به گزارش تجارتنیوز، تا پیش از این صحبت از کوهخواری و زمینخواری بود، حالا اما پای ساحل دریاها نیز به میان آمده است. نه تنها با وانت و کامیون که حتی برخی با ماشین شخصی هم از ساحل دریای خزر ماسهها را بار میزنند.
کیلومترها ساحل که پیش از این دین پرست، معاون وقت وزیر کشور گفته بود از۸۹۰ کیلومتر نوار ساحلی دریای خزر معادل ۲۰ درصد تصرفات انجام شده که ۹۶ کیلومتر از آن معادل ۵۳ درصد در اختیار دستگاه های دولتی است.
صادرات ماسه و ویلاسازی در سواحل کشور
محمدرضا محبوب فر، کارشناس و پژوهشگر حوزه بحرانهای محیطی یکی از دلایل ساحلخواری را صادرات شن و ماسه ساحل میداند: «یکی از دلایل این پدیده، صادرات ماسه به کشورهای دیگر است. پیش از این صادرات خاک جنگلها را به کشورهای خاورمیانه از جمله قطر و امارات متحده عربی داشتیم زیرا حاصلخیز بود. اکنون نیز صادرات این ماسهها برای برخی منافع دارد این ماسهها برای سنگچینی و ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد.»
او میگوید: «با این پدیده اکوسیستم دریای خزر به خطر میافتد. اگر به این موضوع رسیدگی نشود آسیبهای محیطزیستی بسیار خطرناکی به دریای خزر وارد میشود.»
این پژوهشگر حوزه بحرانهای محیطی ادامه میدهد: «دلیل دیگر ماسه خواری، تغییر اراضی کاربری سواحل است. به این شکل که برخی با ساخت و ساز انبوه زمین را حفاری و ماسهها را برداشت میکنند. آنها در این منطقه اقدام به ویلاسازی میکنند.»
او میگوید: «ساحلخواری و ماسه خواری نوع دیگری از زمینخواری است که اکنون مطرح شده. اخیرا مواردی از ماسهخواری در سواحل دریای خزر صورت مشاهده است. از این مسئله به عنوان دست اندازی مافیای آب و محیط زیست به دریای خزر نام میبرند.»
چند درصد از نوار ساحلی کشور در تصرف اشخاص است؟
او در ادامه میگوید: «البته پدیده ماسه خواری در سواحل دریای خلیج فارس نیز انجام میشود. اما اینکه این روزها ساحلخواری در دریای خزر توجهات را جلب کرده به این دلیل است که وضعیت تخریب ساحل و استراج ماسه از دریای خزر شدیدتر از سواحل دیگر کشور شده.»
محبوب فر با بیان اینکه ۱۰ تا ۲۰ درصد از نوار ساحلی کشور در تصرف اشخاص حقیقی و حقوقی درآمده، ادامه میدهد: «یکی از سازمانهایی که باید درباره ساحلخواری پاسخگو باشد، سازمان محیط زیست است.»
او در پاسخ به این سوال که آیا کشورهای دیگر حوزه دریای خزر هم ساحلخواری صورت میگیرد؟ میگوید: «اختلالی که در محیط زیست مشاهده میشود بیشتر متوجه ایران است. کشورهای دیگر متوجه شدهاند که حفظ محیط زیست به معنای حفظ حیات است. اما متاسفانه محیط زیست ما وضعیت خوبی ندارد.»
محبوب فر ادامه میدهد: «ما نه تنها تخریبهای محیط زیستی گذشته را جبران نکردیم بلکه روزبهروز بر دامنه تخریب محیط زیستی کشور افزوده میشود. اقدامات فعالان محیط زیستی بی نتیجه گذاشته شده است.:
گفتنی است سال گذشته نیز وزارت کشور اعلام کرد: «از مجموع ۳۶۶۸ کیلومتر نوار ساحلی در شمال و جنوب کشور ۳۴۰ کیلومتر بهصورت غیرقانونی در تصرف اشخاص حقیقی و حقوقی است. از مجموع ۱۲۶۰ هکتار تصرف غیرقانونی در سواحل شمالی، ۷۹ درصد تصرف سواحل در استان گیلان اتفاق افتاده است.»
حالا سواحلی که سهم هم مردم است به دست سودجویان کم کم از بین میرود و به جای آن ویلا ساخته میشود.
