کد مطلب: ۵۳۲۲۴۳

نامه سهامداران به سران قوا/ ۸ راهکار برای بهبود بازار سرمایه

نامه سهامداران به سران قوا/ ۸ راهکار برای بهبود بازار سرمایه

بیش از ۱۰۰ نفر از مدیران و کارشناسان بازار سرمایه در آستانه برگزاری جلسه شورای هماهنگی اقتصادی با صدور بیانیه‌ راهکار‌هایی را برای بهبود وضعیت بازار سهام و خروج از بحران کنونی ارائه کردند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، فعالان بازار سرمایه در نامه‌ای خطاب به سران قوا، ۸ راهکار عملی برای بازگشت مجدد اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار بورس و تامین نقدینگی جهت بهبود وضعیت معاملات را پیشنهاد کردند.

در این نامه آمده است: می‌دانیم که قصه پرغصه سرمایه‌گذاران بورس ایران را خوب می‌دانید. می‌دانیم که روزانه و هفتگی ده‌ها نامه دریافت می‌کنید که در آن درد سهامداران مظلوم بورس را برایتان تعریف می‌کنند و چه بسا بهتر از ما از نابسامانی‌هایی که موجب این شرایط شده است، مطلع باشید. پس وقت گوهربارتان را با تکرار مکررات هدر نمی‌دهیم و به بیان پیشنهاداتی برای برون رفت از شرایط کنونی بسنده می‌کنیم.

در ادامه می‌خوانیم: امروز، در بازار سرمایه، عرضه بر تقاضا فزونی یافته است که بی‌شک برای این موضوع دلایل اقتصادی وجود دارد اما دلایل رفتاری آن بیشتر است. سرمایه‌گذاران ترسیده‌اند و احساس می‌کنند در این وادی تنها و بی‌حامی هستند. احساس می‌کنند پشت شان خالی شده و تمام آن وعده‌های خوش صرفا جهت گذر از آن برهه خاص بود. ما فکر می‌کنیم اگر این حس امتداد پیدا کند، توسعه اقتصادی کشور و به تبع آن بازار سرمایه در آینده با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شود از همین رو پیشنهاد می‌کنیم بیایید بار دیگر دست در دست هم دهیم و این مشکل را فارغ از هر عقیده و جناح‌بندی سیاسی بخاطر مردم و کشورمان حل کنیم. بیایید بخاطر بیاوریم که هرجا یکدل و متحد کنار هم بوده‌ایم تهدید را مرتفع کرده و آن را به فرصت تبدیل کرده‌ایم .

نویسندگان در ادامه هشت پیشنهاد را مطرح کرده‌اند:

یک) مالیات حق ملت است؛ حق جوان سیستان بلوچستانی، مادر اهوازی و پیرمرد خراسانی و … است. دور از انصاف است بگوییم برای حل مشکل عده‌ای از مردم، عده دیگری سهیم باشند ولی، پیشنهاد ما این است که بازار سرمایه مانند دیگر بخش‌های اقتصاد با اندکی تاخیر مالیات را پرداخت کند. می‌دانید بابت فروش هر سهم، سرمایه‌گذار نیم درصد ارزش معامله را به عنوان مالیات پرداخت می‌کند. پیشنهاد این است که این نیم درصد به نام دولت در صندوق تثبیت بازار سرمایه سرمایه‌گذاری شده و با وجوه آن برای خرید سهام ارزنده بازار اختصاص یابد.

هر زمان بازار سرمایه به وضعیت طبیعی بازگشت، سهام این صندوق به ارزش روز ( که قطعا بالاتر از قیمت های امروز خواهد بود) فروخته شده و به حساب سازمان امور مالیاتی برگردد. توجه کنید ما نمی‌گوییم به ما وجهی پرداخت کنید. صرفا می‌گوییم مانند هر شخص حقیقی و حقوقی دیگری که برای پرداخت مالیاتش شاید بیش از یکسال زمان داشته باشد، به ما نیز اندکی زمان دهید تا کسب و کارمان دوباره به رونق برگردد و مالیات را با سود منطقی پرداخت کنیم.

