کد مطلب: ۵۴۱۸۹۲

خطر مهاجرت ۵۰ میلیون ایرانیِ مقیم فلات مرکزی / آیا ایران «سومالی» می‌شود؟

خطر مهاجرت ۵۰ میلیون ایرانیِ مقیم فلات مرکزی / آیا ایران «سومالی» می‌شود؟

اگر بخواهیم بحران آب در ایران را در چند جمله و به زبان بسیار ساده بیان کنیم، نتیجه، چیزی شبیه به این خواهد بود: منابعِ آبِ تجدیدپذیر (عمدتا آب‌های سطحی) کفافِ زندگیِ ۸۴ میلیون نفر ایرانی را نمی‌دهد و به همین دلیل، ما ناگزیر به استفاده از سفره‌های آبِ زیرزمینی شده‌ایم، سفره‌هایی که سطحِ آنها

اگر بخواهیم بحران آب در ایران را در چند جمله و به زبان بسیار ساده بیان کنیم، نتیجه، چیزی شبیه به این خواهد بود: منابعِ آبِ تجدیدپذیر (عمدتا آب‌های سطحی) کفافِ زندگیِ ۸۴ میلیون نفر ایرانی را نمی‌دهد و به همین دلیل، ما ناگزیر به استفاده از سفره‌های آبِ زیرزمینی شده‌ایم، سفره‌هایی که سطحِ آنها سال به سال پایین‌تر می‌رود و برای همیشه نابود می‌شود. حالا نگرانی اصلی این است که آیا ایران سومالی می‌شود؟

دوگانه «خشکسالی» و «ترسالی» چگونه ما را گمراه کرد

هنوز هم ممکن است خیلی‌ها فکر کنند موضوعِ بحران آب در ایران، با کلمه یا مفهومِ «خشکسالی» قابل بیان است. نظرِ آنها محترم، اما چنین مفهومی برای بیانِ پیچیدگیِ مساله کمبودِ آب در ایران به هیچ وجه کافی نیست.

منظور از «خشکسالی» (که آن را عمدتا در بیانِ «قدیمی‌ها» می‌شنویم) این است که امسال، سال گذشته یا این چند سال، باران و برفِ کمتری در مقایسه با آنچه همیشه می‌باریده، باریده است. بر این اساس، ممکن است چند سالی را در وضعیت «خشکسالی» طی کنیم، اما در هر حالت، به زودی «ترسالی» در راه است.

اما این مفهوم نه فقط گمراه‌کننده است، که تا حد زیادی دور از واقعیت هم هست. چرا؟ دلیل اصلی این است که بحران آب، امروز دیگر «محلی» یا «موضعی» (local) نیست، هر چند شاید برای پدربزرگ‌های ما چنین بوده باشد. وقتی پدربزرگ‌های ما در روستا آب نداشتند، یعنی چشمه یا رود محلی کم‌آب شده بود و این یعنی باران کم باریده بود یا به عبارت ساده‌تر، واقعا پایِ «خشکسالی» در میان بود.

بحران آب در ایران و سومالی

از تالاب «گاوخونی» جز برهوتی نمانده است.

اما امروز، وقتی اصفهان و یزد آب نداشته باشند، طرح‌های انتقال آب از نقاطِ پرآبی همچون «کوهرنگ» در استان چهارمحال و بختیاری به اجرا گذاشته می‌شود. با این همه، مصرف آن قدر بالا رفته که همین آبِ مازادی که از استانی دیگر انتقال پیدا کرده، باز هم به تالاب «گاوخونی» نمی‌رسد. این دیگر «خشکسالی» نیست، بلکه غارتِ همزمانِ منابعِ آب در دو استان، یکی پرآب‌تر و یکی کم‌آب‌تر است.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظتِ محیط‌ زیست، همین چندی پیش در مورد بحران آب در اصفهان، گفته بود: «در زمان «شاه عباس»، وقتی «شیخ بهایی» دبیِ آبِ «زاینده‌رود» را محاسبه کرده بود، تخمینِ او سالانه حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب بود. امروز زاینده‌رود یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون متر مکعب آب‌آورد دارد، در حالی که کماکان خشک است. گاوخونی زنده بود و الان خشک است، مانند جازموریان و بدتر از جازموریان. هراز گاهی سیلاب به جازموریان می‌رسد اما به گاوخونی نه.»

