کد مطلب: ۴۶۸۵۰۶

محمد طبیبیان، اقتصاددان مطرح کرد:

گشایش اقتصادی خبر خوب برای مردم نیست / پیش‌فروش نفت اسباب ناراحتی جدید نشود

گشایش اقتصادی خبر خوب برای مردم نیست / پیش‌فروش نفت اسباب ناراحتی جدید نشود

محمد طبیبیان می‌گوید: در پیش‌فروش نفت فرض کنیم مردم ارز و طلا را در اختیار دولت قرار دهند.این خبر خوب برای دولت است نه مردم .تصور وجود میلیاردها دلار و طلا در منازل مردم غیرواقعی است و اگر معلوم شد جامعه فقیرتر از آن است که مسئولان می‌پندارند، این گشایش، اسباب ناراحتی جدید می‌شود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، پس از انتشار جزییات اولیه گشایش اقتصادی مردم در اخبار مختلف تجارت‌نیوز نظرات قابل تاملی را منتشر کردند. اما علاوه بر مردم، کارشناسان اقتصادی نیز به اظهار نظر درباره این خبر اقتصادی پرداخته‌اند.

محمد طبیبیان، اقتصاددان برجسته ایرانی و از کارشناسان اقتصادی با سابقه که تجربه مدیریت چند ساله در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی را دارد در این مورد نقدهای قابل تاملی را مطرح کرده است.

وی در کانال تلگرامی خود نوشته است: هنوز اصل مطلب خبری که آقایان روحانی و قالیباف ابتدا با شوق و ذوق مطرح کردند و بعد با تردید و اما و اگر، معلوم نیست. اما گمانه‌زنی‌ها در اطراف این گمان است که دولت قرار است اوراق پیش‌فروش نفت بفروشد به مردم در مقابل ارز و طلا.

یعنی در آمد آتی فروش نفت کشور را به مردم تعهد بدهد که از محل آن ارزهای معتبر داده خواهد شد در مقابل ارز و طلا که اکنون توسط مردم به دولت پرداخت می‌شود. ظاهر امر را چنانکه اینجانب می‌فهمم باید چنین باشد.

امروز یک نفر 10 بشکه نفت از دولت می‌خرد به قیمت امروز مثلا بشکه‌ای 40 دلار و ۴۰۰ دلار به دولت می‌دهد و در مقابل سه سال بعد قیمت 10 بشکه نفت را دریافت می‌کند. اما چون قیمت نفت دچار عدم اطمینان و نوسان بسیار است منطقا دولت باید یک قراردادی مطرح کند که بر اساس یک نرخ بهره واقعی حداقلی از انگیزه به صورت اصل و فرع برای خریدار تضمین شود.

طبعا پرسش‌هایی که باید دولت برای آن پاسخ داشته باشد این‌ها است؛ یکم اگر مردم انتظار یک سود پنج درصدی بر روی پرداخت دلارهایشان دارند و قیمت نفت بالا رفت دولت منابع کافی برای وفای به عهد خواهد داشت.

اما اگر تحریم‌ها و شرایط روابط بین‌الملل و سایر عوامل سه سال بعد هم صندوق دولت را خالی نگه داشت در آن صورت تعهدات دولت چگونه عملی خواهد شد؟ قاعدتا اگر دولت این معامله را چنانکه رسم معمول در سایر نقاط جهان است از طریق یکunder writer انجام می‌داد. او از دولت می‌خواست مسیر برنامه‌های سیاسی و دیپلماسی خود را برای سه سال دقیقا ترسیم کند چون این حیطه تصمیم دقیقا در وضع آتی این قراردادها اثر خواهد داشت.

مثلا اگر قرار باشد دو مورد بالا رفتن «دانشجو » از دیوار سفارت یا 10 مورد سخنرانی تهدیدآمیز در برنامه سیاسی باشد طبعا تنزیل این قراردادها را ضامن معامله با نرخ بالاتری انجام می‌دهد. مثلا در این صورت نرخ بهره 20، 30 درصد در سال بر روی دلار یا یورو لازم می‌آید.

دوم این که هر under writer معتبر از دولت خواهد خواست که اگر قرار باشد این قراردادها بین مردم و دولت را مثلا به ۹۰ درصد بها تضمین کند آنگاه به همین میزان یعنی معادل ۹۰ درصد ارزش انتظاری حال شده قرارداد در سه سال دیگر را به عنوان وثیقه طلب می‌کند. آیا دولت می‌تواند حال که ضامن معامله در میان نیست در این دو مورد قول معتبر و تضمین به مردم ارائه کند؟

در نهایت این که فرض کنیم مردم ارز و طلا به میان آورده و در اختیار دولت قرار دهند. این خبر خوب برای دولت است نه مردم.

نکته نهایی که جزء مجهول این قضیه است هم به نظر می‌رسد یک تصور غیرواقع‌بینانه رایج است. بسیار شنیده می‌شود که مثلا مردم 30 میلیارد دلار در منازل دارند یا مجموع طلای موجود در منازل فلان مقدار تن است و از این تصورات.

