کد مطلب: ۵۹۶۵۸۳

خبر بد برای بازار خودروهای دوگانه‌سوز

خبر بد برای بازار خودروهای دوگانه‌سوز

طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودروهای دوگانه‌سوز در کشور باز هم افت کرد، موضوعی که نشان می‌دهد دوگانه‌سوزها در حال رسیدن به خط پایان هستند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودروهای دوگانه‌سوز در کشور باز هم افت کرد، موضوعی که نشان می‌دهد دوگانه‌سوزها در حال رسیدن به خط پایان هستند. طبق این آمار، در هفت ماه امسال تنها هفت هزار و ۷۰۵ دستگاه خودرو دوگانه‌سوز در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت ۶۳ درصدی را نشان می‌دهد. تمامی دوگانه‌سوزهای سواری تولیدی، سهم ایران‌خودرو هستند و دیگر خودروسازان نقشی در این آمار ندارند. طبق آمار، در هفت ماه امسال تنها پژو ۴۰۵، پژو پارس و سمند به صورت دوگانه‌سوز تولید شده‌اند. در این بین، بیشترین تیراژ به سمند اختصاص دارد که پنج هزار و ۲۸۲ دستگاه تولید داشته است. در مقایسه با هفت ماه سال گذشته، تولید سمند دوگانه‌سوز کاهش ۱۶ درصدی را نشان می‌دهد.

همچنین دو هزار و ۲۴۲ دستگاه پژو ۴۰۵ دوگانه‌سوز تا پایان مهر امسال به تولید رسیده که در مقایسه با هفت ماه سال گذشته بیش از ۲۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

به نظر می‌رسد افزایش تیراژ پژو ۴۰۵ دوگانه‌سوز بی‌ارتباط با تامین نیاز ناوگان تاکسیرانی نیست. در واقع به احتمال فراوان بخش قابل توجهی از پژو ۴۰۵‌های دوگانه‌سوز به صورت تاکسی تولید شده‌اند. این ماجرا در مورد سمندهای دوگانه‌سوز نیز می‌تواند صادق باشد، زیرا در ناوگان تاکسیرانی از این مدل خودرو نیز استفاده می‌شود.

طبق آمار وزارت صمت، اما تولید پژوپارس دوگانه سوز در هفت ماه امسال حتی به ۲۰۰ دستگاه نیز نرسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افت بالغ بر ۹۰ درصدی را نشان می‌دهد. آمار هفت ماهه به نوعی نشان از رویگردانی شهروندان از خودروهای دوگانه‌سوز دارد، چه آنکه اولا تیراژ آنها بسیار است و ثانیا احتمالا بیشتر دوگانه سوزهای تولیدی، تاکسی بوده‌اند.

۱۴ سال پیش در چنین روزهایی، خودروهای دوگانه‌سوز تازه در حال رو آمدن بودند و دولت با توجه به سهمیه‌بندی بنزین اصرار داشت که تمام خودروها باید به صورت دوگانه‌سوز تولید شوند.

از آنجاکه زیرساخت‌ها‌ برای چنین طرح عظیمی آماده نبود، چالش‌های مختلفی گریبان مالکان خودروهای دوگانه‌سوز را گرفت، به خصوص کمبود جایگاه‌های سوخت گاز. صف‌های طویلی که در جایگاه‌های CNG شکل گرفت، نشان می‌داد طرح دولت برای گازسوز کردن خودروها فاقد مطالعات و زیرساخت‌های لازم است و تازه این تنها یک جنبه از مشکلات دوگانه‌سوزها بود. چالش دیگر به مشکلات فنی این خودروها و همچنین تبدیل کارگاهی آنها مربوط می‌شد که دردسرهای زیادی برای شهروندان ایجاد کرد.

