آیا در تجربه خرید آنلاین به اندازه کافی مسلط هستید؟
در یک تعبیر ساده فینتک یعنی اعطای «قدرت به مردم» تا کنترل بیشتری روی پولشان داشته باشند. به طور مثال انتقال وجه را در نظر بگیرید که تا چند سال پیش نیاز به بوروکراسی آنچنانی و مبهم از نظر مشتری داشت، اما امروز با داشتن یک گوشی هوشمند توسط خود افراد طی میشود.
در دو دهه اخیر انتظارات مردم دنیا از تجربه خرید تغییرات زیادی داشته است؛ بحران اقتصادی جهان و ضعیف شدن سیستم بانکی منجر به خلق سناریوهای جدیدی در حوزه پرداخت شد تا از همین فضا استارت آپهای فینتکی با هزینه کمتر، شفافیت و سرعت بیشتر نیازهای پرداختی مردم را پاسخ دهندِ و به مرور توقع مردم را بالا ببرند؛ صنعتی که جدا از پوشش دادن بسیاری از رفتارهای پرداختی، سهم مهمی در رقم زدن تجربه بهتر خرید از کسب وکارهای آنلاین و ایجاد گردش مالی در این بخش دارد.
به گزارش تجارتنیوز، در یک تعبیر ساده فینتک یعنی اعطای «قدرت به مردم» تا کنترل بیشتری روی پولشان داشته باشند. به طور مثال انتقال وجه را در نظر بگیرید که تا چند سال پیش نیاز به بوروکراسی آنچنانی و مبهم از نظر مشتری داشت، اما امروز با داشتن یک گوشی هوشمند توسط خود افراد طی میشود.
حالا دیگر بحث بر سر کیفیت این دست تجربیات است؛ شفافیت، سرعت و راحتی. هرچقدر این حس کنترل از طرف کاربر بیشتر باشد حس بهتری نسبت به فرآیند پرداخت خواهد داشت.
تجربه خرید، مزیت محصول
امروز دیگر رقابت در بازار فقط با مزیت محصول تعریف نمیشود؛ بلکه این «تجربه خرید» است که به خودی خود مزیت محسوب میشود، یعنی همان بخشی که فینتک در آن تحول ایجاد کرده است.
در بین تمام امکاناتی که صنعت پرداخت برای کسب و کارهای آنلاین رقم زده است، در مورد کاربران ایرانی هنوز چند نیاز مهم خرید آنلاین به درستی تامین نشدهاند؛ مثلا تکمیل سریع فرآیند پرداخت آنلاین، بازگشت سریع پول در صورت انصراف از خرید یا کاربری درست کیف پول موبایلی.
کلیک کمتر تجربه خرید بهتر!
طبق برخی از آمارهای استاتیستا بیش از ۶۰ درصد ریزش مشتری فروشگاههای آنلاین در بخش پرداخت نهایی اتفاق میافتد. این دلایل مختلفی دارد، از طولانی بودن فرآیند پرداخت گرفته تا خطاهایی که به هر دلیلی در سایت یا درگاه پرداخت اتفاق میافتد یا بی اعتمادی کلی مشتری به پرداخت آنلاین.
این آمار حداقل در مورد سایتهای ایرانی شکل ملموستری هم دارد؛ همان زمانی که سبد خریدمان را تکمیل کردهایم و به لحاظ ذهنی آماده تمام کردن فرآیند خرید هستیم تازه باید پروسه جدیدی را شروع کنیم، رفتن به صفحه آیپیجی و طی کردن پنج مرحلهی وارد کردن شماره کارت رمز دوم کارت، CVV2 ، تاریخ انقضا و کد امنیتی. تازه اگر سرعت اینترنت یا سرور بانک یا سرور خود سایت بازی در نیاورد، خریدمان تکمیل میشود.
تکنولوژی One-click payment
پرداخت یک کلیکی یا ( One-click payment ) از موثرترین راهکارهای فینتک پرداختی برای چابک کردن خرید آنلاین در دنیاست تا اولا کاربر برای پرداخت نهایی از فضای سایت یا اپلیکیشن خارج نشود و ثانیا بتواند تنها با یک کلیک خرید خود را تکمیل کند.
فراهم آوردن حتی یکی از این دو قابلیت میتواند تفاوت فاحشی در تجربهی خرید ایجاد کند. کما اینکه در مورد بازار ایران هرنوع کوتاه کردن این مسیر میتواند مزیتی رقابتی ایجاد کند که هنوز اتفاق نیفتاده و یا بسیار کند پیش میرود.
انصراف از خرید و بازگشت پول به حساب فرد Product Returns and Refund بازگشت محصول و بازپرداخت یکی از مهمترین چالشهای کسب و کارهای آنلاین در تمام دنیاست. از ایجاد سیستم یکپارچه برای بازگشت کالا گرفته تا فرآیند بازگشت پول به حساب مشتری.
در ایران بر اساس درگاه پرداختی که در مرحله نهایی انتخاب میکنید، پروسه زمانی متفاوتی در صورت انصراف از خرید در انتظارتان خواهد بود تا پول دوباره به حسابتان بازگردد.
تکنولوژی Refund توسط برخی از پیاسپیها، ارایه شده اما هنوز به بلوغ کافی نرسیده است.
کسب و کارهای آنلاین باید به دنبال راهکاری فینتکی باشند تا راهکارهای چابکتری برای این نیاز خلق کنند.