دو) قانون را اجرا کنید؛ پرداخت ۱% از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت قانون است. اگر شما بزرگواران برای اجرای قانون پیش قدم نشوید، چه کسی در این سرزمین ممکن است پیش قدم شود؟

سه) در کمیته تخلفات بازار سرمایه و دادگاه جرایم اقتصادی هر ماه ارقامی به عنوان جریمه و مجازات از فعالین و مدیران اخذ می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم تا سپری شدن شرایط کنونی، این ارقام به مانند مالیات‌ها به صندوق تثبیت واریز شود و با عادی شدن شرایط به حساب خزانه دولت بازگردد.
چهار) در شرایط کنونی مانند شرایط جنگی باید قدر سربازان شجاعی که حاضرند پیش قدم شوند و برای تغییر شرایط به جلو بروند را بدانیم و آنها را تشویق کنیم. باید برای تشویق طرف تقاضای بازار تدابیری اخذ کنیم که برای دستیابی به این هدف سه پیشنهاد داریم:

الف- صندوق‌های توسعه و تثبیت بازار امروز به انباشتی از دارایی سهام تبدیل شده اند و توازن وجه نقد و سهام در آن از بین رفته است بنابراین پیشنهاد می‌شود این صندوق‌ها برای گذر از شرایط کنونی بخشی از سهام موجود در پرتفوی را عادلانه و با نرخ سود متناسب به صورت اقساطی به تمام علاقه‌مندان ( با رعایت شرایط انصاف و عدالت) واگذار کنند تا هم خصوصی‌سازی تعمیق یابد هم با افزایش وجوه نقد این صندوق‌ها دوباره موفق به انجام رسالت خود شود.

ب- در همین شرایط کنونی افراد زیادی وجود دارند که حاضرند تسهیلات گرفته و در طرف تقاضا به خرید سهام بپردازند ولی قوانین دست و پا گیر سازمان بورس و بانک مرکزی گاها مانع از این کار می‌شود. از کفایت سرمایه کارگزاری‌ها تا عدم پذیرش سهام به عنوان وثیقه نمونه‌هایی از این دست هستند. بازار سرمایه ایران قادر به تامین منابع از درون خویش است ولی تحقق این امر نیاز به پالایش قوانین دارد. لذا تقاضا می‌شود به ریاست سازمان بورس و بانک مرکزی دستور دهید با فوریت زمانی مسیر را برای علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری بلندمدت حدالامکان تسهیل نمایند.

ج- در سالهای گذشته پرونده‌های بسیاری برای فعالان بازار سرمایه تشکیل شد که حرف و حدیث‌های فراوان درباره آنها وجود دارد. افراد بسیاری که حضورشان برای سرمایه‌گذاران قوت قلب بود، امروز دلخورند و سکوت پیشه کرده‌اند. عدالت ترمیمی راه‌حل عادلانه‌ای برای حل این مشکل است که ریاست محترم قوه قضاییه نیز تایید و تاکید بسیار بر آن داشتند ولی تا امروز اجرایی نشده است. این تقاضا را داریم که تسریع در اجرای عدالت ترمیمی را از ریاست سازمان بورس خواستار شوید.

پنج) قیمت‌گذاری دستوری امری که تمام مسولان با آن مخالفند ولی همچنان در حال اجراست. همانطور که در بند ۱ نامه عرض شد حمایت از بازار سرمایه نباید سبب تضییع حق از هیچ ایرانی شود، اکنون هم می‌گوییم حق سرمایه‌گذاران و صاحبان کسب و کار نباید به بهانه‌های واهی و سود عده قلیل ضایع شود. برای مثال آیا می‌دانید بیش از ده سال است که شرکت‌های خودروسازی هیچ سودی به سهامدارانشان پرداخت نکرده‌اند؟ به اعتقاد شما بقیه بخش‌های صنعت خودرو هم این مشکل را نداشته‌اند؟ و یا در قیمت‌گذاری فولاد، سنگ‌آهن و… چگونه است که دلالان خودرو و سوداگران فولاد و پتروشیمی میلیارد میلیارد تنها از دست به دست کردن کالاها سود می‌کنند اما کارخانجات تولید کننده همان محصولات با هزینه‌های مالی و هزار هزینه پنهان دیگر درگیرند؟ آیا این نگاه به حمایت از تولید منتهی می شود؟ پیشنهاد می‌کنیم در راستای حمایت از تولید، یکبار برای همیشه قیمت‌گذاری دستوری را کنار بگذاریم و تلاش کنیم فرایندهای بازار را بهبود بخشیم.

