی وجود دارد

*گفته می‌شود پرداختن به مسائل بنگاه‌داری یکی از عوامل عمده عدم ارائه تسهیلات به مردم و پیروی از قوانین از طرف بانک‌ها است؟

ما به بانک‌ها معترضیم که در گزارش‌های خود اعلام می‌کنند که منابع و مصارفشان به گونه‌ای است که مصارفشان حتی بالاتر از منابعشان است؛ اما ما اعتقاد داریم که در توزیع این منابع اشکالات اساسی وجود دارد. به عنوان مثال، در بخش مسکن، وام ازدواج، وام‌های قرض الحسنه و وام‌های ضروری که مردم برای تأمین نیازهای روزمره خود نیاز دارند، توزیع مناسبی انجام نمی‌شود. این وام‌ها با مبالغی مانند ۱۰۰ میلیون یا ۲۰۰ میلیون تومان می‌توانند تأثیر زیادی بر زندگی روزمره مردم داشته باشند.

اکثر واحدهای تولیدی با بحران سرمایه‌ در گردش و سرمایه ثابت مواجه‌اند/ تولید پشتوانه ارزش پول ملی است و صادرات از تولید متولد می‌شود

*این روند چه تاثیری بر امور تولید در کشور دارد؟

اکثر واحدهای تولیدی با بحران سرمایه‌ در گردش و سرمایه ثابت مواجه‌اند و تولید تحت تأثیر آسیب‌های شدید است. در سال جهش تولید، اهمیت تولید برای کشور بیشتر از همیشه احساس می‌شود؛ زیرا تولید پشتوانه ارزش پول ملی است و صادرات از تولید متولد می‌شود. بنابراین، آسیب‌های وارده به تولید می‌تواند تبعات جدی برای اقتصاد کشور داشته باشد.

به بانک‌ها اعتراض داریم که منابع خود را به درستی در حوزه مصارف توزیع نکرده‌اند/ سرمایه‌گذاری بانک‌ها در مناطق محروم کشور انجام شود آثار مثبتی در پی خواهد داشت/ مجلس باید در نحوه و کیفیت توزیع منابع بانک‌ها نظارت بیشتری داشته باشد

*واکنش مجلس به این روند چیست؟

ما به بانک‌ها اعتراض داریم که منابع خود را به درستی در حوزه مصارف توزیع نکرده‌اند. آنها بیشتر به مشتریان خاص خود، به بنگاه‌داری‌ها و سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خودشان توجه دارند و این موضوع باعث نارضایتی عمومی شده است. اگر همین سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام می‌دهند در مناطق محروم کشور به درستی انجام شود، می‌تواند وجه مثبتی داشته باشد. بنابراین، مجلس باید در نحوه و کیفیت توزیع منابع بانک‌ها نظارت بیشتری داشته باشد تا مشکلات موجود کاهش یابد. ما قبول داریم که گاهی اوقات مصارف بالاتر از منابع است، اما کیفیت توزیع این منابع قابل قبول نیست.

افرادی که از بانک وام می‌گیرند، تمایل چندانی به بازپرداخت آن ندارند

*شرایط در برخی بانک‌های تخصصی نامناسب‌تر هم هست. مثلا بانک کشاورزی موظف است تسهیلات لازم برای کشاورزی را فراهم کند و کشاورزان مبلغ خوبی را در این بانک سرمایه‌گذاری می‌کنند اما تسهیلات مناسبی دریافت نمی‌کنند؟

بانک‌های تخصصی مانند بانک کشاورزی، بانک صنعت و معدن، و بانک توسعه تعاون باید به وظایف خود به درستی عمل کنند. به عنوان مثال، بانک صادرات باید پشتوانه‌ای برای صادرات باشد. متأسفانه، یک مشکل اساسی وجود دارد که در دو سه دهه گذشته به وجود آمده است؛ افرادی که از بانک وام می‌گیرند، تمایل چندانی به بازپرداخت آن ندارند، چه وام‌های کوچک و چه وام‌های بزرگ. وقتی این وام‌ها از بانک خارج می‌شوند، باید دوباره به سیستم برگردند. این موضوع باعث می‌شود که بانک‌ها با کمبود منابع مواجه شوند.

کمیسیون‌های مجلس به طور جدی پیگیر ناترازی‌ بانک‌ها بخصوص در توزیع و تشخیص آن‌ها هستند

علاوه بر این، مردم عادی نیز به کیفیت خدمات پرداختی بانک‌ها و همچنین به بیمه محصولات کشاورزی که زیر نظر بانک کشاورزی است، اعتراض دارند. ما کاملاً نسبت به این مسائل اشکالاتی داریم و در فرصت‌هایی که داریم، گفتگوهایی با وزیر اقتصاد، وزیر جهاد کشاورزی و همچنین خود بانک‌ها خواهیم داشت. کمیسیون‌های مجلس هم به طور جدی پیگیر این ناترازی‌ها در توزیع و تشخیص آن‌ها هستند. همچنین در اولویت‌دهی به جاهایی که از اولویت کمتری برخوردارند. این مسائل هم مردم را آزار می‌دهد و هم مجلس را نگران کرده است. ان‌شاءالله در این بخش با جدیت پیگیری خواهیم کرد تا بانک‌ها را به مسیر درستی هدایت کنیم که بتوانند در خدمت اولویت‌های کشور باشند.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی