کد مطلب: ۵۰۳۹۶۶

فروشندگان سهام مجددا پشیمان می‌شوند؟

فروشندگان سهام مجددا پشیمان می‌شوند؟

بورس تهران اولین روز کاری این هفته را با افت بیش از ۳ درصدی شاخص کل به پایان رساند و تا میانه ابرکانال ۳/ ۱ میلیون واحد عقب نشست. این ریزش در شرایطی رقم خورد که باد مساعدی از جانب عوامل بنیادی در حال وزیدن است؛ اما چرا؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، هیجانات غیراقتصادی همچنان نقش پررنگ‌تری در تصمیمات بورس‌بازان ایفا می‌کنند. با وجود این، نگاهی به تجربیات چهار سال گذشته نشان می‌دهد رخدادهای این‌چنینی تنها اثری موقت دارد و در مدت کوتاهی مجددا بازار راه خود را پیدا می‌کند تا فروشندگان امروز، خریداران فردای بازار باشند.

به حافظه تاریخی خود رجوع کنید

اولین بار نیست که بازار سهام به احتمال وقوع یک رخداد غیراقتصادی واکنش نشان می‌دهد و آخرین بار نیز نخواهد بود. در سال‌های گذشته به مراتب شاهد بروز رفتارهای هیجانی از سوی معامله‌گران بودیم که قریب به اتفاق موقتی بودند و بعد از چند روز حتی معکوس شده و قیمت‌ها بعضا به سطوح بالاتر نیز صعود کرده‌اند.

بررسی‌ها از تجربیات این چنینی در چهار سال گذشته نشان می‌دهد عموما تنها در روز حادثه تا یک روز پس از آن فروش‌های هیجانی بازار را فراگرفته است و به سرعت شاهد فروکش آن بوده‌ایم. شاید اگر معامله‌گران به حافظه تاریخی خود رجوع می‌کردند، کمتر شاهد تکرار این واکنش‌های هیجانی بودیم.

مروری بر این رخدادها نشان می‌دهد در سال ۹۵ بعد از انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب آمریکایی‌ها، سبب شد تا شاخص کل بورس تهران افت ۸/ ۱درصدی را تجربه کند. از این رو در شرایطی که بیشتر پیش‌بینی‌ها انتخاب شدن هیلاری کلینتون را به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا محتمل‌تر می‌دیدند، نتایج این انتخابات واکنش منفی بورس تهران را به دنبال داشت.

در آن سال ناشناس بودن ترامپ به دلیل نبودن سابقه سیاسی وی، مهم‌ترین عامل واکنش منفی بازارهای داخلی و خارجی بود. در روزهای بعد اما شاخص کل متعادل شد و حتی ۱/ ۱ درصد رشد را تجربه کرد.

در اواخر بهار سال ۹۶ نیز حادثه تروریستی در مجلس شورای اسلامی و حرم مطهر امام خمینی واکنش هیجانی دیگری از سوی بورس‌بازان را به دنبال داشت. هرچند نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در این روز تنها ۷/ ۰ درصد افت کرد، اما این میزان کاهش، بیشترین ریزش روزانه از ابتدای این سال به شمار می‌رفت. این واکنش هیجانی اما دوام چندانی نیافت و هرچند نماگر سهام صعودی نشد، اما افت شاخص کل در یک هفته پس از حادثه به ۴/ ۰ درصد محدود شد.

با کمی فاصله گرفتن، به حوادث سال گذشته می‌رسیم. سال ۹۸ تعرض به نفتکش‌ها در بازه‌های زمانی مختلف یکی از عوامل غیراقتصادی بود که بازار نفت و دیگر بازارها را بارها تحت‌تاثیر قرار داد. توقیف نفتکش استناایمپرو در روزهای پایانی تیر سال گذشته، توقیف نسبتا طولانی‌مدت نفتکش ایران در آب‌های جبل‌الطارق یا حمله به دو تانکر نفتی در دریای عمان در خرداد۹۸، انفجار چهار نفتکش در بندر فجیره و توقیف نفتکش بریتانیا را می‌توان در این خصوص مطرح کرد.

