کد مطلب: ۹۵۲۶۰۳

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

خوزستان؛ دومین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری/ سهم ۱۵.۵ درصدی زنان استان از اشتغال در بخش صنعت

خوزستان؛ دومین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری/ سهم 15.5 درصدی زنان استان از اشتغال در بخش صنعت

گزارش مرکز آمار از تحولات بازار کار در تابستان سال جاری نشان می‌دهد خوزستان در جایگاه دومین استان با بیشترین نرخ بیکاری در کشور قرار گرفته است. این استان، مشابه همین جایگاه را در مورد نرخ بیکاری مردان دارد و درباره نرخ بیکاری زنان نیز چهارمین استان کشور است.

به گزارش تجارت نیوز،

مرکز آمار، نرخ بیکاری را در شش استان از جمله خوزستان، افزایشی و دورقمی اعلام کرده که هر دو ویژگی برخلاف روند کلی کشور است. این شاخص در خوزستان در تابستان سال جاری به 13.1 درصد رسیده که آن را در جایگاه دومین استان با بیشترین نرخ بیکاری قرار داده است. 

پنج استان دیگر عبارت‌اند از: سیستان و بلوچستان (14 درصد)، کرمانشاه (12.6)، قم (10.9 درصد)، اردبیل (10.6 درصد) و لرستان (10.5 درصد).

این در حالی است که مرکز آمار نرخ بیکاری کشور را در تابستان 1403 تک‌رقمی و روند آن را نزولی اعلام کرده است؛ بر اساس جدیدترین گزارش این مرکز از تحولات بازار کار، نرخ بیکاری به 7.5 درصد رسیده است که 0.2 واحد درصد کاهش نسبت به بهار امسال نشان می‌دهد. این رقم همچنین گویای 0.4 واحد درصد کاهش، در مقایسه با تابستان سال گذشته است. 

نرخ بیکاری خوزستان اما، در تابستان 1403، به 13.1 درصد رسید؛ این رقم 2.1 واحد درصد افزایش نسبت به بهار سال جاری و 2.8 واحد درصد افزایش در مقایسه با تابستان سال گذشته پیدا کرده است. 

کاهش نرخ بیکاری زنان در خوزستان/ همچنان دورقمی

مرکز آمار نرخ بیکاری مردان خوزستان را در تابستان امسال، 11.1 درصد اعلام کرده که گویای افزایش 2.4 واحد درصدی نسبت به بهار 1403 و افزایش 3.6 واحد درصدی در مقایسه با تابستان سال گذشته است.

نرخ بیکاری مردان خوزستان در تابستان سال جاری، 5 واحد درصد بیشتر از نرخ بیکاری همین گروه در کشور اعلام شده است. 

از سوی دیگر، نرخ بیکاری زنان خوزستان در تابستان به 23.8 درصد رسیده است که 0.9 واحد درصد کاهش نسبت به بهار سال جاری و 3.6 واحد درصد کاهش در مقایسه با تابستان سال گذشته نشان می‌دهد. این رقم 9.6 واحد درصد بیشتر از متوسط بیکاری زنان در کل کشور است.

جدول اول، نرخ بیکاری و برخی شاخص‌های اقتصادی مرتبط را در کل کشور و در خوزستان در سال 1402 نشان می‌دهد.

خوزستان- بیکاری 1402

دومین جدول نیز نرخ بیکاری و برخی شاخص‌های اقتصادی مرتبط را در کل کشور و در خوزستان در تابستان 1403 نشان می‌دهد.

خوزستان-بیکاری تابستان 1403

خوزستان؛ سومین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری مردان

در این میان، مرکز آمار در گزارش خود نرخ بیکاری زنان «15 ساله و بیشتر» و «18 تا 35 ساله» خوزستان را به‌ترتیب 12.7 و 11.9 واحد درصد بیشتر از نرخ بیکاری مردان در همین گروه سنی اعلام کرده. در عین حال، نرخ بیکاری زنان 15 تا 24 ساله این استان، 9 واحد درصد کمتر از نرخ مردان این گروه سنی است.

