کد مطلب: ۷۳۲۳۷۹

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

تغییر موضع وزارت صمت پس از عرضه موفق در بورس کالا

تغییر موضع وزارت صمت پس از عرضه موفق در بورس کالا

در هفته جاری بین روزهای دوشنبه تا چهارشنبه، بورس کالا میزبان عرضه بیش از 2000 دستگاه خودرو بود. واگذاری خودرو در بورس کالا به سرعت در جهت حذف قیمت‌‌گذاری دستوری گام برمی‌دارد. نکته مهم موضع وزارت صمت درباره عرضه خودرو در بورس کالا پیش و پس از عرضه‌ها بود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، طی هفته جاری بیش از 2000 دستگاه خودرو در بورس کالا عرضه شد. در میان این خودرو‌ها نام خودرو پرتیراژ پژو 207 نیز به چشم می‌خورد. این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که سابقه عرضه خودرو در بورس کالا به ابتدای امسال بازمی‌گردد.

طبق گفته قائم‌مقام بورس کالای ایران، از ابتدای سال تا کنون 4093 دستگاه خودرو در بورس کالا عرضه شده است.

عرضه در بورس کالا جایگزین چه روش‌هایی شده است؟

در حالی که با انتقاد‌هایی که کارشناسان به مدل ثبت‌نامی که پیش‌تر در جریان بود، وارد کردند، سیستم قرعه‌کشی جایگزین این مدل شد. کما اینکه سیستم اعطای خودرو بر اساس قرعه‌کشی خود بستری مطلوب برای ایجاد رانت فراهم می‌کند. علاوه بر این با جلوگیری از آزاد شدن نرخ فروش کارخانه، موجب افزایش زیان انباشته آن خواهد شد.

بدین ترتیب سودی که دلالان بازار خودرو از آربیتراژ خودرو بین نرخ کارخانه و قیمت بازار آزاد منتفع می‌شوند از جیب تولیدکننده و سهامدار پرداخت می‌شود. حال این پرسش مطرح می‌شود که اگر اجماع تمام کارشناسان معایب سیستم ثبت‌نام و همچنین قرعه‌کشی خودرو برای اعطا به تقاضا کنندگان وجود داشته است، چرا عرضه اولین خودرو پرتیراژ تا آبان و آذر سال 1401 به تاخیر افتاده است؟

قالیباف سخنگو وزارت صنعت، معدن و تجارت در آخرین صحبت‌های خود مدعی شده است وزارت صمت از عرضه همه خودرو ها اعم از داخلی و وارداتی در بورس کالا حمایت می‌کند. این اظهار نظر درحالی است قالیباف که در نشست خبری شهریورماه اعلام کرد: «دولت و وزارت صمت موافق عرضه خودرو در این بستر نیستند و تنها به‌دلیل شفاف‌سازی قیمت‌ها این اقدام صورت گرفته است. اما باید از حقوق مصرف‌کننده دفاع کرد و پس از تنظیم بازار، عرضه خودرو در این بستر متوقف می‌شود.»

سود اصلی عرضه خودرو در بورس کالا

چرخش وزارت صمت در نگرش نسبت به عرضه خودرو به اینجا منتهی نمی‌شود. قالیباف چند روز پیش با اتهام مخالفت عرضه خودرو به بورس کالا، وزارت صمت را اولین موافق حذف اعطای خودرو با سیستم قرعه‌کشی معرفی کرد. همچنین سخنگو وزارت صمت از بورس کالا خواسته است در قبال 4 هزار میلیارد ارزش معاملات خودرو پاسخ‌گو باشد که چقدر از این سرمایه سود خالص شرکت بورس کالا به شمار می‌رود. این ادعا در حالی است که هزینه معاملات خودرو در بورس کالا یک هزارم قیمت خودرو است.

این مقیاس در مقایسه با هزینه معاملات در بورس اوراق بهادار که در مجموع 1.25 درصد میزان ارزش معامله و در قبال کارمزد کارگزاری، کارمزد شرکت بورس، حق نظارت سازمان، کارمزد شرکت سپرده گذاری، فناوری و مالیات کشوری است محاسبه می‌شود. با این قیاس متوجه می‌شویم که سود اصلی عرضه خودرو با مکانیسم عرضه و تقاضا متوجه تولیدکننده و سهامدار است نه شرکت بورس کالا.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    حقوق مصرف کننده چی باید پایمال بشه وکسی هم جوابگو نباشه

  • ناشناس

    خدا یا کمک از دست این قشر،
    آقا این کار را شروع کردید بگذارید به نتیجه برسد،روی اعصاب سهامداران راه نروید،
    مگر شما دنبال چه هستید ؟!؟؟اگر بلد نیستید بروید کنار

  • ناشناس

    به نظر علی رغم همه مزیت هایی که برای عرضه خودرو در بورس کالا اعلام می شود، نحوه عرضه خودرو در ایران که به نوعی انحصار در دو شرکت اصلی دارد، در سال‌های آینده با سو استفاده این دو شرکت در میزان عرضه، روبرو خواهد بود و کارکرد بورس در کشف قیمت از بین خواهد رفت.
    مطمئنا وقتی بورس در کشف قیمت موفق خواهد بود، که عرضه کننده های مختلف وجود داشته باشند،نه تنها دو عرضه کننده.
    اگر شما تنها عرضه کننده در بورس باشی، عملا تعیین کننده قیمت شما هستی، چون اگر تصمیم به عدم عرضه داشته باشی، کاهش عرضه منجر به افزایش قیمت خواهد شد.

  • کاربر

    بله ،راست میگن،از قیمت گذاری دستوری رسیدیم به قیمت گذاری دلالی،خیلیم بهتره ،سود کارخونه خیلی بیشتر میشه،چه مدیران موفقی

  • ناشناس

    با سلام
    آیا این کار عادلانه هست مگر تمام نقاط کشور از روستائیان گرفته تا شهر های دور دست به یک اندازه از امکانات دسترسی به بورس بهره مند هستن اصلا نیمی از جمعیت کشور می دونن بورس،یعنی،چی،!

  • محمدی

    زمان قدیم شخصی میرفت نان می دزدید و بعد می رفت سبزی میدزدید و سپس در راه خدا انفاق می کرد
    ازش پرسیدن چرا این کار را می کنی ؟
    گفت خدا گفته عذاب برای هر گناه را یکی می نویسم و ثواب هر عبادت را 10 برابر می نویسم
    من بابت دزدی نان و دزدی سبزی 2 گناه می گنم و با بخشیدن نان و سبزی بابت هر گدام 10 ثواب می برم
    باکم کردن آن 2 گناه از 20 تا ثواب ,؛؛؛؛ 18 تا سود عبادت می برم

  • امید به حیات ابدی

    من نمیدانم بورس چییست اما میدانم میلیاردها میلیارد میلیارد سیاره شبیه زمین در کیهان وجود دارد که ما تنها توانستیم یکی از انان را ببینیم و آن هم سیاره زمین است . آیا به این سیاره آمدیم تا به سیارات دیگر برویم اگر جواب منفی است پس چرا میتوانیم بر وجود سیارات دیگر آگاه بشویم .یاباید آگاه نمیشدیم. ویا اگر آگاهی درانسان بر شئ بیرونی دلیل و برهانی بر ارتباط و پیوند بر شئ است.پس قطعا میلیاردها میلیارد میلیارد سیاره شبیه زمین فقط و فقط برای انسان به وجود آمده اند و به تسخیر ابدی انسان در خواهند آمد. قطعا پاداش نیکوکاران پادشاهی بر سیارت خواهد بود.