کد مطلب: ۴۴۱۴۵۲

نشانه‌هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید

نشانه‌هایی که در بازار سرمایه باید از آنها ترسید

عمق کم بازار سرمایه و ظرف کوچک آن برای سیل خروشان پول‌های ورودی به تورم روزافزون قیمت‌ها منجر شده است. با وجود این نشانه‌هایی به چشم می‌خورد که بی‌تفاوتی به آنها می‌تواند پایان این بزم شیرین سهامداری را تلخ کند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، بورس تهران روز گذشته نیز به حرکت در مسیر صعودی ادامه داد تا شاخص کل این بازار با ثبت ششمین رشد متوالی در مرز قله جدید ۵۷۴ هزار واحدی قرار گیرد. رشد پرشتاب شاخص کل سهام در حالی به ۶۵۹۵ واحد محدود شد که همچنان شاهد رقابت شدید میان بورس‌بازان به ویژه سهامداران خرد در سمت خرید هستیم.

همین عطش بی‌پایان نیز سبب شده تا صعود سهام دنباله‌دار شود. با وجود این مواردی مشاهده می‌شود که افزایش ریسک‌های سرمایه‌گذاری در بازار سهام را نشانه رفته است و در صورت عدم توجه از سوی معامله‌گران می‌تواند کام شیرین سهامداران را تلخ کند. ابهام در روند قیمت‌های جهانی خاصه در بازار نفت و تحرکات سیاست‌گذار برای کنترل بیشتر مسیر پول‌های ورودی به بازار از جمله ریسک‌های سیستماتیک به‌شمار می‌روند که بر لزوم احتیاط بیشتر تاکید دارند.

از طرفی، خبرهای مرتبط با عرضه اولیه‌های سهام به خصوص از طریق واگذاری قابل توجه سهام بنگاه‌های دولتی و همچنین کاهش معنادار نرخ سود در بازار بدهی نشان‌دهنده حرکت بازار سهام به سمت جغرافیای جدیدی است که بررسی جدی‌تری را از سوی فعالان بازار می‌طلبد.

شاخص کل بورس تهران، معاملات سال جاری را توفانی آغاز کرده و تداوم این روند در معاملات دیروز این بازار سبب شد تا رشد دماسنج اصلی بازار سهام در ۷ روز معاملاتی سپری شده از سال ۹۹ به حدود ۷۰ هزار واحد برسد و در عین حال سقف‌های جدیدی در کارنامه تاریخی این بازار ثبت شود.

در این میان به سبب حضور قدرتمند معامله‌گران حقیقی، ارزش معاملات خرد سهام نیز در سال جاری به رکوردهای جدیدی دست یافت و عدد چشمگیر ۵۷۰۰ میلیارد تومان را نیز تجربه کرد. این روند در معاملات دیروز بورس تهران نیز تکرار شد و در مجموع در سهام بورسی و فرابورسی شاهد جابه‌جایی حدود ۸۳۰۰ میلیارد تومان نقدینگی میان معامله‌گران بودیم.

موضوعی که یکی از اصلی‌ترین عوامل رشد قیمت سهام به شمار می‌رود. با این حال همان‌طور که به دفعات مورد تاکید قرار گرفته است عمق کم این بازار و ظرف کوچک آن برای سیل خروشان پول‌های ورودی به تورم روزافزون قیمت‌ها منجر شده است. با وجود این نشانه‌هایی به چشم می‌خورد که بی‌تفاوتی به آنها می‌تواند پایان این بزم شیرین سهامداری را تلخ کند.

سرنوشت بازار نفت

پس از تجربه روزهای صعودی طی معاملات هفته گذشته بازار جهانی، امروز دوشنبه در حالی شاهد بازگشایی این بازار خواهیم بود که درپی شدت گرفتن بحث میان عربستان سعودی و روسیه بر سر اینکه کدام یک مقصر تشدید ریزش قیمت‌های نفت هستند، اوپک و روسیه نشست اضطراری روز دوشنبه برای بحث درباره کاهش تولید را تا نهم آوریل به تعویق انداختند.