پیچیدگی ذاتی فرآیند Refund از یک طرف و ضعف سیستمهای پرداختی موجود از طرف دیگر، کسب و کارهای آنلاین را در موقعیتی قرار داده است که تا امروز نتوانستهاند به طور کامل اعتماد و رضایت مشتریان خود را در این بخش جلب کنند.
هزینههای این بخش چه به لحاظ هزینه مالی و چه هزینهای که بابت ارزش برندشان میپردازند تبدیل به یک معضل شده است.
شکاف بین کسب و کارهای آنلاین ایرانی و کاربردی کردن E-Wallet
کیف پول آنلاین یا E_Wallet یکی از مهمترین راهکارهای فینتک برای پوشش دادن ریسکهای پرداخت موبایلی بوده است. راهکاری که در دنیا هنوز در مسیر بلوغ قرار دارد و فضای زیادی برای مدیریت فرآیندهای پرداخت و خرید در اختیار نوآوران حوزه کسب و کار قرار داده است. این راهکار در بسیاری از کشورها ضعفهای سیستمی بانکداری سنتی را پوشش داده است و باعث معتبر شدن مفهوم پول دیجیتال شده است.
در صورت کاربردی شدن این مفهوم در ایران بسیاری از پیچیدگیهای تکمیل فرآیند پرداخت و دریافت پول، خریدهای آنلاین و پروسه بازگشت پول به راحتی مدیریت خواهد شد.
فراگیر شدن استفاده از گوشیهای هوشمند و دسترسی مردم به اینترنت بستری را فراهم کرده است که تا فینتک در ایران هم بتواند بیش از پیش مردم، کسب و کارهای آنلاین و خدمات بانکی را گرد هم آورد.
هوشیاری دیجیکالا نسبت به نیاز ارتقای تجربه خرید
در ماههای اخیر دیجیکالا به عنوان بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران از «دیجیپی» رونمایی کرده است. این شرکت با خرید یکی از موفقترین استارتاپهای حوزه فینتک وعده خدمات بهتر و گستردهتر به مشتریان خود و به طور کلی کاربران گوشیهای هوشمند داده است.
این شرکت اعلام کرده با فعال شدن درگاه پرداخت دیجیپی در قسمت نهایی خرید پروسه بازگشت پول (Refund) تفاوت چشمگیری نسبت به قبل خواهد کرد.
همچنین ریزش مشتریان به خاطر خطاهای گاه و بیگاه زیرساختهای پی اسپیها مدیریت خواهد شد، چراکه دکمه پرداخت دیجیپی با فنآوری (Smart IPG Routing) که نوعی «انتخاب هوشمندانهی بهترین درگاه پرداخت» است، کاربر را به صورت خودکار به درگاهی هدایت خواهد کرد که در آن لحظه فعال و بدون خطاهای سیستمی است.
خرید در اپلیکیشن دیجیکالا نیز با دیجیپی قرار است با چابکی بیشتری اتفاق بیافتد تا مراحل خرید در گوشی یا هر نوع پرداخت درون برنامهای، رفته رفته به پرداخت یک کلیکی(one-click payment) نزدیک شود.
اپلیکیشن «دیجیپی» و خلق یک اکوسیستم پرداختی جدید
ظاهرا کاربران ایرانی همزمان با ارتقای تجربه خرید از فروشگاههای آنلاین توسط دیجیپی، باید منتظر محصول مستقل دیگری به اسم « اپلیکیشن دیجیپی» نیز باشند؛ کاربران با نصب این اپلیکیشن علاوه بر رفع تمام نیازهای پرداختی متداول (مثل کارت به کارت، پرداخت قبض، خرید شارژ و…) و البته خدمات جدیدتر نسبت به آنچه تا امروز تجربه کردهاند، عضو یک اکوسیستم پرداختی میشوند.
در این اکوسیستم علاوه بر مشاهده لیست تراکنشهایشان در داخل اپلیکیشن، قادر خواهند بود سابقهی تمام تراکنشهایشان در فروشگاه دیجیکالا و کسب و کارهای زیرمجموعه آن (دیجیاستایل، دیجیفرش، فیدیبو و…) را نیز ببینند.
احتمالا به زودی در مورد کاربردهای این اپلیکیشن و بهرهبرداری آن از قابلیت کیف پول موبایلی بیشتر خواهیم شنید.
تقاضاهای بیپاسخ بازار و ذائقههایی که اگر مدیریت نشود خراب میشود
بی اعتمادی مردم به پرداختهای آنلاین در تمام آمارهای دورهای شاپرک به چشم میخورد. میزان پرداختهای حضوری(نقدی یا پرداخت کارت به کارت با دستگاه پوز) هنوز سهم به سزایی در میزان پرداختهای نهایی مردم به فروشگاههای آنلاین دارد.
این به معنی نیاز به هوشیاری بیشتر فعالان حوزهی فینتک و کسب و کارهای آنلاین به خلق سناریوهایی است که بتوانند تجربه خرید بهتری را رقم بزنند.
قطعا در شرایطی که قدرت خرید مردم به دلیل ناامنیهای اقتصادی کاهش یافته، رقم زدن یک کیفیت خوب از تجربه خرید، اهمیتی دوچندان نیز پیدا کرده است.
دیجیکالا به عنوان یک شرکت پیشرو، ظاهرا در این زمینه هم زودتر از بقیه به نتیجه رسیده است؛ اما برطرف کردن نیازها و توقعات کاربران ایرانی مستلزم واکنش سریع تمام کسبوکارهای آنلاین نسبت به نیاز سناریوهای جدید است و احتمالا به زودی تنها راه بقایشان خواهد بود.
نظرات