شش) بازار سرمایه از بخش‌های بسیاری از اقتصاد تاثیر می‌پذیرد. این بازار به نرخ سود حساس است. به نرخ ارز حساس است. به سیاست‌های خرد و کلان اقتصادی حساس است. نص صریح قانون این است که سازمان بورس اوراق بهادار محافظ منافع سرمایه‌گذاران خرد باشد. پیشنهاد می‌شود ریاست سازمان بورس در جلساتی که در آن تصمیمات مهم در سرنوشت میلیون‌ها سهامدار در آن رقم می‌خورد، از جمله جلسات هیات دولت، حضور داشته باشد تا مبادا بخشنامه و سیاستی نافی منافع چند ده میلیون ایرانی اتخاذ گردد. پیشنهاد می‌کنیم در غیاب کانون سهامداران حقیقی نماینده‌ای از سازمان بورس به عنوان حافظ منافع سرمایه‌گذاران در تمام جلسات و شوراهای اقتصادی حضور داشته باشد.

هفت) قانون تجارت ایران مصوب سال ۱۳۴۸ است. بیایید قبول کنیم بعد از ۵۲ سال بخش‌هایی از این قانون احتیاج به بروزرسانی و ترمیم دارد. ثبت افزایش سرمایه شرکت‌ها که به هیچ وجه عملیات پیچیده‌ای نیست گاهی به سال کشیده می‌شود و سرمایه‌گذار یک سال کامل دسترسی به دارایی‌اش ندارد. پرداخت سود شرکت‌ها در مدت ۸ ماه، آنهم از تاریخ برگزاری مجمع سالیانه که خود معمولا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی است، در شرایط تورمی امروز قطعا ناعادلانه بوده و به هیچ وجه مشوق سرمایه‌گذاری بلند مدت نیست. این قوانین در فضای امروز به جای تشویق سرمایه‌گذاری بلند مدت، مجازات کننده سرمایه‌گذاری بلند مدت است. پیشنهاد می‌کنیم کمیته‌ای در سازمان بورس برای اصلاح سریعتر این قوانین تشکیل شود.

هشت) سیاست‌های تشویقی یکی از ابزارهایی است که می‌تواند در حال حاضر به عنوان محرک در کنار نرخ‌گذاری‌های غیردستوری کمک بزرگی به اقتصاد و بازارسرمایه داشته باشد. تخفیفات مالیاتی، تعدیل نرخ ارز تسعیر بانک‌ها، تخفیف نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ و … می‌تواند چراغ سبز قوی از سوی حاکمیت برای تقویت سرمایه‌گذاری و سهامداران این بازار باشد.

در بخش نتیجه‌گیری این نامه آمده است: هدف ما از نگارش این نامه اعلام همدلی و همکاری برای رهایی و خروج از این شرایط است. بازار سرمایه ایران در ابتدای راه قرار دارد و می‌تواند در تولید و اقتصاد نقش‌آفرینی مولد داشته باشد. قلب سرمایه‌گذاران بورس ایران مانند قلب هر ایرانی دیگری برای وطن‌شان می تپد و جز افتخار برای این مرز و بوم چیزی از خداوند نمی‌خواهند. ما ایمان داریم اگر همگی دست در دست هم دهیم این مقطع را نیز به سلامت و پرافتخار سپری خواهیم کرد.