بر اساس گزارش‌های مرکز آمار اما، در تابستان امسال و در کل کشور، نرخ بیکاری زنان در سه گروه یادشده، به‌ترتیب 8.1، 10.7 و 13 واحد درصد بیشتر از نرخ بیکاری مردان بوده است؛ این ارقام نشان می‌دهد تصویر بازار کار بر حسب جنس، در خوزستان با کشور متفاوت است (جدول شماره 2).

در این میان، خوزستان پس از سیستان و بلوچستان (11.7 درصد)، دومین استان با بیشترین نرخ بیکاری مردان محسوب می‌شود.  

همچنین، خوزستان چهارمین استان کشور با بیشترین نرخ بیکاری زنان است. سه استان نخست عبارت‌اند از: قم (26.1 درصد)، کرمان (24.4 درصد)، لرستان (24.2 درصد).

سهم 11 درصدی زنان خوزستان از جمعیت شاغلان باسواد

ادامه این گزارش نگاهی دارد به شرایط اشتغال و بیکاری، در جمعیت باسواد استان خوزستان در سال 1402.

کل جمعیت 15 ساله و بیشتر شاغل باسواد در  خوزستان در سال گذشته، یک میلیون و 244  هزار و 448 نفر بوده است که از این تعداد، یک میلیون و 107 هزار و 882 نفر را مردان و 136 هزار و 565 نفر را زنان تشکیل می‌دهند.

بر اساس گزارش مرکز آمار، بیشترین افراد این گروه دارای مدرک تحصیلی «دیپلم/ پیش‌دانشگاهی» هستند و کمترین تعداد نیز در دسته «متوسطه/ متوسطه 2» قرار می‌گیرند.

سهم زنان از جمعیت شاغلان باسواد استان خوزستان به حدود 11 درصد می‌رسد. آمارها این نسبت را در کل کشور حدود 16 درصد برآورد کرده‌اند؛ به عبارت دیگر در خوزستان، حدود 89 درصد و در کل کشور حدود 84 درصد شاغلان باسواد، در گروه مردان قرار می‌گیرند. 

همچنین حدود 28 درصد از جمعیت شاغلان باسواد استان خوزستان را فارغ‌التحصیلان دانشگاهی تشکیل می‌دهند. این رقم در کل کشور حدود 30 درصد است.

خوزستان-اشتغال و تحصیلات

معضل بیکاری دارندگان مدرک کارشناسی

کل جمعیت 15 ساله و بیشتر بیکار باسواد در خوزستان در سال گذشته، 158 هزار و 951 نفر بوده است که از این تعداد، 103 هزار و 565 نفر را مردان و 55 هزار و 386 نفر را زنان تشکیل می‌دهند.

دارندگان مدرک تحصیلی «کارشناسی» در صدر این گروه قرار می‌گیرند و کمترین افراد نیز به سطح تحصیلی «متوسطه/ متوسطه 2» تعلق دارند.

در این میان، سهم فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از جمعیت بیکاران باسواد در خوزستان، حدود 44 درصد و در کل کشور حدود 45 درصد است. بیشتر فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیکار در خوزستان و کشور، مدرک کارشناسی دارند.

همچنین سهم زنان نیز در این جمعیت، در خوزستان به حدود 35 درصد و در کل کشور به حدود 33 درصد می‌رسد.

خوزستان-بیکاری و تحصیلاتسهم 16 درصدی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از جمعیت غیرفعال باسواد

کل جمعیت 15 ساله و بیشتر غیرفعال باسواد در خوزستان در سال گذشته، یک میلیون و 808 هزار و 12 نفر بوده است که از این تعداد، 477 هزار و 140 نفر را مردان و یک میلیون و 330 هزار و 872 نفر را زنان تشکیل می‌دهند.

