به گزارش تجارتنیوز، بانکها همواره بهطور سنتی به بازی در زمین بورس متهم بودهاند. جذابیت این بازار برای برخی بانکها به حدی بوده که به گزارش دنیای اقتصاد تنها در بهار امسال حجم سرمایهگذاری خود را در این بازار تا ۵۷۰ درصد افزایش دادهاند. این مساله به خوبی رغبت شدید مدیران بانکها به سود بردن از تنور گرم بازار سهام در بهار امسال را نشان میدهد.
همزمان با اوجگیری بورس در اردیبهشت ۹۹، نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی در پایینترین حد تاریخی خود قرار گرفت و این مساله به این فرض که بخشی از منابع بانکها به جای تسهیلاتدهی صرف خرید سهام در بازار پررونق سرمایه شده است، قوت بخشید.
البته علت چنین رغبتی از سوی بانکها برای سرمایهگذاری در بورس را باید در بازدهی وسوسهکننده این بازار جست. نگاهی به بازدهی طولانی مدت بورس نشان میدهد که این بازار در دوره پنج ماهه امسال، آخرین دوره یک ساله، آخرین دوره 10 ساله و آخرین دوره 20 ساله نسبت به بیشترین بازدهی در دیگر بازارها به ترتیب سه ، پنج، 1.5 و 1.5 برابر بیشتر بازدهی داشته است.
به نظر میرسد اگر مسئولان سودای جهش تولید را در سال جاری در سر میپرورانند، باید مانع دشواری تامین مالی از بانکها را از سر راه تولید و کسب و کارها بردارند و این امر محقق نخواهد شد، مگر اینکه جلوی سرمایهگذاری بانکها در بازارهای موازی گرفته شود.
در چین شرایطی به دنبال اوجگیری اظهار نظرها و اعلام تصمیمات حمایتی درباره بورس، پنجشنبه گذشته در جلسه شورای عالی بورس، آییننامه پیشنهادی حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و سرمایهگذاران تصویب شد. بر اساس این مصوبه ممنوعیت خرید سهام توسط بانکها رسما برداشته شد.
حالا سوال این است که این تصمیم به نفع چه کسانی است و دود آن در نهایت در چشم چه گروهی خواهد رفت؟
میثم خسروی، کارشناس امور بانکی در پاسخ میگوید: همه چیز به متن مصوبه بستگی دارد.
به گفته او، این تصمیم برای نجات بورس گرفته شده و اگرچه از نگاه احتیاطی برای بانکها خوب نیست چون بخشی از پورتفوی آنان را ریسکی میکند به همین علت هم بانک مرکزی تاکنون با حضور بیقید و شرط بانکها در بورس مخالفت میکرد.
این کارشناس توضیح میدهد: قضاوت درباره منافع یا مضرات این تصمیم فقط با دانستن جرئیات آن مصوبه ممکن است که ارائه نشده است. ممکن است در آییننامه محدودیتهایی لحاظ شده باشد. چرا که منطقی نیست که حدی برای سرمایه گذذاری بانکها در بورس گذاشته نشود برای مثال حتما باید لحاظ شود که ما بانک به ازاء مقدار ورودش به بورس باید سرمایه داشته باشد یا لحاظ شود که بخشی از سرمایه درگیر شود نه تمام سپردههای مردم.
او تاکید میکند: احتمالا این مصوبه جزئیات مهمی داشته باشد.
تبعات حمایت از بورس برای مردم
کامران ندری، کارشناس امور بانکی معتقد است تاثیر این تصمیم از منظر اقتصاد کلان بررسی نشده است.
به گفته این کارشناس، تصمیم گرفته شده ممکن است به نفع بانکها باشد چون میتوانند سهام خود یا شرکتهای تابعه خود را خریدارای و تا حدودی سهامشان را بازارگردانی کنند. برای سامان دادن بورس هم خوب است اما در نهایت دود آن با تورم ایجاد شده در چشم مردم خواهد رفت.
ندری توضیح میهد: پولی که بانکها ترزیق میکنند در واقع خلق پول و این بازارگردانی قرار است از محل خلق پول بانکها صورت بگیرد. در نهایت هم این مصوبه و هم برنامه استفاده از یک درصد منابع صندوق توسعه ملی برای حمایت از بورس به افزایش تورم منجر میشود چون هر دو منبع بازار سرمایه را از طریق منابع پولی مورد استفاده قرار میدهند.
او با بیان این که عمده منابعی که بانکها وارد بازارها میکنند بدهی بانکها به سپردهگذاران است تصریح میکند که چرا با وجود تبعات منفی این تصمیم چرا بانک مرکزی مخالفتی نسبت به آن نشان نداده است.
ندری میگوید: این اولین بار نیست که به علت ساختار حاکمیتی شکل گرفته بانک مرکزی اگر مخالف هم باشد به علت عدم استقلال کاری نمیتواند بکند.
