به گزارش تجارتنیوز، این روزها سیگنالهایی که از اخبار اخبار سیاسی و اجتماعی به گوش میرسد باعث سرگردانی قیمت دلار شده است. موضوع برجام از یک سو و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از سویی دیگر در این بین از باقی اخبار موثرتر هستند. در این میان به نظر میرسد، کمتر کسی به دنبال خرید دلار است.
چه خبر از مذاکرات؟
به نقل از ایرنا، سعید خطیبزاده صبح امروز در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به توافقات انجام شده بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: این سفر در چارچوب فنی انجام شد که مقدمه آن مذاکرات وین بود.
وی ادامه داد: بر اساس بیانیه مشترک یک همکاری مشترک با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهیم داشت و رابطه مستقیمی بین پاسخگو بودن جمهوری اسلامی نسبت به آژانس و توافق در وین وجود دارد.
حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به کجا رسید؟
به گزارش تجارتنیوز، سردرگمیها نسبت به تخصیص یا حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی همچنان ادامه دارد. دیروز ۱۹۴ نفر از نمایندگان مجلس به حذف ارز ترجیحی رای مثبت دادند. اما با مشروط کردن این تصمیم، هم به سردرگمی این موضوع دامن زدند و هم نخواستند این اقدام به نام آنها ثبت شود.
این ناهماهنگی ر اظهارت خود رئیسجمهور هم مشخص است. امروز ابراهیم رئیسی به وزارت جهاد کشاورزی ماموریت داد ارز لازم برای اقلام غذایی و کالاهای اساسی را تامین کنند. اما نگفته کدام ارز؛ ارز ۴۲۰۰ تومانی یا ارز نیمایی؟
این سردرگمیها میتوان سیگنالهایی را برای بازار ارز داشته باشد. در کنار این موارد، اخبار داخلی و خارجی دیگری نیز بر بازار اثرگذار هستند.
سیگنالهای روسیه برای بازار ایران
امروز روسیه و اوکراین به نوعی آتشبس در بعضی مناطق رسیدند. به نقل از مهر، ستاد عملیات بشردوستانه روسیه اعلام کرد که به درخواست ماکرون از پوتین، نیروهای مسلح روسیه از ساعت ۱۰ آتشبس را اعلام میکنند و کوریدورهای بشردوستانه از کییف، ماریوپل، خارکف و سومی باز میشود.
در این میان، روزهای اخیر، اخباری مبنی بر تقاضای روسیه برای اخذ تضمین از آمریکا در جریان مذاکرات وین منتشر شده است. با توجه به تحریمهای این کشور پس از حمله به اوکراین، مسکو از واشنگتن درخواست یک تضمین کتبی را برای حفظ حقوق خود در همکاریها،روابط اقتصادی و سرمایهگذاری با ایران در رابطه با برجام کرده است (ایسنا).
به نظر میرسد این موضوع خوشبینی معاملهگران به توافق سریع را کاهش داده و روند کاهشی قیمت دلار را متوقف کرده است.
قیمت دلار که روز گذشته تا ۲۵ هزار و ۴۴۰ تومان نیز پایین آماده بود، در میانهها روز افزایشی شد و در ادامه، برخی کانالهای تلگرامی، نرخ دلار را تا ۲۵ هزار و ۶۵۰ تومان نیز اعلام کردند.
این ارز در بازار آزاد امروز نیز تا لحظه تنظیم این گزارش با نرخ ۲۵,۷۵۰ تومان معامله میشود.
در صرافیها چه میگذرد؟
دو هفته تا عید باقی مانده و با اینکه هر سال این موقع سال جمعیت زیادی متقاضی خرید ارز هستند، اما وضعیت کنونی صرافیها نشاندهنده رکود در بازار است. اکنون کمتر کسی به دنبال خرید دلار است.
افراد زیادی با قدمهای تند ناشی از سرمای آخر سال، در پیادههای فردوسی رفتوآمد میکنند و اغلب صرافیها خالی از خریدار است.
