به گزارش تجارتنیوز، پس از انتشار گزارش متغیرهای پولی و اعتباری در فروردین ماه توسط بانک مرکزی، تنشهای متعددی بین دولت سیزدهم و منتقدان آن بر سر آمار و ارقام موجود در این گزارش بهوجود آمد. یکی از این موارد، بحث بدهی دولت به بانک مرکزی بود. در حالی که مسئولان دولتی بارها تاکید کرده بودند که دولت سیزدهم استقراضی از بانک مرکزی نداشته، آمارهای منتشر شده این ادعا را رد میکردند.
حال عبدالناصر همتی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی و از منتقدان اصلی دولت ابراهیم رئیسی، با انتشار رشته توئیتی در صفحه رسمی خود به بررسی موضوع بدهی دولت به بانک مرکزی پرداخت و ادعای دولت را رد کرد.
3 استدلال همتی برای افزایش بدهی دولت
همتی خطاب به دولت سیزدهم نوشت: «جناب آقای رئیسی حتما به جنابعالی نیز گزارش دادهاند که خالص بدهی دولت به بانک مرکزی از شهریور ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۲، ۱۳۷ همت کاهش داشته است! نمیدانم، آیا گزارش و توضیحات کامل را هم به شما دادهاند یا نه؟ خوب است جنابعالی از مسئولان محترم اقتصادی بخواهید حداقل به مردم اطلاعات کامل ارائه داده و تفسیر یکبعدی و ناقص که قطعا از دید کارشناسان پنهان نمیماند، ارائه ندهند.»
وی ادامه داد: «از معدود گزارشهای منتشره بانک مرکزی مشخص است: اولاً منفی شدن خالص بدهی بخش دولتی نه به خاطر کاهش بدهی دولت، بلکه عمدتا به خاطر انتقال سپردههای شرکتهای دولتی از بانکهای تجاری به حساب خزانه نزد بانک مرکزی است؛ چراکه در مدت یاد شده، بدهی مستقیم دولت به بانک مرکزی ۸۲ همت نیز اضافه شده است. بخش مهمی از اضافه برداشت سنگین بانکها از بانک مرکزی در این مدت نیز ناشی از همین انتقال سپردههای شرکتهای دولتی از بانکهای تجاری به بانک مرکزی است که به موجب قانون انجام شده است.»
رئیس کل اسبق بانک مرکزی در ادامه نوشت: «ثانیا افزایش مانده ناشی از عملیات بازار باز یا ریپو (که همانا واگذاری اوراق بدهی دولت و به عبارتی بدهی غیرمستقیم دولت به بانک مرکزی است) در مدت یاد شده ۱۱۵ همت افزایش داشته است. ثالثا خالص داراییهای خارجی که ناشی از خرید (تسعیر) ارزهای دولت در خارج کشور است، نیز ۱۵۸ همت زیادتر شده که تأمین کسری دولت و در واقع چاپ پول است.»
کاهش خالص بدهی به معنی کاهش بدهی دولت نیست
همتی در بخش پایانی اظهارات خود، تاکید کرد: «در واقع، کاهش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی، از شهریور ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۲ به میزان ۱۳۷ همت، به معنای کاهش بدهی دولت به بانک مرکزی نیست و نه تنها بدهی دولت به بانک مرکزی کاهش نیافته، بلکه در مدت یادشده، به انواع روشهای مختلف ِمستقیم و غیرمستقیم و برداشت از حساب دستگاههای دولتی نزد بانک مرکزی، بدهی دولت به بانک مرکزی به میزان قابل توجهی، افزایش داشته است. البته در مورد روند بدهی دولت در پنج ماه گذشته اطلاعاتی منتشر نشده است.»
متاسفم برای شما که منبع خبرتون کسی مثل همتی است. آدمی که خودش یکی از بانیان وضع نامطلوب اقتصغاست ولی در کمال وقاحت دیگران رو که دارن با گندکاری امثال ایشون دست و پنجه نرم میکنند رو نقد میکنه.
ازاول هم معلوم بود دولت سیزدهم فقط برای اون ۱۵درصد مثلا حزب اللهی کشور اومده روکار و توانایی اداره کشور رونداره….با حکومت مذهبی مردم هیچ وقت روی آرامشو نمیبینن…..حالا خواهیم دید
حرف شما اصلا قبول این دولت 13 که به قول شما حزب الهی و مذهبی است توانایی اداره کشور را ندارد خوب پس چرا وقتی روحانی و ظریف و همتی آخوندی سرکار بودند اوضاع لحظه به لحظه افتضاح بود باز لااقل این مذهبی ها قیمت خودرو و دلار و طلا را کمی پایین آوردند که اگه دست آقای همتی بود الان دلار بالای 70یا حتی 100 هزار تومان بود. به عمل حرف برآید به سخن دانی نیست عزیزم …
اگربدهی دولت افزایش یافته باشد درآمد مخفی شان هم افزایش یافته که از ملت پنهان می کنند شفاف سازی نمی کنند راههای دور زدن تحریمها و قاچاق را اینها یاد گرفته اند و کشور را بنحوی زورکی اداره می کنند و الا رشته کار از دستشان درمی رفت حکومتشان هم فنا میشد.
آقای همتی آن موقع که خودش رئیس بانک مرکزی بود اوضاع را پیچیده و خراب کرد حال که دولتی مردمی و انقلابی روی کار است می ترسد اوضاع از دستشان خارج شود بنابراین هر چند وقت یکبار با انتشار توییتی سعی در جلب توجه و تکذیب کارهای دولت می کند باید گفت چرا آن موقع که خودت مسوولیت داشتی چرا اقتصاد را درمان نکردی و بر درد آن افزودی