موضوعات داغ: # آمریکا # ترامپ # روسیه # نفت # آژانس # آمار گمرک # اخبار بورس # سیاست

ساترا عینک بدبینی را از نگاه عموم برمی‌دارد؟

ساترا عینک بدبینی را از نگاه عموم برمی‌دارد؟
ساترا مسئله رفع بدبینی عمومی نسبت به پلتفرم‌ها را در حوزه مسئولیت خود نمی‌داند و معتقد است باید در لایه‌های فرهنگی علت این امر مشخص و بعد برای رفع آن برنامه‌ریزی شود.

به گزارش تجارت‌نیوز، محمدحسن خلعتبری، معاون توسعه بازار و کسب‌وکار ساترا درباره برخی از فعالیت‌های رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر توضیحاتی داد.

به نقل از ایلنا، معاون توسعه بازار و کسب‌وکار ساترا گفت: سوپراپلیکیشن‌ها یا سکوهایی که وجود دارند و با پلتفرم‌ها متفاوت هستند خدمات مختلفی ارائه می‌دهند، ما هفت نوع مجوز داریم، پلتفرم‌های آموزشی، کاربرمحور، نمایشی و… پلتفرم‌هایی هستند که در دسته‌های مختلف قرار می‌گیرند و هر کدام مجوزها و تعاریف خاص خود را دارند. سوپراپلیکیشن‌ها سکوهایی هستند که مجموعه‌ای از خدمات را ارائه می‌دهند، به این معنا که نمی‌توان گفت آن‌ها صرفا نمایشی، کاربرمحور، آموزشی و… هستند بلکه همه این ویژگی‌ها را دارند و حتی در حوزه‌هایی چون بانک‌داری، مسائل اجتماعی و سیاسی فعال هستند.

از آنجا که همواره بخش خصوصی و صنعت در همه‌جای دنیا جلوتر از حاکمیت حرکت می‌کند، پس از پیدایش این پدیده‌ها، حاکمیت برای آن‌ها قوانین وضع می‌کند. تئوریسین‌های علم اقتصاد مفهوم اقتصاد پلتفرمی را طرح کرده‌اند به این معنا که یک دستگاه نمی‌توان آن‌ها تنظیم‌گری کند چرا که باید مجموعه‌ای از دستگاه‌ها وارد کار شوند و برای اینها قواعد وضع کنند. ما در حوزه‌ صوت و تصویر فراگیر که به ساترا مربوط است قوانین‌مان را در حوزه‌های مختلف مثل تبلیغات، قوانین محتوایی، عدالت رسانه‌ای و رقابت و… به‌صورت شفاف ابلاغ کرده‌ایم و در سایت هم موجود است. در بخش صوت و تصویر فراگیر سوپراپلیکیشن‌ها نیز قوانین‌مان شفاف و مشخص است، ما به بخش‌های دیگر ورود نمی‌کنیم. در روبیکا هم همین اتفاق رخ داد، بخش صوت و تصویر دیجیتال مبتنی بر صوت و تصویر فراگیر برعهده ما است که تنظیم‌گیری کنیم و قطعا در این حوزه‌ها ورود می‌کنیم. ما با مجموعه‌های مختلف جلسه داشتیم و تلاش می‌کنیم که به سمت همگرایی لازم در جهت تنظیم‌گری حرکت کنیم.

راه‌حل رفع بدبینی‌ها نسبت به پلفرم‌های داخلی

محمدحسن خلعتبری افزود: حل این معضل مسئله مهمی است که در دایره مسئولیت ما نمی‌گنجد و مسئله‌ای فراگیرتر است. در دنیا بحثی به نام تنظیم‌گری اجتماعی وجود دارد، یعنی ابزارهای سلبی و قضایی در تنظیم‌گری جوابگو نیست بلکه باید از سوی مردم با ابزارها و انتظاراتی مردمی بر پلتفرم صورت بگیرد و به همین دلیل نهاد تنظیم‌گر هم از طریق منافع مردمی و انجمن‌های مردمی به اعمال تنظیم‌گری می‌پردازند.

ما باید در لایه‌های فرهنگی علل مشخص این پدیده را بررسی کنیم، اینکه من برنامه‌هایی برای حل معضل معرفی کنم، دروغ گفته‌ام؛ تنها زمانی که ریشه‌های این بی‌اعتمادی توسط دانشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها و… بررسی شد قطعا می‌شود به سمت حل این معضل قدم برداشت. مثلا سازمان صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقداماتی برای حل این معضل می‌توانند در نظر بگیرند، یعنی قدم اول باید در این لایه برداشته شود و ما در ساترا در تلاش هستیم تا بحث تنظیم‌گری اقتصادی و اجتماعی را جا بیندازیم و به همین منظور همایش‌ها، نشست‌ها و جلسات متعددی برگزار می‌کنیم و به‌زودی هر هفته با یک پلتفرم جلسه خواهیم داشت و تبادل‌نظر خواهیم کرد.

