کد مطلب: ۲۰۹۴۹۶

ثبت یک گونه‌ جدید جانوری به‌نام دکتر «میرزاخانی» توسط محققان دانشگاه‌ فردوسی

ثبت یک گونه‌ جدید جانوری به‌نام دکتر «میرزاخانی» توسط محققان دانشگاه‌ فردوسی

پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد موفق به شناسایی گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی شدند که این گونه جدید را به نام زنده‌یاد پروفسور مریم میرزاخانی، بانوی ریاضیدان جهان نامگذاری و ثبت جهانی کردند.

آخرین یافته استادان دانشگاه فردوسی مشهد در زمینه مطالعات آرایه‌شناختی عنکبوت‌های ایران دلالت بر وجود گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی متعلق به جنس Pardosa در شمال شرق ایران داشت که با توجه به هم‌زمانی این یافته با درگذشت دکتر مریم میرزاخانی به‌ افتخار وی به نام Pardosa mirzakhaniae نام‌گذاری و توصیف شد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، دکتر امید میرشمسی، عضو هیات‌علمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد در این باره اظهار کرد: راسته عنکبوت‌ها با داشتن بیش از ۴۶ هزار گونه شناخته‌شده در سرتاسر دنیا هفتمین راسته متنوع جانوری محسوب می‌شوند. تاکنون در ایران بیش از 668 گونه از این جانوران که متعلق به ۵۱ خانواده هستند، گزارش‌شده است.

مطالعات آرایه‌شناختی این گروه جانوری توسط محققان داخلی در دو دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته است، به‌نحوی‌که تعداد گونه‌های عنکبوت‌های ایران طی این زمان تقریباً چهار برابر افزایش‌یافته است. گرچه قدمت مطالعات آرایه‌شناختی این جانوران به دهه‌های میانی قرن نوزدهم میلادی بازمی‌گردد، اما عمده این مطالعات به‌صورت بسیار پراکنده و توسط تعداد معدودی از محققان خارجی انجام‌شده است.

وی افزود: بر همین اساس و با توجه به تنوع جغرافیایی و اقلیمی ایران، مطالعات اندک انجام‌شده و مقایسه با فون کشورهای همجوار تعداد گونه‌های عنکبوت‌های ایران بیش از ۱۰۰۰ گونه برآورد می‌شود. مطالعات بیوسیستماتیکی انجام‌شده روی راسته عنکبوت‌ها در پنج سال گذشته در گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد نشان‌دهنده تنوع بالای این جانوران در ناحیه شرق و شمال شرق ایران است، به‌نحوی‌که در این بازه زمانی بیش از ۱۰۰ رکورد جدید برای ایران ثبت‌شده است که در این میان تعدادی از گونه‌های معرفی‌شده برای علم جدید هستند.

میرشمسی خاطرنشان کرد: آخرین یافته درزمینه مطالعات آرایه‌شناختی عنکبوت‌های ایران مربوط به رساله دکتری سپیده شفایی دانشجوی دکتری بیوسیستماتیک جانوری دانشگاه فردوسی مشهد است که دلالت بر وجود گونه جدیدی از عنکبوت‌های گرگی متعلق به جنس Pardosa در شمال شرق ایران داشت که با توجه به هم‌زمانی این یافته با درگذشت دکتر مریم میرزا خانی به‌افتخار ایشان به نام Pardosa mirzakhaniae نام‌گذاری و توصیف شد و مقاله مربوط به آن در مجله معتبر ZOOTAXA به چاپ خواهد رسید.

وی ادامه داد: از سایر گونه‌های جدیدی که طی پنج سال گذشته طی مطالعات انجام‌شده در مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی و گروه زیست‌شناسی کشف و معرفی‌شده‌اند، می‌توان به گونه Oecobius ferdowsii یا عنکبوت تورباف فردوسی اشاره کرد که به‌افتخار حکیم ابوالقاسم فردوسی نام‌گذاری و توصیف شد.

میرشمسی تصریح کرد: نمونه تیپ این‌گونه طی نمونه‌برداری‌های انجام‌شده در محوطه پردیس دانشگاه فردوسی یافت شد. همچنین جنس و گونه جدید Bastanius kermanensis از خانواده Hersiliidae که نام جنس به‌افتخار استاد فقید دکتر باستانی پاریزی (استاد دانشگاه تهران) و نام گونه بر اساس محل کشف گونه در استان کرمان نام‌گذاری شد.

وی افزود: همچنین در سال ۲۰۱۳ از همین خانواده از عنکبوت‌ها موفق به کشف گونه جدیدی از جنس Duninia از جنوب استان خراسان رضوی شدیم که به‌افتخار استاد فقید دکتر جمشید درویش به نام Duninia darvishi نام‌گذاری شد. برخی از سایر گونه‌های جدید کشف‌شده برای علم که توسط من و همکاران توصیف و به چاپ رسیده‌اند می‌توان به گونه‌های Aelurillus khorasanicus, Oecobius ilamensis, Anemesia koponeni اشاره کرد.

57644665

بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، عضو هیات‌علمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: همچنین یک‌گونه جدید برای عقرب‌های ایران نیز کشف و توصیف شد که به‌افتخار دکتر سیاوش تیرگری از اساتید پیشکسوت عقرب شناسی ایران تحت عنوان Odontobuthus tirgari در مجله ZOOTAXA به چاپ رسیده است.

منبع:ایسنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.