خبر مهم:

کد مطلب: ۵۸۳۱۸۳

زنگ خطر خشکسالی در سال ۱۴۰۰

زنگ خطر خشکسالی در سال ۱۴۰۰

رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با پیش‌بینی بارش‌های کم در مهر و آبان امسال گفت: با تداوم خشکسالی، کشت پاییزه به خصوص کشت دیم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و در برخی مناطق، شرایط بحرانی خواهد بود.

به گزارش تجارت‌نیوز ، احد وظیفه با اشاره به آغاز سال آبی جدید، افزود: برای فصل پاییز پیش رو خروجی بیشتر مدل‌های عددی پیش بینی فصلی، بیانگر در پیش بودن شرایط کم بارشی در پاییز است، که نه تنها ایران بلکه کشورهای شرق مدیترانه و خاورمیانه و حتی برخی نواحی آسیای مرکزی را تا حدی در برخواهد گرفت.

وضعیت بارندگی در مهر ۱۴۰۰

وی گفت: تقریبا تا ۲۰ روز نخست مهرماه بارندگی تنها محدود به نوار شمالی کشور خواهد شد و سایر نقاط بدون بارش خواهند بود. در دهه سوم مهرماه ممکن است با نفوذ سامانه های بارشی مواجه شویم اما این بارش‌ها محدود به شمال و شمال غرب کشور است.

رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ادامه داد: بر اساس روال اقلیمی، رخداد بارش در عرض‌های جنوبی‌تر به ماه‌های بعد موکول می شود و با نفوذ سامانه های بارشی به عرض های جنوبی تر بارندگی رخ می دهد.

کم بارشی در آبان امسال قطعی است

وظیفه اضافه کرد: همین طور احتمال کم بارشی در آبان ماه بسیار زیاد است و به تدریج در اواخر آذرماه احتمال تغییر شرایط به حالت شرایط نرمال و رخداد بارش در حد نرمال افزایش می یابد.

به گفته رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، پیش بینی های صادر شده از مدل های عددی و همین طور شاخص های دورپیوندی بیانگر آن است که در انتهای پاییز و ابتدای زمستان شرایط به بارندگی نرمال نزدیک می شود و احتمال رخداد بارش های نرمال بیشتر از شرایط کم بارشی یا پربارش است.

وی با بیان اینکه احتمال رخداد شرایط نرمال و پربارش بسیار کمتر از احتمال وقوع کم بارشی است، تصریح کرد: احتمال رخداد شرایط پربارش تقریبا بین صفر تا ۱۰ درصد است.

دمای هوا در پاییر امسال بیش از نرمال است

رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: از نظر دما، برای پاییز تا ماه‌های ابتدایی زمستان پیش بینی دمای نسبی بیش از نرمال را داریم (حدود نیم تا یک درجه در کل کشور و بین یک تا ۲ درجه در غرب و جنوب غرب کشور) و در زمستان احتمال کاهش و رسیدن به شرایط نرمال افزایش خواهد یافت که با افزایش احتمال رخداد بارش نرمال در فصل زمستان همخوان است.

وی در خصوص تاثیر کم بارشی به خصوص پاییز امسال گفت: از سال آبی کم بارش وخشکسالی شدید وارد سال جدید آبی یا زراعی شدیم و حداقل در دو ماه اول پاییز با تداوم‌ خشکسالی و کم بارشی مواجه هستیم؛ بنابراین تاثیرات جدی در کشت محصولات کشاورزی و کشت دیم و همچنین تامین آب برای کشت آبی یا حتی تامین آب شرب در برخی شهرها و مناطق روستایی بخصوص در جنوب و نیمه شرقی کشور وجود دارد.

وظیفه درباره سال آبی که گذشت نیز گفت: سال آبی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ را با ۳۹ درصد کم بارشی به پایان رساندیم و به طور کلی در میانگین کشوری حدود ۹۲ میلیمتر کسرِ بارش نسبت به شرایط نرمال داریم. بارش نرمال و متوسط در مساحت کشور در دهه گذشته حدود ۲۳۵ میلیمتر است که در سال زراعی اخیر ۱۴۳ میلیمتر در واحد سطح دریافت شد و کم بارشی شدیدی را تجربه کردیم.

وی گفت: در برخی استان‌ها کم بارشی بسیار شدید است؛ برای مثال در استان کرمانشاه که سالانه حدود ۴۸۰ میلیمتر بارش سالانه دریافت می کند، ۵۲ درصد از بارش سالانه را دریافت نکرده است. بنابراین کم بارشی و خشکسالی بسیار شدیدی در طول سال داشته است.