هرچند دولت تا مدت‌ها بر سیاست گازسوز کردن خودروها پافشاری کرد، اما رفته رفته ورق برگشت و تقاضا برای این خودروها پایین آمد. به تدریج خودروسازان نیز از تیراژ دوگانه‌سوزها کاستند تا طرح گازسوز کردن خودروهای داخلی عملا ناکام بماند. طی این ۱۴ سال، جهان خودرو نیز در مسیر حذف خودروهای بنزینی قرار گرفته، منتها برای گذار از این دوران، روی برق حساب باز کرده نه گاز. آینده خودروسازی جهان بدون تردید برقی است، بنابراین صنعت خودروی ایران نیز راهی جز پیوستن به این قافله ندارد.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    دولت میخواد بنزینش بفرشه

  • ابو وهب

    صحیح فقط تاکسی دوگانه سوز مانده… واقعاً نمی‌دانید چرا یا میترسید بگید که گاز سوز چه بلای سر خودرو و موتور ماشین میاره…بنده هم پراید دوگانه سوز داشتم و هم تیبا دوگانه دارم و بیشترین هزینه ای که دارم تعمیر موتوره و علت هم گاز سوز بودن ماشینه.اگر آگاهی فقط مردم بیچاره دوگانه سوز سوار میشن از ناچاری…والله خود خودرو ساز سایپا و گاری مگه می‌دونه گاز کیلو چند??

  • عدالتخواه

    سلام لطفااطلاع رسانی شود تولیدخودرودوگانه سوزآنهم با سوخت گازکاربسیارغلط واشتباهی است که مسئولین دارندباجان مردم بازی میکنند

    • محسن

      به چه دلیل؟با کدام منبع موثق؟
      بنده ۱۴ سال انواع خودرو دوگانه داشتم،از لحاظ ایمنی هیچ مشکلی نداشتند،اونایی هم که منفجر می‌شوند یا عیب فنی دارند یا روی کپسول جوشکاری شده است

    • محسن

      آقا،سمند دوگانه چجوری از کارخانه وارد بازار میشه که با قیمت بازار به فروش می‌رسد؟از طریق قرئه کشی که ارائه نمیشه،آیا با قیمت بازار ارائه میشه؟آیا به اشخاص خاص با قیمت کارخانه ارائه میشه؟
      لطفا اگر کسی اطلاعی داره منو هم در جریان بگذارد،
      با تشکر

    • فرشاد

      کسانی که در سال های قبل زمانی که ثبت نام هنوز ازاد بود ثبت نام کرده اند الان در حال تحویل گرفتن خودرو های خود هستند .فقط و فقط از همین طریق خودرو هایی که در فروش فوق العاده نیستند به بازار وارد میشوند

  • محمدخان

    کارشناس که رایگان نظر بده؛ تحارت نیوز تو هوا میقاپدش.

  • ناشناس

    خوب تولبد شده ولی کو ؟؟. زیر پوستی. ب دلالا میفروشن. چرا تو قرعه کشی ها دوگانه نمیزارن

  • رضا

    فقط خودرو با گاز خراب میشه
    وگرنه قیمت گاز رو همیشه باید نزدیک به بنزین بخری

  • ناشناس

    شمارا بخدا این همه التهاب به بازار خودرو ندهید وجدان دارید واحساس ساعتی از کوچکترین حرکت وحرف یک صفحه می نویسید .. کمک مردم نکنید که نخرند وبازار ی که توخون مردم تو کاسه کلی کرده بشکند درون خانواوه ها بخدا اگر وجدان دارید درگیری جوان با پدر ومادر است که توان خرید پراید ۷ تومانی ایران وبا امکانات بیشتر توسوریه ۳۵۰۰ میلیون وپانصد هزار ندارند

  • ناشناس

    سلام من یک پارس دوگانه مدل 95دارم با اینکه کارمندم فقط برای ایاب وذهاب استفاده میکنم تا حالا دوبار واشر عوض کردم که همه تعمیر کاران علت رو استفاده از سوخت گاز عنوان میکنن .

  • ناشناس

    همه اینها کلک وسیاست دولتمردانمون هست رو مردم ایران برای درامدزایی وگرنه چرا خودرو دوگانه تولید نمیشه

  • ناشناس

    تولید نشدن تصمیم مسئولان دلسوز هست به دو دلیل یک مردم بنزین ازاد سه هزارتومانی بزنن دو قطع گاز سوز رو به دو برابر قیمت بازار ازاد فروخته بشه واز دوسه جا مالیات هم کسب کنن تشکر