موضوعات داغ: # قیمت ربع سکه # آب و فاضلاب # قیمت سکه گرمی # قیمت طلا 24 عیار # دونالد ترامپ
تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

بحران انرژی و غذا جدی است؟/ جنگ روسیه تهدیدی جدی‌تر از کرونا برای صنایع استراتژیک

بحران انرژی

آغاز جنگ روسیه و اوکراین، شوک بزرگی به صنایع مختلف وارد کرد. با توجه به نقش دو کشور در دو صنعت استراتژیک انرژی و غذا، حالا هشدارهای جدی درباره بروز بحران انرژی و غذا مطرح می‌شود. پژوهش‌ها نیز نشان می‌دهد حالا بزرگ‌ترین تهدید صنایع و زنجیره تولید و تامین از کرونا به جنگ روسیه منتقل شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، حالا دیگر جنگ روسیه و اوکراین را به جای کرونا باید خطر شماره یک زنجیره تولید، تامین و عرضه صنایع دانست. اگر دو سال پیش سرایت یک ویروس ناشناخته به بازار، هر بشکه نفت را به کف منفی ۴۰ دلار رساند، اکنون روسیه با جنگ‌افروزی خود جهان را در آستانه بروز بحران انرژی و غذا قرار داد.

حتی برخی از گزارش‌ها از نفت ۲۰۰ دلاری را پیش‌بینی می‌کنند تا بیش از هر زمانی به بحران انرژی نزدیک شویم.

اما آیا کرونا تهدیدی جدی‌تر برای صنایع استراتژیک شناخته می‌شود یا جنگ روسیه را باید خطر شماره یک صنایع دانست؟ موسسه رتبه‌‌‌‌‌‌‌سنجی مودیز طی گزارشی به این موضوع پرداخت و از تغییر بزرگ‌ترین خطر زنجیره‌های عرضه از پاندمی به درگیری نظامی خبر داد.

یک اقتصاددان نیز در این زمینه به تجارت‌نیوز گفت: کرونا به صورت یک پاندمی ظهور کرد و سراسر جهان را درگیر خود ساخت. در دوره پیدایش کرونا افراد بسیاری شغل خود را از دست دادند و این امر خواه ناخواه تلطیف فضای عرضه را به دنبال داشت. بدین جهت در این دوره تولید ناخالص در سطح جهانی کاهش یافت و بحران انرژی به شکل دیگری نمود یافت.

هادی حق‌شناس با اشاره به شرایط متفاوت جنگ با پاندمی اظهار کرد: در جنگ‌ها معمولا عرضه کالا با کمبود مواجه می‌شود. پس بروز بحران انرژی و غذا، به‌ویژه در سمت عرضه امری طبیعی است. جنگ اخیر نیز به‌طور مستقیم ۶۰۰ میلیارد دلار از تجارت جهانی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. چراکه تجارت سالانه روس‌ها هر سال در محدوده این رقم ثبت می‌شود.

او درباره تاثیر تحریم روسیه بر بازارها نیز توضیح داد: گرچه قیمت نفت و گاز طی دو هفته اخیر رکوردهای قیمتی چند سال گذشته را پشت سر گذاشت و از آن به‌عنوان بحران انرژی یاد می‌شود، اما آمریکا هنوز نفت روسیه را تحریم نکرده است. در واقع این کشور قصد دارد در مقابل روند رو به رشد قیمت انرژی بایستد.

چرا مقامات آمریکایی به ونزوئلا رفتند؟

حق‌شناس درباره حضور مقامات آمریکایی در ونزوئلا نیز عنوان کرد: آمریکا حتی حاضر شد یک هیئت عالی‌رتبه را به ونزوئلا بفرستد تا پیش از جدی‌شدن تحریم روسیه، از طریق این کشور کمبود بازار نفت را جبران کند.

وی ادامه داد: نکته کلیدی این است که غرب با آگاهی از نقش روسیه در اقتصاد جهان، از خلأهای موجود مراقبت می‌کند. به هر حال روسیه در بین برترین اقتصادهای جهان قرار دارد. از سوی دیگر نقش بی‌بدیل اوکراین در تامین گندم و ذرت جهان را نمی‌توان به راحتی انکار کرد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: دو صنعت استراتژیک انرژی و غذا بیشتر از هر بخش دیگری آسیب می‌بینند. بنابراین امروز بیش از هر زمانی جهان به بحران انرژی و غذا نزدیک است.

حق‌شناس در پایان تاکید کرد: باید دید که این جنگ تا چه زمانی ادامه می‌یابد تا بتوان تحلیلی دقیق ارائه داد. آنگاه است که می‌توان تلفات این جنگ را در اعداد و ارقام گنجاند و بر اساس محاسبات آن را در ترازوی مقایسه با تلفات کرونا گذاشت.

درباره نزدیک‌بودن به بروز بحران انرژی و غذا پیش از این نیز سی‌ان‌ان گزارش داد که روسیه تولیدکننده عمده کالاست. کالاهایی از نفت و گاز طبیعی گرفته تا پالادیوم و گندم. این خبرگزاری نوشت: اوکراین هم صادرکننده عمده گندم و نئون است. بحران روسیه- اوکراین، درباره قابل‌دسترس بودن حجم زیاد عرضه این کالاهای حیاتی تردید ایجاد می‌کند.

این گزارش‌ها نشان می‌دهد که نفت و گاز در کنار گندم و ذرت بیش از هر صنعت دیگری در تنش قرار می‌گیرند. اما موضوع زمانی حاد می‌شود که بسیاری از صنایع بدون نفت و گاز نمی‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند.

برای مطالعه بیشتر گزارش آیا تحریم‌ها کمر اقتصاد روسیه را می‌شکنند؟ را بخوانید.

نظرات