بیشتر افراد این گروه، دارای مدرک تحصیلی «ابتدایی/ سوادآموزی» هستند و کمترین تعداد آنها نیز مدرک «فوق‌لیسانس و بالاتر» دارند.

در عین حال، سهم زنان از جمعیت غیرفعال باسواد در خوزستان به حدود 74 درصد می‌رسد. آمارها این نسبت را در کل کشور حدود 72 درصد نشان می‌دهند. همچنین، حدود 16 درصد از این جمعیت نیز فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند؛ گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد این نسبت در کل کشور حدود 21 درصد است. 

خوزستان-جمعیت غیرفعال و تحصیلات

حضور کمرنگ زنان خوزستان در بخش صنعت

طبق جدیدترین گزارش مرکز آمار از بازار کار خوزستان، شاغلان این استان همچون کل کشور، به‌ترتیب بیشترین سهم را از بخش‌های خدمات، صنعت و کشاورزی دارند. 

همین نسبت در گروه مردان و زنان نیز برقرار است با این توضیح که حضور زنان خوزستان در بخش خدمات پررنگ‌تر از میانگین کشوری و سهم آنها از بخش صنعت کمرنگ‌تر است. به گونه‌ای که خوزستان، در فهرست استان‌هایی با کمترین سهم زنان از اشتغال در بخش صنعت، در جایگاه هفتم قرار می‌گیرد.

از سویی سهم اشتغال در بخش خصوصی، همچون کل کشور در خوزستان نیز، بیشتر از بخش عمومی ذکر شده است. این موضوع در آمار کلی استان و در گروه مردان پررنگ‌تر و در گروه زنان کمرنگ‌تر است.

خوزستان- سهم اشتغال بخش ها

در این میان، بیشتر شاغلان استان خوزستان، همچون کل کشور، در بخش رسمی اقتصاد فعالیت می‌کنند.

بر اساس تعریف مرکز آمار، بخش غیررسمی (در مقابل بخش رسمی)، شامل واحدها و بنگاه‌هایی می‌شود که اساساً به منظور ایجاد اشتغال و درآمد برای خود، در زمینه تولید کالا و خدمات فعالیت می‌کنند. این واحدها غالباً در چارچوب مقررات تشکیل نشده‌اند یا با تشکیلات کوچک و بدون تفکیک بین کار و سرمایه به عنوان عوامل تولید، در سطح کوچک عمل می‌کنند. به عبارت دیگر، آنها معمولاً حساب و کتاب یا حسابداری ندارند و اندازه بنگاه از نظر تعداد شاغلان، کمتر از سطح تعیین‌شده در مقررات کشور است. این بنگاه‌ها اغلب مطابق مقررات و قوانین ثبت نشده یا جواز کسب‌وکار دریافت نکرده‌اند.

اشتغال غیررسمی (در مقابل اشتغال رسمی) نیز عبارت است از اشتغال کارکنان مستقل، کارفرمایان، کارکنان شرکت‌های تعاونی تولیدی بخش غیررسمی، تمامی کارکنان فامیلی بدون مزد و حقوق‌بگیرانی که از نظر قانونی یا در عمل، زیر پوشش قوانین کار و مزایای تامین اجتماعی و استخدامی (از قبیل مالیات بر درآمد، تامین اجتماعی، یا مزایای استخدامی، مرخصی استحقاقی و مرخصی استعلاجی با مزد) قرار ندارند.

خوزستان-  اشتغال- رسمی

تورم ماهانه خوزستان؛ بالاتر از نرخ کشوری

تورم یکی دیگر از شاخص‌های مهم در اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود. گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرف‌کننده در آبان سال جاری نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه در خوزستان بالاتر از نرخ کشوری آن و تورم سالانه این استان کمتر از متوسط کشوری است. خوزستان یازدهمین استان کشور با کمترین نرخ تورم سالانه محسوب می‌شود.

خوزستان- تورم

برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش داستان پر آب چشم آلودگی هوا در خوزستان پیشنهاد می‌شود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.