الان ۲ سال میگذره ازین خبر ، ساحل بابلسر به عنوان مثال ازقدیم پلاژ و ویلاهای ساحلی ساخته شده و میشه، شهرداری هم که احداث پارک ساحلی از سمت جلوی پلاژها رو داده، و همینطور پشت پلاژها رو هم که منطقه تپه های زیبای ماسه ای ، یه اکوسیستم فوق العاده، که از پیدایش زمین اونجا بوده رو با مجوز ساخت و ساز نه ویلا و اپارتمان ، برج های بزرگ که تا عمق زمین به خاطر ساحلی بودن باید گود برداری بشه،و در حال از بین بردن این محیط زیبا بدون لحظه ای فکر که دیگه ماسه ای وجود نخواهد داشت، چه برسه به این فکر کنن که چه اسیبی به محیط خواهد خورد برداشت به این سرعت یک محیط به این زیبایی، در شهرهای هم جوار هم همین اتفاق داره صورت میگیره،
طرح ویلاسازی که دولت های قبلی دستورش رو دادن و دولت های بعدی هم اجرا کردن .کشاورزی را به بهانه کم ابی از بین بردند و به جاش ویلاسازی را راه انداختند که باعث نابودی محیط زیست و قطع درختان و سست شدن خاک و ….که باعث افزایش سیلاب شد.ویلاسازی که باعث گران شدن زمین های روستاها شده و حالا شخص بومی که دچار مشکلات فراوان کشاورزی بوده و همچنین عده ای به خاطر سادگی زمین هاشونو فروختن و حالا خوش نشین ها که هیچ تعصبی به شمال کشور ندارن بخش زیاد زمین های شمال در اختیارشونه .دلیل اصلی تخریب محیط زیست شمال و دریا فقط ویلاسازی هست .جنگل ها به زودی نابود و دریا هم نابود خواهد شد چون یه عده میخان جوج بزنن بخورن هیکلشون گنده تر بشه و در اخر برن تو قبر.
از کسی کاری بر نمیاد دبی کشورش رو با خاک ایران اباد کرد حالا هم شمال کشور که از بعد از انقلاب این ساحل خواری شروع شده میگی دولت شما کدوم دولت رو میگی دولت خودش متهم هست وقتی به دستگاه شهری میگن خرج خودتون رو در بیارید دولت پول نداره این میشه که شهرداری مجوز بیرویه میده هر که هم پول بیشتری داد خرابکاری بیشتری میکنه کلا توی ایران روزی میاد که بگن خیابونهارو مثل اتوبان عوارضی گذاشتن حالا بعضی شهرها مثل تهران داره اجرا میشه ولی چراغ خاموش .اگه میگین کجا بگردین پیدا کنید
بله دقیقا درسته تا چندی قبل که سواحل دریای کاسپین متعلق به عموم مردم بود توسط افراد بومی و دولتیها اشغال شده و در حال ساخت وسازهستند و حتی بعضی از این افراد زمینهای ساحلی را با قیمتهای گذاف به مردم بدون مدرک قانونی تنها با مجوز دهیاری هاکه از خود افراد بومی هستند میفروشند در صورتیکه سواحل دریا متعلق به عموم مردم ایران است بنده سالیان زیادیست به گیلان رفت و آمد دارم و بنوعی شاهد این زمین خواری ها هستم
در حال حاضر بیشتر سواحل دریا اشغال شده بطوری که اگر مردم بخواهند جهت تفریح به دریا بروند مکانهایی را بصورت غیر قانونی طراحی و بابت ورود به سواحل از مردم پول میگیرند که جنین جیزی قابل درک نیست و بنوعی سرقت اموال عمومی محسوب میشود امیداوارم هر چه زودتر دولت با این مسئله برخورد کرده و اجازه تخریب و سو استفاده به افراد دزد و غارتگر ندهد .چرا که استفاده ازمحیط زیست و منابع طبیعیه یک کشور متعلق به عموم مردم آن کشور است و حتی دولتها هم حق تصرف آن را به نفع خود ندارند.
سلام وقت بخیر،
من شاهد ساخت ویلا در فاصله ۵ متری از دریا در منطقه چلندردر ۱۳ کیلومتری نوشهر هستم ، مالک این ویلا کامیونها ماسه را تحت عنوان خاکبرداری برداشت کرد و فروخت و الان هم در حال ساخت است و هیچ سازمانی جلوی آنرا نمیگیرد،
متاسفانه
ببین دریای خزر نداریم .یاد بگیر و تکرار کن دریای کاسپین ،،افتاد ؟؟؟
سلام وقت بخیر،
سازمان منابع طبیعی چکاره هستند ، چرا چشمشان را بستن و با اینکار خیانت میکنند.
من خود شاهد ساخت و ساز در ۵ متری دریا در منطقه چلندر ۱۳ کیلومتری نوشهر هستم و عوامل منابع طبیعی چشم خود را بسته اند تا یک نفر ویلا بسازد !!!!