وظیفه گفت: بیشتر استان های جنوب غرب، غرب، شمال غرب، جنوب کشور، شرق و شمال شرق هم همین وضعیت را داشتند؛ استان‌های شمال غرب و شمال کشور و نواحی مرکزی جنوب البرز شرایط نسبتا بهتری داشتند، اما به طور کلی وقوع خشکسالی در غالب نقاط کشور از نظر هواشناسی، هیدرولوژی و کشاورزی در درجه شدید تا بسیار شدید قرار دارد.

نتیجه کم بارشی‌ها در تابستانی که گذشت

وی درباره نتیجه کم بارشی‌ها در فصل تابستانی که گذشت، گفت: مشاهده کردید که انرژی برق آبی به شدت کاهش پیدا کرد که نتیجه کاهش بارش باران و برف و کاهش شدید دبیِ رودخانه ها بود و در اثر آن با توجه به ضرورت تامین نیاز آبی در فصل گرم، حجم آب مخازن پشت سدها به شدت کاهش پیدا کرده است.

رییس مرکز ملی خشکسالی ادامه داد: در شرایطی وارد سال آبی جدید شده ایم که کم بارشی بسیار شدید در غالب نقاط کشور حکمفرماست و این شرایط به نوعی کشور را با چالش های خیلی جدی از نظر تامین آب شرب در برخی شهرها مواجه کرده است.

به گفته وظیفه، این وضعیت کشت پاییزه و به خصوص کشت آبی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و در برخی نقاط شرایط بحرانی را ایجاد می کند و با توجه به اینکه منابع زیر زمینی آب طی دهه های گذشته برای توسعه کشاورزی و سایر فعالیت های انسانی به طور بی سابقه ای مورد استفاده قرار گرفته و سطح آب آبخوان ها بسیار کاهش یافته، مشکلات عدیده ای را از نظر تامین آب برای کشور ایجاد کرده است.

پاییز سال گذشته و دمای بیش از میانگین

وظیفه اظهار داشت: در پاییز سال قبل در انتهای پاییز و اوایل زمستان درجنوب غرب بارش ها بسیار سنگین و بیش از نرمال بود، اما در سایر نقاط کشور بین نرمال (معادل میانگین بلند مدت) و کمتر از نرمال بود و بخصوص نیمه شرقی کشور از ابتدای سال آبی گذشته زیر نرمال بود ولی از نظر دما شرایط در حد نرمال و به خصوص نیمه غربی کشور بیش از نرمال بود.

برف زمستان سال پیش ۵۰ درصد زیر نرمال بود

وی ادامه داد: بارش برف ایران محدود به دو رشته کوه البرز در شمال و زاگرس در غرب است که برف زمستان سال پیش ۵۰ درصد کمتر از نرمال بود، میانگین دمای کشور در فصل زمستان حدود ۳.۵ درجه بیش از نرمال بود. کم بارشی و بخصوص کمتر بودن برف نسبت به نرمال و همچنین بالاتر بودن دما باعث ذوب پیش از موعد برف و در نتیجه کاهش جدی دِبی یا آورد رودخانه ها در فصل گرم سال شد.

به گفته وظیفه بهار کم بارش سال ۱۴۰۰ در عملکرد ضعیف دیم زارها و مراتع بسیار تاثیر گذار بود و اثرات مخرب داشت و بر اثر کم بارشی فروردین گذشته که عمده بارش های فصل و بخصوص عرض های جنوبی و میانی کشور در این ماه رخ می دهد، اثرات خیلی جدی در کاهش عملکرد و برداشت محصولات کشاورزی گذاشت، اگر چه در کشت آبی خسارت کمتر بود ولی در کشت دیم، مراتع و چراگاه‌های سنتی عوارض خسارت بار و مخرب کم بارشی قابل توجه بود.

منبع: ایرنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    گندمی که با این همه مخارج سنگین کشاورز بدبخت عمل میاره با خش سالی وهمه چی سر می‌کنه زیر ۵ تومن میخرن تازه خرج خودش هم در نمیاره بعد همون کشاورز باید بره برنج و حبوبات بالای ۴۰هزارتومن بخره اصلاً می‌خوام یه قطره هم پایین نیاد بهتر دیگه اعصاب آدم خورد نمیشه که دولت بخاطر خودش زحمت کشیده کشاورز بدبخت مفت خر بکنه دایره بالای ۵۰هزار تومن وارد کنه بفهمه چه ظلمی میکنه

  • زاکرس

    اخ یه بار خبر خوبی ننوشتید آدم را افسرده می کنید واقعا که اخبار بد را با چه آب وتابی بیان می کنید دیگه روانی شدیم فقط باران واسه ما مونده بود این هم از دست رفت