او همچنین سال ۹۳ هشدار داده بود تنها تا ۱۵ سال دیگر آب برای کشاورزی داریم و اگر مصرف آب در کشور کم نشود، تمدن هشت هزارساله ایران نابود خواهد شد. این یعنی ما فقط ۸ سال دیگر آب برای کشاورزی داریم!

بیرون‌کشیدن آب از زیرِ زمین و زیست‌ناپذیر کردنِ ایران

متخصصان آمار، از مفهومی به نام «بازگشت به میانگین» (Regression toward the mean) یاد می‌کنند که می‌تواند این موضوع را بهتر توضیح بدهد: برخی پدیده‌ها (و نه همه پدیده‌ها)، عمدتا در طولِ زمان به مقادیر و شاخصه‌هایی میل می‌کنند که در حول و حوشِ میانگینِ تاریخیِ آنها قرار دارد.

مثلا، کسی انتظار ندارد دمای هوا در اهواز در زمستان به ۲۰- درجه سانتی‌گراد برسد. ممکن است این اتفاق رخ بدهد، اما در هر حال استثنا خواهد بود و به طور کلی، دمای هوا در اهواز، در تابستان و زمستان، در همان حدودی نوسان می‌کند که همیشه نوسان می‌کرده است.

نکته تعجب‌آور اینجا است: میزانِ نزولاتِ جوی در ایران، کمابیش در تمام طول دهه‌هایِ گذشته یکسان بوده است، اما بحرانِ آب در ایران، دائما عمیق‌تر و وخیم‌تر شده است. این موضوع را چطور می‌توان توضیح داد؟

ماجرا از دید متخصصان ساده است. میزانِ بارش‌ها در ایران تقریبا ثابت بوده (البته تقریبا)، اما میزان برداشت از آب‌هایِ زیرزمینی، یعنی آب‌هایی که تجدید شدن‌ِ آنها ده‌ها، صدها و هزاران سال طول می‌کشد، چندین برابر شده است. این ریشه بحران آب در ایران است.

به گفته رییس سازمان حفاظت محیط‌ زیست، ایران در مجموع حدود ۵۰۰ میلیارد مترمکعب منابعِ آبِ فسیلی (منابعِ بسیار قدیمیِ آب در زیرِ زمین) داشته، حال آنکه ۲۰۰ میلیارد مترمکعب از این منابع که آبِ شیرین بوده مصرف شده و ۳۰۰ میلیارد مترمکعبِ باقی مانده هم «تقریبا شور» است و این یعنی، حتی به کارِ کشاورزی هم نمی‌آید.

کدام مناطق بیشتر در خطرند و چه بر سرِ آنها خواهد آمد؟

اما در حالی که سرتاسرِ ایران و حتی استان‌هایی همچون گیلان و مازندران هم با مشکل کمبود آب مواجه هستند، وضعیتِ بحرانی در همه‌جا به یک اندازه نگران‌کننده نیست. استان‌های فلاتِ مرکزیِ ایران (در سمت شرقِ رشته کوه‌های زاگرس و سمت جنوبِ رشته کوه‌های البرز) بحرانی‌ترین وضعیت را دارند و حتی صحبت از این است که این مناطق، ناگزیر خالی از جمعیت خواهند شد.

بحران آب در ایران و سومالی

بحران آب در ایران، جدی‌تر از آن است که به نظر می‌رسد.

کلانتری، رییسِ کنونیِ سازمان حفاظت محیط‌ زیست، که در دولت یازدهم دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه بود، چند سال پیش گفته بود اگر فکری به حالِ حفظِ ذخایر تجدیدپذیر آب نشود، در کمتر از ۳۰ سال آینده، ۵۰ میلیون ایرانی باید از کشور مهاجرت کنند.

به گفته او، جمعیتِ استان‌هایِ واقع در شرقِ رشته کوه‌هایِ زاگرس و جنوبِ رشته کوه‌های البرز، تا مرزهای جنوبی و شرقی کشور، همه ناگزیر از کوچ و مهاجرت به کشورهای دیگر خواهند بود و تنها استان‌های شمالی و استان‌های واقع در غربِ رشته کوه‌های زاگرس از این بحران در امان می‌مانند.

