کد مطلب: ۸۵۴۰۱۱

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

۲ سناریو برای جمعیت ایران/ نظام تامین اجتماعی منتظر ۱۳میلیون سالمند باشد

2 سناریو برای جمعیت ایران/ نظام تامین اجتماعی منتظر 13میلیون سالمند باشد

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با بررسی ساختار جمعیت ایران، پیش‌بینی کرده که جمعیت 65 ساله به بالا تا سال 1420 به بیش از 13 میلیون نفر می‌رسد. این گزارش هشدار داده که نظام تامین اجتماعی کشور ایران باید منتظر تامین اجتماعی و مراقبت بهداشتی از یک جمعیت بالغ بر سه برابر آماری باشد که در حال حاضر وجود دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ایران در حال نزدیک شدن به بحران سالمندی است. سیاستگذاری‌های کلان هم تاکنون نتوانسته چندان به افزایش ازدواج و فرزندآوری کمک کند. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با پیش‌بینی جمعیت سالمندان تا سال 1420، دو سناریو برای جمعیت ایران مطرح کرد.

تاکنون بارها کارشناسان و مقامات دولتی نسبت به پیری جمعیت ایران هشدار داده‌اند. آمارهای رسمی هم حکایت از کاهش ازدواج و فرزندآوری در کشور دارد. پنجره جمعیتی که سال 1385 باز شد نیز حدود 20 سال دیگر با افزایش جمعیت سالمندان بسته می‌شود. اما اکنون چند نفر در دوره سالمندی هستند؟ در آینده سهم سالمندان از جمعیت ایران چقدر است؟

جمعیت سالمندان به 13 میلیون نفر می‌رسد

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «سالمندی جمعیت در ایران: نتایج داده‌کاوی آینده‌گر» به بررسی جمعیت ایران پرداخت و به سوالاتی که مطرح شده نیز پاسخ داده است. در این گزارش آمده که در آینده نه چندان دور، ایران با 10 میلیون نفر جمعیت 65 ساله و بالاتر مواجه می‌شود. در سال 1400 به حدود 5.5 میلیون نفر رسیده و در سال 1415 به 10 میلیون نفر و در سال 1420 به بیش از 13 میلیون نفر می‌رسد. در واقع نظام تامین اجتماعی کشور ایران باید منتظر تامین اجتماعی و مراقبت بهداشتی از یک جمعیت بالغ بر سه برابر آماری باشد که در حال حاضر وجود دارد.

در ادامه این گزارش آمده که تغییر یا عدم تغییر در نرخ باروری هیچ تاثیری بر این موضوع نداشته و سیاست‌های کشور باید توجه خود را به خود این جمعیت جلب کنند و نیازهای آنها را باید بشناسند تا توان برنامه‌ریزی و تشکیل زیرساخت‌ها برای اداره کردن آنها را داشته باشند. راز حرکت به سمت سالخوردگی موفق در عبور از جوانی موفق و استفاده از توانایی‌های دوران جوانی به عنوان ذخیره‌ای برای دوران سالمندی است.

2 سناریو برای نرخ باروری

مرکز پژوهش‌های مجلس دو سناریو برای نرخ باروری مطرح کرده است. باروری یکی از مهم‌ترین مولفه‌های تحول جمعیتی هر کشوری است. باروری روی تعداد و ساختار جمعیت تاثیر می‌گذارد. از دیدگاه جمعیت‌شناسی اولین عاملی که در تغییر و تحول ساخت جمعیت تاثیر مهمی دارد، پدیده باروری است.

سناریوی افزایش باروری: با توجه به سیاست‌های جمعیتی کشور که به سمت افزایش تعداد موالید است و همچنین با توجه به رسیدن بیش‌زایی دهه 1360 به سن باروری و اینکه میزان باروری در سال 1395 به 2.01 رسیده که نسبت به میزان باروری کل 1.9 در سال 1390 افزایش داشته است.

از سوی دیگر میزان باروری کل در خیلی از مناطق روستایی بالاتر از سطح جانشینی است. ضمن آنکه سیاست‌های حذف برنامه‌های تنظیم خانواده برای خانواده‌های مناطق محروم و روستاها می‌تواند در راستای افزایش موالید مفید باشد. در نتیجه سناریوی افزایش جمعیت می‌تواند یک سناریوی محتمل باشد.

سناریوی ثبات باروری: به نظر می‌رسد سناریوی ثبات باروری در حد 2 برای سال‌های آینده در یک دوره کوتاه‌مدت به دلیل حجم موالید به نیروی محرکه اول دور از ذهن نباشد. البته با عبور از این نسل که در سن باروری هستند، احتمال به وقوع پیوستن این سناریو در درازمدت کم است.

با توجه به وضعیت جمعیتی کشور و سیاست‌های جمعیتی حال حاضر، سناریوی افزایش باروری به‌عنوان سناریوی مورد هدف و منتخب است. البته باید این نکته را یادآور شد که پیش‌بینی آینده جمعیتی کشور تا سال 1420 بر اساس فروض جمعیتی صرفا جمعیت زیر 20 سال کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در واقع پیش‌بینی جمعیت تا 20 سال آینده بر اساس جمعیت حال حاضر صورت گرفته و این جمعیت از طریق فرض مرگ و میر به سنین بالاتر منتقل خواهد شد که در 20 سال بعد، جمعیت 20 ساله و بالاتر کشور را تشکیل خواهند داد. بنابراین صرفا برای جمعیت زیر 20 سال از طریق فروض باروری، پیش‌بینی انجام می‌شود و تفاوت نتایج پیش‌بینی‌ها نیز در جمعیت همین سنین است.

