به گزارش تجارتنیوز، چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته، رئیس جمهور و رئیس مجلس از گشایش اقتصادی خبر دادند که هم قرار است تحولی در حوزه بودجه ایجاد کند و هم در حوزه ریال و ارز.
گمانههای بسیاری در خصوص این گشایش اقتصادی مطرح شده، اما حالا دو منبع آگاه در گفتگو با تجارتنیوز اعلام کردهاند به احتمال زیاد این طرح، همان طرح فروش اوراق مشارکت نفتی است. طرحی که زمزمه اجرای آن مدتهاست در وزارت نفت شنیده میشود و سال 91 هم قرار بود انجام شود که نشد.
دلار بدهید، نفت بخرید
اما این طرح چیست؟ ویدئویی از حسین مرعشی در فضای مجازی منتشر شده که وی در جلسهای با رئیس جمهور پیشنهاد میدهد دولت نفت را با سررسید سه ساله به مردم بفروشد و در مقابل آن سکه و ارز خارجی (دلار یا یورو) دریافت کند. تاکید مرعشی بر این است که با این کار، بخشی از ارز و سکه موجود در جامعه جمع میشود و «یک سال میتوان اقتصاد ایران را اداره کرد.»
یک منبع آگاه در وزارت نفت به تجارتنیوز گفت: ما هنوز مستندی درباره اینکه طرح فروش اوراق نفتی، همان گشایش اقتصادی است یا نه ندیدهایم. اما طرح فروش اوراق نفتی مدتهاست در این وزارتخانه مطرح بوده و به نظر میرسد که اجرایی میشود.
اما منبع خبری دیگری تاکید کرد که تنها گزینه محتمل درباره وعده روحانی، اجرای طرح فروش اوراق نفتی است.
طرحی که دولت امیدوار است با آن هم بخشی از ارز کشور را جمع کند و هم بخشی از کسری بودجه را جبران کند.
دنیای اقتصاد هم در گزارشی خبر داده زمزمههایی درباره «عرضه ۵۰ هزار میلیارد تومانی این اوراق مطرح شده که در صورت محقق شدن آن بخشی از کسری بودجه ۱۳۴ هزار میلیارد تومانی دولت جبران خواهد شد. از طرف دیگر این رقم، حدود ۱۰ درصد از حدود به ۵۰۲ هزار میلیارد تومان حجم پول در جریان است.»
رقابت نفت با دلار و سکه؟
اما آیا این طرح برای مردم جذاب است؟ این مهمترین سوالی است که دولت باید به آن جواب دهد. اینکه چرا طرح فروش اوراق نفتی با سررسید سه ساله، باید برای مردم از دیگر بازارها جذابتر باشد؟ یا اینکه چرا مردم باید سکه و دلار خود را به دولت بدهند و به قول مرعشی «پته نفتی» بگیرند؟
هنوز جزئیاتی از میزان سود این اوراق در دسترس نیست. اما یکبار دیگر در بهمن سال 91 انتشار اوراق سلف نفتی مطرح شده بود. طرحی که احتمالا شبیه همین طرح است.
در آن زمان قرار بود اوراق سلف نفتی با سود حداقل 80 درصدی در قرارداد ریالی و سود حداقل 30 درصدی در قرارداد دلاری منتشر شود و سررسید آن سال 94 باشد.
بر فرض اینکه این بار هم سود ریالی اوراق 80 درصد باشد، بعید است که این اوراق شانس رقابت چندانی با سکه و ارز داشته باشد. چرا که در پنج ماهه سال جاری قیمت دلار 67 درصد و قیمت سکه حدود 54 درصد رشد کرده است.
مقایسه سه ساله این دو بازار با سود احتمالی اوراق نفت حتی جالبتر است. دلار سال 96 را با قیمت 3800 تومان آغاز کرده و در پایان سال 98 حدود 390 درصد افزایش قیمت داشته است.
این مساله در خصوص سکه هم دیده میشود. سکه در فاصله فروردین 96 تا اسفند 98 حدود 490 درصد افزایش قیمت داشته است.
به این طرح انتقادات دیگری هم وارد شده، اما شاید مقایسه میزان سوددهی این اوراق با دیگر بازارها نشان دهد که طرح دولت از پیش شکست خورده است.
رد گزینههای رقیب
احتمال فروش اوراق نفت با سود 80 درصد زمانی بیشتر قوت گرفت که غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام احتمال پذیرش FATF را رد کرد و گفت: اگر پذیرش FATF را به مصلحت کشور میدیدیم آن را تصویب میکردیم اما معتقدیم FATF چیزی جز خسارت برای ملت ایران به دنبال ندارد.