این در حالی است که بهای نفت در دو روز پایانی هفته گذشته حدود ۴۰ درصد رشد کرد و خود دلیلی بر اوج‌گیری تقاضا برای سهام وابسته از جمله شرکت‌های پالایشی شد. رشد قیمت نفت بر مبنای وعده‌هایی بود که ابتدا ترامپ و سپس پوتین برای کاهش عرضه نفت تا حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز داده بودند. از این رو با توجه به تعویق نشست اوپک در بسیاری از سهام وابسته به نفت ریسک افت قیمت‌های جهانی با بازگشایی بازارها وجود دارد که باید به آن توجه شود.

تصمیم مقام ناظر برای کنترل پمپاژ پول

رسیدن ارزش معاملات به اوج تاریخی خود آن هم از ایام نیمه تعطیل نوروز سیگنال مهمی بود که نشان داد همچنان نقدینگی با قدرت در حال ورود به معاملات سهام است. شرایطی که به رشد حدود ۱۲ درصدی شاخص کل بورس تهران در ۷ روز معاملاتی سپری شده از سال ۹۹ انجامید. این مهم اما مقام ناظر را بر آن داشت تا با عملیاتی کردن اقدامات جدید، سعی در کنترل ورود پول به بازار سهام داشته باشد.

در جدیدترین تصمیم مقام ناظر، سطح اعتبارات دریافتی سهامداران از ۴۵درصد به ۳۵درصد کاهش یافت که به نوعی هشداری تازه به سرمایه‌گذاران برای افزایش ریسک سرمایه‌گذاری باشد. به عبارتی دیگر مقام ناظر در بازارها هنگام بالا رفتن ریسک دارایی‌ها است که شروع به محدود کردن بدهی‌ها می‌کند.

هر چند بخشی از پول‌های ورودی این روزهای بورس تهران به سرمایه‌گذاران تازه‌وارد بازمی‌گردد که به نوعی با دریافت اعتبار غریبه‌اند اما این مهم جایی اهمیت پیدا می‌کند که شاهد بهره بردن بسیاری از قدیمی‌های بازار در دوران رونق‌های پرشتاب از اعتبارات سنگین هستیم. از این رو نمی‌توان این قانون را بی‌تاثیر دانست؛ اما اثرگذاری بلندمدت آن نیز بعید به‌نظر می‌رسد.

بزرگ شدن ظرف بازار با عرضه سهام دولتی

در ادامه نامه وزیر اقتصاد برای واگذاری باقی‌مانده سهام دولت در شرکت‌های بورسی و فرابورسی در صندوق‌های قابل معامله (ETF)، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز اعلام کرد شورای‌عالی بورس بر اساس بودجه سال ۹۹ و اصل ۴۴، ساز و کار اجرایی واگذاری باقی مانده سهام دولتی شرکت‌های بورسی و فرابورسی را تصویب و وزیر اقتصاد این مصوبه را دیروز (یکشنبه) به معاون اول رئیس‌جمهور تقدیم کرد.

بر اساس این سازوکار تمامی سهام شرکت‌های دولتی بورسی و فرابورسی در دو نوبت و با تخفیف ۲۰ تا ۲۵ درصدی به عموم مردم عرضه می‌شوند. اقدامی که می‌تواند راهکاری مناسب برای بهره‌مندی از پول‌های سرگردان در بازار سهام و کنترل رشد پرشتاب قیمت‌ها باشد. این اقدام با اجرایی شدن بخش مهمی از نقدینگی موجود را جذب خواهد کرد که در نهایت به بزرگ‌تر شدن ظرف بازار سهام می‌انجامد.