امضاکنندگان این نامه عبارتند از: همایون دارابی، کامیار فراهانی، مرتضی عباد، عظیم ثابت، حسین خزلی، عباسعلی حقانی نسب، وداد حسینی، علیرضا کیان، میثم کریمی، احسان حاجی علی اکبر، محمد اسکندری، بهراد ابراهیمی، امیر سیدی، محمد مهدی بحرالعلوم، احسان دشتیانه، مهدی دلبری، مهدی طحانی، علی اصغرزاده صادق، احمد کاظمی، اسماعیل داور پناه، نوید خاندوزی، سینا سلیمانی، ولید هلالات، بهزاد صمدی، قاسم حقانی نسب، مصطفی مصری‌پور، احسان ناصر، امید تهذیبی، پیام الیاس کردی، قاسم سلمانی، وحید حسینی، مهرداد خالقی، رضا حبیب تمر، سالار صفایی، کاظم نادرعلی، هاشم ذولفقاری، محمد خبری‌زاد، کامل ابراهیمی، مجتبی معتمدنیا، علیرضا ناصری، سیاوش فیاضی، سارا کماسی، بهاره حیدری مقدم، معصومه احمدی، نعیمه صفوی، میترا فرخ‌پور، مهدی آسیما، علیرضا مستقل، حسن کاظم‌زاده، سینا رهبرشهلان، میثم مقدم، مهدی ساسانی، جلال روحی، مسعود شریفی خطیر، میثم صمدی، سجاد دولت دوست، ارسلان جمالی، سید مهدی طباطبایی نیا، رمضان سلیمانی، جمال فیروزی، حسین زمانی درمزاری، فرهاد محنایی، مینا یوسفی، زهره تدین، گلناز میرسلیمانی، سمانه خسرویان، رها پیروی، ندا کریمیان، مونا مشکوری، مهدی بذرافکن، شهراد پدیدار، شهاب پورحسین، عباس نصیری، سیدمحمدرضا امامی، سیدحمید علما، حسین رجب‌زاده، رسول جاویدی، علی بهشتی منش، سپهر سعادت، غلامرضا تقی‌زادگان، جلال بختیاری، احسان خاتونی داریان، آریا ملکی خرم، بهنام پریرخ، مهدی اردستانی، علی ابتهاج، مهدی عبدالعلی‌زاده، مهرداد فتحی‌زاده، افشین دهقان، امیر آشتیانی، رضا حدادی، احمد حشمت، رضا افشاری، رحیم کریمی، یعقوب مهدی‌زاده، مصطفی اکبریان، مهدی جمشیدیان، امیر زنگنه، عباس متین، حمزه کاظمی، رامین عباسی، هادی احمدی، پیمان یادی، رضا درگاهی فدایی، بهنام صمدی

آخرین اخبار حوزه بورس را در صفحه بورس تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    تیتر خبری منو یاد اون ضرب المثل انداخت که میگه، یه دیوانه یه سنگ میندازه تو چاه ، ولی ۱۰۰تا عاقل نمیتونند بیرونش بیارند ،مصداقه بارزه وضعیت امروز بازار بورس ماست

  • ناشناس

    آری عالیجناب همینگونه است که میفرمائیدداداش بیخیال مگه واسه حضرت عمر خیام نامه فرستادی که اینقدر کتابی و لفظ قلم صحبت میکنی ، برادر من سرمایه، اعصاب ، روح و روان سهامدارخرد رو نابود کردید بعدش شما دارید با خونسردی تازه پیشنهاد ارائه میدید ، بورستون واسه خودتون ، پول و سرمایه مردم رو بهشون برگردونید ، صدقه که نمیدید که اینقدر بهانه میارید وظیفه دارید از سرمایه و دارایی سهامدارت حفاظت کنی و همگی مدیران و مسئولان این فاجعه باید پاسخگو باشید .

  • ناشناس

    تا زمانی که نهاد های مالی استقلال نداشته باشند تا دولت بزرگترین کارفرما است تا تمرکز بر همه امور هست تا کارها سرشکن به کارهای کوچک تر نشوند و توسط مردم اداره نشوند وضع همین هست هر سال گرانی بیشتر وابستگی بیشتربه خارج و تولید کمتر و ضعیف برقرار است

  • مردم مظلم

    دست از مردم دیگه بکشید گرانی مردم را ازپا دراورده دیگه به مسولین احتماد ندادیم..مثل بورس مردم را بیچاره نکنید

  • راستگو

    خوب اون چیزی که باید میشد اتفاق افتاد.وقت سر رسید اوراق رسید و مجمع های سالانه.از طرف دیگه ارزش بازار همه شرکت ها ریخته و صندوق های درآمد ثابت که درصد زیادی از سهامداران رو تشکیل میدن افتادن به دست پا.خیاط خود نیز به کوزه افتاد.حالا کجاشو دبدین اگه همبن وضع ادامه پیدا کنه و صندوق ها اعلان ورشکسنگی کنند چه شود.امیدوارم که بورس حالا حالا ها درست نشه تا تجربه ای بشه برای شرکتها و حقوقی ها تا با جان و مال مردم بازی نکنند.ابن تصمبمات هم در راستای برون رفت خودتون از این بحران هست و مطمئن باشید مردم سهام قسطی با بهره نمبخرند.بهتر بود اهداف بیانیه و پیشنهاد هادتون در راستای منافع تمام سرمایه داران بود.همه سهام دارن در یک کشتی نشسته اند و شما متاسفانه زیر خود را سوراخ کردید.همه میدانند ابتدای همه کارها برای برون رفت از این حالت باید تمام دستورات دست و پا گیر بورسی را حذف کرد. و با بورسهای جهانی تطبیق کرد .باید بورسی آزاد همانند بازار ارزها فعال و پویا و ۲۴ ساعته بدون قوانین دست و پا گیر مثل دامنه نوسان حجم مبنا پیش گشایش تایم اوت نوسان ۲۰و۵۰ وتعطیلی خیلی زیاد روزهای کاری و خیلی قوانین دست و پاگیر دیگرساخت.بیایید یک بار هم شده به نظر سهامداران احترام بگذارید و به شعورشان توهین نکنید همین سهامدران میلیاردها دلار در بازارهای جهانی سرمایه گذاری میکنند با ریسک بالاتر فقط به خاطر آزادی معاملات.تا کی باید به بهانه حمایت از سهامدار قوانینی اجرا بشه که منافع ان به جیب یه عده خاص بره و نتیجه اش بشه این وضعی که میبینید.اعتماد رو قوانین درست میسازه.
    راه برون رفت از این مشگل برای همیشه تطبیق بورس ایران با بازارهای جهانی و حذف محدودیتها برای جذب هر چه بیشتر سرمایه های داخلی و خارجی اینطوری ارز زیادی هم وارد میشه حتی در شرایط تحریم چون اگه بازار آزاد باشه برای خیلی از خارجی ها بازار ایران جذابه مخصوصا ایرانیان مقیم کشورهای دیگه.امیدوارم برای بکبارهم شده تصمیم درست بگیرید.موفق باشید

  • ح

    با سلام ‌…خواهشا پول فروش ۶۰ درصد سهام که فروختیم واریز کنید الان چهار ماه بیشتره فروختیم هیچ واریزی ندارد از فروش ۶۰درصدمون لطفا پول فروش ۶۰درصدمون واریز کنید براش بد جور نیاز داریم ممنون … فروختیم چون واقعا به اون پول نیاز داشتیم از مسعولان محترم تقاظای آجزانه میکنم نصبت به واریز پول فروش سهام عدالتمان توجه کنند واریز بشه با پول فروش سهام فروختمون مشگلمان حل بشه سپاسگزارم شما را یخدا یه کاری کنید منه معلول با ۷۳۰۰۰هزار ماهیانه جلوی پنج نفره عضو خانواده شزمنده نشم!!???????????

  • ناشناس

    سلام پس این همه شل کن سفت کن سر این مردم بدبخت که مجبور به زندگی در این خراب شده هستن د رنیارید شما که این را می خواستید چرا قبل از این همه ضرر خودتان میتوانستید بر دارید چرا این همه استرس به این مردم فلک زده وارد کرده اید از شما بیشتر از این برنیاید یک دفعه زور یک دفعه دعوت یکدفعه با ترفند جنگ حالا هم پول زور هرکاری میکنید انجام دهیدولی این مردم نان زور نخورده ام شرم برشما باد از موقعی موبایل وارد بازار شد دروغ هایتان برا مردم رو شده همانان رنگی ندارد مرد ان چیزی که ما میخواستیم

  • مهدی کلانتری

    دستمریزاد که حرف دل ما را زدید، ما باید به آینده امیدوار باشیم و صبور باشیم و از رفتار هیجانی در بازار سرمایه جدا خودداری کنیم و سهام خودمان را ارج نهیم و بعد از این با علم بورسی وارد بازار سرمایه شویم، پس خودمان با نفروختن سهام ارزنده خویش پیشقدم برای سایرین باشیم.

  • ناشناس

    متاسفانه برای سران سه قوه اصلا مهم نیست ضررهای مردم , یعنی این ۹ ماهه ندیدند ناله های مردم را

  • ناشناس

    باور کنید بخاک سیاه نشستیم خود من تمام پول و پس انداز چند سالمو ریختم تو سهام خمحرکه و قیمت بعد از چند ماه شد یک ششم! مگه داریم ؟! مگه میشه؟!فقط فقط تو بورس ایران هست که به این راحتی حق مردم ضایع میشه و زندگی ها از هم میپاشه!!!!!!!!!!!