در روزهای بعد از انفجار چهار نفتکش در بندر فجیره بورس مسیر منفی را در پیش گرفته بود. گرچه در روز ۲۲ اردیبهشت این سال شاخص بورس تهران با افت بیش از ۲ درصدی تا ۲۰۴ هزار واحد افت کرد اما ریزش موقت بورس در ادامه با رشد پرقدرت همراه شد و شاخص سهام یک هفته بعد با رشد بیش از ۴ درصدی در رقم ۲۱۵ هزار واحد به‌کار خود پایان داد.

اما یکی از اتفاقات نادر سال گذشته، سرنگونی پهپاد آمریکایی بود که نیروهای سپاه پاسداران با توجه به تعرض این پهپاد به حریم ایران در خلیج‌فارس مجبور به انهدام آن شده بودند. به‌دنبال آن در نگاه سرمایه‌گذاران احتمال وقوع یک جنگ به اوج خود رسید. شاخص سهام یک روز بعد از این واقعه و پس از پشت‌سر گذاشتن پایان هفته‌ای پراسترس، افت اندکی را تا میانه کانال ۲۳۷ هزار واحد تجربه کرد و اما تا پایان آن هفته شاخص سهام به مسیر صعودی بازگشت و به میانه کانال ۲۴۸ هزار واحد رسید.

در نتیجه در تمامی موارد واقع شده در چهارسال گذشته به‌صورت مشخص واکنش موقت بورس به شوک‌های غیراقتصادی و در ادامه اتفاقا صعود پرشتاب سهام را شاهد بودیم. در حال حاضر نیز وجود پتانسیل‌های بنیادی قوی و رسیدن قیمت سهام به ویژه در گروه‌های بزرگ و کامودیتی‌محور بازار به سطوح جذاب می‌تواند بار دیگر مهر تاییدی بر موقتی بودن اصلاحات این‌گونه بزند. پس از حوادث دی‌ماه ۹۸نیز شرایط مشابهی در بورس تهران تکرار شد.

باد موافق عوامل بنیادی

در حالی این روزها شاخص سهام درجا می‌زند و به محدوده یک ماه گذشته عقب نشسته است که هیچ یک از متغیرهای کلان اقتصادی تغییری نداشته‌اند بلکه گزارش تولید و فروش ماهانه شرکت‌ها و البته آغاز انتشار گزارش عملکرد بنگاه‌های بورسی در سومین فصل سال، از تقویت محرک‌های بنیادی در بازار سهام خبر می‌دهد. باید توجه داشت که دلار آزاد در فصل پاییز ۲۷۶۰۰ تومان و دلار نیما ۲۵۳۰۰ تومان بوده که از متوسط فصل تابستان به ترتیب ۱۹ و ۳۴ درصد بالاتر است.

علاوه بر این، نرخ متوسط جهانی مواد خام موثر بر عملکرد شرکت‌های بورسی در پایان آذر ۲۵ درصد نسبت به پایان تابستان بالاتر رفته است. با تلفیق این دو عامل می‌توان انتظار دوره‌ای طلایی برای شرکت‌های صادرات ‌محور و دلاری بورس تهران داشت. ضمن آنکه نسبت قیمت به درآمد آینده‌نگر بورس تهران در مقایسه با اوج مرداد، به شدت تعدیل شده و این مهم می‌تواند برای سرمایه‌گذاران جذاب باشد.

download 2

منبع: دنیای اقتصاد

آخرین اخبار بورس را در صفحه اختصاصی بورس تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • رهگذر

    البته جای تقدیر هم دارید همینکه جدول جالبی مثل این جدول را طراحی کردید خودش زحمت دارد و قابل استفاده

  • کوروش

    مشخصه توان دانش و تحلیل نویسنده خیلی محدود و کمه که نمیدونه الان شرایط کاملا متفاوته اعتماد از بین رفته فساد و سفتت بازی خیلی نمایان شده دولت از بورس یه نگاه درآمدی یک طرفه داره

  • علی

    ای کاش فروخته بودم

  • ناشناس

    شبنا و فملی و فولا که سهام بنیادی هستند بیش از ۷۰درصد در ضرر هستند

  • علی

    رشد شارپی بزنید تا مردم اقلا سربسر بشن تا بلکه اعتماد برگرده و خرید کنند

  • ناشناس

    خوش بینی خوبه امادورازواقعیته سهام پالایشی یکم 500واحدخریدم الهی دستم بشکنه بااولم بودواردبورس شدم گفتم سهام دولتیه آقای روحانی اینهمه تبلیغ کردپس چیشددودشدتوروخدایکی بدادمون برسه آخه چراکاری میکنین که هیچکس به این دولت اعتمادنکنه آمریکا داره بهمون میخنده