موج جدید عرضه‌های اولیه

یکی دیگر از عوامل احتیاط در بازار سهام، انتظار برای تشدید عرضه‌های اولیه در فروردین است. اخبار منتشر شده به احتمال چند عرضه اولیه سنگین در روزهای باقی‌مانده از فروردین اشاره دارد. در صورت نهایی شدن این عرضه‌ها آن هم با تراکم بالا تا پایان فروردین، احتمال یک دوره استراحت کوتاه‌مدت در کلیت بازار سهام (نه تمامی نمادها) وجود دارد.

البته باید توجه داشت نحوه احتمالی استراحت یا اصلاح مشخص نیست و حتی ممکن است که با قدرت‌نمایی هر چه بیشتر نقدینگی این دوره استراحت نیز رخ ندهد. با این حال لازم است معامله‌گران عرضه‌ اولیه سه شرکت بزرگ را که شائبه‌ها از عرضه آ‌نها پررنگ شده است مورد توجه قرار دهند.

کاهش نرخ سود در بازار بدهی

یکی از وقایعی که از ابتدای سال ۹۹ مشاهده شد کاهش محسوس نرخ سود اوراق دولتی موسوم به اخزا بود. به این ترتیب اوراقی که در روزهای پایانی سال گذشته با سود بالای ۲۰ درصد در حال معامله بودند، در سال جاری شاهد عقب‌نشینی نرخ بهره تا محدوده ۱۸ درصد هستند. این مهم هر چند چندان برای فعالان فعلی بورس تهران حائز اهمیت نیست اما افت نرخ سود «اخزا»ها به‌دنبال افزایش قیمت این اوراق، به معنای افزایش خریداران آن است. این موضوع را به دو شکل می‌توان تفسیر کرد.

اول آنکه ممکن است سرمایه‌گذاران حقوقی که اصلی‌ترین بازیگران بازار بدهی محسوب می‌شوند، به‌دنبال افزایش ریسک‌های اقتصادی و بازار سهام، دارایی خود را به سمت یک مامن امن که در اینجا همان اوراق دولتی است، منتقل کرده باشند. در نگاهی دیگر اما زمزمه‌های کاهش نرخ سود بانکی که البته روز گذشته از سوی بانک مرکزی تکذیب شد، می‌تواند عامل تعدیل نرخ‌ها در بازار بدهی باشد.

دلایل مهجوریت غول‌های کالایی

در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۱/ ۱ درصدی همراه شد، شاخص کل هم‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نمادها دارد، ۷/ ۱ درصد صعود کرد. موضوعی که نشان از سبقت کوچک‌ترها در رشد قیمت سهام از بزرگان بازار داشت.

کاهش اقبال به سهام گروه‌های بزرگ‌تر که عمدتا شامل چهار گروه کالایی فلزات اساسی، کانه‌های فلزی، فرآورده‌های نفتی و محصولات شیمیایی می‌شود، با نگاهی به صنایع برتر معاملات روز گذشته بورس تهران قابل مشاهده بود. به طوری که کامودیتی‌ها (به غیر از گروه محصولات شیمیایی با توجه به ارزش معاملات «قرن» با افزایش عرضه‌ها) بین ۵ صنعت با بیشترین ارزش دادوستدها نیز جای نگرفتند.

برای توضیح دلایل این مهجوریت می‌توان به چند عامل اشاره کرد؛ نگرانی از قیمت‌های جهانی به ویژه با تعلیق نشست نفتی، وجود بازیگران بزرگ و در نتیجه عرضه‌های سنگین‌تر، تجربه سال گذشته بورس‌بازان از رشد قیمت کوچک‌ترها (رشد ۴۳۷ درصدی شاخص هم‌وزن در برابر رشد ۱۸۷ درصدی شاخص کل در سال ۹۸) از جمله دلایلی است که سبب شده این روزها شاهد کاهش اقبال به نمادهای کامودیتی‌محور بازار سهام باشیم.

