فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۶۰۲۰۵

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

نرخ سود بانکی در سال جدید چه می‌شود؟

نرخ سود بانکی در سال جدید چه می‌شود؟

در سال 1397 نرخ سود روزشمار حذف شد و طبق آخرین آمارهای بانک مرکزی در آذر ماه سال 1397، بانک‌ها بیش از ۱۴۹ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهی دارند. نرخ سود بانکی در سال جاری چه روندی را طی خواهد کرد؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، در تابستان سال ۱۳۹۶ بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود کوتاه‌مدت (روزشمار) سپرده‌ها ۱۰ درصد و نرخ سود بلندمدت ۱۵ درصد اعلام شد. از آن زمان تاکنون دیگر شورای پول و اعتبار مصوبه‌ای مرتبط با نرخ سود نداشته است.

در اواخر مرداد ماه سال 1397 اخباری مبنی بر افزایش نرخ سود بانکی منتشر شد، به نحوی که برخی از رسانه‌ها در اواخر مرداد ماه به میزان نقدینگی کشور که در ماه مذکور معادل 850 هزار میلیارد تومان بوده، ابراز نگرانی کردند.

در روز 27 مرداد ماه سال 1397 روزنامه اطلاعات در گزارشی با اشاره به آمار جدید نقدینگی در مرداد ماه که به میزان ۸۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود، آن را یکی از چالش‌های بزرگ نظام بانکی کشور دانست که باید با افزایش نرخ سود بانکی موجبات جذب سرمایه به بانک‌ها فراهم شود.

در این روز روزنامه خراسان نیز با تیتر «احتمال افزایش نرخ سود بانکی» از احتمال نرخ سود بانکی خبر داد.

بانک‌ها در این بازه زمانی انتظار داشتند در هفته بانکداری (هفته دوم شهریور ماه) نرخ سود بانکی افزایش یابد.

کیوان کاشفی، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران نیز افزایش نرخ سود بانکی را تا 27 درصد پیش‌بینی کرد.

آمارهای سیستم بانکی در آبان ماه سال جاری حاکی از آن است که از شتاب افزایش سپرده‌های بلندمدت کاسته شده و بر شتاب افزایش حجم سپرده‌کوتاه مدت افزوده شده است.

تحلیل کارشناسان از حذف نرخ سود روزشمار

بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، سود روزشمار از اول بهمن ماه سال 1397 حذف و به جای آن سود ماه‌شمار محاسبه شد. با حذف سود روزشمار احتمال بیرون آمدن سپرده‌ها و رفتن به سمت بازارهای موازی مثل بازار ارز، طلا و بورس قوت گرفت.

حیدر مستخدمین حسینی، کارشناس امور بانکی ابراز کرد که تغییر سود سپرده از روز‌شمار به ماه‌شمار تاثیری در میزان سپرده‌ها نخواهد داشت و حتی می‌تواند به نفع با‌نک‌ها باشد و در نتیجه تداوم این سیاست، نرخ سود تسهیلات بانکی کاهش می‌یابد.

وی معتقد است: سیاست بانک مرکزی در حذف نرخ سود روزشمار در ابتدای بهمن ماه کار بسیار درستی بود. نرخ سود روزشمار باعث می‌شد سرمایه‌ها به سمت تولید نرود، حجم نقدینگی افزایش پیدا کند و در نهایت موجب افزایش تورم می‌شد.

مستخدمین حسینی دو اتفاق را پس از حذف س ود روزشمار پیش‌بینی کرد، اول این که همین سرمایه وقتی در سرمایه‌گذاری‌های دیگر قرار می‌گیرد، کسی که سرمایه را پذیرش می‌کند وجه پرداختی را مجددا به بانک برمی‌گرداند.

دوم این که، سرمایه‌ای که از بانک خارج می‌شود و به سمت بازارهای دیگر مثل بازار سرمایه می‌رود و باعث می‌شود اقتصاد فعال شود. با این کار منابع مالی به چرخش درمی‌آید، منابع پولی در شرکت‌های بورسی رونق می‌گیرد، وجوه تازه نفس تزریق و باعث بهبود این شرکت‌ها می‌شود.

احمد حاتمی‌یزد، کارشناس امور بانکی از این تصمیم بانک مرکزی دفاع کرد و گفت: این تصمیم در راستای کاهش نرخ سود پرداختی به سپرده‌های بانکی گرفته می‌شود، پیش‌زمینه‌ای برای اصلاح نظام بانکی و ناترازی بانک‌هاست.

اصغر ابوالحسنی معاون پیشین امور بانک، بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصاد در دولت دهم در خصوص نرخ سود بانکی گفت: چون از ابتدا هم اشکال داشته اصلاح آن از سوی بانک مرکزی کار مثبتی است و حتی سود ماهانه را نیز می‌توان تعدیل کرد. اگر این سود را به بخش تولید گره بزنیم، چون زمان سودآوری تولید بیشتر است، می‌شود از ماهانه هم به سمت زمان‌های دورتر برود.

نرخ سود بانکی در سال 1398 چه می‌شود؟

کامران ندری آینده نرخ سود بانکی را چنین پیش‌بینی کرد که حداقل تا اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ نرخ سود بلند‌مدت را نباید دستکاری کرد یا پایین آورد، پس از آن نیز باید متناسب با شرایط آن موقع برای سه ماه فرضا تا تابستان تصمیم‌گیری کرد.

اصغر ابوالحسنی نرخ سود بانکی در سال 1398 را چنین پیش‌بینی کرد که چون قرار است اصلاح نظام بانکی انجام شود نرخ سود بانکی باید به سمت سودهای تحقق یافته در بخش واقعی اقتصاد رود. اگر سودهای واقعی، اصلاح ساختارهای بخش تولید و بانکی را در نظر بگیریم وضعیت امیدبخش‌تر از وضعیت فعلی خواهد بود. چون امسال اولین سالی بود که تحریم‌ها بر اقتصاد بار شد و اقتصاد در سال 1398 خودش را با آن تطبیق می‌دهد.

حسن معتمدی کارشناس امور بانکی و رئیس پیشین بانک اقتصاد نوین درباره تداوم نرخ سودها بیان کرد: بانک‌ها در واسطه‌گری وجوه، یعنی تجهیز سپرده‌ها و اعطای تسهیلات چند سال است که زیان‌ده هستند به همین دلیل باید نرخ سود برای بانک‌ها پایین بیاید. اگر وضعیت به این شکل و با این نرخ‌ها برای بانک‌ها تداوم پیدا کند به تخریب بانک‌ها منجر می‌شود.

با وجود تصمیماتی که در طول سال 1397 درباره سیستم بانکی کشور گرفته شده و مثبت ارزیابی شدن حذف سود روزشمار از سوی کارشناسان اقتصادی و امور بانکی، باید دید حجم سپرده نزد بانک‌ها و میزان نرخ سود سپرده‌ها در سال 1398 چه تغییری می‌کند؟

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.