از آن سو، عنایت‌الله بیابانی، رئیس هیئت‌مدیره خانه کشاورز هم به تازگی با اشاره به مهاجرت کشاورزان اصفهان و همدان به کرمانشاه و مشکلات ایجاد شده در این خصوص گفت: «کشاورزان ناچار به برآورده شدن نیازهایشان هستند و وزارت جهاد کشاورزی در شرایط فعلی پتانسیل و قابلیت مدیریت تولید بخش کشاورزی را ندارد.»

سرنوشتِ عبرت‌آموزِ «سومالی»

شهروندانِ ایرانی باید واقعا نگران باشند و گریزی از این نگرانی نیست. تجربه تاریخی و جهانی، همین حالا هم مثال‌هایی از بروز بحران‌های اجتماعی و سیاسی به دلیل کمبود شدیدِ منابع آب در اختیار دارد که شاید نگران‌کننده‌ترینِ آنها، موردِ « سومالی » باشد.

بحران آب در ایران و سومالی

تنها از آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی تا امروز، حدود ۱٫۳ میلیون شهروند «سومالی» به دلیل بحران آب ناچار به مهاجرت شده‌اند.

سازمان ملل متحد اخیرا گزارش داده که تنها از ماه نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی (حدود آذرماه سال ۱۳۹۹)، حدود ۸۳ هزار نفر از شهروندان «سومالی» در قاره آفریقا، ناگزیر از مهاجرتِ درون‌سرزمینی به سایر بخش‌هایِ این کشور شده‌اند و این در حالی است که کمبودِ آب، علت اصلی این رخداد بوده است.

مجموع جمعیتی که از آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی تا به امروز ناگزیر از مهاجرتِ درون‌سرزمینی در این کشورِ آفریقایی شده‌اند، به حدود ۱٫۳ میلیون نفر می‌رسد. با توجه به جمعیت ۱۶ میلیون نفری «سومالی»، این یعنی ۸ درصد از جمعیتِ این کشور در یک سالِ اخیر بی‌خانمان شده‌اند. جالب اینجا است که «سومالی» نه فقط از کم‌آبی، که از سیلاب‌هایِ خانمان‌برانداز هم رنج می‌برد.

مثالِ «سومالی» با «بی‌دولتی»، «جنگ داخلی» و «فقر» هم درآمیخته است، اما هستند کارشناسانی که می‌گویند، ریشه همه این مشکلات، در همان مشکلِ «کم‌آبی» نهفته است. چه تضمینی وجود دارد که کشورهایی همچون ایران هم به این ورطه نیفتند؟

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ....

    کشاورزی ما و آبیاری ما سنتی است باید ابتدا این دو مورد را درست کنیم بیشترین هدر رفت آب در آبیاری سنتی است . آقایی که از روی شکم سیر حرف قطع یارانه آب را می زنی اگه ساکت باشی نمیگن ل ا ل ی وقتی جیبت پر پوله بقیه برات مهم نیست

  • حسین

    با سلام من ارشد جغرافیا دارم و مطالعاتم روی منابع اب ایرانه .همون طور که در مقاله بیان شد بارشها در ایران طی پنجاه سال گذشته تغییر قابل ملاحضه ای نداشته و تغیرات دما نیز ناچیزه و تبخیر حاصل از این افزایش به اون میزان نیست که باعث چنیین مشکلاتی بشه .پس مقصر اصلی بی تدبییری چهل ساله مسئولین بوده که برای خشکترین کشورهای جهان کشاورزی افسار گسیخته رو ترویج دادن و بجای ایجاد شغل در بخشهای دیگر این بخش رو رونق دادن .الانهم تنها راهبرد موثر برای رفع مشکل محدود کردن کشاورزی به شکل جدی و وسیع هست و کشتهای جایگزین و مشاغل جایگزین برای کشاورزان عزیز .چرا کهاب شرب و صنایع تنها ده درصد اب رو مصرف میکنند.و اگر بخش کشاورزی اصلاح بشه صد درصد مشکل اب ایران حل خواهد شد.اگر امروز اقدامی صورت نگیرد ده سال بعد حتی برای یک نان محتاج کشورهای دیگر خواهیم بود.