افزایش عرضه‌ها در تداوم حضور خریداران

رشد ۶۵۹۵ واحدی شاخص سهام طی معاملات روز گذشته در حالی رقم خورد که بیش از ۷۵ درصد از نمادهای معامله شده در این بازار با افزایش ارزش همراه شدند. ۶۶ درصد از این سهام سبزپوش نیز روز گذشته شاهد صف‌های خرید طولانی به ارزش ۱۳۳۲ میلیارد تومان بودند. اما نکته قابل توجه معاملات این روز، افزایش عرضه‌ها بود. از این رو دیروز ۱۹ نماد معاملاتی شاهد صف فروشی به ارزش ۱۱۲ میلیارد تومان بودند.

با این حال همچنان قدرت نقدینگی و تقاضا برای خرید سهام بر هر عامل دیگری چیره می‌شود. تقاضایی که یک وزنه سنگین آن معامله‌گران خرد هستند. دیروز نیز به‌دنبال شکسته شدن رکورد خالص خرید سهامداران حقیقی طی معاملات روز شنبه، شاهد جابه‌جایی ۳۸۲ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد بازار بودیم.

09 01

منبع: دنیای‌اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • عباس

    با سلام بورس کاری علمی همراه با ریسک هست اما اینجا ایران است و …..! قوانین علمی خیلی حکومت نمیکنند دولت بودجه را بر اساس مالیات بسته چون تحریمهای بی اثر مانع فروش نفت شده از طرفی سیل نقدینگی به هر سمتی مثل دلار سکه و مسکن بره که معلومه چکار میکنه پس چه جایی بهتر از بورس هم برای دولت وهم برای مردم بنده کارمند همین دولتی هستم که سالی 30میلیون بهم حقوق میده اما در کمتر از یک سال در بورس 120 میلیون ازم مالیات گرفته حال بخوانید حدیث مفصل از این ….

  • ناشناس

    تحلیل تا حدودی مورد قبوله با این حال دولت به واسطه شرایط موجود مجبور است به پویایی بورس کمک کنه قطعا این پویایی دست کم تا آخر سال ۹۹ ادامه خواهد داشت

  • حمید

    بورس ایران غیرقابل اعتماد ممکنه مقطعی سود بده برای دون پاشیدن ولی یدفعه میبینی برگشتی سرجای اول اینا دارن مردم رو فریب میدن سرمایه ها از طلا و ارز بیاد اینور بعد همون طلا و ارز رو دوبرابر بدن به بورسی ها کدوم طلا فروشی رو دیدید بگه سرمایم نسبت به پارسال کمتر شده بورس تا ابد هست ولی طلا داره کم وکمتر میشه و یروزی تموم میشه پس عقل سلیم میگه بری سمت اون

    • ناشناس

      مردم دنبال گرفتن سود هستن به صورت روزانه وماهانه ،طلا و ارز برای همه قابل لمس نیست

  • امیر

    این اشخاص کارشناس اقتصاد هستن با ایجاد بار روانی به دتبال سقوط بعضی سهام ها هستن تا در کف قیمت خریداری کنن.

  • ناشناس

    تو سال جهش تولید از عقب گرد بورس صحبت میکنید ای اقا بچسبید به سهمهاتون

  • ناشناس

    با سلام ، هنوز این قیمت های سهام نسبت به قیمت اجناس و کالاها رشدی نکرده و تا 3 برابر این قیمت ها جا داره،قیمت مسکن که در 2 سال اخیر سر به فلک کشیده و سکه هم در این 2 سال 6 برابر شده و دیگر اصلا برای خریدار جذاب نیست،با فرض افزایش 3برابری قیمت سهام پس هنوز تا 3 برابر قیمت های فعلی جادارد،و شاخص بورس تا پایان سال مطمئنا از 1200000 عبور خواهد کرد. مواظب باشید جا نمونید.