  • Ahmad

    همش که شد کم بارشی دو ماه پاییز.
    این آقای وظیفه هوا شناس نمیتونست زمستان رو هم پیش بینی بکنه؟؟؟
    از یه طرف میگه سال آبی و ازون طرف میگه خشک سالی.
    این پیش بینی هم مطمئنا مال هواشناسی کشورای بیگانه هست و آقای وظیفه عمرا اگه بتونه حتی امشب رو هم پیش بینی بکنه.
    آقای وظیفه فقط سال گذشته رو خوب توضیح داد و دقیق گفتن که سال گذشته واقعا کم بارشی داشتیم
    و واقعا کارشون دقیق دقیق بود.
    هیچکی خبر از سال گذشته نداشت که آقای وظیفه با این سوادی که دارن واقعا خیلی خوب توضیح دادن.
    ای خدا بگم چکارتون کنه که هیچ مسئولی هنوز کار خودشو بلد نیست

  • ناشناس

    یه فرضیه هم هست که ابر قدرت ها مسیر ابرهای باران زا عوض میکنند

    • نصیر

      این موضوع از نظر علمی ثابت شده هست که در جو کره زمین دقیقا مثل سطح کره زمین شبکه ای از رودخانه های رطوبتی هوایی وجود داره که اختلاف دما عامل اصلی جهت حرکت آنهاست چینی ها و امریکایها دها سال هست روی امکان کنترل و تغییر جهت این رودخانه های جوی با تغییر دمای نقطه ای دارن تحقیق می کنن و همدیگه رو متهم به استفاده از امواج موج کوتاه مایکرو و…در گرم کردن لایه های استمسفر و..می کنن مثل هارپ چون اختلاف دما عامل اصلی ایجاد و حرکت هوا و بخارات آب در جو هست…
      الآن 30 ساله از 1990 به بعد با تحقیق و توسعه روی پروژه های امواج کوتاه مثل هارپ خشکی بی سابقه ای خاورمیانه رو برداشته..در حالی که حتی تغییر اقلیم و گرمایش جهانی سخن از خشکسالی و ترسالی ها در همه اقلیم ها میگه نه اینکه یک اقلیم کلآ خشک بشه یک اقلیم پر بارش!!

  • ناشناس

    حتی الان هم بااینکه با دخالت در کار طبیعت و سد زدن های بیهوده خسارت جبران ناپذیری به اکوسیستم وارد کردیم .‌باید همه این سدها رو تخریب کنیم .‌و جریان رودها را بحالت اول برگردانیم…..بازم غنیمت است ..تا چند سال دیگه طبیعت شروع میکنه به ترمیم خودش

    • ناشناس

      برادرعزیزسدسازی خوبه هم آب پشت سدذخیره میشه وهم جلوی سیلاب رومیگیره تغییرآب وهوایی وسیلاب های گسترده وناگهانی نتیجه آلاینده هاوسوختهای فسیلی کارخانه هاوخودروهای سنگین وسبک وسوخت هواپیماوسوختهای مصرفی درمنازل واداره هاوجنگهاوویرانیهادرمناطق جنگی که آبادیهاوسرسبزیهاازبین میروند که نتیجه آن بارورنشدن ابرهاوبالارفتن دمای کره زمین وآتش سوزیهای گسترده درمناطق جنگلی و…می‌شود.

  • ناشناس

    آقا من موندم که میگن همه چیز دست خداست مگر شما نمیگین که خدا هر کار غیر ممکنی رو ممکن می‌کنه پس چرا شما با اطمینان حرف میزنین که امسال خشکسالی میشه حتما توی کار خدا هم دخالت میکنین که میگن علم یه کاری کرده که مسیر بارندگی عوض میشه

    • نصیر

      انسان با سلاح علم موفق شد گردش آب روی کره زمین و زیر کره زمین رو دستکاری کنه…چرا در هوا نتونه بکنه!؟جنگ آینده جنگ آب و انرژی هیدروژنی یا گداخت هسته ای هست. به عنوان انرژی لازم برای تصفیه آب دریا و نیز انرژی لازم برای تولید دمای لازم در هوا برای جابجایی توده های آب و هوایی….انرژی خورشیدی و بادی هم تا زمان عملیاتی شدن گداخت هسته ای بقا داره چون شب ها و زمستان ها و.. خبری از خورشید و باد و..نیست….و خیلی از این ها ورشکسته هستن از نظر توجیه اقتصادی منهای سرباز ذخیره انرژی در نصف سال…اگر ابرقدرت ها بزارن البته…چون با سلاح انرژی دنیا رو دارن کنترل می کنن و بدون اون خلع سلاح میشن

  • ناشناس

    سلام وقتتون بخیـر لطفا بفرمایین بگین منطقه جنوب غرب چ وضعیتی داره. ایا کشت بصورت دیم مثل گندم و جو و.. را میتونیم انجام بدیم یا ن

  • دوست

    ابرها رو بارور کنید الان یه قطره بارون نمیاد با خشکسالی روبرو میشیم کشاورزا زیان میدن!! به فکر باشید مسئولان.

  • ناشناس

    نه ندارم

  • صدف

    جان خودتون ابرهاروبارورکنید وگرنه امسال باقحطی مواجه میشیم