اما اگر رشد ۵ ماهه شاخص قیمت مصرف‌کننده را محاسبه کنیم، مشاهده می‌شود که شاخص تورم در مردادماه ۹/ ۲۳۵ واحد بوده است که نسبت به اسفند سال گذشته ۱۸ درصد افزایش داشته است.

این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل افزایش شاخص قیمت مصرف‌کننده ۱۵ درصد بوده است. در واقع به‌نظر می‌رسد اگرچه مردادماه از نظر تاریخی ماه مهمی برای رشد نرخ تورم به حساب نمی‌آید، اما در سال‌جاری سطح جدیدی از نرخ تورم را تجربه کرده است.

فاصله ۸/ ۱ درصدی با تورم هدف‌گذاری شده

از سوی دیگر نگاهی به نرخ تورم میانگین نشان از روند نزولی می‌دهد. بررسی‌ها نشان می‌دهد شروع این روند نزولی از شهریور ماه سال گذشته بوده است. در شهریور ۹۸، نرخ تورم میانگین ۷/ ۴۲ درصد بوده است.

این نرخ در آخرین ماه سال گذشته به ۸/ ۳۴درصد رسیده و پس از آن در فروردین ماه سال‌جاری با کاهش ۴/ ۲ درصدی سطح ۲/ ۳۲ درصد را تجربه کرده است. این روند نزولی ادامه‌دار بوده و در تیرماه به ۴/ ۲۶ درصد رسیده است. در مردادماه نیز با کاهش حدود نیم واحد درصدی ۸/ ۲۵درصد را ثبت کرده است.

یکی از اقدامات بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم، هدف‌گذاری تورمی بوده است. بانک مرکزی در نظر دارد تا پایان سال‌جاری، نرخ تورم میانگین را در بازه ۲۰ تا ۲۴ درصد نگه دارد. در واقع بانک مرکزی نرخ تورم هدف را ۲۲ درصد در نظر گرفته و بازه مثبت و منفی ۲ درصد را برای نوسان آن تعیین کرده است.

اما آمار مرداد ماه نشان می‌دهد که همچنان نرخ تورم میانگین ۸/ ۱ واحد درصد بیش از حد بالای نرخ تورم در نظر گرفته شده است. به‌نظر می‌رسد اگرچه نرخ تورم میانگین روندی نزولی را طی می‌کند، اما برای اینکه بانک مرکزی به هدف‌گذاری خود برسد باید افزایش نرخ سود بانکی را سرعت بیشتری داده و سیاست‌های عملیات بازار باز را به‌عنوان سیاست مکمل به‌کار گیرد.

photo 2020 08 23 13 13 06

منبع: دنیای اقتصاد