یکی از صرافان که چهره او را با زحمت میتوان از پشت ماسک سفید رنگش دید، وضعیت را در یک جمله خلاصه میکند: بازاری نیست.
به گفته فروشندگان ارز، اخبار چندگانه سیاسی و اقتصادی باعث سردرگمی متقاضیان شده و آنها ترجیح میدهند اگر نیازی ضروری ندارند خرید دلار را به بعد از تثبیت وضعیت بازار موکول کنند.
یکی از صرافها که مرد مسنی است توصیه میکند: تا زمانی که یک خبر قطعی از برجام نرسد نمیتوان با اطمینان درمورد نرخ دلار پیشبینی انجام داد. مردم اگر میتوانند باید یک هفته تا ده روز بعد از برجام دست نگه دارند و بعد خرید کنند.
یکی دیگر از صرافان میگوید: اکنون ارزهایی در دست برخی از صرافیها وجود دارد که در دوران گرانی خریداری شده است. آنها حاضر نیستند دلار را به قیمت امروز بفروشند و این باعث شکاف شده، همین موضوع به رکود بیشتر در صرافیها دامن میزند.
دلالان اما قیمتهای بیشتری برای دلار دارند. یکی از آنها بدون درنظر گرفتن نرخ موجود بازار، قیمت دلار خود را حدود ۲۶ هزار و دیگری حدود ۲۸ هزار تومان اعلام میکند.
اما واقعیت این است که برای همان دلاری که این روزها در کانال ۲۵ هزار تومانی نوسان دارد هم مشتری چندانی در بازار نیست.
آخرین اخبار مربوط به نرخ دلار را در صفحه قیمت دلار تجارتنیوز بخوانید.
نرخ دلار به سه دلیل افزایش پیدا کرد:
۱- صحبت های مسئولین در خصوص خط قرمزها در مذاکرات و اظهارات روس ها در مورد گرفتن تضمین
۲- آتش بس در اوکراین و احتمال یک توقف مقطعی در جنگ که باعث می شود تقاضا برای خرید ارز مسافرتی از دیدگاه معاملگران ارز افزایش یابد (زهی خیال باطل البته)
۳- حذف ارز ترجیحی
در مجموع توافق باید بشود وزیر خارجه موضع تندی در برابر کارشکنی دولت های خارجی گرفته پس می توان فهمید نظرشان بر توافق بوده و برای اروپا و سایر کشورهای جهان جهت کاهش نرخ انرژی ورود ایران به بازارهای نفت و گاز مهم است و باید هر چه سریعتر این مهم انجام شود. آتش بس و صلح هم موقت است و جنگ ادامه دارد و از مسافرت خارجی به اروپا و چین و ماچین در تعطیلات نوروزی خبر نخواهد بود.
تنها عاملی که می تواند تنور افزایش نرخ دلار را گرم کند استقبال دولت از تصمیم سوپر اشتباه مجلس در مورد حذف ارز ترجیحی است. اگر دولت بگوید ارز ترجیحی حذف می کنیم و یارانه می دهیم قطعا دلار تا ۳۲۰۰۰ تومان عمود بالا می رود. اگر دولت با اظهار نظر مقامات مخالفتش را در شرایط فعلی صریح اعلام کند با توجه به توافق پیش رو به نرخ دلار ۱۸۰۰۰ تومانی خواهیم رسید البته تابستان ۱۴۰۱ در غیر اینصورت حتی اظهارات دوگانه دولت نرخ دلار را افزایشی می کند
کسی که میخواد بره مسافرت خارج از کشور دلار را به هر نرخی می خره و منتظر برجام و غیره نمی مونه همانطور که سابقا افزایش بنزین مانع مسافرت داخل کشور نشد.
صبر کنید. این کاهش ها همه هیجانی است. با این مثلا تدابیر دولت و مجلس قطعا موج گرانی و افزایش قیمت ها در سال جدید دیدنی است.
احسن درسته
دقیقا … دمت گرم