این تصورات به نظر اینجانب غیرواقعی است قسمت بزرگی از ارز و هم طلای فروش رفته به مردم هزینه شده و از کشور خارج شده است. اگر هم دولت چنین برنامه‌هایی در دست دارد بهتر است با احتیاط و ابعاد کم شروع کند چون اگر معلوم شد جامعه فقیرتر از آنی است که مسئولان می‌پندارند، این خود اسباب ناراحتی جدید خواهد بود.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • امیر

    خنده داره و گریه داره!!
    مسئله اینه که دیگه نمی‌تونن اونقدیر که دلشون می‌خواد تو بازار جهانی نفت بفروش برسونن(به شخصه فکر کنم هیچی!) حالا می‌خوان نفتشون رو تو بازار داخل به مردم تحمیل کنن.
    اقتصاد مبتنی بر نفت و خام فروشی بهتر از این نیست.
    نمونه بارزش هم هر کشوری که پر است از منابع طبیعی و خدادادی اوضاش از همه بدتر به جایی اینکه بهتر باشه: مثل کشورهای قاره آفریقا که استثمار وو استعمار دول غربی بدبختشون کرده.
    دیگه دولت هرچی بگه من که باور نمی کنم.
    هردم از این باغ بری میرسد تازه‌تر از تازه تری میرسد.
    خودمون، مردم ما هم خیلی به این مشکلات دامن میزنن(خودشون هم مقصر هستن –خیلی–)

  • ناشناس

    با تورم شدید وکاهش روز افزون ارزش ریال وکرونا وکاهش مصرف جهانی نفت وافت فعلی قیمت نفتو سوابق بد عهدی دولت در فروش سکه سلفی طرح شکست خورده واستفبال نخواهد شد

  • گشایش!!!!!!

    گشایش برای پر کردن جیب دولت. دیگه مردم گول این بازی های سیاسی شما رو نمی‌خورند. بس کنید دیگه از خدا بترسید

  • ناشناس

    ۸۰ درصد سود در سه سال کاملا بی فایده است…در سه سال این مقدار سود از تورم پایین تره

  • علی شاه محمدی

    متاسفانه ایران یک کشور بی درو پیکر و بی قانونی شده، چگونه یک دولت که یک سال بیشتر از عمرش باقی نمونده داره واسه دولت بعدی بدهی می تراشه؟ ثانیا اگه الان ملت ارز و طلا دادند آیا موقع پرداخت ارز و طلا تحویل می گیرند یا معادل ریالی اونو؟ اگه معادل ریالی بود که قطعا هست قیمت ارز بر چه اساسی محاسبه خواهد شده ؟ ماشالله تو ایران چهار تا نرخ ارز داریم.از همه مهمتر چه ضمانتی هست که دولت بعد در سررسید ۳ ساله این بدهی رو تسویه بکنه و از چه منبعی؟ فکر کنم این تصمیمات یک هفته ای رو دارند در مهدکودکها می گیرند. خدا به داد ملت برسه

  • ناشناس

    با درود
    هر آنچه که هست ابتدا و همان ابتدا باید بطور کاملا روشن تکلیف مالیات مربوطه را روشن کنند . در پیش فروش سکه من به بانک ملی ( متصدی ثبت نام سکه و معاون شعبه) هر دو مراجعه کردم و گفتند مالیات ندارد . به اداره مالیات مراجعه کردم و گفتند چیزی به ما اعلام نشده که مالیات بگیریم و از نظر ما مالیات ندارد . من ثبت نام نکردم ( حتی یک عدد) . سکه را با 1250000 تومان ثبت نام با تحویل یک ساله می کردند . در صورتیکه در بازار آزاد تنها دویست هزار تومان اختلاف قیمت بود .بعدا از افرادی که سکه ثبت نام کرده بودند یک چهارم اختلاف قیمت روز سکه و مبلغ ثبت نام به عنوان مالیات گرفته شد ( به ازای هر سکه حدود هشتصد هزار تومان مالیات) .و این افراد اگر از ابتدا سکه از بازار می خریدند بهتر از ثبت نام بود .
    دولت فعلا به پول نیاز دارد و با این طرح ها پول جمع می کند .هنگام پس دادن پول هزار بهانه می آورد که: ارز نداریم و پولتان را به ریال آنهم با نرخ دولتی می دهیم- باید مالیات بدهید و….
    زمان احمدی نژاد هم یک بار از مردم خواستند حساب ارزی باز کنند . عده ای حساب ارزی باز کردند که سود به صورت ارزی بگیرند ولی موقع گرفتن پول خود با این جمله مواجه شدند که دلار نداریم و پولتان را به ریال و با نرخ دولتی می دهیم .

  • ناشناس

    خب بجای نفت مردم طلا میخرند که اطمینان بیشتری خواهد داشت و معادل ارزی طلا هم همیشه حفظ خواهد شد . این دانشمندان سه قوه چشم نخورند با این طرح های بسیار بسیار جالب اشون

  • ناشناس

    واقعا وحشتناکه…چجوری اخه میشه به دولت اعتماد کرد..ینی واقعا هستند کسایی که میخرن این اوراق رو؟؟ خیلی بد شده این مملکت..‌همچین طرح وحشتناکی میشه گشایش و یه هفته با ذوق و شوق به مردم میگفتن…بخدا قسم اگه دربرابر اون همه گشایش گشایش خانواده ای یه خودرو صفر میدادید زیاد نبود

  • ناشناس

    بازم حسنی برا مردم خواب دیدهو، خدا بخیر کنه!!!

  • ناشناس

    خوب شد که معنی گشایش اقتصادی را هم فهمیدیم. نمیدونم دیگه توی این مملکت چه اصطلاحاتی وجود دارد که تا حالا معنی دیگری برای اونها در نظر می گرفتیم و دولت باید معنی واقعی را به ما بگه.
    واقعا که حیا را خوردن و یه آب هم روش.
    نفت را می خواهند به مردم بفروشند!!! خوب با این روند که تحریمها روز به روز بیشتر میشه اونوقت سال دیگه یا دو سال دیگه چطور نفت می فروشید و پول مردم را میدهید؟