  • علی

    بازار بورس ایران از شاخص های کلان اقتصادی پیروی نمی کند چون قیمت گذاری تولیدات شرکت های بورسی دستوری است و قیمت سهام نیز توسط حاکمیت و نهادهای وابسته به آن دستکاری میشود حاکم می‌خواهد از بازار سرمایه با سوزاندن اصل آورده سهامداران برای مهار تورم جامعه استفاده کند وحتی سود یک طرفه از بازار برای جبران کسری بودجه دولت استفاده می کند ظاهراً شاخص کل ۱۴۰۰ است ولی قیمت سهام شرکت های بزرگ با شاخص زیر یک میلیون معامله می‌شود که نشانه دستکاری در شاخص کل بورس است بازار گردان ها کارشان نوسانگیری از سهامداران خرد است با عرضه آبشاری قیمت سهام را پایین می آورد و در پایین نربن حالت می‌خرد و در قیمت بالا دو باره عرضه می‌کند علیرغم گذشت ۸ ماه سهامداران خرد ۷۰ درصد در ضررند و این نشان می‌دهد که دید بلند مدت و میان مدت نسبت به بازار سرمایه هیچ منطقی ندارد و سهامداران را بیشتر متضرر می‌کند کلام آخر در کشور ایران بدون رانت نمیشود انتظار سود داشت

  • ناشناس

    چرا همه ی کاسه کوزه ها رو سر سهام داران خرد میشکنیداز خدا نمیترسید که ،بازار و حقوقی ها ، بازارگردان ها و رئیسشون به این وضع انداختن و توی این بازار نوسانی حقیقی های بدبخت فقط دارن میبازن قماره ازین بدتر مگه داریم

  • محمد حسین

    من میخواستم به اقتصاد کشورم کمک کنم که وارد بورس شدم ولی نه اینکه اصل پول خودم را تقدیم دولت کنم با ضرر خارج شدم ولی تو ارز دیجیتال ضررم برگشت بعد از چند روز خدایش اعتماد به خارجی ها بهتر از خودی هست تازه اینا فهمیدم

  • س-م

    سلام.
    نظرات بالا را کاملا قبول دارم ضمن اینکه مایلم به نکته ای مهم اشاره نمایم: متاسفانه علت اصلی ریزشهای بورسی که نهایتش به سقوط می انجامد فقط و فقط تصمیمات خلق الساعه و کاملا هیجانی سرمایه گذاران نوپا و برخی کهنه کارانی است که بهرحال بدور از تحلیل های درست و فقط تحت تاثیر اخبارهای ناموثق و غیرواقع فضاهای مجازی گرفته میشود و نه تنها خودشان را به قهقرا میبرند بلکه درکار دیگران نیز خلل ایجاد می نمایند و باعث دردسر همه میشوند.
    در کار سرمایه گذاری محلی از ترس نباید وجود داشته باشد، این بدان معنا نیست که بی فکر کاری انجام دهیم بلکه باید صحیح و علمی فکر کنیم ولی شجاعانه و قاطع تصمیم گیری و عمل نماییم. کسانی که با هر خبری می ترسند و سهام خود را می فروشند هیچگاه موفق نمی شوند و بهرحال سرمایه خودشان را بزودی از دست میدهند بنابراین کسانی باید دراین راه قدم گذارند که با دانش بورس آشنا باشند و شجاعانه و عالمانه ریسک کنند و پا پس نکشند، در غیر اینصورت شک نداشته باشند که بازنده اند.
    بورس مانند بازار ارز و طلا و … نیست که جای دلالی باشد. این بازار نیاز به علم مخصوص خود دارد و برای ناآشنایان به این مقوله همچون مردابی است که بسیاری را به درون خود میکشد و از بین می برد.
    بهوش باشید و برای سریع ثروتمند شدن، بازارهای دیگر را انتخاب کنید.
    موفق باشید