  • ناشناس

    فقط کافیه ببینید قیمت پفک و آدامس تو دو سال اخیر چند برابر شده بعد ببینید بورس چقدر عقبه و هنوز تا کجا جای رشد دارد.

  • امیر جابر ارامیان

    دوستان طوری برخورد میکنن ظاهرا سال اول ورود به بورسشون هست
    بازار اگه الیوتی اصلاح کنه کسی رو زنده نمیزاره
    در بازار افرادی داریم که تو صف خرید ۳۰ ملیونی وارد میشن
    پس همچین افرادی وارد صف فروش ۳۰ ملیونی هم خواهند شد
    البته بدون شک همونطور که نویسنده محترم گفتند دولت همکاری خوبی کرده تا اینجا برای رشد و ظاهرا کمکش ادامه دار خواهد بود..
    ولی بی اعتمادی مردم به دولت نمیزاره این دو پیکان مهم بازار یعنی افکار دولت و پول سهام دار خرد با هم همسو بشن
    ادمین لطفا چاپ کنید

  • مهدی

    مارو مسخره کردید؟! میریم طرف ارز میگین نرید میریم طرف طلا بازم میگید نرید‌خوروهای بی کیفیتم که ارزش نداره‌. تو این مملکت ساعتی داره ارزش ریال میاد پایین اخه مردم به چه ساز شما برقصن

  • کارشناس.اقتصادی

    سلام.همه.نظرات.را.دیدم.فقط.یک.نکته.اینکه…..بانکها.نسبت.به.بقیه.شرکتها.عقب.مانده.اند…….در.زمان.تورم.اشباه.شده.هستیم.همه.قیمتها.چند.برابر.شده.الا.قیمت.سهم.بانکی.ها.یک.علت.بعضی.سفته.بازان.وکد.به.کد.بازان.و.عرضه.کنندگان.سود.جو.سعی.دارند.قیمت.سهم.را.پایین.نگه.دارن.تا.سهام.مفت.از.چنک.دولت.وسهامداران.حقیقدربیارند.به.خصوص.از.دست.تازه.واردین.بورس.این.کار.غلط.و.بیجا.بی.اعتمادی.و.ضربه.به.بورس.واقصاد.وجهش.تولید.میزنه.بانکها.سهامی.مثل…….وبملت.ووتجارت.وصادرات.با.پتاسیل.بالا.و.پی.به.ای.پایین.ای.پی.اس.خوب.وتراز.۱۲.ماهه.خوب.جا.رشد.چند.برابری.را.دارند.برای.این.کار.ناظر.وبازرس.بازار.باید.سفته.بازان.کد.به.کد.بازی.و.دلال.بازی.رانت.بازی.را.مهار.و.جمع.کند.وبستر.برای.رشد.گروه.بانکی.مهیا.شود.تا.عقب.ماندگی.خود.را.جبران.کند.و.اعتماد.سهامداران.جلب.شود.ودر.حال.حاضر.بحران.کرونایی.بازار.مسکن.وبازار.خودرو.کامل.از.رونق.افتاد.ومردم.بهترین.جا….برای.حفظ.ارزش.پول.خود.سرمایه.گذاری.در.بورس.را.انتخاب.کردند.که.به.حمایت.همه.جانبه.دولت.و.بانک.مرکزی.را.میطلبد.که.اعتماد.مردم.دوم.سوق.دادن.پول.در.جهش.تولید.واقتصاد.کشور.وتورم.زدایی.با.جهش.تولید.وکنترل.شیوع.کرونا.اگر….مدت.دوماه.زنجیره.ارتبط.قطع.شود.وهمه.رعایت.کنند.قطعا.کرونا.را.شکست.خواهیم.داد.ودر.صورت.عدم.همکاری.ممکن.است.تا.پایان.سال.ادامه…یابد.همه.امکانات.برای.رعایت.مهیا.است.وسلام.