کد مطلب: ۶۶۰۹۷۴

موج سوم مهاجرت از تهران به حومه

موج سوم مهاجرت از تهران به حومه

سیاست‌های انحرافی دولت باعث آغاز موج سوم مهاجرت از تهران به حومه پایتخت شده است. کرج انتخاب اول مهاجران است و پرند و پردیس در اولویت‌های بعدی آنها هستند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، تشنج نرخ‌ها در بازار اجاره مسکن ۱۴۰۱ موج سوم مهاجرت از پایتخت طی این دوره را رقم زد. بررسی‌های میدانی و آماری درباره التهاب اجاره‌بها در تهران حاکی است، هم‌اکنون «هزینه اجاره‌نشینی» برای خانوارهای متوسط تقریبا تا سطح «مجموع درآمد زوجین» در مناطق متوسط شهر «پیشروی» کرده است.

این نامعادله هزینه‌ودرآمد باعث شده است اجاره‌نشین‌های تهرانی، ‌میهمان ناخوانده استان مجاور شوند. متوسط اجاره‌بها در کرج تقریبا به اندازه نصف مبالغ اجاره آپارتمان در مناطق میانی پایتخت است.

بر اساس گزارش دنیای‌اقتصاد ، سال ۹۷ در پی اولین جهش قیمت مسکن در تهران، مستاجرهای جنوب شهر روانه «حومه ارزان» پایتخت شدند؛ اما نه برای ادامه اجاره‌نشینی که به قصد خرید خانه.

سال ۹۹ موج دوم مهاجرت اجاره‌نشین‌ها شکل گرفت؛ اما باز هم مهاجرت از مرکز به حومه و نه مهاجرت استانی.

خروج ۱۴۰۱ مستاجرها از تهران با توجه به «ابعاد جغرافیایی جابه‌جایی» و همچنین «طبقه اجتماعی جمعیت مهاجر»، یک هشدار تقریبا پرصدا از «تاوان سیاستگذاری غلط» در بازار مسکن است.

ZLJWDmjtIYm0

در موج اول مهاجرت در سال ۹۷، همزمان با شکل‌‌گیری جهش در بازار معاملات مسکن شهر تهران و رشد متوسط حول‌و‌حوش ۷۰ درصدی قیمت مسکن، برخی از مستاجران ساکن در مناطق مصرفی نیمه جنوبی تهران، با مهاجرت به حومه ارزان‌‌قیمت تهران یعنی شهرهای جدید (عمدتا پرند و پردیس) اقدام به خرید آپارتمان کردند.

در موج دوم مستاجرها، نه در قالب خریدار، بلکه این‌بار در قالب متقاضی بازار اجاره، به بازار مسکن حومه ارزان‌‌قیمت پایتخت (عمدتا دو شهر جدید پرند وپردیس) وارد شدند.

بخشی از مهاجران موج دوم جابه‌‌جایی مستاجرها از تهران به حومه ارزان‌‌قیمت نیز شامل افرادی بودند که به قصد خرید مصرفی یا سرمایه‌‌ای به این شهرها وارد شدند.

هرچند سهم گروه مستاجر متقاضی خرید مسکن در حومه ارزان‌قیمت تهران، در موج دوم به مراتب کمتر از موج اول بود. در مقابل سهم گروه‌های متقاضی بازار اجاره و اجاره‌‌نشینی در این شهرها در مقایسه با موج اول مهاجرت مستاجران تهرانی تقویت شد.

تفاوت موج مهاجرت ۱۴۰۱ با دو موج مهاجرتی قبل

هم‌اکنون در آستانه فصل اوج جابه‌‌جایی‌‌ها در بازار اجاره مسکن شهر تهران در سال ۱۴۰۱، علائمی از شکل‌‌گیری موج سوم مهاجرت مستاجران تهرانی به حومه تهران رصد می‌‌شود. این مهاجرت با موج‌‌های قبلی دو تفاوت عمده دارد.

از جمله اینکه موج سوم مهاجرت مستاجرها از تهران به حومه، درون استانی نبوده و مقصد مهاجرت بخشی از مستاجرهای تهرانی به نزدیک‌ترین حومه استانی یعنی شهر کرج تغییر کرده است. در واقع این مهاجرت حومه‌‌ای نیست، بلکه مهاجرتی استانی است.