    • امیر محمد

      یک نظر کارشناسی خوب بود مرسی

    • کوروش

      کاملا درسته ، بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزیه که خیلی غیر اصولی آب رو مصرف و هدر میدهند

  • ناشناس

    درمنطقه ما سیل هرسال چهار یا پنج بار جاری میشه به اندازه حدود پنجاه متر عرض رود خونه هست وبیش از یک متر ارتفاع اب. میره افغانستان. اگر یک عقل سالم توکشور دربین مسیولین باشه. برای احداث سد هم خیلی هزینه ناچیزی میخواهد چون دور تا دور کوه هست واز یک دهانه اب عبور میکنه. همین اب این منطقه رو کفایت وبلکه بیشتر هم هست. مسیولان نقشه اختلاس میکشند ودر فکر حل مشکلات نیستند

    • ناشناس

      اتفاقا به نظرم این جنس تفکرات عوامانه که شما در حال عرضه ی اون هستید و نگاه های غیر علمی به این مقوله مشکل این وضعیته

    • ناشناس

      وقتی افغانستان حقابه هیرمند را نمی دهد. ما چرا بزاریم آب بره افغانستان؟

  • ناشناس

    باید جلوی حفر چاههای غیر مجاز گرفته شود ولی چاهای مجاز جیره بندی بشه

  • سراب

    نمیدونم این چه عدالت یا منطقیه که یک نفر که تقریباقبل از دهه های 70(که مجوز چاه میدادند)یک مجوزچاه گرفته،داره منابع زیرزمینی آب را تنهایی به غارت می برد..واقعا چرا باید یکی تا دلش بخواهد می تواند از آبهای زیرزمینی استفاده کند و دیگری چون مجوز نگرفته پس نمی تواند.واقعا این چه عدالتی است.خوب میدونید اگه آب باشه خوب کشاورزی درآمد هنگفتی دارد.با کمترین زحمت می توانی کلی درآمد داشته باشی.فقط کافیه یک مجوز چاه داشته باشی دیگه میتوانی تا اعماق خرخره زمین بروی و آب را غارت کنی.اگر واقعا عدالته خوب همه استفاده کنن.اگه بی آبی و نا عدالتیه خوب هیچکس استفاده نکند.
    باید کسی باشد که در بخش کشاورزی و چاه و قنات های زیر زمینی اقدامی کند ونزدیک به عقل و عدالت کار شود.که یکی از پرخوری نمیرد و دیگری نان شب را هم ندارد.

  • ناشناس

    جمعیت رو 150 میلیون کنید تا تمام مشکلات حل شود

  • عماد

    آقایان مسئول . آقای محیط زیست و…. شما کافیه ببینید کشور های توسعه یافته در شرایط اینچنینی چکار کردند و چگونه با مشکلات کم آبی مقابله کردند . شما که خود را عقل کل می دانید کمی از انها یاد بگیرید و حتی درخواست کمک کنید تا ایران سومالی نشده . مردم با چه زبانی بگویند کار به عمل برآید نه سخنرانی و …. پس همین امروز هم دیر هست .

    • ناشناس

      شیرین سازی آب همین الانم محیط زیست خلیج فارس رو آلوده کرد. راه حل مسئله آب کاهش جمعیت ایران به زیر 50 میلیونه نه آب شیرین کن. مسئله جدید اضافه نکنید. مسئله رو حلش کنید. من نمی دونم والا قبل از انقلاب 57 که جمعیت ایران زیر 32 میلیون بود، انقدر مشکل کم آبی و خشکسالی و قحطی داشتیم؟ یادمه که هامون پر آب بود و مردم سیستان مرتبا در حال ماهی گیری بودند.

  • ناشناس

    من نمی دانم ما به اندازه کشورهای عربی عرضه نداریم سرتاسر جنوب کشور خلیج فارس ، سوخت ارزان و مفت ، جوانان تحصل کرده ، تکنولوژی ساده اب شیرین کن نمیدانم معطل چه هستیم

  • ناشناس

    چه زودم میگه سومالی میشه ایران خوب قیرت دارین نذارین سومالی بشه

  • سعید

    احتمالا می‌خواهند قیمت آب را چند برابر کنند