از طرف دیگر رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین هم تمام فرضیات مرتبط با همکاری مالی و ارزی با چین را رد کرد.
روحانی دنبال خالی کردن جیب مردمه تو جه کنید به حرف مرعشی چقدر برای روحانی با مصماست: ( سکه هاشونو میگیریمممممم، پته نفتی بهشون میدیممم) تا این یک سال باقی مونده رو میگذرونیم، بعدشم دولت بعدی هر سیاستی بکار برد مثل مسکن مهر که بیخیالش شدن و یارانه که تو مبلغ ۴۵۰۰۰ تومن درجا زد دیگه به ما مربوط نیست، مردم باید واقعن ….خورده باشن وعدهای اینارو باور کنن
زورشون به گردن کلفت هایی که 20 میلیارد دلار اموال مردم را چوب حراج زدند و تقریبا بیش از دو برابر کسری بودجه 135 هزار میلیارد دلاری می باشد و با ان پول خودروهای لوکس و خونه های چند 100 میلیارد تومانی سوار میشن، نمیرسه، میخواهند کلاه مردم بردارند.
صرافی اشنا کسی نداره دلار میخوام بخرم باهاش نفت بخرم ودولت کسر بودجشو درس کنه بعد بره ما بمانیموولت بعدی بنده خدا دولت بعدی ازکجا بیاره بده
اقا جان چرا شما متوجه نیستید دولت بدهکاره کسری داره الان پولو بدین تا سه سال دیگه کی مرده کی زندس بعدم که این دولت نیست اون یکی دولت ازکجا بیاره بده از همین الان میخواد قرض درست کنه برا دولت بعدی خوبه باپول مردم گشایش از وار فعلا ن دولت میشه که اینقدر برا مردم زحمت کشیده
خوب عزیز لطفا توضیح بدید که چرا FATF به مصلحت کشور نیست،ولطفا یکی بگه چی به مصلحت کشوره!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟خسته شدیم بخدا.
fatf به علت برنامه ریزی سیاسی که پشت اون شده فقط میتونه فشار سیاسی به کشور وارد کنه واقعیت اینه که اگه باطرحهای داخلی بشه کاری کرد و راهی باز کرد میشه امید وار بود در غیر اینصورت امید بستن به کسانی که برای منافع خودشون دلسوز مردم ایران شدن نا امیدی مطلقه
چجوریه با ریال حقوق میدن با دلار و طلا به مردم میفروشن؟چرا با ریال نمیفروشن؟دولت خودش برای پول ملی هیچ اعتباری قائل نیست بعد صحبت گشایش اقتصادی میکنه؟با کدام پشتوانه؟با پشتوانه ریال که خودش هم بهش اعتقادی نداره؟
اگر هم سود داشته باشه روش مالیات میبندن. بعد میگه نه این مالیات بر عایدی ارزش افزوده یا یه چرت و پرت دیگه است نه اون مالیاتی که شما فکر میکنین! برای مردم چه فرقی میکنه چه مالیاتی باشه اقا من دوست دارم مالیات ندم وقتی میگی مالیات نداره نباید داشته باشه. من نه دیگه رو هیچ طرحی که یک طرفش با اداره مالیات طرف بشم شرکت نمیکنم. صلوات بفرستین
خدایا مگه ملت ایران چه گناهی کرده که این مدیران نالایق باید با بی خردی خود زندگی مردم را تیره و تار کنند؟
من به شما دوستان عرض کنم اوراق قرضه ارزی در صورتی به سود خواهد رسید که قیمت ارز بالا برود!!! این یعنی تورم.
بر خلاف اوراق قرضه ریالی با جمع آوری نقدینگی باعث پایین آمدن تورم خواهد شد.
دوستان به وعده سر خرمن دولت اعتماد نکنید چون آزموده را آزمودن خطاست و مطمئن باشید اگر اجرایی شود تورم دیگر چیزی برای شما بر جا نخواهد گذاشت.
اااااااای خداااااااا یه عقلی به این دولت بده. یه نون شبی هم به این ملت بده. اینا همشون بازی فکری ان.
به نظر من یه سرگرمیه جدیده،من فعلا منتظر خبر گشایش اقتصادی هستم.با فرض فروش اوراق نفتی اتفاق خاصی روی نمیده و باید تحولات آتی بازار و … را رصد کنیم.
در باغ سبز نشون مردم میدن . بیا عمو جون پولاتو بده میخوام بهت شکلات بدم نگا چی خوشگله بُدو بیا بُدو عمو رو بگردم ???