دومین تفاوت موج سوم مهاجرت برخی مستاجرهای تهرانی به حومه، مربوط به ماهیت خانوارهای متقاضی این نوع مهاجرت ملکی است.

در دو موج قبلی، عمدتا مهاجران از بازار مسکن تهران به بازار مسکن حومه، خانوارهای واقع در دهک‌‌های کم‌‌درآمد اقتصادی بودند؛ اما عمده متقاضیان مهاجرت در موج جدید، خانوارهای واقع در دهک‌‌های متوسط و متوسط رو به پایین یا خانوارهای واقع در دهک متوسط و مرز دهک متوسط و پایین است.

چرا مهاجرت؟

منشأ شکل‌‌گیری موج سوم مهاجرت ملکی مستاجرها از تهران به نزدیک‌ترین حومه استانی یعنی استان البرز و به‌طور مشخص شهر کرج، به سر به سر شدن متوسط درآمد خانوارها با میانگین اجاره‌‌بهای مسکن در تهران برمی‌‌گردد.

متوسط درآمد ماهانه خانوارهای واقع در دهک‌‌های متوسط اقتصادی و درآمدی در شهر تهران هم‌‌اکنون با لحاظ دو پارامتر مهم با متوسط اجاره‌‌بهای ماهانه یک واحد مسکونی معمولی ۷ ۵مترمربعی در پایتخت برابر شده است.

با رسیدن متوسط اجاره‌‌بهای مسکن در پایتخت به میانگین درآمد خانوارهای مستاجر در شهر تهران، شکل‌‌گیری موج سوم مهاجرت ملکی مستاجرها از تهران به حومه رصد می‌‌شود.

اما عمده این مستاجرها که در طبقات متوسط قرار دارند، تمایلی به مهاجرت به حومه ارزان‌قیمت تهران یعنی شهرهای جدید ندارند و ترجیح می‌‌دهند مقصد ملکی خود را از شهر تهران به حومه استانی یعنی کرج تغییر دهند.

علت این موضوع نیز مشخص است که شاید مهم‌ترین دلیل آن دسترسی نسبتا راحت این گروه از افراد به مترو به‌عنوان سریع‌‌ترین و ارزان‌‌ترین مد حمل‌ونقلی تهران به حومه و برعکس باشد.

این در حالی است که هنوز مترو به شهرهای جدید اطراف تهران یعنی پرند و پردیس نرسیده است و ساکنان این شهرهای جدید با مشکل حمل‌ونقل به پایتخت مواجهند.

از سوی دیگر امکانات و سرانه‌های شهری و همچنین خدمات شهری در کرج به مراتب بیشتر و مطلوب‌‌تر از شهرهای جدید است که این موضوع نیز در انتخاب کرج به‌عنوان مقصد اجاره‌‌نشینی بخشی از مستاجران تهرانی، موثر واقع شده و باعث شده است تا موج سوم مهاجرت مستاجرها از تهران به حومه، در شهر کرج رصد شود.

این در حالی است که اجاره‌‌بها در کرج ارزان‌‌تر از اجاره‌‌بهای پرند وپردیس نیست؛ اما دهک متوسط ترجیح می‌‌دهد در این شهر ساکن شود تا مقصد اجاره‌‌نشینی خود را به حومه ارزان‌‌قیمت پایتخت تغییر دهد.

مسیر درست دربرابر سیاست انحرافی

طی سه سال اخیر با اعمال سیاست‌‌های نادرست و شکست‌خورده سقف‌‌گذاری دستوری نرخ اجاره‌‌بها، پرداخت وام ودیعه و ایجاد برخی محدودیت‌‌ها برای موجران در قبال مستاجرها، نه تنها بازار اجاره به نفع مستاجرها تنظیم نشد، بلکه گروه قابل توجهی از موجران از عرضه واحدهای خود به بازار اجاره خودداری کردند.

در واقع این سیاست‌‌ها اگرچه با نیت و هدف کمک به مستاجرها تصویب واجرا شد، اما در نهایت به‌دلیل کاهش حجم عرضه مسکن به بازار اجاره، به ضدکارکرد تبدیل شد.