مطمئنا نوسانگیری بیشتر میشه.یعنی همون قمار.یعنی همون شرطبندی.سرمایه گذاری صورت نمیگیره اینجوری.مثل پول نزولی که به صورت وام میدن.مثل اکثر شرکت های حقوقبی که عاشق نواسانگیری هستن.پیشگشایش اصلا معنی نداره.
سلام دوستان حمایت دولت و حقوقی رو ول کنید ما خودمان باید حمایت کنیم چرا مفت سهامتون رو میفروشید بعد دو ماه ۳۰۰ درصد سود شاخص حداقل ۲۸۰۰ . اول عاقل و بعد پرسود باشید ???
همین حقوقی ها بازارو خراب کردن چرا کنار نمیرن اینا چی میخوان از جوون ملت بابا مردم سرمایشونو گذاشتن میگن بورس صبر میخواد میگن نوسان داره این چه نوسانیه که همش ریزشه اصلا آبروی ما حتما تو کل دنیا باید بره با همچین سازمان بورسی که هیچیش حساب کتاب نداره اول فکر کنید بعد تصمیم بگیرید یک کاری رو شروع کنید مردم همیشه مثل موش آزمایشگاهی شدن آخه باید خجالت بکشید با این بورس خارجیا هم به ایران اعتماد نمیکنن دارن آبروی بورسو میبرن یک سری دلال.
سهامداران صندوقها ابطال میزنن و حقوقیها مجبورن که بفروشن و پولشون رو بدن
امروز که خبری از حمایت دولت نبود انشالله برای سال های بعد این اقدامات صورت میگیره ، تا بیان مسئولین یک حرکتی بکنن یک چند سالی طول میکشه ژاپن زلزله میاد یک هفته ای کشور بهتر از قبل میشه تو مملکت ما مسئولین تا دست به خودکار بشن سمت کاریشون به پایان رسیده بازنسشته شده تو مملکت ما فقط لب دهن هستند ، امروزم حقوقی تو بعضی از سهم ها باز داشت نوسان میگرفت باز حجم های یک دونه ای میذاشتن بابا این حرفا که مسئولین میزنن کشکه باور نکنید هر موقع مسئولین از بورس خارج شدن و حرف نزدن بازار بورس رشد میکنه تا اینا هستند اوضاع بدتر از این میشه بهتر نمیشه
جناب کارشناس! کدوم حمایت؟ مثل اینکه احمق فرض کردن مردم برای این کارشناسان هم داره میشه یه عادت
از وقتی یادمون هست اقتصاد ایران تورمی بوده حالا که بانکها میخوان تو بورس سرمایه گذاری کنند همه افتادن به فکر نجات تورم و … بابا اینم رو همه اون گند هایی که به اقتثاد ایران زدید حداقلش اگر حضور بانکها واقعابرای نجات بورس باشه چهار تا بدبخت بیچاره یا یه کم سود میکنه یا ضررش کمتر میشه
اقتصاد
حمایت از بورس واقعی نیست و حقوقی ها دارن بازار زمین میزنن سهامدار باشید نه سهام باز برای سهام باز بورس مثل قمار هست دنبال سود لحظه ای نباشید طبیعت بورس بالا و پایین دارد بقول شیخ حسن کلیدساز باید دید بلندمدت داشته باشید.
الکی از بورس حمایت می کنید بازارهای موازی مثل دلار سکه طلا هر روز رشد می کنند یک نفر کارشناس پیدا نمی شود اظهار نظر بکند ما بدبخت بیچارها یه پس انداز داشتیم حداقل تو بانک گذاشته بودیم یه سودی میگرفتیم با اون حداقل یه کمک خرجی بابت اجاره خونه پرداخت میکردیم بلایی به سر مون اوردید دیگه شرمنده زن وبچمون شدیم هر روز میگند اگه بورس رشد بکنه کالا در بازار بالا میرود عملا باسقوط بازار هیچ چیز که پایین نیومد برعکس دوبرابر شد یه چند غاز سرمایه ما هم در بورس دود شد رفت دولت گفت سکه دلار جای سرمایه گذاری نیست عملا بر عکس شد هر کی به سمت اون بازار ها رفت دو برابر سود کرد مسکن بعد از ریزش بورس دوبرابر شد اپارتمان سیصد هزار تومانی ششصد میلیون شد دولت که سهله بزرگتر از دولت بیاد دیگه نمی تونه این بازار را برگدونه ازون ور هم معاندین انقلاب بر طبل سقوط بورس ایران می کوبند ویه سری کارشناس بازار سرمایه ایران با اونها همسو شدند مسئولین غافل از اینکه چه بلایی بر سر مملکت میاد
فایدش اینه خودشون تو بورس شریک میشن لااقل دست از مخالفت با بورس بر میدارند چون منفعت مشترک پیدا میکنند. و نقدینگی هم به بورس وارد میکنند
دوباره فضای منفی را شروع کردند یه نگاه به بازار های موازی هم نگاه کنید که قیمت ها سربه فلک کشیدند . با این صحبت ها سهامداران خرد را بدبخت نکنید و وجدان داشته باشید