موضوعات داغ: # بورس کالا # سکه طلا # شمش طلا # قیمت طلا # گواهی سپرده # اصفهان # تعطیلی ادارات # تعطیلی مدارس
تحلیلی از بلومبرگ

قطع ناگهانی صادرات گاز روسیه به اروپا چقدر محتمل است؟

تداوم جنگ روسیه و اوکراین پرسش‌های بسیاری را در مورد امنیت انرژی اروپا و قطع ناگهانی صادرات گاز روسیه به اروپا مطرح کرده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، تداوم جنگ روسیه و اوکراین پرسش‌های بسیاری را در مورد امنیت انرژی اروپا و قطع ناگهانی صادرات گاز روسیه به اروپا مطرح کرده است. طبق برنامه‌ریزی اروپا برای سال ۲۰۳۰ واردات هر گونه سوخت فسیلی باید به میزان ۴۰ درصد کاهش یابد اما در حال حاضر بهترین راهکار این است که اروپا به جای برنامه‌ریزی برای سال ۲۰۳۰ سریعاً این وابستگی را از بین ببرد.

آن طور که بلومبرگ گزارش داده، اتحادیه اروپا آماده است تا استراتژی کنار گذاشتن گاز روسیه را اعلام کند، بخشی از یک طرح انرژی جاه طلبانه که شامل کاهش ۴۰ درصدی مصرف کلی سوخت‌های فسیلی تا سال ۲۰۳۰ است.

اتحادیه اروپا بیش از ۲۰ درصد از کل انرژی خود را از گاز طبیعی تأمین می‌کند که حدود ۴۰ درصد آن از روسیه تامین می‌شود. اما همواره باید توجه داشت که جزئیات واردات انرژی و شرایط کشورهای وارد کننده عامل بسیار مهم‌تری است. برخی از صنایع اروپا، مانند صنایع تولید آمونیاک و کود، به طور کامل به گاز وابسته هستند. همچنین تفاوت‌های بسیاری بین کشورها وجود دارد. سوئد از گاز طبیعی استفاده نمی‌کند اما هلند تقریبا ۴۰ درصد انرژی خود را از گاز تامین می‌کند، اما چندان متکی به تامین مستقیم از روسیه نیست. در این میان کشورهای اروپای مرکزی و شرقی بیش از همه در معرض خطر هستند. به عنوان نمونه آلمان بیش از نیمی از گاز خود را از روسیه تامین می‌کند.

صدراعظم آلمان، اولاف شولتز، مجوز ساخت خط لوله گاز نورد استریم ۲ را متوقف کرد. این پروژه ظرفیت خطوط لوله دریای بالتیک را دو برابر می‌کرد و گاز روسیه را مستقیماً به شمال آلمان می‌رساند.

قطع واردات گاز روسیه یک شبه به وابستگی اروپا به سوخت‌های فسیلی پایان نمی‌دهد. تصمیم آلمان برای غیرفعال کردن تاسیسات هسته‌ای خود بعد از فاجعه فوکوشیما در سال ۲۰۱۱، اتحادیه اروپا را بیشتر به زغال سنگ متکی کرد و حتی انتشار دی اکسید کربن را افزایش داد. ( در واقع به تعویق انداختن خروج هسته‌ای آلمان که قرار است در سال جاری کامل شود باید تحت تاثیر تهاجم روسیه در نظر گرفته شود.)

همانطور که جیسون بوردوف از دانشگاه کلمبیا و مگان اوسالیوان از دانشگاه هاروارد استدلال کردند: بخش عمده‌ای از قیمت بالای گاز طبیعی در حال حاضر ناشی از عدم اطمینان در خصوص حرکت بعدی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است. با کاهش وابستگی به گاز روسیه این عدم اطمینان پایان می‌یابد. این هدف نیازمند سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی است که باید توسط عوارض دهندگان، سهامداران و مالیات دهندگان به طور یکسان پرداخت شود.

طبق این ترجمه تجارت‌نیوز، هزینه‌های قطع واردات گاز طبیعی از روسیه آنقدر بالا خواهد بود که شبکه اروپایی بهره‌برداران سیستم انتقال گاز (ENTSOG) که وظیفه تست تنش شبکه گاز اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، حتی این امکان را در نظر نگرفته است. این سازمان سناریوهای مربوط به اختلال در واردات گاز روسیه از طریق اوکراین یا بلاروس را آزمایش کرده اما قطع کامل واردات گاز از روسیه در حال حاضر زیاده‌روی است.

در این خصوص بیشتر تلاش‌ها باید در جهت حذف کامل و تدریجی استفاده از سوخت‌های فسیلی باشد. (اروپا به واردات نفت و زغال سنگ از روسیه نیز وابسته است.) این کار مستلزم سرمایه‌گذاری گسترده و پایدار در عایق‌کاری ساختمان‌ها، گرمایش الکتریکی خانه، حمل و نقل پایدار، تمرکز بر هیدروژن سبز و حتی گسترش سریعتر منابع انرژی تجدیدپذیر است.

مهمترین اخبار حوزه اقتصاد سبز را در صفحه اقتصاد سبز تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی