به گزارش تجارتنیوز، چین که اخیراً میزبان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، و تیم اقتصادیاش بود، همزمان قراردادهای انرژی خود را با کشورهای عربی پیش میبرد. بر اساس آخرین اخبار شرکت ملی نفت در چین به نام CNPC به دنبال انعقاد قراردادی 30 ساله با قطر انرژی برای خرید گاز طبیعی مایع (LNG) از طریق توسعه پارس جنوبی (گنبد شمالی) است.
این اولین همکاری چین با این کشور عربی برای برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی نیست. در آبان ماه امسال نیز شرکت چینی نفت و گاز ساینوپک خرید چهار میلیون تن گاز را در بازه زمانی 27 ساله از سوی قطر در دستور کار قرار داد. بزرگترین قرارداد گاز طبیعی که تا به امروز در دنیا منعقد شده است.
چین که طبق قرارداد 25 ساله با ایران قرار بود سرمایهگذاری 400 میلیارد دلاری در بخش نفت و گاز را دنبال کند گویا طی چرخش 180 درجهای به سمت کشورهای عربی سوق پیدا کرده است. با این حال رئیسی در دیدار با کنگره ملی خلق چین ضمن اشاره به سطح مناسب روابط دوستانه دو کشور، از ایران و چین به عنوان دوستان دوران سخت یاد کرد!
قرارداد 25 ساله چین و ایران در پیچ و خم اجرا
جدی شدن تفاهنامه 25 ساله چین و ایران به سال 1398 باز میگردد و به گفته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دولت سیزدهم، این قرارداد از روز ۲۴ دی ماه ۱۴۰۰ قرار بود وارد فاز اجرایی شود. حال آنکه حدود یک سال از زمان مقرر برای اجرای این قرارداد میگذرد و همچنان خبری از تحرک چین در ایران دیده نمیشود.
حمیدرضا صالحی، رئیس فدراسیون صادرات انرژی، درباره رابطه تجاری ایران و چین به تجارتنیوز گفت: چین در پروژه «یک کمربند و یک جاده» مربوط به مسیر ابریشم نشان داد که روی تجارت با ایران حساب باز نمیکند.
او عنوان کرد: در این پروژه تصور میشد با توجه به سابقه تاریخی مشارکت دو کشور و حضور ایران در مسیر اصلی جاده ابریشم، تهران اولویت سرمایهگذاری پکن باشد. اما چین در اقدامی غیرمنتظره سرمایه 48 میلیارد دلاری خود را روانه بندر گوادر در پاکستان کرد، بندری که موازی با چابهار است.
صالحی افزود: این اتفاق همزمان با انعقاد تفاهنامه 25 ساله ایران و چین رخ داد. در همان بازه زمانی منتقدان نسبت به ادعای دوستی استراتژیک چین هشدار دادند اما مورد توجه قرار نگرفت.
وی تصریح کرد: یکی از موانع سرمایهگذاری چین در ایران را میتوان به بالا بودن ریسک و نبود صرفه اقتصادی در کشور دانست. در حال حاضر ایران پس از پاکستان و افغانستان در اولویت سوم سرمایهگذاری چین در پروژه «یک کمربند و یک جاده» قرار دارد.
صالحی درباره نقش سرمایهگذاری چین در حوزه انرژی نیز گفت: مفاد قرارداد 25 ساله ایران و چین مبهم است و چارچوب محکمی ندارد که بتوان روی چشمانداز روشن آن حساب باز کرد. از طرفی چین مشارکت با کشورهای عربی همچون قطر را به صرفهتر میداند. کمااینکه شاهد سرمایهگذاری 60 میلیارد دلاری آن در ماجرای قرارد 27 ساله در گنبد شمالی بودیم. این منطقه در مرز مشترک ایران و قطر قرار دارد، با این حال کشور بهره چندانی از آن نبرده است. در عوض قطر و امثال چین نهایت استفاده را از غفلت ایران بردند.
او درباره قراداد 30 سالهای که این روزها موضوع پیگیری چین و قطر برای مشارکت در پروژه گنبد شمالی است افزود: به نظر میرسد روند این معامله نیز همچون قراداد 27 ساله باشد. چین با توجه به منابع تکنولوژیک و ادعای دوستی خود میتوانست در ایران سرمایهگذاری کند و در زمستان سختی که طی کردیم را سهل کند.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه خبر پارس جنوبی در تصرف دوحه را بخوانید.
نظرات حقوقدانان واقتصاددانان دررابطه بااین موضوع حساس ملی وقتی خریداری نداردنظرکاربران به چه کارتان می اید.بایدموضوعات ملی قبل ازسوخت شدن اجرایی شوندتابتوان درجهت اهداف مهم کشوری ازانهااستفاده کرد .به نظرم خیلی ازمدیرانمان درحدمدیریت یک تاکسی تلفنی نیستندچه رسدبه تصمیاتی که کشورمان رادرلحظه ازبحران درخواهداورد
دوستان ما و این وطن زخمی داریم نابود میشیم بهتون تبریک میگم تا ۵سال دیگه جهنم رو خوب خواهید دید
هیچ دیگه مبارکباشه از فردا چینی ها شروع به استخراج واستحصال منابع مشترک می کنند وسهم ایران را می بلعند
باسلام چین باامریکا اول حرف میزند بعدا کارش انجام میدهد ماتا باامریکا دوست نشویم نمیزارد کارت پیش برود
چین دوست مانیست دوستان زمان سخت این حرف ازاساس باطله هیچ گربه ای برای رضای خداموش نمیگیره اینهادارندازضعف مادراقتصادنهایت بی وجدانی ر خودشان رانمایش میدندیمقدارمر دم رادریابید تابادولت همکاری کنندوبااستفاده اریاضت اقتصادی دست نیازپیش هیچکدام ازاینهاکه رذل وپستندواززمین خوردن ماچاپیدن رابکاربستنددرا زنکنیم خودشان به اشمالی می افتندوباالتماس طرح دوستی میچینندکافی اوضاع داخلی آرام کنیدواقتصاد سروسامان بدیدوالاهمان اروپاییان سگشان به این کمنیستها می ارزداگرقراردادهم چاره کاره بازهم برید طرف اروپا
خوش به حال مسوولین ما…چقدربیخیال….تاریخ آینده در اعمال امروزنوشته میشه
کاری میکنید که مسئولین خواب آلود ما غافلگیر میشوند
ای بابا ،مسولین بفکر حل مشکل معلم قایم شهری هستند.افکارشان را پریشان نفرمایید ،مزاحمشون نشید،لطفا.
خب به سلامتی چین که از تمام پروژه های ایران بیرون رفته بود و تمام آنها رو به علت تحریم ها نیمه کاره رها کرده بود . رفت تا در قطر پروژه ی مشترک ایران و قطر رو هاپولی کنه این وسط کلاه بزرگی بر سر ایران خواهد رفت .
ثمره سفر رئیسی با اون همه آدم که هیچ کدام نه تخصصی داشتند ونه سواد شد مدرک جعلی و فیک چینی استادی رئیسی!!!
رئیس جمهور چین و اقتصاد دان های چین بسیار عالی از نقاط ضعف کشورهایی مثل ما استفاده بهینه میکند .