به گزارش تجارتنیوز، تسلط طالبان بر عمده مناطق افغانستان نگرانی را برای جنگ آب در مرزهای شرقی ایران بیشتر از پیش کرده است. این موضوع در حالی رخ میدهد که پیش از این هم اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان از معامله آب با نفت ایران صحبت کرده بود.
پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل افغانستان که نگران سلطه کامل طالبان به افغانستان است به تجارتنیوز میگوید که خطر جنگ آب در مرزهای شرقی و در صورت تسلط طالبان بر افغانستان بیشتر از همیشه است. چرا که طالبان جریانی نزدیک به عربستان است و از نظر رفتاری قائل به گفتگو و پایبندی به معاهدات بینالمللی نیستند و در صورتی که طالبان در افغانستان به قدرت برسند، امکان دارد با اعمال قدرت نظامی این معضل را رقم بزنند.
ملازهی تاکید میکند: در دهه پنجاه قراردادی درباره رود هیرمند در کابل منعقد شد که براساس آن قرار بود، ۲۶ مترمکعب آب در ثانیه حقابه ایران باشد و افغانها هم آن را پذیرفتند اما بعد از کودتا و جنگهای داخلی و خارجی در افغانستان آن قرارداد انجام نشد و حکومتهای افغانستان هم از انجام کامل آن قرارداد سر باز زدند.
حالا اما افغانها پا را فراتر گذاشتهاند و اشرف غنی چند وقت پیش اعلام کرد که با افتتاح سد کمال خان، کشورش از این پس در مقابل نفت به ایران آب میدهد.
این کارشناس مسایل افغانستان توضیح میدهد: واقعیت این است که افغانها در هیچ برهه زمانی به قرارداد حقابه پایبند نبودند و مشکلات کمآبی در سیستان و بلوچستان هم ناشی از عدم اجرای همین قرارداد است و حالا با قدرت گرفتن طالبان در افغانستان ممکن است اوضاع بدتر هم شود.
هیرمند بزرگترین و مهمترین رودخانه افغانستان است که از شرق، وارد خاک ایران شده و به رود پریان و تالاب هامون میریزد و حالا که افغانستان روی این رودخانه سدهای متعدد احداث کرده است، خشکسالی در سیستان و بلوچستان تشدید شده است.
شهبخش گرگیج، نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها پیش از این گفته بود: ۴۰ تا ۵۰ درصد روستاهای استان سیستان وبلوچستان به دلیل بحران کمآبی در تخلیه هستند. روستایی که ۱۰۰ خانوار داشته، الان ۴۰ خانوارش باقی مانده و بقیه مهاجرت کردهاند و ۴۰ تا ۵۰ درصد روستاها در حال تخلیه هستند.
پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسایل افغانستان توضیح میدهد: در آن سوی مرز و در سمت افغانستان، مزارع گسترده خشخاش به وجود آمده و این مزارع منبع درآمد طالبان هستند و از طرف دیگر سدسازی هم انجام شده است و با این وضعیت، انتظار اینکه وضعیت کم آبی در این سمت مرز و در سیستان و بلوچستان تشدید شود، وجود دارد.
برای مطالعه بیشتر در همین باره، گزارش «جنگ آب در منطقه» را هم بخوانید.
گل گفتی منم به عنوان یه افغانی باهات موافقم
باسلام خدمت همه برادران ایرانی عزیز من هم به عنوان یه افغانی آرزو دارم افغانستان مال ایران شه اونجوری افغانستان از جنگ و نا امنی نجات پیدا میکنه و دیگه حیاط خلوت پاکستان نمیشه ایشالا این اتفاق بیفته
اولا طالبان افغانستان ربطی به سعودی ندارد و سعودی اولین کشوری بود که سفارتش را حتی پیش از فرار اشرف غنی بست دوما خبر میدهند طالبان اب هیرمند را باز کرده و سوما با شکوهترین و امنترین مراسم عاشورا بعد ۲۵ سال در بلخ برگزار شد پس طالبان تشنه خون شیعه نیست
سیستان بزرگ و زادگاه رستم دستان و یعقوب لیث چرا باید از ایران جداباشد…
افسوس….اما روزی دوباره مال ایران خواهد شد
لعنت بر انگلیس خبیث که هرات و نیمروز از ایران جدا کرد
ما که خودمون به خود رحم نمی کنیم از افغانا انتظار داشت
ایران اسلامی توانی این رو دارد که از دریایی عمان آب تصفیه کند بلوچستان که هیچ حتی استانهای همجوار که از بی ابی در مضیقه اند سیراب کند ولی دولت دست اصلاح طلبان فاسد ودزد نباشد
اگرطالبان بدترازداعش نباشدکمترنیست این حرام زاده هاتشنه خون شیعه هستندمداراباآنهایعنی مارتوی آستین پرورش دادن !
دقیقا اینو باید همه بفهمن
از خلیج فارس و دریای عمان به کل آبهای جهان دسترسی داریم.آنوقت می ترسیم افغانستان یه باریکه آب را روی ما قطع کنه.اسم این اقتدار نیست بلکه ذلت و خواری به تمام معنی است.
چند سالته عمو؟ فرق آب آشامیدنی و رود رو با آب دریا نمیدونی، تا امثال تو هستند بقیه می تازند
احسنت رفیق حرف حق زدی
که هنوز فرق حق ابه و آب های آزاد رو نمیدونی لطفا کامنت نزار
متأسفانه از وقتی که رضاخان دشت ناامید را به افغانستان ، بخشید مشکل بزرگ ما با افغانستان شروع شد.
دشت نا امیدقسمت شمالی هامون است وچندرود فصلی درش جاری هستند.نقش کمی در تامین آب منطقه دارند.سدی هم برروی این رودها بسته نشده..درواقع افغانستان هم آبی نداردکه به سمت هامون رها کند.دشت ناامیدیک منطقه کم جمعیت وکویری است.
آفرین تاریخ هم که بلدی
اینها را کجا یادگرفتی
باید و باید و باید بودجه خاصی در نظر بگیرند و پروژه شیرین کردن آب دریا رو به دست شرکت های دانش بنیان قرار بدن تا دیگر مردم سیستان و بلوچستان و حتی خوزستان و دیگر استان های درگیر آب شیرین مشکل آب شیرین نداشته باشند و از نعمت آب بی کران دریا هم استفاده کنند .
خوب اگه این هزینه ها رو انجام بدن بودجه مردم مظلوم کشورهای دیگه چی میشه و در کنارش بخور بخور چی میشه آقایون بچه هاشون تو اروپا و آمریکا هزینه دارن