راه‌حل ایجاد امنیت اقتصادی در پلتفرم‌ها

خلعتبری بیان کرد: اینکه یک کسب‌وکار وارد بازار شده، عملکردش بسیار مثبت و خوب است و توانسته موفق عمل کند، اما حالا یک نهاد تنظیم‌گر بر اساس یک قانون بر فعالیت این کسب‌وکار نظارت کرده و در نهایت آن را تعطیل کرده است. این اتفاق قطعا خوشایند نیست چراکه مخاطبان این کسب‌وکار پس از این اتفاق به سمت نمونه‌های خارجی می‌روند.

یکی از مشکلات ما این است که به مسائل فرهنگی و اجتماعی، سیاسی نگاه می‌کنیم، بعضی از بازیگران صنعت هم این کار را می‌کنند و این افراد از این طریق استفاده‌هایی می‌برند که آن تعریف مسئله‌ای که دارند را در افکار عمومی جا می‌اندازند. پلتفرمی وجود دارد که یک کسب‌وکاری را با محوریت بازی‌های کامپیوتری راه انداخته، اصلی‌ترین تنظیم‌گر صنعت بازی ساترا نیست، یک مسئله با عنوان پخش زنده وجود دارد که آن را بهانه کرده‌اند اما این یک بازی رسانه‌ای است. این پلتفرم باید مجوز را از نهاد تنظیم‌گر اصلی خود که بنیاد ملی بازی‌های یارانه‌ای است دریافت کند، تنظیم‌گر اقتصادی برنامه‌ریزی خاص خود را دارد، در این عرصه درآمدزایی از سه طریق فروش اشتراک، ترافیک اینترنت یا تبلیغات صورت می‌گیرد.

شما نمی‌توانید در شرایطی که کشور دو یا سه اپراتور دارد با اپراتور اصلی قرارداد ببندید که دیگران را محدود کنید تا از هر سه طریق آورده مالی داشته باشید. این یک مسئله پیچیده است که در بحث ترافیک بعد اقتصادی دارد. انگیزه فعال اقتصادی که به سمت راه‌اندازی پلتفرم می‌رود قطعا درآمدزایی است و در دنیا برای اینکه بازار بهم نخورد و بازارسازی و رقابت حفظ شود قاعده‌ای وضع می‌شود که یکی از این قواعد عدم امکان درآمدزایی از هر سه طریق است. وقتی یک پلتفرم این قاعده را رعایت نمی‌کند مطمئنا با مشکل همراه می‌شود ولی وقتی برای تنظیم‌گری محتوا با ساترا برخورد می‌کند و ساترا نظرش را صریح اعلام می‌کند همه چیز متوجه این موضوع می‌شود که به این دلیل این پلتفرم نتوانسته به فعالیت خود ادامه دهد اما حتی اگر در آن مورد مشکلی نداشت هم ما مسائل مربوط به مدل‌های کسب‌وکارمان را اعلام می‌کردیم.

مسئله اصلا سانسور و خودسانسوری نیست، مسئله اصلی مسئولیت اجتماعی یک پلتفرم است که در این مورد مربوط به کودکان و نوجوانان می‌شود و به مراتب مهم‌تر و جدی‌تر است. ساترا به عنوان تنظیم‌گر دو دغدغه دارد که کسب‌وکارها از بین نرود و نکته دیگر این است که عملکرد پلتفرم‌ها قاعده‌مند شود. وقتی پلتفرم این مسئولیت اجتماعی را نمی‌پذیرد تا تنظیم‌گر هم کمکش کند و هم راهکاری برای جلوگیری از بسته شدن پلتفرم ارائه دهد، خودش با ابزارهای رسانه‌ای مسئله‌ای غیر واقعی در جامعه طرح می‌کند و همه اشکالات را متوجه تنظیم‌گر می‌کند و کاربران عادی ساترا را عامل تعطیل شدن این پلتفرم می‌داند. اتفاقی که در مورد آپارات گیم رخ داد قطعا با شیطنت‌های رسانه‌ای همراه بود.

برای پلتفرم ها چهارچوب محتوایی مشخص می‌شود؟

وی گفت: یکی از اتهاماتی که به ما می‌زنند نگاه سلیقه‌ای است اما واقعیت این است که نگاه سلیقه‌ای با وجود اینکه انکارش نمی‌کنم، در تنظیم‌گری ساترا آنقدر هم تأثیرگذار نیست. همین الان اگر به سایت ساترا مراجعه کنید، مقررات و چارچوب‌ها با جزئیات مطرح شده‌اند و ما مسئله‌ای خارج از این‌ها با رسانه‌ها نداریم. نگاه سلیقه‌ای را در شکل دیگری می‌توان حذف کرد و آن هم بازطراحی نظام ممیزی موجود در کشور است.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی