به گزارش تجارت نیوز، در سال ۱۹۵۳، هیات سرمایهگذاری کویت (Kuwait Investment Authority) بهعنوان اولین صندوق از صندوقهای ثروت ملی جهان تأسیس شد. هدف این صندوق مدیریت ثروت مازاد نفتی کشور بود. از آن زمان تاکنون، صندوقهای متعددی راهاندازی شدهاند و ۱۰۰ صندوق بزرگ جهان اکنون ۱۳.۷ تریلیون دلار دارایی را مدیریت میکنند. این صندوقهای ثروت ملی معمولاً توسط کشورهایی با منابع طبیعی غنی، مانند عربستان سعودی و کویت، یا کشورهایی با ذخایر بزرگ ارز خارجی، مانند چین و سنگاپور، اداره میشوند.
صندوقهای ثروت ملی، بهعنوان ابزارهای کلیدی برای مدیریت ثروتهای ملی و سرمایهگذاری استراتژیک، نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا میکنند. با رشد داراییهای این صندوقهای ثروت ملی، نقش آنها در شکلدهی به اقتصاد و سیاست جهانی بیش از پیش برجسته خواهد شد.
۱۰ صندوق ثروت ملی برتر بر اساس دارایی
این تصویر بزرگترین صندوقهای ثروت ملی را نشان میدهد که مجموعاً بیش از ۹.۶ تریلیون دلار دارایی را مدیریت میکنند.
بزرگترین صندوق جهان با داراییهای ۱.۷ تریلیون دلار، صندوق بازنشستگی دولتی نروژ است. این صندوق به لطف تولید گسترده نفت و گاز در دریای شمال به این میزان دارایی رسیده است.
در سال ۲۰۲۴، این صندوق ۲۲۲ میلیارد دلار سود ثبت کرد که عمدتاً به دلیل رشد قوی در بخش فناوری بود و سهامهای اصلی آن شامل اپل، مایکروسافت و انویدیا بودند.
۲ صندوق بزرگ چین
صندوقهای ثروت ملی چین، با مجموع دارایی ۲.۴ تریلیون دلار، نقشی کلیدی در تأمین مالی پروژههایی مانند ابتکار کمربند و جاده و صنایع استراتژیک دارند.
میلیاردها دلار از این صندوقها در پروژههایی مانند راهآهن، انرژی سبز و معادن در آفریقا سرمایهگذاری شدهاند. سرمایهگذاری چین در این منطقه ۲.۵ برابر بیشتر از کشورهای غربی است.
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی (PIF)، با دارایی ۹۲۵ میلیارد دلار، در دهه گذشته سرمایهگذاریهای بزرگی انجام داده است؛ برای مثال، ۳.۵ میلیارد دلار در اوبر و سرمایهگذاری در نینتندو و فرودگاه هیترو. این صندوق برنامه دارد در سال ۲۰۲۵، یک میلیارد دلار در سرویس پخش ورزشی DAZN سرمایهگذاری کند.
اولین صندوق ثروت ملی آمریکا
در اوایل فوریه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید آمریکا، با صدور یک فرمان اجرایی تأسیس اولین صندوق ثروت ملی آمریکا را اعلام کرد.
معمولاً این صندوقها از مازاد بودجه تأمین مالی میشوند، اما آمریکا با کسری بودجه ۱.۸ تریلیون دلاری مواجه است و منبع تأمین مالی این صندوق نامشخص است. این پنجمین سال متوالی است که کسری بودجه آمریکا از یک تریلیون دلار فراتر رفته است.
ترامپ پیشنهاد کرد که این صندوق برای خرید تیکتاک و ادامه فعالیت آن در آمریکا استفاده شود. بااینحال، راهاندازی کامل این صندوق حداقل یک سال زمان خواهد برد.