درحالی‌که دولت می‌‌توانست در یک سیاست موثر از طریق وضع مالیات سالانه بر املاک مسکونی از مسیر افزایش ریسک و ایجاد هزینه برای خالی نگه‌‌داشتن واحدهای مسکونی، حجم زیادی از آپارتمان‌‌های آماده عرضه و احتکارشده را به بازار مسکن روانه کند که اولین اثر آن افزایش عرضه به بازار اجاره و کمک به سامان‌دهی این بازار است.

اما عملا در سال‌های اخیر با اعمال دخالت به جای حمایت، مسیر انحرافی را در پیش گرفته ودر نتیجه این سیاست‌‌ها نه تنها افزایش عرضه به بازار اجاره را به دنبال نداشت، بلکه در سه سال اخیر در شکل کاهش عرضه واحدهای استیجاری نمود پیدا کرد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • عباسی دزفولی

    بهتر ترافیک و َشِوغی کم میشه

  • علی

    دیگه انقد تهرانی اومده کرج اینجام خونه شدید رفته بالا چه برای اجاره چه خرید.تا بری املاک میگن تهرانیا خوب پول میدن.عزیز من دوست ایرانی شما میتونی هر جای ایران بخوای بری زندگی کنی ولی خونه متری ۱۵ میلیون جون عزیزت نخر ۴۰ میلیون.

  • الی

    بخدا که هیچ کس دیگه رحم نداره الان اجازه های دیوار نگاه کنید بعد بگید پردیس ارزون ماها که پیش نداریم سی تومان یا پنجاه اجاره از ۴تومن کردن تا ۶ منی که سه تا بچه هم دارم از کجا بیارم

  • انوشیروان

    حالا در این شرایط بحرانی آیا باید کشور عزیز افغانستان هنوز گلایه داشته باشه؟ایرانیان در شرایط خوبی برای قبول مهمان ندارند و از افغانی های محترم تقاضا داریم که هرچی زودتر ایران رو به مقصد کشور شریف خودشون و یا کشورهای مهاجر ترک کنن ضمن اینکه افغانستان مظلوم و تنها این روزها بیشتر نیازمند یاری مردمان خودشه برای سازندگی آبادانی و کشاورزی،ایران هم خشمگین از اینکه افاغنه آب رو بروی ایرانیان بستند و تعرفه های چندین برابری برای کالاهای وارداتی از ایران وضع کردن و کامیونهای ایرانی رو اذیت میکنن،سربازان مرزی رو آزار میدن قراردادهای تجاری با ایران رو لغو و یا معلق کردند و با سایر کشورهای بدخواه افغان قرارداد نوشتند و هزاران مشکلی که افغانی ها در ایران مانند تورم ربودن شغل گرانی فساد و جرایم ایجاد کردند و ما همچنان در برابرشان سکوت و شما رسانه ها موظف به بازتاب نظرات هموطنان خودتون در برابر هر نظری هستید سپاسگذارم از بذل توجه و درج نظر پاینده باشید

  • ناشناس

    اجاره بالا است. برید شهرستان ها.. استان های خودتان.
    اینطوری اذیت نمی‌شوید.

  • ناصر

    سلام من سال 99 با توجه به اینکه پول پیش خانه هر روز داشت از ارزش می افتاد،رفتم شهر جدید هشتگرد با پول پیشم مسکن مهر خریدم،هم از تورم زیاد عقب نماندم و صاحب خانه هم شدم،از لحاظ رفت و برگشت به سرکارم که تهران است با مترو تردد میکنم و آب و هوای بسیار خوبی هم دارد،درکل تصمیم خوبی گرفتم و استرس جابجایی دیگر ندارم،انشالله همه صاحب خانه شوند

  • ناشناس

    کسی که آب تهران رو بخره نمیتونه بره جای دیگه

  • سمیرا

    اگر شهرستانی ها تشریف ببرند شهر خودشون هم اقتصاد شون رونق پیدا می‌کنه و کشاورزی و دامداری ووووو اینجا موندیم با فلاکت که فقط بگین تهران هستیم به چه قیمتی ؟ من خودم شخصا اگر شهرستانی بودم هیچ زمانی تهران نمی اومدم شهر خودم بکاری میکردم

  • ناشناس

    من مالک هستم. من هم با این اوصاف، دیگه خونه ام رو اجاره نمیدم. مستاجر بره هر جایی میخواد خونه پیدا کنه.