در دو سناریوی باروری افزایشی و باروری ثابت در سال 1420، جمعیت ایران به ترتیب حدود 98 و 95 میلیون پیش‌بینی شده است. در هر دو سناریو، نرخ رشد جمعیت کشور در آینده رو به کاهش است، ولی آنگونه که مشخص است در سناریوی باروری نرخ ثابت رشد کشور در پایان دوره نزیک به صفر است.

دهه شصتی‌ها، بزرگترین گروه جمعیت ایران

ویژگی‌های حال حاضر جمعیت در ایران متمرکز بر جوانان است. نسل متولدان اواخر دهه 50 و 60 به‌عنوان بزرگترین گروه جمعیت ایران هستند. بزرگترین گروه‌های جمعیتی ایران در سنین 30 تا 45 سالگی با جمعیت حدود 24 میلیون نفر در سال 1401 قرار دارند.

از ویژگی‌های مثبت جوانان حال حاضر کشور ایران، در کنار حجم بسیار بالای آنها، بالا بودن درصد باسوادی و تحصیلات عالیه در بین آنهاست. فرصتی که اگر به درستی از آن استفاده شود و مهارت‌های فراگرفته‌شده در دوران تحصیل با مهارت‌های مورد نیاز مشاغل کشور منطبق شود و جوانان را به سمت اشتغال سوق دهد، می‌تواند رمز موفقیت پنجره جمیتی در ایران باشد.

در ادامه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس آمده که از ویژگی‌های منفی دوران جوانی در جمعیت ایران، درصد بالای بیکاری، تاخیر در سن ازدواج و تشکیل خانواده و تاخیر در فرزندآوری است که به کاهش باروری در کل کشور منجر شده و نگرانی در مورد سالمندی جمعیت در آینده را به وجود آورده است. بنابراین چالش‌های جمعیت حال حاضر و آینده ایران، به نحوه بهره‌برداری از فرصت پنجر جمعیتی بستگی دارد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    من یک دهه شصتی متولد 67 هستم با یک فرزند
    به دلیل کفاف ندادن حقوق اداره کار و مستاجری
    از زندگی بیزار و نا امید هستم
    کاش ما هم یه فامیل از مسیئولین داشتیم شاید زندگی بهتری گیرمون میومد!!!
    وقتی عدالت نباشه همینه دیگه
    همه چیز واسه مسئولین میشه!
    بعدم توقع دارید مردم بچه بیارن؟
    من هر کی میبینم روک بهش میگم واقعا از چاله تو چاه افتادنه
    نه دولت نه صاحب خونه هیچکی بهت رحم نمیکنه دستت هم بسته مثل برده برای کارفرما از اول ما تا آخر ماه باید کار کنی برای چند غاز پول بی برکت!!!

  • ناشناس

    همه چیزو نابود کردید
    کاش به این خونه نمی اومدید

  • ناشناس

    یک اشتباه فاحش در دهه ۶۰ شد دیگه این اشتباه نباید تکرار شود انسان تا زنده است میتواند کار کند این مدیریت جامعه و دولت است که چگونه از تمام افراد جامعه حتی افراد بالای ۷۰ سال بکار گیری شود الآن تمام بنگاه داران مسکن و خودرو توسط افراد جوان اداره میشود در صورتیکه این کار از افراد بالای ۷۰ سال هم بر میآید و البته موارد دیگر

  • علی

    متاسفانه آمار چرت و پرت خیلی زیاده تو این مقاله و تحقیق اساسی نشده آمار باروری ما از ۱.۷ پایین تر زده و افزایش قابل توجهی از مرگ و میر و مهاجرت داریم تو این وضع طبق مطالعات کمتر از ۱۰ سال رشد جمعیت ما منفی میشه.

  • ناشناس

    حذف برنامه های تنظیم خانواده برای مناطق محروم و روستاها!!!؟ به جای اینکه به فکر محرومیت زدایی در مناطق محروم باشید به فکر تولید مثلشون هستید؟ مگر با حیوان سرو کار دارید؟ حتی حیوان هم برای تولید مثل به غذا و…نیاز دارد.خجالت بکشید که مملکت رو غارت کردید و بدون اینکه توانایی و یا سواد پستی رو داشته باشید مسئولیت اون پست رو به عهده گرفتید و…و الان مملکت رو دچار تورم و هزار تا مشکل دیگر کردید. الان که جوانان به خاطر مشکلات اقتصادی اصلا حتی توان ازدواج کردن رو ندارند از آن ها انتظار فرزند آوری دارید؟شما همین الان برای جوان هایی که هستند چه کردید؟ چه برنامه ریزی کردید؟ فقط برای سربازگیری و تولید مثل ؟ براتون متاسفم که همه رو به چشم وسیله و ابزار نگاه می کنید.

  • ماهان

    من الان جوان ۲۳ساله برای من چیکا. کردید !در آبادان که قطب صنعت نفته بیکارمو سربار خانواده!

  • ناشناس

    مسولین که ناراحت نیستم آخه جا باز میشه واسه هموطنان افغانشون و…

  • ناشناس

    شما اول مشکل بیکاری جوانان رو حل کنید ومشکل تورم رو بعدا بگید بچه بیارید.

  • ناشناس

    بزرگترین اشتباه جلوگیری از سقط جنین نوزادان بیمار است که انبوهی از معلولین جسمی و ذهنی را نتیجه میشود

  • ناشناس

    شما گذشته و حال و آینده دهه 50و60را سوزاندید البته به واسطه نا آگاهی بی سوادی پدر و مادرها در آن زمان ما چرا باید گول شما را بخوریم وبچه بیاریم که یک عمر بد بخت بشه تو این مملکت وواسه آقا زادها بشه نیروی کار مجانی وبادیگارد

پیشنهاد سردبیر